Khamis, 23 Julai 2009

MACC death tragedy – My untrained CSI techniques 3


TRAGEDI KEMATIAN DI SPRM-PENGETAHUAN CSI KU YANG TIDAK TERLATIH - PART 3

1.Selepas dua penulisan saya berhubung dengan kematian TBH kini ia menjurus kepada bahagian ke 3 iaitu setelah membaca dan membuat kajiselidik dari sesetengah kenyataan dari individu dan juga media,saya percaya pihak polis mendapati bahawa tiada sebarang bukti sebagaimana yang saya catatkan. Ketua polis negara dalam kenyataannnya bersama Dato Najib di KLIA merumuskan bahawa siasatan hampir selesai dan mereka mengharapkan untuk menyerahkan kepada Ketua pendakwaraya /Peguam Negara secepat mungkin.

2. Apa yang didapati hasil dari kajian melalui internet 2 hari lepas, dan juga gambar-gambar yang telah di kaji , mari kita membuat kenyataan sebegini:


a) TBH telah meninggal semasa beliau dibawah sisasatan SPRM dan beliau “sebenarnya begitu teruja ketika berada di pejabat SPRM dan di tingkat 14” .Pihak jabatan kimia mungkin telah mengesahkan akan keadaan ini.

b) Pihak polis telah mengesahkan bahawa TBH tidak meninggalkan tempat tersebut pada jam 345 pagi dan
TBH personal belongings like wallet, P1 hand phone and his backpack was still in the possession of MACC until it was given to the police 2 days later.

Bahawa semua HP,dompet masih berada dalam simpanan pihak SPRM sehingga telah diberikan kepada pihak polis 2 hari lalu. (bukan tarikh terjemahan)

c) Ia juga dilaporkan bahawa TBH telah meninggal 4-5 jam sebelum beliau dijumpai.Saya cukup tidak bersetuju dengan isu ini.

d) Salah seorang ahli DAP yang dinamakan sebagai Tan telah menyebut bahawa beliau telah berjumpa dengan TBH berdekatan dengan bilik persalinan atau tandas pada sekitar jam 6 pagi pada tarikh 16 Julai 2009.


e)Tiada maklumat yang jelas dan muktamat yang keluar dari mulut atau kenyataan bahawa beliau telah meninggal sebelum” keluar” dari tingkap atau meninggal akibat kesan jatuh.


3. Saya agak terganggu mengenai masa dimana TBH dikatakan dilihat oleh Tan.Saya mengambil keputusan untuk membuat panggilan untuk mengesahkan maklumat.Berdasarkan kepada sumber yang jelas, ianya didapati bahawa TBH bercakap dengan Tan , saya juga di maklumkan bahawa Tan tidak meliat jam pada ketika beliau bertemu dengan TBH.

4. Dia (Tan) telah bertanya kepada TBB bagaimana soalsiasat tersebut berjalan, namun tidak dijawab oleh TBH.Beliau hanya mengeluarkan satu suara , namun masih tidak jelas apa yang dimaksudkan oleh TBH. "Dia dikatakan kelihatan agak murung, apa yang dimaksudkan, saya sendiri tidak pasti" .Saya mengagak sesiapa sahaja yang tidak cukup tidur dan dikejutkan sepanjang malam, sudah tentulah menghadapi tekanan , dan sudah tentulah dalam keadaan mood yang tidak baik.

5. Saya cuba untuk lebih mendapatkan kepastian berhubung dengan masa pertemuan antara Tan dan TBH berdasarkan maklumat yang saya dapati,bila sahaja Tan meninggalkan TBH sekejap , matahari telah mula muncul.Beliau telah membuat telahan berdasarkan matahari.Saya mula membuat kajian kemunculan matahari di Shah Alam sejak beberapa hari lepas .matahari mula jatuh pada sekitar jam 549 petang.

6. Berdasarkan kepada kajian mengenai masa matahari tersebut, jelas semasa Tan keluar dari pejabat, ianya adalah sekitar 549-555 pagi.saya jangkakan bahawa Tan menemui TBH pada sekitar jam 530 pagi. Ini menunjukkan bahawa TBH masih ada sekitar 530 pagi.Ini adalah lebih kurang 8 jam sebelum beliau ditemui mati.

7. Jika kita melihat kepada kenyataan yang dibuat oleh pihak polis dari jabatan pathologist (bedah siasat) , TBH telah meninggal lebih kurang 5 jam sebelum beliau dijumpai, bermakna jam 830 pagi.saya membuat anggaran masa kematiannya ialah 6 jam sebelumnya iaitu sekitar jam sebelum 730 pagi.

8. Berdasarkan kepada maklumat yang telah saya jelaskan , ianya menunjukkan bahawa Tan telah meninggal pada jam 6 pagi. Dalam masa yang sama , di Shah Alam, matahari baru terbit , budak-budak membuat persdiaan untuk kesekolah. Pihak jaga kemungkinan masih lagi bersin dan keadaan jalanraya masih lagi belum sibuk tetapi sedang meningkat.

9. Sebagaimana teori awal saya , beliau telah mati semasa dalam tahanan SPRM. Tubuhnya telah di campak keluar mungkin seorang atau lebih tidak lebih dari 2 orang untuk melihat ianya seolah-olah kejadian membunuh diri yang berlaku dari tingkat 9 , akan tetapi masih ditahap yang boleh lagi ditambah mnegenai teori dan bukti mengenai membunuh diri.

10. Saya percaya masa kematian itu telah di ubahsuaikan dan di pendekkan . Apa yang perlu kita lakukan ialah mahu mengetahui siapa yag ada semasa kejadian tersebut bila dan tarikhnya ,misalnya 6.00 pagi pada 16 julai 2009.saya percaya ada pihak SPRM yang beribu pejabat di Shah Alam tahu mengenainya.

11.Saya juga tidak pasti sama ada ianya benar atau tidak tetapi saya telah di maklumkan beberapa minit yang lalu(bukan masa terjemahan) , bahawa sebenarnya Dato mohd Shukri Abdul bukanlah pengarah SPRM Shah Alam.Beliau adalah bekas pengarah dan sekarang merupakan pengarah sisasatan di Putrajaya. Pengarah SPRM Selangor belum ada ketuanya sejak beberapa bulan lepas dan timbalannya telah mengambil alih sebgai pengarah dan menurut arahan dari Putrajaya.

12. Berdasarkan dari kajian saya juga ,ianya menjelaskan bahawa beliau telah menerima panggilan dari pada pagi itu dari ibu pejabat SPRM untuk membuat kenyataan akhbar.Semua teks ucapan tidak disediakan oleh beliau.Beliau sebananya hanya orang perantara.Ianya juga dilaporkan bahawa beliau telah memberitahu DSAI pada hari beliau ke ibupejabat SPRM untuk mendapatkan arahan selanjutnya.Beliau juga mendakwa bahawa beliau tidak begitu pasti apa yang beliau cakapkan cuma sekadar membrikan kenyataan akbar. Saya juga tidak pasti kemungkinanya ada pegawai yang akan ditukarkan masuk dan keluar dari kedudukan mereka ketika rencana ini ditulis.

13. Berdasarkan kepada kejadian yang berlaku dan masih menjadi rahsia, saya percaya dan agak ada pegawai SPRM yang tahu akan kejadian tersebut.Pihak ibupejabat di Putrajaya telah dimaklumkan lebih awal sejak 130mpetang dan Dato mohd Shukri telah di bawa untuk memberikan kenyataan akhbar.

14. Saya telah memulakan pencarian di internet bila masa kenyataan akhbar tersebut di keluarkan tetapi tidak menemuinya.Bolehkah sesiapa membantu???Jika kita tahu masa kenyataan akhbar tersebut, kita akan dapat membuat andaian bila dan masa pergerakan maklumat antara pejabat SPRM di Shah Alam dan juga ibupejabatnya di Putrajaya.

15. Saya kini lebih condong kearah menyatakan bahawa saya percaya pejabat SPRM di Shah Alam cuba untuk menutup semua kejadian.TBH mati secara mengejut semasa sedang disoalsiasat di pejabat SPRM.Mereka menjadi panik dan cuba untuk melindungi kejadian dengan membuat dakwaan bahawa berlakunya kejadian membunuh diri.mari kita lihat apa yang akan Dato najib katakan kepada suruhanjaya Siasatan Di raja.

Terjemahan:Amiruddin Ahmad

Beritahu penasihat undang-undang jika dipanggil SPRM

Semua pegawai kerajaan Selangor perlu memaklumkan kepada penasihat undang-undang negeri jika mereka dipanggil oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membantu siasatan kematian Teoh Beng Hock.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata keputusan tersebut dibuat dalam mesyuarat exco negeri semalam.

Langkah tersebut, katanya, bertujuan untuk menjamin keselamatan pegawai di samping memberi kerjasama kepada SPRM sehingga selesai siasatan ke atas tragedi kematian pegawai kerajaan, mendiang Teoh.

"Kerajaan negeri juga akan melantik satu panel peguam untuk membantu mana-mana pegawai kerajaan yang disoal-siasat," katanya.

Teoh - setiausaha politik exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui

mati Khamis lalu selepas disoal siasat oleh SPRM berhubung dakwaan salahguna peruntukan DUN di Selangor.

Menteri besar juga berkata, siasatan SPRM terhadap pegawai kerajaan dan wakil rakyat Pakatan Rakyat, hanya boleh dijalankan di dalam pejabat mereka bertugas.

Mengenai penubuhan suruhanjaya diraja itu, Abdul Khalid berkata, kerajaan negeri kesal dengan keputusan menghadkan siasatannya kepada memastikan sama ada hak asasi Teoh dicabul ketika disoal siasat oleh SPRM.

Katanya, kerajaan negeri percaya suruhanjaya itu perlu dipertanggungjawabkan untuk menyiasat kematian Teoh dan bukannya inkues seperti apa yang diputuskan oleh kabinet.

Kerajaan negeri juga mempersoalkan keperluan untuk mengguna dua prosiding yang berlainan untuk menyiasat perkara yang berkait rapat dan melibatkan saksi-saksi yang sama.

"Kita telah meminta satu suruhanjaya diraja menyiasat kematian mendiang Teoh dan juga kredibilibi SPRM. Kita merasakan suruhanjaya diraja adalah prosiding yang terbaik bagi memastikan keadilan untuk mediang dan keluarganya," katanya.

Bagaimanapun, menteri besar berkata, peguam akan dilantik untuk mewakili kerajaan negeri dalam prosiding suruhanjaya diraja dan inkues tersebut.

"Langkah ini adalah perlu memandangkan mendiang Teoh adalah pegawai kerajaan negeri dan juga untuk memastikan hak-hak mediang dan keluarganya terbela," tambahnya.

Suruhanjaya Diraja : Najib tipu 1 Malaysia!!!

