Isnin, 20 Julai 2009

Najib to face storm over MACC death

By Bob Teoh (Sin Chew Daily)

Prime Minister Najib Tun Razak flies home Monday after a five-day working visit to Saudi Arabia and is headed for a storm over the MACC mystery death in custody of Teoh Beng Hock.

Bernama reported from Jeddah Najib and his wife, Rosmah Mansor, left the Royal Pavilion at the King Abdul Aziz International Airport, on board a special aircraft.

The visit was initially scheduled for four days but Najib extended it to accommodate his new schedule.

While abroad, Teoh Beng Hock, the political secretary to DAP’s Ean Yong Hian Wah assemblyman and state Exco member, fell to his death last Thursday (16 July) from the ninth floor of the building where the Malaysian Anti-Corruption Commission is located in mysterious circumstances. When it was reporetd that Teoh was to be married the following day, suspicions over the death quickly surfaced. A cabinet minister suggested that it may be suicide and immedately got slammed by the public.

The MACC and Police are dragging their feet in responding to mounting public anger and this has only fuelled the outrage even more. A coalition of 17 civil society organisations immediately demanded a Royal Commission to probe the death.

By last Saturday (18 July), in Najib's absence, his deputy Muhyiddin Yassin, was forced to say that the Cabinet may consider the call for a Royal probe at its forthcoming meeting for this week on Wednesday.

DAP parliamentry leader and MP for Ipoh Timor, Lim Kit Siang, immediately took him to task and demanded that the prime minister must immedaitely announced a Royal Commission upon his arrival tonight instead of waiting another two days. Teoh's family had already said they will no accept anything less than a Royal probe. Teoh was laid to rest today. Najib cannot avoid the storm. Najib has just recently completed his first 100 days as prime minister with a high approval rating. He must initiate a no-holds-barred inquiry as soon as his plane touches down tonight to save the credibility of the new government he leads. (By BOB TEOH, MySinchew)

Minum arak: Model dihukum 6 sebatan

Seorang model pelancongan didenda RM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan selepas mengaku salah meminum arak.

Hakim Syarie Datuk Abdul Rahman Yunus memerintahkan Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32, dari Sungai Siput, Perak menjalani hukuman penjara tiga tahun, jika gagal membayar denda itu.

Tertuduh didakwa meminum arak jenama Tiger Beer di Cherating Bay Lounge, Hotel Legend, Cherating kira-kira pukul 11.40 malam pada 11 Julai tahun lepas, laporan Bernama.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang yang membawa hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya dan disebat tidak melebihi enam sebatan.

Abdul Rahman dalam penghakimannya berkata mahkamah tidak ragu-ragu dalam menjatuhkan hukuman selepas tertuduh mengaku bersalah ketika didakwa di mahkamah itu pada 1 Disember tahun lepas.

Tertuduh yang dilihat mengalirkan air mata ketika penghakiman dibacakan kemudian memohon penangguhan hukuman untuk rayuan melalui peguamnya, Mohd Zuki Che Mat Ghani.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Syarie, Saiful Idham Sahimi.

Akhbar Filipina: Teoh di "kasari dan diugut" pegawai SPRM

Teoh Beng Hock telah "dikasari dan diugut" oleh pegawai penyiasat SPRM dalam sesi soal siasat yang berlanjutan sehingga 10 jam sebelum beliau dijumpai mati, sebuah akhbar Filipina melaporkan dengan memetik sumber-sumber yang rapat dengan SPRM.

Menurut laporan Philippine Inquirer, soal-siasat ke atas Beng Hock adalah sebahagian daripada konspirasi politik untuk menjatuhkan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat atas tuduhan kononnya mereka menyalahgunakan dana.

"Apabila beliau (Teoh) enggan berbuat demikian (bekerjasama), pegawai-pegawai berkenaan mengheretnya ke tingkap di bangunan 14 tingkat berkenaan dan mengugut akan mencampak beliau keluar," kata sumber berkenaan yang tidak diberi kebenaran untuk bercakap kepada media.

Beng Huat sepatutnya dijadualkan akan berkahwin pada hari mayatnya ditemui.

Tunang beliau sedang mengandung anak pertama mereka dan berikrar akan memelihara bayi terbabit sebagai simbol kasih sayangnya terhadap Beng Huat.

Pegawai-pegawai SPRM pula mendakwa Teoh bukanlah suspek tetapi enggan menjawab soalan mengapa beliau disoalsiasat bermula dari lewat petang hingga awal pagi keesokannya dan mengapa peguamnya tidak dibenarkan turut serta.

Menurut akhbar itu, seorang lagi ahli pembangkang Tan Boon Hwa memberi keterangan beliau dikenakan tekanan mental dan fizikal ketika disoal-siasat oleh SPRM bersama-sama Beng Hock, tetapi di bilik berasingan.

Boon Hwa dipaksa berdiri selama empat jam oleh pegawai SPRM yang mengugut akan mencederakannya.

"Mereka berulangkali memanggil saya Cina bodoh. Mereka berkata jika saya tidak "bercakap benar", isteri saya akan diculik dan tiada siapa yang akan menjaga anak-anak saya, namun saya enggan mengalah," kata Tan lagi.

Ramon Navaratham, penasihat kepada SPRM mengakui bahawa "tiada manusia biasa boleh manahan taktik soal-siasat SPRM yang menggunakan taktik tekanan mental dan fizikal" dan menggesa agensi itu mengkaji semula prosedur siasatannya.

"Kematian Teoh adalah satu tragedi dan tidak sepatutnya berlaku," katanya lagi.

Kerajaan BN di bawah pimpinan UMNO berjanji akan menjalankan siasatan menyeluruh terhadap kematian Teoh, namun segelintir sahaja yang mempercayai jaminan tersebut.

Ahli Parlimen DAP, Liew Chin Tong, berkata kematian Teoh mendedahkan "elemen jahat kerajaan BN pimpinan Umno".

"Dalam cubaan (BN) untuk mengaitkan wakil rakyat pembangkang dengan rasuah supaya ini akan membuka jalan kepada satu lagi rampasan kuasa, SPRM sudah mula membunuh generasi muda kita.

"Kini, menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan Malaysia bebas daripada pemerintahan kejam BN dan keadilan ditegakkan di negara kita yang tercinta," tambahnya lagi.

Manek Urai: Umno akan buat bantahan di mahkamah

Oleh Mohd Zuharman

Umno Kelantan akan mengemukakan bantahan di mahkamah ekoran rasa tidak puashati mereka dengan keputusan pilihan raya kecil (PRK) N41 DUN Manek Urai Julai 14 lalu.Bekas Ketua Umno Bahagian Kuala Krai, Datuk Wan Zaid Wan Abdullah, mendakwa terdapat kesilapan dalam penjumlahan kiraan undi bagi peti undi Manek Urai Lama.


Ekoran itu beliau telah mengadakan perbincangan dengan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, Datuk Mustapa Mohamad, berhubung perkara berkaitan.

“Datuk Mustapa dalam perbincangannya dengan saya akan meneliti angka itu akan mengambil pendekatan berjumpa dengan pencatit-pencatit pada malam tersebut bagi mendapat maklumat yang lebih jelas.”
"Beliau akan memberi perhatian serius terhadap perkara ini dan faham dengan apa yang berlaku,” katanya mengulas perkara berkaitan ketika dihubungi.

Sehubungan itu Umno negeri akan mengumpulkan segala maklumat dan fakta sebagai bukti sebelum bantahan dikemukakan di mahkamah.

Bagaimanapun Wan Zaid berkata beliau menyerahkan tindakan lanjut kepada Pengerusi Badan Perhubungan Negeri itu untuk membuat keputusan.

Menurut Wan Zaid, pengiraan undi bagi peti undi Manek Urai Lama menunjukkan BN memperolehi 1,008 undi manakala PAS 708 dan undi rosak 19.

Dari jumlah berkenaan, beliau mendakwa, majoriti diperolehi BN adalah 289 undi. Bagaimanapun pada pengumuman pada malam penjumlahan dicatatkan 189 undi.

Katanya semasa pengiraan undi di peti undi berkenaan agen BN telah membuat kesilapan kerana tidak menandatangani kertas pengesahan pengiraan.

Wan Zaid memberitahu undang-undang Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bantahan keputusan pilihan raya boleh dilakukan melalui mahkamah dalam tempoh enam bulan.

Pada PRK tersebut calon PAS, Mohd Fauzi Abdullah, berjaya mengekalkan kemenangan parti PAS pada pilihan raya umum Mac 2008 lalu.

Fauzi memperolehi 5,348 menewaskan calon BN, Tuan Aziz Tuan Mat yang mendapat 5,283 undi. Fauzi menang dengan majoriti 65 undi.

Pusat penjumlahan undi dan keputusan PRK DUN Manek Urai diumumkan oleh Pengurus SPR, Adnan Hussin, di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Yahya Petra 1, Kuala Krai, pada malam Julai 14.