Oleh: Reformis Muda

Petang semalam, bila menerima berita Kerajaan bersetuju menubuhkan Suruhanjaya Diraja, semua rakyat Malaysia agaknya melompat gembira, ada pula dikalangan Blogger sudah mula memuji Najib. Namun itulah kemahiran Najib, menipu daya 1 Malaysia, Najib sudah tipu 1 Malaysia. Benarkah Najib telah menubuhkan Suruhanjaya? Ia sebenarnya hanya Suruhanjaya mengkaji “PROSUDER SIASATAN” bukannya Suruhanjaya Siasatan Kematian Teoh Beng Hock.

Sebenarnya ia hanya Inkues yang ditubuhkan Najib menyiasat kematian, Yang mengejutkan Inkues ini diketuai oleh seorang Majistret yang mana jawatan Majistret hanyalah standard “Tadika” kalau nak dibandingkan sistem pendidikan. Majistret juga boleh dilantik dikalangan Siswazah baru graduate atau pegawai Polis. Maknanya Majistret hanya dikalangan budak suruhan atau budak berhingus! Kalau HAKIM MAHKAMAH RAYUAN pun BOLEH DIBARUAKan UMNO Inikan Hakim bertaraf Majistret.

Inkues sebenarnya standard biasa siasatan, sesiapapun yang tidak berpuas hati dalam mana mana kes polis boleh memohon Inkues, seperti juga Inkues “lakonan” yang dibuat kononnya untuk menyiasat Anak Samy Vellu yang dipercayai membunuh kekasihnya Sujatha yang juga seorang pelakon, dalam inkues tersebutpun beberapa bukti penting dan sampel darah telah hilang apakah yang kita boleh harapkan Inkues kematian Teoh beng Hock?

Ia hanya lakonan Najib, rupanya Najib walaupun baru pulang dari mengerjakan Umrah, Sikap Puaka, Licik dan Jahatnya tidak pernah Hilang!! Apa sebenarnya mereka sedang dan mahu Najib dan regimnya mahu lakukan memperdayakan rakyat Malaysia, mereka mahu menutup skandal dan punca kematian. Andai Suruhanjaya menyiasat kematian ia akan membongkar Konspirasi dan pengarah sebenar disebalik kematian Beng Hock.

Nama seperti Najib(yang juga pengerusi perhubungan UMNO), Khir Toyo(pemikir kejahatan Umno) pasti akan terbongkar sebagai orang yang mencetuskan satu Konspirasi Politik seperti yang berlaku di Perak. Mereka mahu menutup diantara mereka, SPRM, Musa Hassan dan pimpinan Umno sedang beruasaha menutup segala skandal ini dengan tipu daya ala Najib!

Saya berharap esok semua pimpinan Pakatan dan Keluarga Beng Hock membuat sidang media esok membantah keputusan penubuhan Suruhanjaya olok olok Najib, ia tidak akan langsung merungkai sebarang persoalan dan punca kematian, ia akan hanya bertujuan melenyapkan bukti penting seperti mana Inkues kematian kekasih anak Samy Vellu, Sujatha juga dituduh membunuh diri walaupun keluarga mengatakan ia dibunuh oleh anak Samy Vellu, rupanya inkues yang ditubuh hanya mahu melupuskan bukti. Bukan menyiasat kebenaran.

Sandiwara PDRM boleh anda lihat hari ini, bila keluarga Beng Hock datang untuk membantu siasatan, mereka hanya disoal Polis soalah soalan bodoh sepert,i adakah Beng Hock gila? Adakah Beng Hock ada masalah kewangan? Adakah dia mempunyai masalah peribadi? Yang mengejutkan soalan apakah Beng Hock merokok? Soalan soalan bodoh inilah juga anda akan lihat dalam inkues kematian Beng Hock. Inkues ini akan sama nasibnya seperti Inkues kes Anak Samy Vellu dan Perbicaraan Altantuya. Ia hanya Sandiwara.

Wahai 1 Malaysia..

Selamat ditipu oleh Najib Altantuya!!

Lawan Tetap Lawan

Kes Anwar Berpaksi Kepada Merekacipta DNA

Walaupun telah wujud empat laporan dari doktor berlainan yang mengesahkan bahawa Saiful Bukhari Azlan tidak mempunyai sebarang kesan yang menunjukkan dia diliwat, tetapi perbicaraan kes liwat Saiful lawan Anwar Ibrahim yang bakal bersambung nanti mungkin akan memberi kelebihan kepada Saiful.

Dalam ceramah umum di Beserah, Kuantan pada malam Sabtu lepas, pemimpin-pemimpin kanan PKR yang hadir, Zulkifli Noordin, Fuziah Salleh dan Azan Ismail, serta Saudara Ahmad Nizam Hamid senada dalam mendedahkan tentang keputusan hakim dalam sesi perbicaraan terakhir sebelum penangguhan baru-baru ini, bahawa perbicaraan seterusnya akan hanya mengambil kira bukti klinikal yang berupa hasil dari ujian DNA.

Keputusan mahkamah yang sebegini tentulah sangat mengejutkan, apalagi dalam keadaan telah wujudnya laporan pemeriksaan dari empat doktor yang bersedia memberi kesaksian mereka.

Mengecilkan skop pembuktian hanya kepada analisis DNA memberi gambaran bahawa empat orang doktor tersebut tidak berwibawa dan pandangan profesional mereka tidak berharga.

Pergantungan tunggal kepada ujian DNA dalam kes-kes jenayah, seperti di Amerika Syarikat, walaupun semakin diterimapakai di mahkamah-mahkamah mereka, namun sehingga hari ini masih menjadi kaedah pembuktian yang penuh kontroversi.

Ketepatan DNA hanya bersifat kepercayaan popular, bahkan kadar ketepatan 99.9 peratus DNA hanyalah suatu anggaran dan tidak ada sesiapa yang pasti tentangnya.

DNA memang berbeza untuk setiap manusia, tetapi yang digunakan dalam pembuktian adalah Profil DNA, yang sebenarnya hanya sebahagian kecil sahaja dari DNA keseluruhan seseorang manusia. Kerana itu, Profil DNA dua orang adik-beradik mungkin sahaja hampir sama.

Pada tahun 2001, Kathryn Troyer telah menjalankan ujian terhadap pengkalan data Profil DNA penjenayah Arizona, dan telah membuat penemuan dua penjenayah dengan profil genetik yang hampir sama, kedua-dua penjenayah ini mempunyai padanan 9 dari 13 lokasi kromosom. Sememangnya mereka berdua bukan adik-beradik kerana seorang berkulit putih dan seorang lagi berkulit hitam.

Asalnya FBI cuba menafikan bukti penemuan ini dengan mendakwa ia kes terpencil, 1 dalam 113 bilion, tetapi Troyer pada tahun-tahun berikutnya telah membuat berdozen-dozen penemuan yang serupa.

Ini telah menimbulkan persoalan tentang kredibiliti Profil DNA. DNA memang berciri unik, tetapi tidak untuk Profil DNA, ia hanya sekelumit dari keseluruhan genom.

DNA haruslah digunakan dengan kehadiran bukti dan kesaksian yang lain. Dalam kes jenayah, sebelum dibicarakan tertuduh bersalah atau tidak, Zulkifli Noordin berkata jenayah mesti dibuktikan berlaku.

Jika ada tuduhan seseorang merompak, rompakan itu mesti berlaku, ada barang yang hilang, ada wang yang hilang. Jika ada tuduhan seseorang merogol, rogol itu mesti berlaku, mangsanya disahkan hilang dara, ada bukti koyakan, ada bukti tusukan dan sebagainya.

Dalam kes Saiful, dia mendakwa diliwat, maka liwat itu seperti rogol mesti berlaku, ada koyakannya, ada tusukannya, dalam Islam mesti menghadirkan empat orang saksi. Empat orang saksi telah hadir dengan laporan mereka, keempat-empat mereka doktor dan kesimpulan mereka sama, liwat tidak berlaku!

Doktor-doktor ini tidak akan dipanggil ke mahkamah, hanya hasil ujian DNA sahaja yang akan digunakan. Sampel DNA Anwar, menurut Zulkifli Noordin, boleh diperolehi di mana-mana sahaja, bahkan dari peluh yang dilap ketika Anwar berdebat dengan Shabery Chik dahulu pun, sebelum itupun sampel DNA Anwar sudah berada di tangan polis, ketika Anwar ditumbuk pengsan oleh Rahim Nor, dicuri tanpa keizinan, itu pengakuan polis sendiri, dan ia terdedah untuk disalahguna dengan menaburnya di lokasi yang didakwa tempat kejadian atau di bahagian tertentu di tubuh Saiful.

Kali ini Anwar mungkin akan terpaksa ke penjara untuk tempoh yang lebih lama, 12 tahun, kerana ini adalah tuduhan kedua untuk kesalahan yang sama.

Saran lantik Salleh Abbas anggota s'jaya diraja

Gerakan Rakyat Integriti & Anti Korupsi (Gerak) mencadangkan agar bekas ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas dilantik menganggotai suruhanjaya diraja yang menyiasat prosedur Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ketika menjalankan siasatan.

"Gerak menyarankan agar individu yang berintegriti dilantik menganggotai suruhanjaya diraja itu," kata Pengerusinya, Mohd Nazree Mohd Yunus.

"Bekas-bekas hakim yang terbukti prestasinya, boleh dipilih menganggotai dan mengetuai suruhanjaya diraja tersebut, seperti Tun Salleh Abbas," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Mohd Nazree, siasatan suruhanjaya diraja itu juga perlu merangkumi aspek hak asasi Teoh Beng Hock ketika disiasat SPRM.

Mayat Teoh ditemui Khamis lalu, selepas disoal siasat SPRM berhubung dakwaan salahguna peruntukan untuk DUN di Selangor.

Mohd Nazree berkata, inkues awam untuk menyiasat punca kematian TEoh juga adalah langkah bersepadu yang wajar diambil.

"Penubuhan suruhanjaya seumpama ini adalah langkah bijak bagi menyediakan suatu bentuk laporan yang boleh menjawab beberapa kemusykilan rakyat tentang tragedi kematian tersebut," kata Mohd Nazree.

Perjuangkan hak kaum sendiri tak bermakna Umno parti perkauman - Shafie .....Memang perkauman pun UMNO@BN ni..!!!! totok gile beb...!!!!

Umno tidak harus dilihat sebagai parti perkauman hanya kerana ia memperjuangkan hakhak kaum Melayu, kata Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu sebaliknya berkata memperjuangkan hak kaum sendiri adalah merupakan tuntutan dan keperluan setiap insan di muka bumi.

"Cuma kita harus lihat bila kita nak perjuangkan hak kita dan agenda kita, kita tak mengenepikan atau menidakkan keperluan orang lain," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat penyelarasan antara Menteri dan Exco Luar Bandar (Mexclub), di sini hari ini.

Mohd Shafie berkata atas dasar itulah Umno bergabung dengan partiparti lain di atas landasan Barisan Nasional untuk memastikan kebajikan kaumkaum lain juga terbela.

"Tapi takkanlah setiap yang kita katakan keperluan orang Melayu itu perkauman, mana boleh macam tu...jangan dilihat bila Umno memperjuangkan keperluan orang Melayu, sebagai perkauman, ia merupakan tanggungjawab kita sebagai orang Melayu untuk membantu masyarakat kita," katanya.

Beliau mengulas dakwaan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang kini anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Zaid Ibrahim di dalam blognya bahawa Umno merupakan parti perkauman. BERNAMA

Pakatan: Inkues, s'jaya 'perolok keadilan'

Pakatan Rakyat menyifatkan keputusan menubuhkan suruhanjaya diraja dan inkues – dengan dua bidang kuasa berbeza – bagi menyiasat kematian misteri Teoh Beng Hock sebagai "memperolok-olokkan keadilan, kebenaran dan ketelusan".

"Kunci persoalan bagaimana Teoh meninggal dunia mesti juga disiasat (oleh suruhanjaya diraja) dan dijawab.

"Persoalan ini tidak boleh diasingkan daripada isu umum tentang bagaimana Suruhanjaya Pencegahan Rasuan Malaysia (SPRM) mengendalikan siasatan.

"Tidak perlu untuk inkues ini diteruskan. Suruhanjaya diraja patut menyiasat keadaan kematiannya. Kami juga mempunyai keraguan yang serius terhadap keberkesanan inkues tersebut," kata Naib Presiden PKR Sivarasa Rasiah.

Beliau, yang juga seorang peguam, membacakan kenyataan bersama mereka dengan ahli jawatankuasa PAS Dr Dzulkefly Ahmad dan Setiausaha DAP Selangor, Lau Weng San dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.

Menurut mereka, inkues yang pernah dijalankan sebelum ini membuktikan bahawa majistret terikat dengan bukti yang dikemukakan oleh saksi-saksi polis yang menyiasat kes kematian tersebut.

Sivarasa menambah, majistret yang bakal mengendalikan inkues tersebut turut terikat dengan timbalan pendakwa raya dan Jabatan Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan.

"Pakatan Rakyat oleh itu menuntut bidang kuasa suruhanjaya diraja diperluaskan untuk untuk merangkumi kes kematian Teoh. Jika tidak, persoalan terpenting tentang kematiannya tidak akan menawarkan jawapan yang memuaskan orang ramai," katanya.

Sivarasa turut mempertikaikan siasatan polis dalam kes kematian Teoh kerana, menurutnya, banyak soalan yang tidak relevan diajukan kepada saksi, antaranya sama ada "mendiang seorang perokok".

Katanya, beliau difahamkan, polis turut menyoal sama ada saksi berasa ganjil terhadap perlakuan Teoh sebelum ia meninggal dunia dan kenapa Teoh dibawa ke SPRM.

Sementara itu, Dr Dzulkefly pula berkata, siasatan dua badan berbeza terhadap kes itu akan memungkinkan dapatan yang berbeza.

"Jika ini berlaku, ini menjadi krisis yang lebih parah," katanya, yang juga ahli parlimen Kuala Selangor.

Beliau juga menyifatkan penubuhan pelbagai badan bagi menyiasat kes tersebut sebagai "membazirkan wang wakyat."

Lau pula menuntut pemimpin parti komponen lain dalam BN yang sebelum ini turut mendesak kerajaan menubuhkan suruhanjaya diraja itu agar menunjukkan "pendirian yang lebih jelas" selepas kabinet membuat keputusan semalam.

"Kita tidak dapat lihat pendirian mereka. Kita minta mereka bertanggungjawab terhadap apa yang mereka suarakan sebelum ini," katanya.

Ketiga-tiga pemimpin Pakatan itu bagaimanapun belum membincangkan nama yang akan dicadangkan bagi mengepalai suruhanjaya diraja tersebut walaupun DAP Pulau Pinang sebelum ini mencadangkan nama naib pengerusinya Tunku Abdul Aziz Ibrahim.

"Soal bidang kuasa suruhanjaya diraja ini yang mesti kita selesaikan dahulu," kata Sivarasa.

Pro-ISA tambah sokongan, lokasi berkumpul...kumpulan ini diarah utk buat kecoh serta bertembung dengan GMI...?????

Gerakan penyokong Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) menambahkan kekuatan mereka dengan melibatkan kumpulan baru dengan dua lagi lokasi perhimpunan 1 Ogos nanti.

Perhimpunan anjuran bersama Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) - serentak dengan demonstrasi besar untuk mendesak penghapusan akta kontroversi itu yang dianjurkan Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) - akan turut disertai Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) dan kumpulan pesilat lincah.

Timbalan Presiden II Pewaris, Rahimuddin Md Harun memberitahu Malaysiakini hari ini bahawa dua NGO Melayu ini akan berkumpul di Masjid Negara mulai jam 11 pagi dan akan bergerak ke Dataran Merdeka jam 1 tengah hari.

Gabungan Graduan Melayu Muda (GGMM) - antara 10 NGO awal bersama Pewaris - dalam perkembangan terbaru dijadual memimpin barisan penyokong ISA berarak dari Padang Merbok di sebelah Bank Negara bergerak ke dataran pada waktu yang sama setelah berkumpul di situ jam 11 pagi.

Sementara itu, presiden GGMM, Mohd Khairul Azam Abdul Aziz ketika dihubungi berkata, mereka menambah tempat berhimpun bagi menunjukkan kemampuan menyaingi sokongan terhadap GMI – yang juga akan berhimpun di tiga tempat.

“Kita ikut GMI, nak tunjuk kita juga mempunyai sokongan,” katanya.

Mahaguru Persatuan Pesilat Lincah Malaysia, Datuk Omar Din - yang baru menyatakan sokongan terhadap perhimpunan pada 1 Ogos ini - pula berkata, mereka akan turut serta kerana mempunyai pendirian yang sama.

Menyifatkan ISA seperti kunci bagi mempertahankan keamanan negara, Omar berkata, sokongan pesilat lincah bukanlah bertujuan untuk menunjukkan kekuatan kepada penunjuk perasaan anti-ISA.

“Kita bukan hendak tunjuk kekuatan, kita cuma hendak tunjukkan sokongan (kepada ISA). Sebarang pertembungan elakkanlah, kita sama-sama Melayu,” katanya.

Tengah hari tadi, GMI mengumumkan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim akan turut serta dalam Himpunan MANSUH anjurannya.

Pengerusi GMI Syed Ibrahim Syed Noh juga berkata, ia akan turut disertai pimpinan atasan Pakatan Rakyat, termasuk Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan barisan pemimpin lebih 83 NGO dalam gabungan tersebut.
Suruhajaya Diraja Perlu Bertindak Telus; Khalid Samad

Suruhajaya Diraja yang ditubuhkan untuk menyiasat kes kematian Teoh Beng Hock perlu bertindak secara telus, tanpa melibatkan kepentingan mana-mana pihak.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, setakat ini apa yang boleh dilihat ialah sejauh mana Suruhanjaya ini bertindak menjalankan siasatan tanpa dicemari campur tangan Barisan Nasional.

“Royal commission yang ingin ditubuhkan ini kita harap ia bertindak seperti mana yang sepatutnya. Jika dengan royal commission juga tidak bebas ianya bertindak kepentingan tertentu, akhirnya rakyat akan menganggap sudah hilanglah apa-apa harapan untuk mencapai keadilan untuk rakyat jelata,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Shah Alam untuk memberi sokongan kepada lapan individu yang dipanggil merakamkan keterangan berhubung kematian Setiausaha Politik, Exco Selangor, Teoh Beng Hock, Khamis lalu.

Menurutnya, rakyat boleh menerima penubuhan Suruhanjaya Diraja, tetapi bergantung kepada siasatan dan keputusan yang dapat memuaskan hati semua pihak.

Tambahnya lagi, perkara ini juga memberi amaran kepada agensi penguatkuasaan yang melakukan penderaan kepada tahanan semasa soal-siasat dan ia perlu dihentikan segera.

“ Satu lagi pekara, perlu diterima sebagai normal practice, penderaan semasa tahanan, penderaan semasa soal siasat, this cannot carry on. Benda macam ini perlu dikutuk oleh semua pihak, You have to respect people, u have to respect their right,” katanya

Ahli Parlimen Kelana Jaya, Gwo Burne berkata, Suruhanjaya Diraja nanti perlu terdiri daripada mereka yang tidak berkepentingan dan dapat menyiasat dengan telus dan membuktikan kebenaran yang ditunggu oleh rakyat.

“The member of Suruhanjaya is also more important, we don’t want Musa Hassan and Ghani Patail, we want somebody who say of this as well,” katanya

Kenyataan YB Dr. Lo’lo’ isu hukuman sebat ke atas pesalah minum arak untuk membetulkan kenyataan media.