Sementara itu, BN berjanji akan meneruskan agendanya dalam melaksanakan program pembangunan walaupun kalah dalam pilihan raya agar rakyat tidak menjadi mangsa politik lantaran kegagalannya.
Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamad, akan menterjemahkan modul pembangunan di kawasan pilihan raya kecil Manek Urai sebagai model pembangunan berterusan di Kelantan.

“Langkah itu menunjukkan Umno dan BN ikhlas dalam melaksanakan program pembangunan walaupun parti itu tewas dalam pilihan raya kecil Manek Urai selasa lepas,” katanyanya pada media selepas mempengerusikan mesyuarat Ketua Jabatan Persekutuan di Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPPK) di sini.

Mustapa juga berkata kerajaan BN akan mengurangkan kerenah birokrasi dengan mengutamakan rakyat tanpa mengira parti dan ideologi politik dalam melaksanakan projek menerusi slogan mesra dan cakna rakyat.

Sebanyak RM2 juta akan diperuntukan untuk melaksanakan projek pembangunan di kawasan Manek Urai termasuk membaiki rumah, penurapan jalan di samping kemudahan-kemudahan asas lain.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, bercadang menyediakan peruntukan RM3,000 setiap keluarga untuk membaiki rumah selain RM30,000 untuk membina rumah baru.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai isu tuntutan royalti minyak Kerajaan Negeri terhadap Kerajaan Pusat, beliau tidak dapat memberi gambaran jelas perkembangan terbaru perkara berkenaan kerana pihak bertanggungjawab lebih arif untuk menyelesaikannya.

Bagaimanapun beliau tidak menafikan isu tersebut terus mendapat perhatian kerajaan pusat di mana proses rundingan telah dijalankan bagi mengkaji setiap undang-undang dan peraturan dalam hal-hal yang berkaitan mengikut Akta Pembangunan Petroleum (PDA) dan Perjanjian Konsesi oleh Petronas.

Sehubungan itu beliau menyarankan kepada semua pihak supaya tidak mempolitikkan isu tuntutan royalti minyak oleh kerajaan negeri itu sebelum ianya diputuskan oleh pihak yang bertanggungjawab.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri MuhyiDdin Yassin sebelum ini berkata, Petronas telah diarahkan untuk memberikan jawapan terhadap tuntutan kerajaan negeri Kelantan itu dalam tempoh 48 jam.
Namun sehingga kini Petronas terus menutup mulutnya mengenai perkara itu.

PAS beri amaran, jangan 'Melayu'kan SPRM dan Polis

PAS memberi amaran kepada pemimpin-pemimpin Umno agar tidak 'Melayu'kan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM).

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub menegaskan, pemimpin Umno sepatutnya menjaga imej dan integriti SPRM dan polis bukannya menjadikan kedua-dua institusi tersebut kuda tunggangan mereka.

Beliau juga menegaskan, pemimpin Umno sepatutnya tidak menjadikan kematian misteri Teoh Beng Hock di pejabat SPRM Selangor sebagai isu perkauman kerana tidak kira Melayu, Cina atau India jika berlaku kematian ia melibatkan kehilangan nyawa rakyat Malaysia.

"Kita (PAS) beri amaran kepada pihak-pihak tertentu agar tidak 'Melayu'kan SPRM dan Polis dan jangan jadikan kematian Teoh sebagai isu perkauman.

"Pemimpin Umno dan BN sepatutnya menjaga imej dan integriti SPRM dan polis dan tidak menjadikan kedua institusi ini kuda tunggangan mereka," tegas Salahuddin.

Beliau seterusnya menegaskan, usaha beberapa pihak yang cuba menyalahkan pemimpin Pakatan Rakyat sebagai melemahkan orang Melayu bila menuntut keadilan di atas kematian Teoh, sebenarnya telah menjatuhkan maruah orang Melayu.

Lebih buruk lagi, tegas Salahuddin bila ada pihak yang cuba menjadikan isu ini sebagai isu perkauman.

Beliau menyifatkan usaha menjadikan kematian Teoh sebagai isu perkauman dengan tujuan membangkitkan kemarahan kaum Cina terhadap orang Melayu sebagai satu tindakan terdesak BN yang semakin hilang sokongan.

Umno-BN, tegas beliau masih lagi leka dengan budaya politik perkauman yang lapuk sedangkan rakyat sudah pun beralih ke politik baru yang tidak membezakan mana-mana kaum sebaliknya lebh mementingkan kesejahteraan seluruh rakyat tanpa mengira agama dan bangsa.

Top advisers may quit MACC over Teoh’s death

By Debra Chong

KUALA LUMPUR, July 20 — With the public baying for blood over the mysterious death of political secretary Teoh Beng Hock, talk has been rife that the national anti-graft body's top advisers might quit or demand changes to interrogation procedures.

Tan Sri Ramon Navaratnam, who heads one of the Malaysian Anti-Corruption Commission's (MACC) five advisory panels, confirmed today that several of his fellow advisers have indicated they may quit their appointed posts to protest the methods in which witnesses are questioned for information.

While he said none have openly declared they would step down for certain, the chief of the Panel on Consultation and Prevention of Corruption seemed to feel the rising heat and pressure from the public.

“Speaking for myself, I want to carry on,” Navaratnam told The Malaysian Insider when asked if he would step down in protest.

“No point in resigning. That's the easy way out. We've got a public trust to fulfil,” the former civil servant explained, stressing that the challenge was in taking accountability for something he had committed himself to.

Navaratnam said he fully backs the setting up of a Royal Commission of Inquiry to investigate the MACC, which is suspected to have had a hand in the death of Teoh.

The 30-year-old had been questioned for over eight hours straight by an MACC officer on a case of alleged fraud over state funds involving his boss, Selangor exco member Ean Yong Hian Wah.

The MACC said it released him at 3.45am on the day he was to get married. His body was found sprawled on the rooftop of the block beside the MACC's headquarters in Shah Alam at 1.30pm later that same day.

Navaratnam pointed out he was the first among the 42 people who were appointed early this year to oversee the fledgling MACC to publicly condemn the manner in which the officers carried out their job.

Six months ago when it was launched, the MACC enjoyed the full weight of public approval behind it as it took over the anti-graft fight from disgraced predecessor, the Anti-Corruption Agency (ACA), although the personnel remained the same.

Today, the supposed giant of reform is reeling from the full weight of the public's fury.

Pegawai SPeRMa Bengap Ka...??? ~ malaysiakini

Sewaktu saya menjadi pelajar di ITM, gerakan mahasiswanya walaupun tidaklah sehebat zaman Anwar, tetapi masih boleh dikira berbisa juga di peringkat dalaman.

Saya tidaklah bercadang untuk masuk bakul dan angkat sendiri.

Alhamdulillah, kumpulan kami yang boleh dikatakan sederhana dalam semua bidang - akademik, sukan, persatuan pelajar, kerja amal siswa, pergaulan (dengan batas) dan sebagainya, mudah memasuki alam pekerjaan.

Ada pula satu golongan sahabat-sahabat kami yang menjadi ulat buku. Kerja dia belajar siang malam. Setiap semester keputusan peperiksaan cemerlang - CGPA 3.6 ke atas malah ada yang termasuk senarai cemerlang dekan.

Selepas tamat pengajian, segelintir dari puak ini payah mendapat kerja tetap sehingga ada yang berniaga insuran, menjual produk secara piramid, jualan langsung yang lain dan sebagainya. Bukan minat mereka ke arah itu, tetapi kata mereka, 'terpaksa'.

Sehinggalah berlanjutan tujuh lapan tahun - mereka berjaya dalam temuduga dan bekerja dengan BPR (kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia).

Ada dari mereka yang pernah terlibat secara langsung dengan kes Pairin Kitingan di Sabah dan melahirkan rasa meluat akan 'ending' kes tersebut.

Ketika di kampus, mereka ini tidak terlibat dengan apa-apa aktiviti persatuan, sukan, kurang bergaul dan hanya tahu 'study' sahaja. Mereka sendiri bersetuju telah menjadi 'bengap' kerana kurang berkomunikasi.

Apabila 'join' dengan BPR, hubungan mereka dengan dunia luar semakin sempit. Sudahlah tidak pandai berkomunikasi, tak erti macamana nak membawa diri. Bukan semua. Ini segelintir yang saya maksudkan.

Cuba bayangkan, apabila 'the real case' berada dihadapan mereka, apakah cara atau pendekatan yang mereka gunakan. Harimau yang lapar? Kucing kejar tikus ? Saya tidak nafikan mereka dihantar berkursus.

Namun bagi saya dunia teori sangat berbeza dengan dunia amali.

Saya bersyukur - ramai dari sahabat-sahabat ini setelah beberapa tahun di BPR sudah meninggalkan agensi berkenaan dengan pelbagai alasan - meluat, double-standard, hipokrit, takda gigi, terima arahan orang atasan, susah buat kerja dan pelbagai lagi.

Kawan-kawan atau sahabat yang masih di SPRM, diharap minda anda akan menjadi lebih terbuka, pandangan lebih meluas dan akan menjadi manusia sejati.