Artikel Themalaysianinsider.com bertarikh 23/07/2009 dengan tajuk-tajuk berikut “Outrage Over Caning For Model” dan “Syariah Lawyers Association Regrets Shahrizat’s Statement On Whipping Of Model” adalah dirujuk. Di dalam kedua-dua artikel tersebut ada menyiarkan seperti berikut : a) Titiwangsa MP Lo'lo Mohd Ghazali, who is also head of the women's wing of the opposition PAS, said that punishment should educate and not cause hurt. b) Shahrizat said she was shocked by the Syariah Court decision and called for a fair and just punishment. Meanwhile, Dr Lo'lo was surprised that whipping of women was sanctioned by the Malaysian syariah law adding punishment should be educational, and not to cause hurt. Petang semalam saya telah dihubungi oleh wartawan meminta saya memberi sedikit komen berkaitan hukuman oleh Mahkamah Syariah Kuantan yang menjatuhkan hukuman sebat terhadap seorang model sambilan atas kesalahn meminum arak. Saya telah memberikan komen saya dengan sucihati megikut pengetahuan saya berkaitan hukuman dan realiti masyarakat Malaysia. Malangnya terdapat pihak-pihak yang melihat kenyataan di akhbar dari konteks yang lain. Pertama, saya terkejut dengan hukuman yang dijatuhkan oleh Mahkamah Syariah Kuantan ke atas model tersebut. Memang saya terkejut kerana ada juga Mahkamah Syariah di Malaysia yang berupaya menghukum pesalah dengan hukuman sebegitu walaupun peruntukkan tersebut telah lama ada. Tetapi baru sekarang hukuman sebegitu dijatuhkan bagi pesalah kesalahan tersebut. Saya amat bersetuju dengan hukuman tersebut kerana sekurang-kurangnya hukuman tersebut begitu hampir dengan hukuman Hudud. Di dalam Hudud, hukuman bagi pesalah minum arak adalah 40 kali sebatan malah ada ulamak yang mengatakan sehingga 80 kali sebatan. Sebelum ini tiada Mahkamah yang menjatuhkan hukuman sebegitu walau pun Mahkamah Syariah sepatutnya menghukum mengikut hukaman Allah tetapi di Malaysia ini hukuman yang dikenakan tidak seperti yang ditetapkan Allah dalam Al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W. Apabila Mahkamah Syariah Kuantan menjatuhkan hukuman sebat ke atas model tersebut, ini membuatkan saya terkejut. Bukan terkejut kerana hukuman tetapi terkejut kerana keberanian Hakim Mahkamah Syariah tersebut. Syabas kepada beliau. Kedua, saya mengatakan sebarang bentuk hukuman yang dikenakan samada denda, sebatan atau penjara, semuanya hendaklah dalam bentuk untuk memberi pengajaran kepada pesalah, bukannya untuk mendera atau menyebabkan kecederaan kepada pesalah. Hukuman di dalam Islam adalah untuk memberikan pengajaran kepada pesalah dan khalayak supaya menginsafi perbuatan itu. Di dalam kes ini, saya berpendapat masyarakat umumnya masih tidak memahami kaedah bagaimana sebatan ke atas pesalah dilakukan. Adakah ianya dilakukan sama seperti pesalah-pesalah jenayah lain di dalam undang-undang jenayah sivil. Masyarakat umum mengetahui bagaimana hukuman sebat dilakukan ke atas pesalah jenayah sivil seperti di dalam kes pengedaran dadah, merogol, meliwat dan sebagainya. Adakah hukuman sebat di Mahkamah Syariah dilakukan dengan kaedah yang sama? Inilah kebimbangan yang saya sebutkan kepada wartawan tersebut bimbang hukuman sebat ini dianggap sebagai hukuman Mahkamah Sivil sehingga memberi tanggapan buruk kepada Mahkamah Syariah, lebih-lebih lagi yang dihukum seorang wanita. Ini yang perlu diperjelaskan. Inilah maksud saya bila saya mengatakan hukuman sepatutnya untuk tujuan pengajaran, bukan untuk mendatangkan kecederaan. Saya merujuk kepada Titiwangsa MP Lo'lo Mohd Ghazali, who is also head of the women's wing of the opposition PAS, said that punishment should educate and not cause hurt. Artikel ini dengan jelas tidak tepat kerana saya bukan Ketua Muslimat PAS seperti yang didakwa. Justeru saya mengharapkan agar tiada pihak yang sewenang-wenangnya mempercayai sebarang tulisan di akhbar sebelum mendapat maklumat secukupnya. Saya kira sudah sampai masanya pihak berkuasa di Malaysia iaitu UMNO/BN “merotan” Pengurus MAS yang menyebabkan semua mereka yang berada dalam satu-satu penerbangan terlibat secara langsung dengan arak, iaitu dari pramugara/i yang hidang arak sehinggalah pilot yang mengemudi kapal terbang tersebut. Begitu juga perlu “disebat” pihak yang terbabit berpuluh-puluh tahun membiarkan orang-orang Islam terlibat secara langsung dengan arak di hotel-hotel, 7- Eleven, pasaraya-pasaraya dan pekerja-pekerja Islam di kilang Carlberg. Akhir sekali, SYABAS KEPADA MAHKAMAH SYARIAH KUANTAN dan Syukur Alhamdulillah kepada Puan Kartika Sari Dewi Shukarnor yang telah menginsafi perbuatan tersebut. Moga Allah menerima taubat hambaNya yang menyesali kesalahan. DI SINI SAYA LONTARKAN PERSOALAN INI KEPADA SEMUA ORANG ISLAM DI MALAYSIA, SIAPAKAH YANG SEPATUTNYA DISEBAT DALAM ISU ARAK DI MALAYSIA??...

Hukuman Sebat untuk peminum arak

Al Hujurat ayat 6 : Hai orang2 yg beriman, jika dtg kpdmu org fasik membawa suatu berita,maka periksalah dgn teliti, agar kamu tdk menimpakan suatu musibah kpd suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yg menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. Saya menerima panggilan talipon dari wartawan Malay Mail ptg semalam semasa dalam kereta balik dari HUKM.Wartawan ni shj yg ambil kenyataan saya, wartawan dari media lain tidak menghubungi saya pun. Dia minta saya komen tentang hukuman sebat terhadap model sambilan yang ditangkap kerana minum arak. Saya menyatakan antaranya; memang dalam Islam ada hukuman sebat kerana kesalahan minum arak, cuma dalam kes ini saya tidak pasti bila hukuman sebat ini mula dikuat-kuasakan oleh mahkamah Syariah. Hukuman sebat dalam Hukum Syariah adalah untuk mendidik dan ini saya tekan beberapa kali, sebab wartawan itu cuba memasukkan pandangan dia dalam jawapan saya tersebut. Saya juga menyatakan kebimbangan masyarakat yang tiada maklumat menganggap hukuman sebat mahkamah Syariah sama macam hukuman sebat mahkamah sivil, ini akan memberi persepsi yang buruk terhadap Islam khususnya mahkamah syariah lebih2 lagi pesalah adalah seorang wanita. Itu yang menjadi persoalan dan kebimbangan saya. Malah saya menyebut berkali2 pada wartawan tersebut, please dont manipulate my statement coz this is regarding Syariah Law. jawab dia, ok, ok Yb, I understand. Ada juga persoalan dibangitkan kenapa wanita yng ditangkap dan dihukum, lebih ramai orang lelaki yang minum arak tapi tak kena apa2 pun. Saya kata, macam kesalahan speeding, bawa kereta laju dari had, melambak yang speeding tapi nasiblah sape yang kena tangkap & sape yang tidak. Begitu juga kes model ini.Jadi mereka seolah2 nak memposisikan satu diskriminasi terhadap wanita telah berlaku disini oleh pengamal undang2 syariah Msia. Pagi2 tadi saya telah dihubungi Tuan Zainul Rijal bertanya isu yg sama sebab dia tidak percaya apa yang diberitakan. Barulah saya dimaklumkan hukuman sebat ini telah dijatuhkan keatas seorang pesalah minum arak lelaki dari pantai timor Msia. Maklumat yang terkini saya dimaklumkan hukuman yang dijatuhkan pada 2005 tersebut belum dijalankan kerana pesalah membuat rayuan - lamanya kes ini tidak diselesaikan ! Saya juga dimaklumkan JAKIM ada menganjurkan bengkel tentang perlaksanaan hukuman sebat pada bulan April tahun ini 2009. Cuba bayangkan kami Ahli2 Parlimen dan ADUN2 tidak langsung diberitau apatah lagi untuk dijemput bagi menyertai bengkel tersebut sedangkan kami adalah 'Legislator' yg terlibat secara langsung dengan penggubalan undang2 dan perlu dimaklumkan tentang pelaksanaan sesuatu undang2. Kepada yang membaca dan telah 'menghukum' saya dengan bahasa2 hebat melalui sms dan facebook saya nak beri bbrp nasihat - jgn percaya berita dari org2 yg fasiq, juga jgn cepat melabel, jgn cepat menjahilkan orang apatah lagi saya bukanlah orang jahil walaupun bukan ulama sebab saya dibesarkan dalam keluarga yang terlibat langsung dgn majlis ilmu dari kecil lagi sehinggalah arwah bapa saya bekas Mufti Selangor dan Mufti Perak meninggal dunia , belajar disekolah agama Raja Perempuan Taayah Ipoh sehingga ke Kolej Islam Kelang. Malah semasa di FPUKM terus mengikuti majlis2 ilmu dan program2 Tarbiyah secara serius dan berkala atas inisiatif sendiri, insyaAllah sehingga kini masih istiqomah dgn program2 tarbiyah dan majlis2 ilmu. Kepada yang beri teguran dan peringatan membina saya ucapkan jazakallah. Ini adalah kenyataan spontan yang saya buat sebaik balik dari temu-janji saya dengan rakan Doktor Pakar. Kenyataan rasmi akan dikeluarkan sebentar lagi. Dr Lo'lo'

'Politicising' Teoh's death

A story in Malaysiakini on July 20 carried the headline: 'Stop politicising Teoh's death, Nazri warns opposition'.

The terms "politicise" and "politicising" have been used quite liberally by BN ministers and their supporters in the media for many decades now to mean something derogatory. What few people realise is that these very Malaysian political lexicons have their roots in the political evolution of our nation in the 1970s.

The origins of these terms have to be attributed to the work of former PM Tun Abdul Razak, though I am not sure whether he indeed used those words himself.

In the mid 70s, Tun Razak was trying to forge a larger more encompassing ruling coalition by roping in opposition parties into its fold. That was how the old Alliance evolved into the Barisan Nasional to include prominent opposition parties like the Gerakan and PAS, leaving the lone opposition DAP in the cold wilderness.

Tun Razak's rationale for this move was the argument that the nation will not be distracted by too much politics and so the government can concentrate on the job of development.

Simplistic logic

This simplistic logic had come to be embraced by all BN politicians and media practitioners. Indeed, the mantra of "development" dominated our national narrative for nearly three decades, and worked wonders at the poll for the BN ruling coalition, until the political tsunami in March 8 last year.

In those three decades of BN hegemony in Malaysia, whenever DAP raised their feeble voice to highlight any political issue large or small, they were sternly told not to 'politicise' matters.

The sheer negative connotation of "politicising" issues gripped the hearts of the national electorate, at a time when the Internet was yet a distant and remote possibility. They give political parties a wide berth, especially opposition parties like DAP.

The term "politicising" became a favourite word for newspaper headline in the mainstream media.

In a sense, Tun Razak had silently declared the false dichotomy that politics was bad, and development was good. His ideologues might well have attributed the May 13 tragedy to too much politicking of the racial kind before that incident.

In one fell swoop, politics was exiled from our national conversation during those long years. All that remained was the discourse of administration by the BN government on development. The depolitisation of Malaysia had plunged Malaysians into the cold winter of political apathy for nearly three decades.

Perhaps I should elaborate. Opposition politics was exiled from the national conversation in the mainstream media, and the BN component parties monopolised the right for political discourses. There was this inadvertent and subliminal identification of BN as a coalition of political parties and the government of Malaysia. Only their political narratives carry the legitimacy of the state.

Looking back now, I wonder why people did not question why "politicising" anything is so bad.

To define the term "politicising" now would indeed be as daunting as to define "politics." But we have our common sense to rely on.

Two historical developments

When you see a male dog and a female dog mating on the open street of Kuala Lumpur, it would be "politicising" the matter if you blame the unsightly scene on the BN government. After all, the behaviour of wild stray dogs has nothing to do with political parties at all.

Even there, one can argue that BN is in control of the KL Federal Territory, and the DBKL under their control have not been able to reign in the wild stray dogs on the street! As the political master of KL, BN must be held politically responsible for the hoards of wild dogs running wild.

Two historical developments had punctured holes in this stonewall of fear against politicising anything.

One was the emergence of the Reformasi Movement, beginning in 1998 following the arrest and detention of Anwar Ibrahim. His dastardly treatment at the hands of the institutions of state released such a wave of spontaneous protests of rage and incredibility, that a whole generation of young middle class Malays who might have been politically neutral took to the streets despite oppression by a mostly Malay police forced.

More than anybody else, Anwar was singularly responsible for the political awakening of the new generations of Malay Malaysians. His incarceration in Sungai Buloh only cemented his position as a political martyr, keeping his flame of reformasi alive. His release from jail enabled that flame to grow into a wild fire.