Empatilah dengan kes. Bayangkan kes dihadapan anda adalah ibu, ayah, kakak, abang, adik dan mertua anda. Jangan ghairah dan bongkak dengan akta SPRM.

Di zaman Musa Hitam, ada kawan-kawan anda juga terlibat dengan kes rasuah. Masih anda ingat. Beberap bulan yang lalu, saya pernah menasihatkan seorang daripada rakan anda yang terlibat memijak perut isterinya yang sedang mengandung.

Anda bukanlah maksum. Anda juga bukan malaikat.

Jika betullah apa yang dihebohkan tentang SPRM, kami kira ketua anda lebih lebih layak digelar bengap dan bangang. Makan gaji buta.

Anda ada dua pilihan. Jadilah macam sahabat-sahabat saya. Tinggalkan agensi itu jika kekuatan dalaman anda tidak berkeupayaan.

Atau, kekallah di lorong itu.

Anwar mahu KPN, Ketua Pesuruhjaya SPRM bertanggungjawab

ALOR GAJAH: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Ahmad Said Hamdan bertanggungjawab atas kematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock.

Bercakap kepada media selepas memberi penghormatan terakhir kepada mendiang Hock di kediaman keluarganya di Taman Sri Kelemak Jaya, di sini, pagi ini, beliau berkata kerajaan tidak boleh berdolak dalik berhubung kes itu kerana ia membabitkan kematian.

"Ketua Polis Negara dan Ketua Pesuruhajaya SPRM harus bertanggungjawab atas kematian Teong Beng Hock," katanya selepas turut mengucapkan takziah ibu bapa Beng Hock iaitu Teoh Leng Hui, 60, dan isterinya, Cheong Siew Hua, 56.Beng Hock, Setiausaha Politik Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Perumahan dan Penyelesaian Kilang Haram Selangor, ditemui mati di koridor tingkat 5, Plaza Masalam, Khamis lalu, beberapa jam selepas disoal siasat SPRM bagi membantu siasatan kes salah guna peruntukan wakil rakyat dari Pakatan Rakyat.

Anwar berkata, pemimpin Pakatan Rakyat akan mengadakan satu mesyuarat khas dalam tempoh terdekat ini untuk menentukan tindakan seterusnya.

Zahid biadab dengan umat Islam

Pas mengecam tindakan Menteri Pertahanan Malaysia yang berjumpa dengan Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak semasa Pertunjukan Udara Paris di Perancis Jun lepas (NST 19 Julai 2009). Pertemuan yang berlangsung selama 35 minit dengan Barak adalah satu pertemuan yang mengguriskan perasaan umat Islam di Palestin dan saudara seagama di Asia Barat.

Persoalannya adakah kerajaan Malaysia sudah mengiktiraf kerajaan haram ini. Zahid mesti disiasat kenapa beliau berani berbuat demikian. Paling merbahaya beliau ialah Menteri Pertahanan yang sanggup berjumpa dengan manusia yang saban hari menyembelih umat Islam di Palestin. Siapakah Zahid yang hendak berlagak hendak tunjuk hero kepada dunia untuk berbincang dengan Israel. Seperti sedia maklum bahawa pemimpin Israel bukan bangsa boleh berbincang. Israel hanya faham dengan bahasa jihad sahaja. Buktinya berapa banyak perundingan mengenai masalah Palestin terutamanya, telah gagal kerana dikhianati oleh Israel. Tentu kita masih ingat Dr Mahathir sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri dahulupun menafikan pertemuan dengan pemimpin Israel kerana takut umat Islam marah. Sudah pasti pertemuan ini medapat restu daripada Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib, ini satu lagi hadiah 1Malaysia pada rakyat. - Ustaz Idris Ahmad

KANTOI JUGA AKHIRNYA..??

Mula-mula ini kenyataan Mat Said Hamdan, boss MACC...

PETALING JAYA: Teoh Beng Hock was last seen napping in the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) office on the 14th floor of Plaza Masalam in Shah Alam hours before he was found dead on the fifth floor.

Teoh, the political secretary to Selangor executive councillor Ean Yong Hian Wah, had requested to sleep in the office for a while because he was feeling tired.

MACC chief commissioner Datuk Seri Ahmad Said Hamdan said Teoh was no longer in their custody when he was found dead at 1.30pm on Thursday.

OK tak pa....ini pula ulasan...Laman Marhaen 2

Jika mendiang telah dibebaskan, pastinya segala barangan milik mendiang termasuk handset akan dipulangkan semula. Tidakkah mendiang menelefon sesiapa memberi tahu mendiang ingin berehat terlebih dahulu di sofa pejabat SPRM? Adakah mendiang tidak langsung tergerak hati untuk menjawab begitu banyak SMS dan panggilan yang diterima yang dirakam oleh hanset mendiang..... Banyak persoalan yang perlu dijawab....

Kemaskini mengenai handfon mendiang, Sun2Surf ada berita menarik ini :

It is learnt that Teoh's handphone which his colleagues from the DAP had demanded from the Selangor MACC after the incident but appeared to be missing was handed over to police along with his other belongings by a MACC investigating officer who had earlier recorded a statement from the deceased on Friday. Selangor police chief DCP Datuk Khalid Abu Bakar confirmed this but declined to elaborate......

Faham dah kut maksudnya..... Mendiang Teoh Beng Hock TIDAK PERNAH dibebaskan pada bila-bila masa kerana segala barang milik mendiang masih berada dalam simpanan pegawai penyiasat SPRM. Ini kenyataan polis sendiri:

...was handed over to police along with his other belongings by a MACC investigating officer....

jadi isu mendiang 'minta berehat dan tidur di sofa HQ SPRM setelah dibebaskan' - jelas REKAAN SEMATA-MATA! Tanya saja kepada pegawai penyiasat SPRM, apa yang telah berlaku sebenarnya..... you bebaskan mendiang tapi you simpan barangan milik mendiang? S.O.P. apa yang you guna-pakai?

Wah macam ni kalu...CSI Malaysia nipun pening...rights2write
MACC death tragedy – My untrained CSI techniques ...Selamat menonton!!


Teoh's handphone with police
by Charles Ramendran

Teoh Beng HockSHAH ALAM (July 19, 2009): The handphone of secretary Teoh Beng Hock whose body was found on Thursday at the state Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) headquarters is in police possession and is being checked by investigators for clues in solving the case.

It is learnt that Teoh's handphone which his colleagues from the DAP had demanded from the Selangor MACC after the incident but appeared to be missing was handed over to police along with his other belongings by a MACC investigating officer who had earlier recorded a statement from the deceased on Friday.

Selangor police chief DCP Datuk Khalid Abu Bakar confirmed this but declined to elaborate.
Although the MACC had said that Teoh was merely a witness to the case and not a suspect, it did not say why they had taken away and kept his belongings including his handphone.

This evening, a police forensics team re-visited the Selangor MACC office and spent hours gathering more clues.

Police also have in their possession the video footages of CCTVs at the MACC office elevator area and the building carpark.

It is learnt that based on their early findings, investigators who have not ruled out foul play in the case though it has been classified as sudden death believe Teoh fell from the 14th floor as he had never left the office.

It is also learnt that police investigators from the Shah Alam district police headquarters are working round the clock to get to the bottom of the case and to date 27 people, mostly Selangor MACC personnel have been questioned between 8am and 6.30am daily since the incident.

Khalid Abu BakarMeanwhile, the federal Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) said today the premises of the Selangor office at the 14th floor of Plaza Masalam in Section 9 was not fitted with close circuit TV (CCTV), as it was a temporary office.

MACC deputy commissioner Datuk Abu Kassim Mohammad said they were considering to fit CCTVs at the Selangor MACC two weeks ago after being advised by the commission's Complaints Committee, which is an independent body comprising five members led by a former Appeal Courts judge.

He said the committee had advised them following several incidents where witnesses who had given their testimonies in a case voluntarily had made allegations of doing so under duress due to pressure from interogations.

He said the commission's headquarters in several other states such as Negri Sembilan and Penang had CCTVs in their buildings.

Abu Kassim said this when asked why the Selangor MACC was not installed with CCTVs which would have helped in the probe in Teoh's death.

He said the Selangor MACC was waiting for its headquarters building in Section 16 also in Shah Alam to be built.

Abu Kassim said the federal MACC was also carrying out its own investigations into the incident which will be led by the commission's director of Professionalism and Excellence and the findings will be submitted to its Complaints Committee.

He said his personnel have been called in by police for questioning and are giving their full cooperation in the investigation.

Manek Urai : Umno riuh pasai tak sign borang 14

Umno bercadang nak buat bantahan kat mahkamah pilihanraya, pasai depa kata patutnya depa yang menang PRK Manek Urai. Depa kata SPR tersilap kira.

Malaysian Insder melaporkan
Umno Kelantan akan mengemukakan bantahan di mahkamah ekoran rasa tidak puashati mereka dengan keputusan pilihan raya kecil (PRK) N41 DUN Manek Urai Julai 14 lalu.