The other development that spelled death to the BN strategy of depolitising politics was the growth of the Internet. The stranglehold of the mainstream media over the process of thought control of Malaysian mind has been broken once and for all.

Perfect vehicle found

Today, there are 16 internet subscribers and roughly half a million bloggers in Malaysia.

Malaysian netizens have found their perfect vehicle to answer their need and instinct for public engagement, democratic participation, and alternative ways for redefining "politics." On the Internet, everyone can be a politician, and everyone can shape public opinions.

To give you an example, I refer to excerpts from Nathaniel Tan's latest posting on his blog:

'I know too well how often politics sounds like a dirty word. I know the thought of people trying to gain political mileage from someone's death is abhorrent, and rightfully so.'

'Try as I might though, I find it near impossible to separate political elements from Teoh's untimely death'.

'To begin with, politics touches every realm of our lives. It is a defining feature of politics. There is little or no bettering Malaysia without bettering its politics and that is why I've seen fit to get involved'.

'Nowhere is this truer than in the case of this "sudden death."'

'The simple question is: could Teoh's death have been avoided if there were differences in Malaysia's political landscape?'

The obvious answer to his very relevant question is of course a resounding "Yes!"

At the moment, there is nothing more political than Teoh's death. His sudden and tragic demise signals the fatal failing of some of our most important institutions. Such failing has subverted the confidence of the citizenry in these institutions, including the office of the prime minister. Nothing is more devastating to our democratic way of life if this loss of confidence and trust is allowed to continue on its downward spiral

The political landscape in Malaysia has changed, and people are far more demanding than the citizens in the last century. The weight of public opinion can no longer be ignored like those days of old. The Internet will make sure of that.

Royal commission

The Cabinet has announced its decision to set up a Royal Commission of Inquiry to look into the method and mode of MACC interrogation procedures, while the investigation of Teoh's death is entrusted with the coroner's inquest.

In the days ahead, the debate will rage on, about the narrow terms of reference for the RCI, the composition of the RCI, and the efficacy of the RCI. In fact, the very institution of the royal commission is under trial, as Ku Li pointed out in the latest posting on his blog Razaleigh.com:

"Tengku Razaleigh said calls for a Royal Commission of Inquiry into Teoh's suspicious death would be of no use if the government does not follow through on its suggestions, pointing out that the government had ignored the recommendations of previous royal commissions such as the one that investigated the VK Lingam case of alleged judge fixing and on improving the police force.

"He even likened the sidelining of previous royal commissions to 'insulting the King.'"

It all goes to show that Nazri is still trapped in the time capsule of the past, as he still mumbled the old, tired, fossilised, archaic, outdated, outmoded, obsolete political language of scolding people for 'politicising' matters. He has not realised that many whole new generations of young Malaysians have been liberated from the linguistic prisons erected by his predecessors.

Aristotle once said: "Every man is a political animal." Though a lawyer, Nasri probably has not studied Aristotle. So what else is new?

Umno bent on 'racialising' Teoh's death

'Sigh. Up till now, there has not been even a squeak from Pakatan Rakyat that Teoh Beng Huat's tragedy is a racial matter.'

On Umno members gather in support of MACC

GSK: Who is really turning Teoh's death into a racial issue? It is Umno and its goons, not the opposition. All the rakyat want was for the government to set up a royal commission. Nothing more than that and minister Nazri Abdul Aziz reacted with statements laced with racist undertones and this was followed by Utusan Malaysia and Berita Harian.

Why has the home minister not used the Sedition Act against the minister and the two Bahasa dailies? If it had been any other newspaper, their licences would have been revoked and their editor told to resign. In this case, the editors of these two dailies seemed proud that they are echoing the thoughts of a pariah minister. It makes the two dailies pariahs too.

Patriot: Sigh. Up till now, there has not been even a squeak from Pakatan Rakyat that Teoh Beng Huat's tragedy is a racial matter. The only parties that mentioned the 'R' word are Umno and Umno-owned newspapers - Utusan Malaysia and Berita Harian.

JTB: For once I am in full support of Umno's Ismail Kijo and his gang of Umno boys in supporting MACC to continue the probe on Pakatan Rakyat state assembly members.

I say, Ahmad Kijo, let's get the boys from Umno to Plaza Masalam, Shah Alam - we are no different, you hate corruption, we also hate corruption. Let's us unite in the spirit of 1Malaysia and support the investigation of Khir Toyo's RM3.5 million house, or is it RM24 million? Let's ask MACC when they will complete the investigation of the Port Klang Free Trade Zone scandal.

We are all “brudder”, Ismail Kijo. With you taking the lead, the police will not come out with their Robocop FRU and their chemical-laced water cannon. PKR, DAP, PAS will join you if you care to take this initiative as a responsible political party with some semblance of common sense, equality, justice and fair play.

If you cannot do that, it's better for you to go home and eat 'sambal belachan'.


On Cabinet approves royal commission

Anu: Let's see who will be appointed in the royal commission. Only then, will we know if it is independent or not. At least half of its members must be from active NGOs. Or else there is no point. The commission shall also be empowered to investigate the reason or causes of Beng Hock's death.

Let's see who will be the magistrate to head the Beng Hock inquest. I would suggest to forgo the police probe. The police could not even clear their own backyard - take for example, Kugan's death in police custody.

And let's see how soon the above can be delivered. Hope that it will not be until Beng Hock's son has been born.

G-man: I'd say why bother with all this, we all know what happened to the last few royal commissions, notably the one on the police force, and things didn't get better. In fact, it got a lot worse. So why waste taxpayers' money and commission members' time to come up with findings, solutions and recommendations that are probably destined to collect dust in some storage location.

LCL: While it is certainly welcomed that a royal commission will be set up to inquire into the sudden death of Teoh Boon Hock, we are doubtful that the government of the day will actually heed any the advice or findings of the said commission.

We have seen the recent complaints against the police royal commission and their proposal to set up the IPCMC. We have also seen the VK Lingam royal commission. Both made very pertinent findings. What has happened? Nothing!

Subsequently, the previous prime minister set up the watered-down complaints procedure against the police and informed the Parliament that “NFA” (no further action) was taken against the culprits in the VK Lingam tape scandal.

So what is the point or purpose in setting up the royal commission? Is this government giving us any assurance that its advice will be followed and its findings taken seriously? If not, please do not waste any more taxpayers' money.


On Open letter to MACC advisory members

Helen Ang: Although as a columnist I'm aware of Malaysiakini's house-style - which is to omit any honorific, and this an editorial philosophy I personally concur with - nonetheless I feel it somewhat a pity that the titles of the distinguished ladies and gentlemen were left out in the above commentary (whereas the list with their full titles is carried in Dr Lim's think-tank CPI).

Of the 42 individuals in the various committees and advisory panels to the MACC, 10 are Tan Sri, 17 are Datuk and one Tun, Puan Sri and Datin.

If I read the letter writer's thrust correctly, Dr Lim is emphasizing that precisely because the panellists are such eminent people, then all the more reason these members of our social elite should lead by "doing the right thing", i.e. resigning their positions linked to MACC to take collective albeit symbolic responsibilty for Beng Hock's death.

Sarajun Hoda: The MACC like the police has been very clearly, blatantly focused on selective prosecutions. They are painstakingly following exactly the same footsteps of the Malaysian police and judiciary where they spend more time, effort and public resources to satisfy its political masters's bigoted political interest than serving the nation fairly to a point today, Malaysians generally feel they cannot trust these security agencies anymore.

'Yang diharapkan pagar, now pagar lah never failingly yang makan padi.'

They are not serving the people anymore. They are purely serving the prime minister who is actually now representing only a minority. First he helped himself into power. Now he is consolidating and amassing more power through the backdoor. They succeeded in Perak, now trying hard in Penang using the Kampung Buah Pala issue and in Selangor using the MACC.

The Beng Hock death and other deaths in police custody only confirm that Malaysians cannot anymore be guaranteed while they are under these agencies's custody. This means in clear bold words, the BN government has failed the nation and betrayed the people.

It has no excuse but to immediately sack the IGP, the MACC head (including its Selangor chief) and the AG. Anything less, the BN government must resign and call for fresh elections so that the people can re-elect a government of their choice.

Polis didakwa ugut kes 'puaka' UM

Seorang pelajar Universiti Malaya didakwa diugut dengan pistol polis sewaktu ditahan berhubung kes contengan "bini puaka" dan cubaan membakar di sebuah dewan kuliah, hujung bulan lalu.

Anggota polis yang berpakaian biasa itu, tanpa menunjukkan kad kuasanya dan juga waran tangkap, menayangkan senjata apinya yang terselit di pinggang sewaktu Mohd Syahruldeen Ahmad Rosli ditangkap di rumah sewanya di Kampung Kerinchi, 25 Jun lalu.

Mohd Syahruldeen yang dituduh bersama rakannya Mohd Izzuddin Hilmi Mohamad Zaini akan dibicarakan 7 Disember depan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Beberapa kumpulan mahasiswa akan membuat aduan berhubung perkara itu kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) jam 10 pagi esok.

Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI), Hilman Idham memberitahu Malaysiakini, kedua-dua tertuduh kes tersebut dijangka turut serta membuat laporan.

"Tidak sepatutnya berlaku perkara tersebut, polis ada etika dan cara untuk menjalankan soal siasat," katanya ketika dihubungi hari ini.

Mohd Izzuddin Hilmi dan Mohd Syahruldeen dituduh mengikut Seksyan 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan berhubung insiden awal pagi 24 Jun lalu, beberapa jam sebelum isteri perdana menteri Rosmah Mansor hadir untuk satu program di dewan berkenaan.

Mereka didakwa cuba melakukan perbuatan khianat di pintu dewan kuliah utama Akademi Pengajian Islam (API).

Kedua-duanya pelajar tahun dua jurusan syariah API Univerisiti Malaya.

Menurut Hilman lagi, selain aduan berhubung kes tersebut, kumpulan mahasiswa tersebut turut membuat aduan berhubung penahanan tujuh mahasiswa, termasuk dua wanitam pada Jumaat lalu.

Mereka ditahan berhubung perhimpunan untuk menyerahkan memorandum kepada kedutaan Thailand bagi membantah keganasan terhadap rakyat Islam Thailand di selatan negara itu.

Selain itu, tambah Hilman, aduan itu juga berkaitan penahanan dua aktivis Gerakan Demokratik Belia dan Pelajar Malaysia (Dema) yang didakwa menceroboh Universiti Malaya, 12 Julai lalu.

Kedua-dua pelajar tersebut – setiausaha Dema, Ong Jing Cheng dan penyelaras pelajar Dema Yap Heng Lung – ditahan di kampus kira-kira jam 9 malam.

Mereka ditahan reman selama dua hari.

Selain KAMI dan Dema, Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) akan hadir di pejabat Suhakam di Jalan Raja Laut.

Suaram report card: Failed in all subjects

Suara Rakyat Malaysia (Suaram) launched their 2008 Human Right's Report today, saying that Malaysia's human rights situation last year reflected the failure of the government to implement promised reforms.

Suaram representatives, who presented the body's annual report this morning, included chairperson K. Arumugam, secretariat member Lee Khai Loon and John Liu, the documentation and monitoring coordinator.

Liu summarised the report, highlighting Suaram's three main concerns:

(a) The increasing lack of accountability of law enforcement agencies, which has resulted in serious human rights violations

(b) The heightened politicisation of race and religion which further hampered the state of humans rights in the country

(c) The government's failure to heed strong calls and demands for reformation

Arumugam said that Malaysia's human rights situation was deteriorating and that the government had yet to take any measures to rectify the situation.

"We will never be happy as long as these violations are still continuing," he said.
Abuse of power

Liu also brought up several cases which he claimed was proof of police abuse of power.

He cited the example of A Kugan who died in police custody early this year and a 2003 case of Ulaganathan Muniandy who also died in custody.

According to Suaram statistics, there were 13 deaths in police custody last year and 255 deaths recorded in prisons.

Suaram also reported that 44 people died in what he termed as "unnecessary police shootings" in 2008, with possibly more cases unreported by the media.

Arumugam also said "This year, we have already recorded at least five deaths in police custody. Just last week, the death of Teoh Beng Hock while in the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) premises leaves little doubt that there is an urgent need to ensure greater accountability of our law enforcement agencies."

The Internal Security Act (ISA) was also crticised during the launch of the report.
According to the report, in 2008, there were 10 ISA arrests, 34 releases and 20 renewed detention orders.

Number 132 in world press

Liu also mentioned that Reporters Sans Frontiers (RSF) ranked Malaysia 132 on a list of 195 countries on their press freedom index.

He also brought up Malaysia's recent black listing for human trafficking of by a United States committee, which was later refuted by Prime Minister Najib Abdul Razak.

"What we are seeing now under Najib's new premiership is that he has announced several measures which are populist in nature, they look good and at a superficial level seems promising. But it is still early to assess if any real or meaningful improvements have been made (by Najib)," said Liu.

Speaking to reporters later, he said "Despite the growing calls for reform, not only has the government failed to reform, but they have repeated violations that were committed 10 years ago."

On Teoh's royal commission


When asked on the cabinet's decision to set up an inquest for Teoh's death, Arumugam said this was just a political decision to appease the Chinese community, as he further questioned why there wasn't an inquest for Kugan's death.

"Suaram will continue to press the government to let a royal commission investigate Teoh's death, and not just MACC's methods" said Arumugam.

Suaram also urged the government to set up a Coroner's Court to look into all deaths in custody instead of just inquests.

This is because the inquests set up may not be independent enough, and a Coroner's Act would ensure that the inquests would be held within a month of each death in custody.

Pakatan wants IGP sacked

(MySinchew) - Pakatan Rakyat is holding a parliamentary roundtable on Tuesday (28 July) to remove the police chief and to look for a new one.

The parliamentary roundtable, which is convened by the Pakatan Rakyat parliamentary leadership under Anwar Ibrahim (PKR), Hadi Awang (PAS)and Lim Kit Siang (DAP) is inviting all Members of Parliament, whether Pakatan Rakyat or Barisan Nasional, from both houses, Dewan Rakyat and Dewan Negara, as well as leaders of professional and human right organizations, NGOs, civic organizations and concerned stakeholders to jointly deliberate on how to restore to Malaysians two lost fundamental rights--to be free from crime and the fear of crime, PR said in a statement Thursday.

"In recent years, the crime rate in the country has reached endemic proportion making the streets, public places and even the privacy of our homes unsafe to Malaysians, visitors and investors," it said.

I quoted the Dzaiddin Police Royal COmmission as saying in May 2005 commenting on the latest crime statistics available to it, i.e. 156,455 incidents of crime in 2004, which was an increase of 29 percent from 121,176 cases in 1997.

"The increase seriously dented Malaysia's reputation as a safe country. Malaysians in general, the business sector and foreign investors grew increasingly concerned with the situation. The fear was that, if the trend continues, there would be major social and economic consequences for Malaysia. A survey of 575 respondents from the public carried out by the Commission clearly demonstrates the extremely widespread concern among all ethnic groups and foreign residents. Between 82.2 percent and 90 percent of the respondents, or 8 to 9 persons in every 10, were concerned with the occurrence of crime," the statement said.

"The Police Royal Commission recommended "As an immediate measure, PDRM should target a minimum of 20 percent decrease in the number of crimes committed for each category within 12 months of this Report's acceptance and implementation."

"Instead of achieving the Police Royal Commission's target of reducing the intolerably high incidence of crime of 156,455 cases in 2004 by 20 percent in 12 months (i.e. 125,164 cases), the reverse took place.

From the latest statistics given in Parliament, crime index have galloped to break the 200,000 mark, with the incidence of crime shooting up to 209,582 in 2007 and 211,645 in 2008."

The statement which is ssued on bealf of PR by DAP said in the seven years from 1997 to 2004, crime index increased by 29%, but in the four years from 2004 to 2008 crime index increased by 35.5%.

"This is why Pakatan Rakyat is convening a Parliamentary Roundtable on a new Inspector-General of Police to provide new police leadership to roll back the tide of crime in the last five years to ensure a safe Malaysia as well as to present a new image of democratic policing in Malaysia.

The two-year renewed term of Tan Sri Musa Hassan as the current Inspector-General expires in September.

It cannot be denied that during Musa's tenure as IGP in the past three years, the national situation deteriorated in each of the three core functions identified by the Dzaiddin Police Royal Commission as the priority tasks of the police force--to keep crime low, eradicate corruption and protect human rights."

In fact, street crimes became worse in the nation's history during Musa's tenure as IGP in the past three years and on each of the three core functions which the Dzaiddin Police Royal Commission had outlined as the priority tasks of the police force--to keep crime low, eradicate corruption and uphold human rights--Musa failed in everyone of them, the statement said.

It added that there are at least two primary reasons why the country needs a new IGP, viz:

--Failure of Musa in Key Performance Indicators (KPI) as IGP in the past three years in all the three core police functions to keep crime low, eradicate corruption and protect human rights. In fact, it is no exaggeration to say that under Musa, Malaysians are even more unsafe from street crimes now than when he became IGP in September 5, 2006.

--The re-appointment of Musa for another term of IGP cast an adverse aspersion on all the senior police officers, as if there is not a single one out of the eight top police officers occupying key police positions below the post of IGP who are qualified or competent enough to become the new IGP to provide a new police leadership and culture to roll back the tide of crime in the past five years.

"In view of the shortness of time, all MPs whether Pakatan Rakyat or Barisan Nasional, Dewan Rakyat or Dewan Negara, are hereby invited to the Parliamentary Roundtable at Bilik Taklimat, Parlimen on Tuesday, July 28, 2009 at 10 a.m. (lunch at end of Roundtable) even if invitations are unable to reach everyone."

(Those who wish to attend or confirm their attendance should contact the Roundtable organising secretariat (Shabrimi 016-4124735; Lim Swee Kuan 016-6266848; Boon Kia Meng 012-5180863).

Kesilapan besar anggap hukum sebat 6 sebatan sebagai hukum Islam...hukum Islam sebenarnya 80 sebatan...!!!!

Saya sedih kerana masih ramai orang yang mengaku beragama islam tidak faham hukum Islam.

Hukum rotan (sebat) yang dijatuhkan oleh hakim mahkamah syariah Kuantan Pahang maksimum enam sebatan dan denda RM5,000 terhadap model sambilan dari Singapura, Kartika Sari Dewi Shukarno, 32, atas kesalahan meminum arak di sebuah resort di Cherating itu dianggap hukum Islam.

Kalau mereka menganggap hukuman itu adalah hukum Islam yang termaktub didalam Quran ia suatu kesilapan yang sangat besar.

Hukum terhadap orang minum arak hendak disebat 80 sebatan bukan 6 sebatan yang dijatuhkan oleh hakim mahkamah syariah Kuantan Pahang itu.

Itu adalah hukum dari budi bicara seorang hakim mahkamah syariah.Tidak lebih daripada itu. Kita harap hakim itu tidak menganggap itu hukum Islam. Jika ada yang anggap itu hukukm Islam alangkah malangnya umat Islam kini.

Inilah yang membimbangkan, kerana ia bukan hukum Islam yang diturunkan dan nanti orang akan anggap ia hukum islam pada hal ia bukan hukum Islam.Cuma hukuman mahkamah syariah Kuantan Pahang.

Kalau ada yang menganggap ia hukum ialam, maka bolehlah kita sifatkan ia suatu pindaan sepertimana padri padri kristian meminda isi kandung kitab Baibel menjadi siri kitab perjanjian baru.

Kita takut apa kata Generasi akan datang. Sudah tentu mereka akan menganggap itulah hukum Allah, sedangkan ia tidak ada kena mengena dengan hukum yang ditetap oleh Allah SWT.

Jika kita kata itu adalah hukum Islam maka akan rosak akidahnya. Mengaanggap hukum lain selain daripada islam lebih baik sah jadi kafir.Ragu dengan kekufuran orang kafir juga jadi kafir. Apatah lagi mengatakan Islam kepada yang bukan Islam.

Bagaimana pula jika kita menganggap hukum tidak islam sebagai hukum Islam. Jangan bergurau dengan kes ini.

Rasulullah SAW dalam satu hadis mengatakan sama ada bergurau mengatakan undang undang Islam tidak sesuai dengan zaman ia tetap menjadi kafir.

Bagaimana dengan menganggap yang bukan Islam itu Islam. Sudah tentu lebih kurang sama sahaja akibatnya.

Kita boleh bercakap bahawa hukuman itu adalah hukum mahkamah syariah atau hukum budi bicara hakim yang membicarakan kes itu.Cukup disitu sahaja.

KRONOLOGI SEORANG PENGERUSI SPRM


oleh Ghimau

Pengerusi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Ahmad Said Hamdan sebenarnya amat terhutang budi terhadap kerajaan Malaysia kerana tidak didesak dan dipanggil "menghadap" menteri di Jabatan Perdana Menteri di atas jenayah yang dilakukan anaknya yang bernama Ahmad Shauqi bin Ahmad Said (25) nombor kakitangan 1086993 seorang juruterbang syarikat penerbangan nasional MAS yang ditangkap dan didenda oleh mahkamah Australia kerana kesalahan membawa masuk bahan lucah kanak-kanak bawah umur (child pornography) ke negara Australia yang secara langsungnya telah mencalar dan menjejaskan imej Malaysia dimata dunia.