Bekas Ketua Umno Bahagian Kuala Krai, Datuk Wan Zaid Wan Abdullah, mendakwa terdapat kesilapan dalam penjumlahan kiraan undi bagi peti undi Manek Urai Lama.1

Yang menariknya dilaporkan jugak
Menurut Wan Zaid, pengiraan undi bagi peti undi Manek Urai Lama menunjukkan BN memperolehi 1,008 undi manakala PAS 708 dan undi rosak 19.

Dari jumlah berkenaan, beliau mendakwa, majoriti diperolehi BN adalah 289 undi. Bagaimanapun pada pengumuman pada malam penjumlahan dicatatkan 189 undi.

Katanya semasa pengiraan undi di peti undi berkenaan agen BN telah membuat kesilapan kerana tidak menandatangani kertas pengesahan pengiraan. 1

Ada dua benda yang menarik dalam berita ni. Yang pertama tak pernah aku dengar sebelum ni Umno riuh pasai borang 14. Selalunya istilah borang 14 ni popular dikalangan pembangkang ja. Bila lepas habih pilihanraya mesti kecoh punya. Macam² cerita, yang paling polular Ketua Tempat Mengundi(KTM) tak mau bagi kat agen PAS. Pernah aku dengar cerita sampai ada PACA PAS yang cekak tengkoq KTM baru dia mau bagi borang 14. Yang selalunya banyak kes PACA lupa nak mintak sign borang 14 pasai terlalu seronok pasai menang.

Aku ingat lagi PRU lepas kat Parit Buntar, ada sorang PACA tak hantar borang 14, punya la mengamuk orang bilik gerakan, aku rasa kalau masa tu member tu pi sana, silap² boleh makan penampaq.

Kalau ikut menber² yang pernah jadi PACA, PACA dari BN tak kisah pun pasai borang 14 ni. Bila PACA PAS mintak baru la depa pun sebuk kata nak jugak satu salinan. Tapi kali ni di PRK Manek Urai dah jadi terbalik pulak. Umno pulak riuh pasai PACA depa lupa nak mintak 'pengesahan' borang 14.

Selama ni memang Umno tak heran pasai borang 14 ni, nak heran apa kalau KTM yang tolong depa bab ni dan memang biasa berlaku Umno kecoh guna borang 14 ni, dah tentu la 'malaun' utama dia KTM pusat mengundi tu.

Lagi satu yang menarik laporan ni bila tengok pasai angka. Kalau banding dengan keputusan yang aku dapat dari sini memang beza la. Aku salin balik macam dalam jadual kat bawah. Ok, terang dan jelas.

Manik Urai LamaPASBN
Saluran 1144167
Saluran 2181277
Saluran 3198238
Saluran 4196226
Jumlah719908
Majoriti189


Cuba perati pulak dengan apa yang Malaysia Insider laporkan Wan Zaid kata. Umno sebenarnya dapat 1008, maksudnya bertambah 100. PAS pulak dapat 708 maksudnya berkurang 11. Jadinya beza majoriti 189+100-11=300. Ait!! Kalau, kalau guna terus undi BN tolak undi PAS, 1008-78=300. Chais!! Mengarut sungguh. Aku taktau sapa yang silap, Buat penat ja, sungguh² aku kira sambil tulis. Buang masa sungguh.

Jadinya, aku harap wartawan Mohd Zuharman berkenaan tolong check balik angka tu!!!

Hari tu cakap lain...hari ni siasat dah lain....apa cerita???

Hari ini ketua Polis Selangor berkata:-

laporan Malaysiakini hari ini

Siasatan awal mendapati Teoh Beng Hock sudah meninggal dunia empat atau lima jam selepas mayatnya ditemui mati dekat pejabat Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pukul 1.30 tengah hari Khamis lalu, kata ketua polis negeri.

Satu serpihan selak penutup tingkap pejabat SPRM itu, di Plaza Masalam di Shah Alam, turut ditemui dekat tempat mayat ditemui, kata Datuk Khalid Abu Bakar hari ini.

Dalam sidang media bersama Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan di ibu pejabat polis negeri di Shah Alam, Khalid berkata rakaman CCTV menunjukkan setiausaha politik seorang exco Selangor memasuki bangunan itu jam 5.15 petang Rabu.

Bagaimanapun tidak rekod Teoh keluar keesokannya selepas dilaporkan selesai siasatan jam 3.45 pagi Khamis.

Khalid juga berkata polis sudah mendapat telefon bimbit Teoh daripada seorang pegawai penyiasat SPRM.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan butiran lanjut berkenaan rekod telefon tersebut kerana masih dalam siasatan polis.

Musa, dalam sidang itu, berkata polis setakat ini telah berjaya menyiasat 60 peratus kes kematian tersebut - yang diselubungi pelbagai persoalan.


Hari itu, Pengarah Siasatan SPRM kata........

laporan Malaysiakini sebelumnya.

Dalam sidang media di pejabat SPRM negeri itu, Pengarah Siasatan SPRM Datuk Shukri Abdull berkata mayat ditemui jam 1.30 tengah hari ini.

Ditanya bagaimana mendiang ditemui, beliau berkata seorang pegawai suruhanjaya ke tempat kejadian selepas mendengar jeritan seseorang tentang mayat itu.

Menurutnya lagi, siasatan terhadap Teo - sebagai saksi kes - selesai kira-kira 3.45 pagi tadi tetapi dilihat masih berada di bangunan tersebut sekitar jam 6 pagi.

SPRM tidak jelas sama ada beliau mati akibat terjatuh atau terjun dari bangunan tersebut.
Mamat tu kata, Teo "dilihat masih berada di bangunan tersebut sekitar jam 6 pagi".

Ni bukan orang lain yang buat spekulasi....sedangkan plot cerita pun dah lari...sekarang ni siapa betul siapa salah, kata dah lepas tapi handphone si mati masih lagi dalam tangan pegawai siasatan SPRM....dah makin berputar belit....

Lim Kit Siang bagi masa 48 jam untuk Musa Hasan

I am giving Tan Sri Musa Hassan 48 hours to announce that he will not seek another renewal of term as Inspector-General of Police and will give way to a current serving police officer or a Parliamentary and Civil Society Roundtable for a new IGP to create a safe Malaysia will be convened.

The reasons why the country needs a new IGP would have the support not only of the Malaysian public at large, but also the majority of the police personnel, and would include the following:

* Failure of Musa in Key Performance Indicators (KPI) as IGP in the past three years, in all the three core police functions to keep crime low, eradicate corruption and protect human rights. In fact, it is no exaggeration to say that under Musa, Malaysians are even more unsafe from street crimes now than when he became IGP in September 5, 2006.
* The re-appointment of Musa for another term of IGP cast an adverse aspersion on all the senior police officers, as if there is not a single one out of the eight top police officers occupying key police positions below the post of IGP who are qualified or competent enough to become the new IGP to provide a new police leadership and culture to roll back the tide of crime in the past five years.

I am going one step further, and am asking the Prime Minister Datuk Seri Najib Razak to emulate his father, the second Prime Minister Tun Razak to appoint a new Inspector-General of Police still with four or five years of service brimming with ideas to plan out and implement police reforms instead of the current practice of appointing senior police officers left with one or two years’ service more interested about post-retirement arrangements.

Penang political aides want better protection

Special assistants to Penang government political leaders said today that they will only be available to attend any queries for graft investigations in their work premises and not anywhere else.

The decision was made by the 40 special assistants working for the Penang Pakatan Rakyat leaders following the sudden death of Teoh Beng Hock last Friday.

Teoh, 30, the political secretary to Selangor exco member Ean Yong Hian Wah, was found dead after having been questioned by the Malaysian Anti-Corruption Commission in relation to a probe into the spending of constituency funds.

His body was found on the fifth floor balcony of the building in which the MACC is housed in Shah Alam, Selangor.

Following this, the Penang special assistants have now taken the decision to protect themselves during any questioning by the MACC.

Penang executive council staff club acting chairperson Teh Lai Heng said that the state's special assistants may not cooperate with the MACC if the commission failed to bring those responsible for Teoh's death to face justice.

He also said that the MACC officers should guarantee the safety of special assistants during interrogations and questioning, adding that these special assistants should not be put under unwarranted intense pressure by the commission.

"We are just special assistants working for executive councillors. We should not be put under unnecessary stress," he told journalists after submitting a petition to the state MACC chief today.

"The length of investigation on Teoh was unreasonable (from 5pm to 3.45am)," said Teh, the special assistant to exco member Chow Kon Yeow.

Approval from their bosses a must


In the petition, the 40 special assistants said that they can be interviewed by the MACC in any corruption investigation in their working premises, which are the offices of executive councillors or assemblypersons.

They also insisted that they would only extend their cooperation to MACC after obtaining permission from their bosses.

Penang MACC director Latifah Md Yatim received the petition. She however declined to comment on it.

Also present at the press conference was the club's former chairperson Rezal Huzairi Md Zaki (right) who said the MACC should give an assurance that there is no repeat of the 'Teoh episode' if the agency wanted the fullest cooperation from special assistants.

"MACC should set up an independent or a royal commission to investigate Teoh's death.

"MACC cannot wash its hands off the tragedy," said Rezal Huzairi, who works under Deputy Chief Minister 1 Mansor Othman.

MACC probe: Prelude to Perak-style takeover?

Suspicion reigns over not just how Teoh Beng Hock died, but also the basis of the corruption probe into alleged misappropriation of state funds by 12 Selangor Pakatan Rakyat assemblypersons.

To DAP national assistant treasurer Nga Kor Ming, the bigger picture appears to be a prelude to the toppling of another Pakatan state government after Perak.

He said the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) began its investigations against seven Chinese representatives, followed by five Malays, on alleged falsification of claims.

“Now it is saying that it will investigate all 36 Pakatan representatives in Selangor including Menteri Besar Khalid Ibrahim,” said Nga, who is also DAP Perak secretary.

“This is an indication that BN is setting its sight on taking control of Selangor as it did in Perak. In Perak, the MACC first zoomed on the Behrang and Changat Jering assemblypersons for alleged corruption and then BN moved in to take control of the state.”

Selangor has 56 state seats of which 20 are held by BN. Under the Pakatan coalition, the DAP holds 13 seats, PKR has 15 and PAS has 8.

The MACC probe started with Teresa Kok (Kinrara), Ean Yong Hian Wah (Sri Kembangan), Dr Cheah Wing Yin (Damansara Utama), Elizabeth Wong (Bukit Lanjan), Hannah Yeoh (Subang Jaya), Lau Weng San (Kampung Tunku) and Edward Lee (Bukit Gasing).

Teoh (left), the political secretary to Ean Yong, was found dead last Friday after having been picked up for questioning the day before. His body was found on the fifth floor balcony of the building where the Selangor MACC is housed.

Nga, who said he suspects that the MACC is fishing for evidence to book all 12, queried why the commission is concentrating only on Pakatan-controlled states.

“There are several multi-million ringgit corruption scandals that need to be urgently investigated but MACC prefers to drag its feet in such matters,” he added.

“This raises great concern over the integrity of MACC (as to whether it is) carrying out its duties in a professional manner. No one trusts MACC any more. It has failed to discharge its duty without fear or favour.

“We have reason to believe that MACC has been used as a tool to persecute Pakatan states. We urge it to remain neutral.”

"Stay" sought on sodomy-trial documents

The prosecution in Anwar Ibrahim's sodomy trial is urgently seeking a 'stay' order against having to surrender copies of video recordings, documents and the medical report to defence lawyers.

Last Thursday, the Kuala Lumpur High Court had ordered the prosecution to make the documents available to Anwar, within seven days.

The next day, the prosecution filed a notice of appeal against Justice Mohamad Zabidin Mohd Diah's ruling.

About 2pm today, the prosecution filed its 'stay' application at the High Court criminal registry.
The document was signed by DPP Nordin Hassan, one of the six-member prosecution team led by Solicitor-General II Mohd Yusof Zainal Abiden.

Anwar's lawyer, Sankara Nair (right), confirmed that he had received a copy of the application, and that a certificate of urgency had been filed along with it.

No date has been fixed to hear the application, but Sankara said that an affidavit-in-reply would be filed.

Cross-appeal filed

Anwar, 62, is charged with sodomising his former aide, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 24, at a condominium in Bukit Damansara on June 26, last year.

In his ruling last week, Zabidin ordered the prosecution to allow Anwar's lawyers to inspect CCTV recordings of the alleged scene of the offence, if the copy provided is not clear.

The footage is of the guardhouse and lifts to Block 11 of the Desa Damansara condominium and other locations within the complex.

He further ordered that the medical examination notes of the Kuala Lumpur Hospital doctors on Mohd Saiful should be handed to the defence team.

Anwar has since filed a cross-appeal against Zabidin's decision not to allow him to receive the original DNA specimens, because the samples have been packed and sealed.

Bos Teoh, peguam akan disiasat polis

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata polis akan mengambil keterangan Ean Yong Hian Wah dan ADUN Kota Alam Shah M Manoharan bagi membantu siasatan kematian Teoh Beng Hock.

Tambahnya, setiausaha politik Ean didapati berhubung dengan ketuanya itu, seorang exco kerajaan Selangor, dan Manoharan, yang juga seorang peguam, sebelum disoal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) petang Rabu lalu.

Menurutnya lagi, seperti dilaporkan Bernama, polis juga akan merakamkan percakapan anggota keluarga mendiang pada waktu yang sesuai nanti.

Polis juga ingin merakam percakapan Ahli Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) Tan Boon Wah kerana beliau membuat laporan polis di Shah Alam terhadap SPRM pada Sabtu lepas tetapi enggan percakapannya dirakamkan.

"Saya menasihatkan dia supaya menghadirkan diri ke balai polis untuk beri percakapan atas laporan yang dia buat, kalau tidak kita terpaksa isu notis mengikut (Seksyen) 111, Kanun Acara Jenayah untuk perintah dia beri keterangan di balai," Khalid dipetik berkata.

Jika Tan tetap enggan memberikan keterangan berkenaan laporan polis yang dibuatnya itu, polis boleh mengambil tindakan lanjut terhadapnya atas dakwaan membuat laporan palsu, katanya sidang media di ibu pejabat polis Selangor hari ini.

Selain itu, tambah Khalid, polis juga akan memanggil dua orang yang
bersama-sama Tan dan Teoh yang disoal siasat oleh SPRM pada hari yang sama.

Polis setakat ini merakam 33 percakapan termasuk 25 pegawai SPRM.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram Selangor ditemui mati di Tingkat Lima, Plaza Masalam di Shah Alam pada Khamis lalu selepas disoal siasat oleh SPRM).

suruhanjaya tersebut Mendiang antara saksi yang dipanggil untuk membantu siasatanberhubung kes salah guna peruntukan DUN oleh beberapa ADUN Pakatan Rakyat di negeri itu.

Teoh mati 4-5 jam sebelum ditemui

Siasatan awal mendapati Teoh Beng Hock sudah meninggal dunia empat atau lima jam selepas mayatnya ditemui mati dekat pejabat Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pukul 1.30 tengah hari Khamis lalu, kata ketua polis negeri.

Satu serpihan selak penutup tingkap pejabat SPRM itu, di Plaza Masalam di Shah Alam, turut ditemui dekat tempat mayat ditemui, kata Datuk Khalid Abu Bakar hari ini.

Dalam sidang media bersama Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan di ibu pejabat polis negeri di Shah Alam, Khalid berkata rakaman CCTV menunjukkan setiausaha politik seorang exco Selangor memasuki bangunan itu jam 5.15 petang Rabu.

Bagaimanapun tidak rekod Teoh keluar keesokannya selepas dilaporkan selesai siasatan jam 3.45 pagi Khamis.

Khalid juga berkata polis sudah mendapat telefon bimbit Teoh daripada seorang pegawai penyiasat SPRM.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan butiran lanjut berkenaan rekod telefon tersebut kerana masih dalam siasatan polis.

Musa, dalam sidang itu, berkata polis setakat ini telah berjaya menyiasat 60 peratus kes kematian tersebut - yang diselubungi pelbagai persoalan.

Pasca Manek Urai : UMNO Hilang Banyak Talian Hayat

Sebaik sahaja UMNO diumumkan kalah dengan 65 undi di PRK DUN Manek Urai, UMNO mula berkokok bahawa parti itu semakin pulih dan semakin berpengaruh di kalangan pengundi Melayu. PAS terkejut. PR kehairanan.

Namun kegembiraan UMNO hanya mampu bertahan untuk tempoh sehari sahaja. Kematian Teoh Beng Hock di premis SPRM Selangor ketika dalam soal siasat rasuah telah mengganggu rentak kegembiraan UMNO. Kematian tragis ini menimbulkan tanda tanya yang masih belum berjawab.

Kenyataan awal TPM dan polis belum cukup memuaskan hati rakyat. Secara spontan rakyat berbilang bangsa berkumpul dan mendesak kerajaan supaya segera membentuk satu Suruhanjaya Siasatan Diraja. Kerajaan masih berlengah. Slogan rakyat diutamakan telah dikecualikan dalam kes-kes sebegini.

Murahnya nyawa rakyat Malaysia. 1 Malaysia sekadar melahirkan rasa terkejut dan sedih tanpa arahan yang jelas terhadap kes ini. Semoga umrah 1 Malaysia mendapat ganjaran rahmat dan petunjuk Illahi apabila pulang ke Malaysia.

Kesannya rakyat bukan Melayu khususnya Cina tidak akan menyokong BN lagi. Dr. Koh Tsu Koon sudah mula bernada PR. Dr. Chua Jui Meng telah keluar MCA. PKR menjadi wadah baru perjuangan Dr. Chua. Semua ini berlaku dalam minggu yang sama. PRK Manek Urai, kematian Teoh, bicara liwat DSAI dan keanggotaan Dr. Chua dalam PKR telah menyegarkan dunia politik di Malaysia pada minggu lepas.