Ahmad Shauqi bin Ahmad Said ditahan pegawai kastam Australia pada 7 Februari 2008 di Lapangan Terbang Antarabangsa Adelaide setelah pihak berkuasa kastam Australia menemui 3 fail video mengandungi bahan lucah kanak-kanak bawah umur bertajuk "Reped (sic) Virgin", "10-Year Old" dan "High School Students". Kes Ahmad Shauqi bin Ahmad Said disebut dan didengar dalam keadaan tangannya bergari di Mahkamah Majistret Adelaide atas kesalahan mengimpot bahan yang dilarang. Kes ini tidak pernah dilaporkan langsung oleh pihak media cetak mahupun media elektronik arus perdana di negera ini (media masa) atas desakan pemimpin atasan negara setelah diminta oleh Ahmad Said Hamdan kerana boleh menjejaskan nama baik serta kredibilitinya selaku Pengerusi SPRM. Berapakah harga yang terpaksa dibayar oleh Pengerusi SPRM ini kepada pihak yang "melindungi" maruahnya dari tercalar? Hanya beliau, Mr. X yang mewakili pemimpin atasan negara dan Allah s.w.t saja yang tahu. Namun rakyat 1Malaysia sudah diakui amat bijak dalam membuat penilaian serta andaian dan mereka juga berhak memerhatikan setiap tindak tanduk Ahmad Said Hamdan selepas kejadian itu berlalu dan tersimpan dalam lipatan sejarah yang cuba disembunyikan kepada pengetahuan umum.

Sikap double standard, bias dan pilih kasih didalam setiap tindakan yang diambil beliau selaku Pengerusi SPRM terhadap barisan kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) melalui "suruhan jaya" yang diterajui beliau sejak mutakhir ini sering menjadi bahan kritikan dan cemuhan rakyat yang dahagakan sistem keadilan total. Ahmad Said Hamdan sering kali dilihat secara terbuka dan terang-terangan mewujudkan sikap prejudis dengan melakukan provokasi dan mengamalkan diskriminasi apabila sentiasa berusaha mencemarkan nama baik pemimpin PR dengan kecenderungan beliau membuat kenyataan, andaian dan tuduhan berbaur "fitnah politik". Sikap prejudis, provokatif dan diskriminasi SPRM terhadap barisan kepimpinan PR semakin parah sehinggalah kepada penemuan mayat mendiang Teoh Beng Hock setiausaha politik kepada exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah yang disoal siasat berhubung dakwaan salah guna peruntukan DUN Selangor di atas bumbung bangunan SPRM menimbulkan seribu tanda tanya dan membuka ruang rakyat Malaysia yang cintakan demokrasi membuat andaian mungkin inilah harga yang terpaksa dibayar beliau selaku bapa kepada Ahmad Shauqi bin Ahmad Said merangkap Pengerusi SPRM selagi hayat dan kuasa dikandung badan.

"Terhutang budi, tergadai body".

MACC: The epitome of Pak Lah’s legacy of ineptitude

As the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) flounders, the legacy of Tun Abdullah Ahmad Badawi is already in tatters barely three months into his retirement.

The MACC was a cornerstone of Abdullah’s so-called reform package.

It would have more bite than the Anti-Corruption Agency (ACA) and would be the hallmark of the government’s seriousness in fighting corruption.

But with the death of Teoh Beng Hock, a DAP political aide called in for questioning as a witness, the MACC’s image has been battered to a pulp.

The interrogation methods of anti-graft officers are being questioned.

Significantly, it also brings direct attention to allegations that the MACC is not an independent agency.

Pakatan Rakyat (PR) leaders have pointed out that the MACC’s relentless pursuit of flimsy allegations of graft against Selangor government officials is in stark contrast to its inaction against Barisan Nasional (BN) leaders.

Teoh had been questioned for eight hours, according to the MACC, over allegations that his boss, a state government executive councillor, had allegedly misused RM2,400 in state funds.

In contrast, the MACC has not reported if it is investigating claims that former Selangor Mentri Besar Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo had amassed enough wealth to build a palatial mansion in Shah Alam.

It is hard to dispute the general public perception that the MACC is now viewed with greater disdain than its predecessor the ACA.

Also the Judicial Appointments Commission (JAC) has done nothing to reverse the view that the judiciary has decayed.

The courts’ handling of the Perak crisis has left the public again feeling less than satisfied.

Judgments of senior judges are now being openly challenged. Holes are being punched in the judgments by retired judges and senior lawyers for inconsistencies with legal principles and the constitution.

Ultimately, a significant number of Malaysians are left feeling that the courts are not exactly free and fair.

In other words, the public perception of the judiciary has not changed if it has not been worsened.

Abdullah stayed on for six more months as prime minister to fulfil what he says were his promises to the public and add some lustre to a patchy legacy.

The MACC he created is more powerful but little else.

It is not seen as an independent body and is an ocean away from Hong Kong’s much vaunted Independent Commission Against Corruption (ICAC).

Both the MACC and the JAC perhaps do symbolise the Abdullah years: visionary ideas, half-baked execution and a dismal end-product.

Sahabat Teoh juga disiasat polis

Sahabat mendiang Teoh Beng Hock antara lapan lagi saksi yang dipanggil memberi keterangan hari ini bagi membantu siasatan berhubung kematiannya yang penuh tanda tanya, Khamis lepas.

Keterangan lapan saksi itu yang ditemani dua peguam mereka, Lim Lip Eng dan V Ganabatirau direkodkan di ibu pejabat polis Seksyen 11 Shah Alam bermula pukul 11 pagi, lapor Bernama.

Sahabat mendiang itu Woo Chuan Sing, 30, pemilik sebuah kedai telekomunikasi sama-sama menuntut di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Mereka yang turut disiasat: Anggota Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) Chan Su Sann, tiga anggota Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) Chong Hoon Ming, Tai Cheng Heng dan Pooi Weng Keong, anggota Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) Lee Kee Hiong dan dua anggota DAP yang tidak dikenali.

Kesemua mereka antara individu terakhir yang berhubung dengan
Teoh sama ada melalui panggilan telefon atau pesanan SMS dalam
tempoh 24 jam sebelum mayat mendiang ditemui pukul 1.30 tengah hari 16 Julai lalu.

Mendiang ke pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor menjelang 6 petang 15 Julau untuk memberikan keterangan berhubung siasatanpenyalahgunaan peruntukan DUN di kalangan ADUN Pakatan Rakyat.

Ketua Teoh, pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Kampung Baru dan Penyelarasan Kilang Haram, Ean Yong Hian Wah antara beberapa wakil rakyat Selangor yang disiasat SPRM berhubung dakwaan itu.

Woo ketika ditemui pemberita di luar balai polis itu berkata, Teoh
menghubunginya pukul 7.29 pagi, 15 Julai lepas untuk meminta
beliau menjadi pengapitnya pada majlis perkahwinannya nanti.

"Kami berbual kira-kira dua minit. Sebelum Teoh hubungi saya, dia ada menghantar SMS kepada saya bertanyakan perkara yang sama tetapi apabila saya tidak balas SMS, mendiang hubungi saya.

"Jadi pada saya tidak mungkin Teoh mempunyai niat untuk membunuh diri kerana dia hubungi saya meminta untuk jadi
pengapitnya," Woo dipetik berkata.

Ditanya sama ada Teoh pernah memberitahunya bahawa mendiang menghadapi masalah, Woo berkata sepanjang pengetahuannya Teoh tidak mempunyai masalah.

"Tetapi mendiang pernah memberitahu saya bekerja sebagai setiausaha politik mencabar. Saya terperanjat bila mendapat tahu mengenai kematian Teoh daripada rakan saya," katanya, graduan dalam jurusan statistik semasa di UKM.

Inilah Sikap Ahli Politik Malaysia (Dajal).

Meragui takdir daripada Allah swt adalah berdosa dan boleh merosakkan keimanan seseorang dan seterusnya boleh menjadi sesat yang nyata kerana ada kemungkinan sebahagian manusia menyalahkan ketentuan takdir Tuhan, tambahan pula jika ada yang membaca firman Tuhan di dalam surah An Nahl ayat 93, Firman Allah:


Maksudnya: Jika Allah berkehendak tentulah Dia menjadikan kamu satu umat akan tetapi Dia akan sesatkan siapa yang dikehendakiNya, dan Dia berikan petunjuk kepada siapa yang Dia kehendaki, sesungguhnya kamu akan di Tanya apa yang kamu kerjakan.

(An Nahl 93)

Apabila Mahkamah Syariah menjalankan hukuman secara Islam, ada pula suara-suara sumbang dari ahli politik yang kononnya menunjukkan keprihatinan mereka. Jika sikap prihatin itu disalurkan kepada jalan yang betul tak apalah juga. Ini seolah-olah untuk meraih “political mileage” sahaja.

Liberalisasi konon, apa yang telah ditentukan oleh Allah dan termaktub dalam Quran itulah yang wajib di ikuti. Jika tidak lebih baik dua ekor mangkuk hayun ni tukar kepada Agama lain selain dari Islam. Jika hendak amalkan Islam amalkan sepenuhnya, jangan ambil separuh dan buangkan separuh untuk kepentingan diri.

Inilah ceritanya apabila Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil cuba membela dan memberi komen akan kekesalannya terhadap hukuman sebat yang dijatuhkan kepada model yang minum arak Kartika Sari Dewi Shukarnor.

Tetapi kalau Shahrizat yang cuba menentang, aku tak hairan sangat sebab dia sendiri pun dah secara terang-terangan menolak hukum Islam, aurat sendiri pun tak tau nak tutup masih dok tayang jambul lagi. So cakap-cakap dia tak boleh pakai lagi.


Yang amat dikesalkan ialah kenyataan dari Ahli Parlimen Titiwangsa Dr Lo'Lo Datuk Mohd Ghazali, apa kejadahnya yang dia melalut, apa dia pun dah tak percaya pada hukum Allah ke? Atau dia ni pun dah LaLok minum arak...

Sedangkan tuan punya diri yang menerima hukuman redha dan insaf atas perbuatan beliau.

Hukuman yang dijatuhkan itu adalah untuk memberi tauladan dan peringatan kepada Melayu Islam dan Melayu yang mengaku Islam yang lain. Sebagai iktibar kerana sekarang ini sudah ramai pemuda-pemudi dan golongan remaja yang minum arak macam minum air jer..., baik jantan mahupun betina.

Apatah lagi masih ramai lagi golongan Melayu ini yang dah tua nak mampus pun masih dok bergoyang dangdut sambil kepala weng… mabuk arak. Elok jugalah kalau Jabatan Agama Islam seluruh Negeri dapat mengadakan operasi membenteras pusat dangdut, pub dan disko. Heret saja muka-muka melayu yang minum arak tu dan jatuhkan hukuman sebat.

Selain daripada itu, adalah lebih elok jika Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Dr. Lo’Lo mendesak Kerajaan supaya mengehadkan penjualan arak yang di jual dengan sewenang-wenangnya, terutama sekali di Seven-Eleven. Dan kalau boleh hapuskan terus penjualan arak, bukankah Malaysia ini sebuah negara ISLAM.

Janganlah jadi Dajjal-Dajjal yang cuba memperlekeh dan menentang hukum ALLAH yang di tegakkan oleh Mahkamah Syariah. Bukannya cuba mengambil kesempatan nak tunjuk juara prihatin atas perkara yang nyata satu perbuatan dalam kategori DOSA BESAR.