TPM dan KPN mengingatkan pimpinan PR dan rakyat agar tidak mempolitikkan kematian Teoh. Bagaimana boleh tidak disabitkan dengan politik? Teoh di siasat di SPRM atas kapasitinya sebagai pembantu exco. Exco dan politik saling berkait. Tuduhan rasuah juga adalah politik. Kemungkinan kematian Teoh masih berhubungkait dengan politik. Salahkah rakyat untuk berfikir begini?

Dalam suasana UMNO kehilangan satu demi satu talian hayat daripada kalangan rakan BNnya, UMNO masih menaruh harapan pada Melayu PAS. Rakan BNnya menunggu apa tindakan 1 Malaysia terhadap kes Teoh sekembalinya dari Makkah. Mungkin MCA dan Gerakan sepakat meninggalkan UMNO dalam dunianya.

Dalam suasana hiruk pikuk politik, muncul pula parti baru Uthayakumar, Parti Hak Asasi Rakyat. Memperjuangkan nasib golongan terpinggir tanpa mengira kaum. Tetapi sedarkah Uthayakumar bahawa perjuangan utamanya adalah untuk Hindraf sahaja. Dijangka parti ini akan atau sedang dipergunakan oleh UMNO. Selepas itu parti ini akan lebih terpinggir daripada perjuangannya.

Esok, Semenyih akan menjadi tumpuan. Rakyat pelbagai kaum akan menghadiri pengebumian Mendiang Teoh. Rakyat Melayu yang hadir bukan untuk majlis agama, tetapi hadir sebagai tanda sokongan supaya kerajaan segera menubuhkan Suruhanjaya Diraja.

Betapa hibanya bakal isteri Teoh apabila anak yang dikandung hidup sunyi tanpa kelibat bapanya. - Dang Mamamat

Kematian Teoh, Najib Harus Dipertanggungjawabkan

Hari ini di Alor Gajah, ribuan manusia berhimpun atas di pengkebumian Teoh Beng Hock, membawa bersama mereka sepanduk "Keadilan untuk Beng Hock, Jawapan untuk Rakyat".

Semasa upacara dijalankan, tunang Teoh, Soh Sher Wei, memanggil Teoh supaya kembali ke pangkuannya. Lelaki, perempuan, tua dan muda menitiskan air mata hari ini, begitu juga pimpinan Pakatan Rakyat.

Bermula seawal 9.45 pagi lagi, lebih 2,000 orang mengarak jenayah yang dihiaskan dengan ikatan merah, tanda kematian mengejut.

Teoh ditemui maut kerana terjatuh dari tingkat 14 ibupejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas disoalsiasat semalaman.

Setiap seorang hadirin memegang poster hitam-putih Teoh, yang memaparkan tulisan "Jangan Biarkan Beng Hock Mati Sia-Sia"Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yang turun memberi penghormatan terakahir menyeru kerajaan supaya tidak berdolak-dalik dan bertanggungjawab keatas kematian Teoh.

"Tindakan tegas mesti diambil oleh Polis dan Ketua Polis Negara Musa Hassan. Pengerusi SPRM Tan Sri Abdul Aziz mesti dipertanggungjawabkan," kata Anwar.

"Kita lihat perlanggaran peraturan, penderaaan rakyat, dimana SPRM diperalatkan oleh penguasa. Kita harus ambil tindakan yang tegas. Ini membabitkan kematian, tidak termasuk kezaliman-kezaliman lain. Najib mesti dipertanggungjawabkan," tambah Anwar.

Pada 11.05 pagi, upacara tamat dan mereka beransur menuju ke Taman Peringatan Nirvana di Semenyih, dimana mayat akan dikebumikan.

Kes 'puaka' UM: Mahkamah tolak lanjut reman presiden PMI


Presiden Persatuan Mahasiswa Islam (PMI) Universiti Malaya, Shazni Munir Mohd Ithnin ditahan Sabtu lalu bagi membantu siasatan berhubung kes menconteng dan percubaan membakar di dewan Akademi Pengajian Islam (API) universiti tersebut hujung bulan lalu.

Menurut peguamnya, Mohd Radzlan Jalaludin berkata, Shazni dibawa ke Mahkamah Majistret Kuala Lumpur untuk dilanjutkan tahanan reman terhadapnya.

Bagaimanapun, katanya, mahkamah menolak permohonan tahanan reman itu kerana Shazni telah memberi kerjasama sepenuhnya kepada siasatan polis.

Menurutnya, mahkamah memutuskan siasatan telah lengkap dan Shazni pula mempunyai kuliah untuk dihadiri hari ini.

Ketika dihubungi pada jam 1.15 petang, Radzlan berkata, beliau dan keluarga Shazni kini berada di balai polis Brickfields untuk urusan pembebasan Shazni.

Teoh: Gambar Sekitar Perhimpunan Rakyat MPSJ

Gambar-gambar adalah sumbangan pembaca setia website ini, saudara Sasaudengo (terima kasih untuk gambar-gambar yang menarik). sekitar Perhimpunan Rakyat menuntut keadilan keatas Mendiang Teoh Beng Hock. dikhabarkan hampir 3000 penuntut keadilan telah menghadirkan diri bagi menyatakan sokongan.

Yang menarik pada aku dalam gambar yang dikirimkan ialah bila pelbagai bangsa cuba mendapatkan akhbar-akhbar alternatif tanpa segan silu... (orang UMNO je yang segan nak baca harakah... mungkin segan nak mencari kebenaran... hahaha...).

Seingat aku dulu KERAjaan ada jalankan kempen membaca, tapi sambutannya kurang menggalakkan dipihak UMNO sendiri... sebab tu la mereka ni lembab sikit dalam mendapat kebenaran. diorang ni asyik nak yang FREE je... mana la lalu nak keluar sikit modal untuk sikit ilmu... tapi kalau sebut Karaoke atau Hiburan...

"Hutang Ceti Pun Tak Pe..!"
Macam biasa... dalam mana-mana majlis anjuran Pakatan Rakyat tak kira majlis demo, majlis ceramah, majlis makan-makan atau apa-apa majlis, dengan tak payah nak disuruh-suruh, tak payah merayu-rayu, tak payah angkut-mengangkut, pasti pelbagai kaum dan bangsa datang.

Ini yang buat UMNO takut sangat-sangat pada kebangkitan rakyat. UMNO cuma mampu mengumpul orang melayu sahaja dalam majlis anjurannya, MIC cuma mampu mengumpul orang india sahaja dalam majlis anjurannya dan MCA pula hanya mampu mengumpul orang cina sahaja dalam majlis anjurannya... itu Barisan Nasional yang dikatakan membawa imej "1Malaysia"... tapi hakikatnya..?
Apa yang menarik perhatian aku untuk bersama dalam perjuangan Pakatan Rakyat ialah bilamana aku perhatikan kesepakatan yang ada didalam Pakatan Rakyat, tidak pernah berlaku didalam Barisan Nasional.

Tidak kira warna apa kulit, tidak kira bangsa apa mereka yang dizalimi, semua bangsa akan bangkit menuntut keadilan kepada yang dizalimi. tiada ruang yang memisahkan sesama bangsa...

"Saya Anak Bangsa Malaysia..!"

Aku suka dengan motto ini. semua bangsa tak kira warna kulit, duduk sama rendah, berdiri sama tinggi. melayu adalah Malaysia, Cina adalah Malaysia, India adalah Malaysia... realitinya ialah sesiapa sahaja yang memegang Kad pengenalan Malaysia ialah "Anak Bangsa Malaysia..!".

Tapi kenapa masih ada pihak yang cuba hendak menafikan kenyataan itu..? apa kita ada sekarang ialah "1Malaysia" hanya dipraktikkan oleh Barisan nasional ketika saat-saat menghadapi Pilihanraya sahaja. sokongan hanya diperlukan ketika pilihanraya. habis sahaja pilihanraya, melayu kemana..? cina kemana..? india kemana? yang ada hanya "Aku"... ("Aku' merujuk kepada mereka-mereka yang memegang jawatan didalam KERAjaan).
Dimana lagi dapat anda cari semua kaum dan bangsa yang berbicara dalam 1 nada iaitu nada "Keadilan"..? nada "Saya Anak Bangsa Malaysia..1"..? nada keperitan yang kau rasa, tidak ubah seperti yang aku rasa..?

Kita dididik dari kecil perkataan bodoh "cina kafir" dan "india kafir" dan dalam masa yang sama kita juga dididik bahawa "melayu itu Islam" dan Islam itu melayu"... entah dalam kitab agama mana ungkapan itu dicilok aku tak tau...

Tidak kafirkah seorang Islam yang tidak menjalankan suruhan agama Islam padahal dia tahu kewajipannya..? tidak kafirkah seorang Islam itu jika dia "meMELAYUkan" Islam padahal Islam itu tidak diturunkan kepada 1-1 bangsa sahaja..?

Tepuk dada tanya selera..!
Safety 1st..! elakkan jangkitan wabak H1N1...
"Saya Anak Bangsa Malaysia..!"

UMNO keluar duit juta juta, Bank Kuala Krai tutup sementara

http://www.buletinonline.net/images/stories/ManekUrai/paklahceramahpayadatu.jpgPengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Desa dan Bio-Teknologi Kerajaan Negeri Kelantan YB Che Abdullah Mat Nawi berkata terlalu banyak wang yang digunakan oleh UMNO dan Barisan Nasional untuk membeli (merasuah) pengundi dalam pilihanraya kecil Dewan Undangan Ngeri Manek Urai baru-baru ini.

Beliau berkata beberapa bank di bandar Kuala Krai terpaksa ditutup sehari sebelum hari mengundi kerana kehabisan wang, akibat terlalu banyak wang yang dikeluarkan oleh jentera UMNO/BN.

”Bank di Kuala Krai pada sehari sebelum mengundi terpaksa (di) tutup kerana habis duit, (telah) dikeluarkan beberapa juta (ringgit) dalam masa sebentar (yang singkat),”katanya

Beliau berkata demikian dalam ucapany dalam satu Majlis Penerangan di Kampung Paya Datu, Teluk Pasu, semalam.

Menurutnya, ketika jentera perayu undi PAS mengadakan lawatan rumah ke rumah, ada tuan rumah yang mengeluarkan beberapa sampul surat berisi wang betulis dengan nama-nama pemimpin UMNO, menunjukkan banyaknya wang yang mereka terima.

Sebelum itu, dalam majlis yang sama, beliau mencabar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekiranya benar-benar telus, supaya mengambil tindakan terhadap Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin yang telah merasuah secara terbuka pengundi-pengundi Manek Urai.

Katanya, janji Muhyidin untuk membina jambatan di Manek Urai Lama, sekiranya menang pilihanraya tersebut adalah satu rasuah yang cukup jelas.

”Perkataan itu (janji-janji) sepatutnya tidak keluar dari mulut seorang tokoh demokratik, kerana itu merupakan rasuah yang cukup jelas,

”sebagai kerajaan tidak boleh menjanjikan upah kemenangan itu dengan satu benda,”tegasnya.

Katanya, sebagai sebuah kerajaan, samada menang atau kalah, sepatutnya sesebuah kerajaan itu, mesti melaksanakan pembangunan untuk rakyat.

Menurutnya, kerajaan UMNO/BN pusat hanya pandai berjanji dan janji-janji tersebut tidak akan dilaksanakan.

Katanya, kini, setelah selesai pilihanraya kecil Manek Urai, rakyat dan pelbagai pihak menuntut supaya kerajaan pusat melaksanakan janji-janji yang telah dibuat, namun jawapan yang diterima sebalikya.

”Selepas pilihanraya (Manek Urai) apabila ditekan, supaya mereka melaksanakan semua janji-janji, tubek (keluar), hari ini pun keluar dalam suratkhabar,

”Dato’ Mustapha Mohd sebut, kita akan buat sekiranya ada peruntukan, (sedangkan) masa (ber) janji dalam pilihanraya, tidak sebut pun sekiranya ada peruntukan,”jelasnya.

Selain janji dan rasuah membeli undi, katanya, UMNO/BN juga menggunakan seluruh jentera kerajaan sehingga jabatan-jabatan yang tidak ada kena mengena dengan Manek Urai, dikerah membantu kempen UMNO/BN, seperti Universiti, Kastam dan lain-lain. BO

Malaysia no longer a "Tanah Melayu"

Azly Rahman
http://azlyrahman-illuminations.blogspot.com/2009/07/rest-in-peace-beng-hock.html

Today is July 19, 2009, 40 years after the May 13 1969 tragedy.

I dedicate these notes to Teo Beng Hock, a young Malaysian who ought to be an inspiration to many wishing to call Malaysia home.

Because we have agreed to become a country rooted in a social contract that ought to give equality, equity, and equal opportunity to all who have given up their natural rights in exchange for "citizenship" and the rights of the State to tax them (with or without representation), we must recognize that Malaysia is for Malaysians.

This will be the most humane perspective we ought to work towards in holding. What is needed is a system of check and balance that will ensure that each generation of Malaysians will progress without the trappings of mistrust, hatred, and institutionalized racism.

But first, we must all fight for the installation of this reality. Political will that will move this agenda of ethical liberalism must be harnessed and be made the driving force for social, cultural, educational, and psychological change.

The idea of "Tanah Melayu" must be reflected upon -- of its relevancy and whether it is a kind of ideological thinking that will help develop a culture of peace or help nurture inter-racial hatred.

Communal politics is an old school thinking that cannot survive the wave of cosmopolitanism; just like the any idea that could not survive the inevitability of historical change propelled by changes in material condition and consciousness.

In Malaysia, the days of communal politics are numbered, however well it is packaged and propagandized. Multiculturalism, and in fact radical multiculturalism, or better still radical marhaenism is the next wave. Institutions that promote racism must be deconstructed and abolished; institutions that are funded by the ruling regime to ensure the hegemony of this or that race. Dismantle them before they become yet another layer of complexity in our consciousness; a layer that hides the structural violence inherent in a system of racism and false consciousness called "nationalistic history".

The only permanent thing is change, as the Chinese philosopher and mystic Lao Tzu said. Man has no nature, what he has is history, said the Spanish philosopher Ortega Gasset.

And there will be beauty in this change if we know how to destroy the beast within.

I am reproducing an essay I wrote sometime ago on "Ketuanan Melayu"

--------------------------------------------------------


A Malay view of 'Ketuanan Melayu'
Azly Rahman | Feb 4, 08 2:51pm

‘O people! Your God is one and your forefather (Adam) is one. An Arab is not better than a non-Arab and a non-Arab is not better than an Arab, and a red (i.e. white tinged with red) person is not better than a black person and a black person is not better than a red person, except in piety. Indeed the noblest among you is the one who is deeply conscious of God.’ - a saying of Prophet Muhammad (Peace be upon Him)

‘Malaysia - to whom does it belong? To Malaysians. But who are Malaysians? I hope I am, Mr Speaker, Sir. But sometimes, sitting in this chamber, I doubt whether I am allowed to be a Malaysian. This is the doubt that hangs over many minds, and ... [once] emotions are set in motion, and men pitted against men along these unspoken lines, you will have the kind of warfare that will split the nation from top to bottom and undo Malaysia.’ - Lee Kuan Yew, now Senior Minister, Republic of Singapore

Instead of defining Ketuanan Melayu as ‘Malay superiority’ which is quite meaningless, philologically inaccurate, and philosophically arrogant, I think the word ‘dictatorship’ is closer in meaning. As you read this piece, please refrain from value judgment and from bring trapped in the prison-house of language pertaining to the word ‘dictatorship’.

To dictate connotes to tell, which connotes to narrate. To narrate means to weave a story based on an ideology. To ideologise means to encapsulate. To encapsulate means to be trap. Dictatorship, here might also mean an entrapment. Instead of acknowledging one's freedom to rule, one is acknowledging being in an entrapment - and to rule out of that condition. This is a form of false consciousness.

Words, as a literary theorist Raymond Williams might say, must also be contextualised/situated within the economic condition they emerge in. Marx's famous dictum that human beings' existence is defined by the economic condition they are in and that this condition is already predetermined. This is a deterministic view of human history.

I first read heard the phrase Ketuanan Melayu in the mid-1980s from a book by one Malik Munip. I was reading his work, at the same time reading Lim Kit Siang's ‘Malaysia in the dangerous 80s’, to get a sense of the argument. I was an undergraduate reading Literature, Education and International Politics.

I also heard that Malay students were discouraged from reading Kit Siang's work and encouraged to read ‘Ketuanan Melayu’. I love banned books and books that others tell me not to read. There is a sense of intellectual challenge to be able to read banned books.

I read Mahathir Mohamad's ‘The Malay Dilemma’ and Syed Husin Ali's ‘Malays: Their Problems and their Future’ and Syed Hussein Alatas’ ‘The Myth of the Lazy Native’ at the same time. Again, to get a sense of balance.

I read Malaysian official publications on economic outlook, juxtaposing them with a close reading of analyses on the political-economy of the Malaysian capitalist state.

I read the work of Freud and Marx to see where some of the major authors of the Frankfurt School of Social Research are going with their arguments on totalitarianism. I read the Quran and the Bhagavad Gita, the Ramayana, and the Mahabharata to see where the arguments on race superiority lie and what the fate of humankind will be.

The idea of social dominance and racial superiority might all be primarily about economics, if we are to read the history of the development of ideologies of superiority. But my question is - who has the right to claim that this or that land belongs to this or that group of people. At what point does culture and citizenship meet and negotiate the issue of egalitarianism? When does ‘the truth of one's culture’ reach its limit and the question of ‘the truth of citizenship’ dominate?

This is a very complex question Malaysians must answer after 50 years of Independence. We must open up the dialogue on this issue.