Inilah sikap Ahli Politik di Malaysia, apa saja yang mereka buat mesti untuk kepentingan peribadi masing-masing.

Rasulullah s.a.w. sendiri pernah menyatakan "Seandainya Fatimah yang mencuri, nescaya akan aku potong tangannya."

Berkaitan : -

Shock over whipping sentence

Ministry upset over unprecedented move by Syariah Court

Syariah
WOMEN leaders from two opposing political camps have come out strongly against the whipping sentence meted out on a 32-year old model for drinking beer by a Syariah court in Kuantan early this week.

Women, Family and Community Development Minister Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil expressed shock over the unprecedented sentence.

"I am extremely shocked and feel very strongly about this new development. Though it is wrong in Syariah to consume alcohol, the punishment must be fair and just," she said, adding her ministry is following the case ery closely.

"What is wrong is wrong but the implementation of the Syariah must be fair and just to everyone, including women," she said, adding in civil law there is no provision for women to be caned.

As much as she wants to express her feelings, Sharizat said, being a former officer of the court she has to restrain herself as the case has gone up for appeal.

Echoing a similar opinion, the Member of Parliament for Titiwangsa, Dr Lo'Lo Datuk Mohd Ghazali, noted that she was surprised that caning or whipping of women was sanctioned under the Syariah law in Malaysia.

"The punishment must be more educational rather than causing hurt to a woman to make her reform," she said, adding the whipping sentence was very harsh.

It's the first time she is hearing about a whipping punishment. "So far nobody, not even a male, has been whipped under the Syariah in Malaysia," said the Pas Women wing head, who last month came to the defence of Sisters in Islam after PAS announced that it wanted the National Fatwa Council to ban the non-governmental organisation.

"I do not know how the whipping punishment is going to be carried out on women. Is it going to be symbolic or real whipping," she said.

Whipping is a norm in many Islamic States. Last month in Bangladesh a widow was whipped 202 times and a man 101 times following a fatwa by a religious leader for their alleged involvement in "anti-social activity" in a village in south eastern Bangladesh, prompting local protests and action by the police.

Piara Begum, a widow of 40, and Mamun Miah, 25, were whipped before hundreds of people at Khaiyar in Comilla district. The woman fell unconscious and was rushed to hospital and was admitted for intensive treatment.

On Monday in Kuantan, Syariah judge Datuk Abdul Rahman Yunus fined the model RM5,000 and imposed six whippings after she pleaded guilty to consuming an alcoholic drink in public last year. In making his ruling, judge Abdul Rahman said that if Kartika Sari Dewi Shukarnor, from Sungai Siput, Perak failed to pay the fine of
RM5,000, she would be imprisoned for three years.

Kartika was accused of consuming a beer at Cherating Bay Lounge, the Legend Hotel in Cherating at about
11.40pm on July 11 last year.

She was charged under Section 136 of the Pahang Administration of the Islam Law and Malay Custom Enactment. The accused, who cried when the judgement was delivered, said she would file an appeal
through her counsel, Mohd Zuki Che Mat Ghani. Syariah deputy public prosecutor Saiful Idham Sahimi appeared for the prosecution.

'Saya rela dirotan'KARTIKA dijatuhi hukuman denda rM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah tinggi Syariah Kuantan, isnin lalu.

Jika tidak saya tak insaf: model sambilan

IPOH: "Saya rela diri disebat. Jika saya tidak dikenakan hukuman itu, mungkin sehingga sekarang saya tidak insaf," kata model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarno, 32, yang dijatuhi hukuman enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan, Isnin lalu.

Kartika Dewi ketika ditemui pemberita di sini, semalam, berkata beliau sanggup berdepan hukuman itu sebagai pengajaran supaya tidak mengulangi kesilapan sama yang memalukan diri dan keluarganya.

“Saya mahu menjalani hukuman sebat itu kerana saya sudah insaf dan ia membabitkan keluarga. Hukuman di dunia saya sudah terima, tetapi di akhirat kelak Allah saja yang menentukan.


“Jadi, nasihat (saya kepada) remaja di luar sana, nak berbuat apa-apa fikirkan tentang ibu bapa jika tidak mahu mereka dimalukan," katanya yang kini bekerja sebagai 'webmaster' bagi syarikat milik keluarganya di Sungai Siput di sini, semalam.

Kartika Dewi yang kemungkinan menjadi wanita pertama dikenakan hukuman sebat dijatuhi maksimum enam sebatan dan denda RM5,000, atas kesalahan meminum arak di sebuah resort di Cherating, Pahang, jam 11.40 malam, 11 Julai 2007.

Dia yang pada mulanya meminta penangguhan pelaksanaan hukuman sehingga rayuannya didengar, kelmarin memutuskan untuk menarik balik rayuan itu dan sudah membayar RM5,000 serta mahu menghadapi hukuman sebat secepat mungkin.


Wanita yang juga ibu kepada dua anak berusia tujuh dan lima tahun serta isteri kepada warga Singapura berkata, beliau berterima kasih dengan keputusan yang dibuat hakim kerana menjadi pengajaran pada diri serta orang lain.

"Saya sanggup menghadapi hukuman itu kerana keluarga saya terutama bapa, Shukarno Abdul Mutalib, 60, sentiasa memberi semangat dan berdiri di belakang saya dalam menangani semua cabaran.

"Suami saya juga menghormati keputusan itu (kekalkan hukuman sebatan) dan hasil perbincangan bersama ahli keluarga, saya redha menghadapinya. Saya berani berdepan dengan masyarakat kerana bapa sendiri seorang yang bermotivasi tinggi," katanya yang turut merancang melakukan ibadat umrah sebaik hukuman itu dijalankan.

Sementara itu, Shukarno berkata, beliau menasihatkan anaknya supaya menjalani hukuman berkenaan sebagai pengajaran pada dirinya.

"Saya memilih untuk menerima keputusan itu mengikut undang-undang yang sudah ditetapkan. Jadi, saya nasihatkan kepada ibu bapa supaya menjaga anak-anak sebaik mungkin kerana mereka terlalu terdedah kepada dunia luar penuh cabaran.

"Walaupun ada di kalangan rakan mengatakan kesalahan anak saya itu kecil, tetapi saya tidak mengambil mudah kerana ia boleh merebak ke tahap serius jika tidak dibendung dari awal," katanya.

Arak dalam Islam

Arak yang juga disebut “khamar” dalam bahasa Arab bermaksud minuman yang memabukkan. Ia menjadi minuman kemegahan bagi orang-orang fasik, kafir dan munafik. Di dalam Islam hukum meminumnya adalah haram.

[sunting] Dalil Al-Quran haram minum arak

Firman Allah S.W.T. yang bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya." (Surah Al-Maa’idah : ayat 90) [1]

[sunting] Dalil Hadis haram minum arak

Hadis Ibnu Umar r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda:

Setiap minuman yang memabukkan adalah arak dan setiap yang memabukkan adalah haram. Sesiapa yang meminum arak di dunia lalu meninggal dunia dalam keadaan dia masih tetap meminumnya dan tidak bertaubat, maka dia tidak akan dapat meminumnya di Akhirat kelak (di Syurga)." (Nombor Hadis Dalam Kitab Sahih Muslim [Dalam Bahasa Arab sahaja]: 3733) [2]

Nabi Muhammad s.a.w bersabda:

"Apa yang memabukkan dalam jumlah yang banyak, adalah diharamkan walau dalam jumlah yang sedikit." (Kitab Sunan Ibnu Majah Jilid 3, Kitab memabukkan , Bab 30, hadis No. 3392)

Oleh itu tidak ada alasan untuk meminum arak walaupun seteguk ataupun setitik.

[sunting] Dalil Hadis kutukan Allah tentang arak

Dari Annas bin Malik katanya, Nabi Muhammad s.a.w bersabda:

“ Sepuluh orang yang dikutuk Allah mengenai arak :-
 1. Pembuatnya,
 2. pengedarnya,
 3. peminumnya,
 4. pembawanya,
 5. pengirimnya,
 6. penuangnya,
 7. penjualnya,
 8. pemakan wang hasilnya,
 9. pembayarnya
 10. dan juga pemesannya.” (Hadis Riwayat Imam Tirmidzi)[3]

[sunting] Ibu segala maksiat

Nabi Muhammad s.a.w bersabda:

" Arak adalah ibu segala maksiat dan ianya adalah maksiat paling mengaibkan." (Kitab Sunan Ibnu Majah jilid 3, kitab memabukkan, Bab 30, Hadis no. 3371)

Sesungguhnya arak itu terlalu banyak keburukan dan kemudaratan kepada manusia, di antaranya :-

 • Merosakkan akal fikiran dan kesihatan
 • Merosakkan akhlak dan akidah seseorang
 • Memalingkan manusia daripada ingatkan Allah dan daripada mengerjakan solat
 • Membawa manusia ke arah kemurkaan Allah
 • Boleh menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara manusia
 • Memporak-perandakan rumahtangga, keluarga, masyarakat dan negara.

[sunting] Fitnah nama-nama arak

Daripada Abu Malik al-Ays’ari katanya, Nabi Muhammad s.a.w bersabda:

"Sesungguhnya akan ada segolongan manusia dari umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain. (Mereka meminum) sambil dialunkan dengan bunyi muzik atau suara para artis. Allah akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa) dan akan merubah mereka menjadi kera atau babi." (Riwayat Ibnu Majah (4020) dalam kitab al-Fitan, bab hukuman.)

[sunting] Hukuman Hudud minum arak

Diriwayatkan daripada Anas bin Malik r.a katanya:

Sesungguhnya seorang lelaki yang meminum arak telah dihadapkan kepada Nabi s.a.w kemudian baginda telah memukulnya dengan dua pelepah kurma sebanyak empat puluh kali. [4]

Hukuman jenayah hudud bagi peminum arak telah disebutkan dengan jelas di dalam Hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim. Orang-orang Islam yang meminum arak dan telah sabit ke atasnya hukuman tersebut wajib disebat sebanyak 80 kali sebatan. Hukuman 80 kali sebatan kali sebatan ini dikenakan ke atas peminum arak untuk kesalahan yang dilakukan berulang-ulang sehingga sebanyak 3 kali. Sekiranya kesalahan tersebut diteruskan juga dalam erti kata lain si peminum sudah ketagihan maka dalam hal ini ulama' berpendapat hukuman selayaknya dikenakan adalah hukuman pancung. Hukuman ini hanya boleh dilakukan oleh imam (pemerintah atau hakim di dalam Daulah Islamiyah). Di antara syarat-syarat untuk mensabitkan hukuman terhadap orang yang meminum arak ialah :

 1. Orang yang sudah mukallaf
 2. Dengan kemahuan sendiri
 3. Mengetahui haram hukum meminumnya
 4. Telah diakui oleh yang minum, atau dilihat oleh 2 orang saksi laki-laki yang adil