Lyrical propaganda

Let us look at how the idea of ketuanan Melayu is disseminated to the young. One way is through indoctrination camps in which songs are used.

Over the decades, perhaps millions of Malay students like me were taught the dangerous propaganda song, ‘Anak Kecil Main Api’(A Child Plays with Fire). One verse concerns the power of the Malays::

… kini kita cuma tinggal kuasa

yang akan menentukan bangsa

hasil mengalir, ke tangan yang lain

pribumi merintih sendiri…

My loose translation of this 1980s propaganda song by the Biro Tata Negara reads:

… political power is what we are only left with

one that will determine the fate of our nation

wealth of this nation flows into the hands of others

sons and daughters of the soil suffer in solace...

I do not think we have a clear understanding of what the lyrics mean. I doubt if the songwriter even understand what a 'people's history of Malaya' means. It is a song based on racist intents; its lyrics penned by one who does not have a good grasp of the political-economy of Malaysian history, let alone the latest advances in the field of psychology of consciousness.

The training programes that encapsulate the theme of this song are meant to instill fear of the Malays, not of others but of themselves, and to project hatred onto other ethnic groups without realising who the enemy of the Malays really are.

Using relaxation techniques to bring the brain waves in the alpha and state (conducive for suggestive and subliminal messages), trainees were put under ‘half-asleep’ conditions to get the ketuanan Melayu message to colonise the consciousness. The technique pioneered by Russian brain scientists Barzakov and Lozanov in the1970s, called ‘suggestopedia’, is used to instill the deep sense of fear for oneself and hatred of others.

History is a complex syntagmatic pattern of interplay between technology, ideology, culture, inscription and institutionalisation not easily reduced to simplistic lyrics as such sung to the tune of pre-war German-nationalistic-sounding compositions.

History is about the complex evolution of the ruling class which owns the technologies of control. As Marx would say, at every epoch it is the history of those who own the means of production that will be written and rewritten. The winners write history, the losers write poetry or study anthropology, some would lament.

Back to the lyrics. After 50 years of independence, who is suffering in Malaysia? Who has become wealthy? Who has evolved into robber barons? What has become of our judiciary system, our universities, our city streets, our sense of public safety and security, our schools, our youth, and our entire socio-economic arrangements at the eve of the 12th general election. How has the idea of ketuanan Melayu contributed to this state of affairs?

Language of power and ideology is at play in those lyrics. The definition of ‘bumiputera' is at play. It has become a problematic word in this age of deconstructionism; an age wherein as the poet WB Yeats said, "the centre cannot hold".

Rock musicians will recall the Scorpions' famous song 'Winds of Change' to serenade the fall of the Berlin Wall and the beginning of the breakdown of the Soviet Empire. We have to face the 'wrath' of the word.

Put an end to Ketuanan Melayu

For Muslims in Malaysia, this saying by Prophet Muhammad (PBUH) is familiar: ‘Your descent is nothing to be proud of. Nor does it bring you superiority. O people! All of you are the children of Adam. You are like equal wheat grains in a bowl ... No one has any superiority over anyone else, except in religion and heedfulness. In order to consider someone a wicked person, it suffices that he humiliates other people, is mean with money, bad-tempered and exceeds the limits…’

I would say that ketuanan Melayu is a dangerous concept that is threatening race relations. It is an arrogant interpretation of selective history; of a history that is largely benefiting those who profits from the ideology.

Those promoting this concept are not well-versed in the matters of philosophy of history. I do not think thinking Malays these days subscribe to the idea of ‘Malay dominance and dictatorship’. If there is a ketuanan of one race, then the rest are ‘slaves’ and ‘serfs’ and ‘sub-citizens’, if we are to analyse it from the point of view of ‘Master-Slave’ narrative?

As a Malay wishing to see the withering of and an end to the concept of ketuanan Melayu and the birth of a new consciousness that will respect the dignity of all races and the humility of all ethnic groups, I call upon Malaysians to continue to be critical of any attempt by any race to project their own sense of false superiority that would only breed dangerous ethnocentrism bordering on xenophobia.

We should work together to deconstruct all forms of race-based political arrangement and work towards establishing a new order based on a more egalitarian economic design that takes into consideration the basic needs and dignity of all races.

We should teach our schoolchildren how to deconstruct such sense of racial superiority, through the teaching of not only tolerance but social egalitarianism - via peace education strategies. We will have a lot to gain for generations to come.

OUR USUAL REMINDER, FOLKS:
While the opinion in the article is mine,
the comments are yours;
present them rationally and ethically.
AND -- ABOLISH THE ISA -- NOW!

27 Rejab : Peristiwa Isra' Mikraj, adakah kita semua mengambil pengajarannya?

Dari Laman Nurani

27 Rejab : Peristiwa Isra' Mikraj, adakah kita semua mengambil pengajarannya?
Tanggal 27 Rejab, umat Islam seluruh dunia pastinya akan meningati suatu peristiwa agong yang tercatat di dalam al-Quran, Isra' Mikraj. Israk maknanya perjalanan Nabi Muhammad saw dari Masjidil Haram di Mekah ke Masjidil Aqsa di Baitulmaqdis. Sementara Mikrajnya pula ialah perjalanan Nabi dari Masjidil Aqsa ke sidradul Muntaha di lapisan langit yang ketujuh. Firman Allah bermaksud: Maha suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Masjidil-Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya (dengan diturunkan nabi-nabi di negeri itu dan kesuburan tanahnya), agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Surah al-Isra’, ayat 1)

Dalam peristiwa agong ini, Allah SWT telah memeperjalankan hambanya, Nabi Muhammad saw pada malam hari setelah baginda merasa terlalu sedih dengan hinaan dan cacian dalam menyampaikan dakwah Islamiyah di Tanah Arab. Oleh itu saudara semua, jika ada isteri, anak-anak, ataupun ahli keluaga yang sedih, 'tention', maka hendaklah kita membawanya keluar bersiar-siar. Mudah-mudahan kesedihannya itu hilang.

Dalam perjalanan tersebut, nabi kita telah diperlihatkan pelbagai peristiwa yang bakal terjadi dan akibatnya daripada perbuatan manusia di dunia ini. Banyak pengajaran yang dapat kita ambil buat pedoman daripada peristiwa ini.

Apa yang paling utama dalam peristiwa ini ialah Nabi Muhammad telah menerima sendiri tuntutan solat 5 waktu sehari semalam. Alangkah malangnya bagi kita yang tidak kalah menyambut Isra' Mikraj tetapi solat kita entah kemana. Ada sesetengah tempat diadakan majlis ceramah Isra' Mikraj, namun kita tidak pernah menginsafi akan pengajarannya. Kita hanya hadir kerana ada jamuan cendol, nasi dagang, nasi minyak,dan paling kurang pun karipap. Namun solat kita entah kemana.

Maka, tidak ada ertinya di sesebuah tempat mengishtiharkan 27 Rejab sebagai cuti umum namun masyarakatnya tidak mengendahkan hal solat. Masyarakat kita semakin mudah meninggalkan solat. Apa erti Isra' Mikraj? Tidak ada maknanya langsung!!!

Majlis-majlis sambutan Isra' Mikraj dibuat di serata masjid, surau-surau. Para penceramah menceritakan satu persatu peristiwa yang dialami oleh Nabi Muhammad saw. Namun, saban tahun, cerita itulah yang dibaca, kisah itulah yang diterjemahkan. Tetapi masyarakat kita tetap tidak berubah. Malah semakain ramai yang tidak bersolat. Apa nak jadi ni. Bila dah besar panjang, nak kahwin, nak ada anak, tetapi kita sebagai suami, sebagai ayah, solat pun tak cukup. Lebih malang lagi, isteri/ibu itu pun tak bersolat juga. Jadi macam mana hendak mendidik anak-anak? Sebab itulah anak-anak lahir dan memebesar dalam keadaan yang tidak mengenal agama.

Harus diingat para ibu bapa, jangan ingat kita telah terlepas tanggungjawab setelah kita menghantar anak-anak ke sekolah sahaja. Sedangkan kita sendiri tidak pernah mengambil tahu hal anak-anak kita terutama dalam hal solat. Kebayakan ibubapa hari ini macam tu lah. Melepaskan tanggungjawab kepada cikgu-cikgu di sekolah. Jangan merasa sedap hati ye.

Apapun kita sebagai umat Islam, haruslah memperingati akan peristwa agong ini. Ambil lah seberapa banayk pengajaran dan tauladan daripada peristiwa ini. Jangan ada lagi generasi kita yang tidak menunaikan solat. Jangan ada lagi generasi kita yang tidak tahu untuk bersolat 5 waktu sehari semalam. Perbaiki solat kita, perelokkan mutu solat kita kian hari. Kepada ibu bapa sekalian, ingatlah jika anak-anak kita tidak solat, kita akan dipertangungjawabkan nanti. Oleh itu, didklah anak kita bersolat ketika mereka masih kecil. Melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Update : Siasatan kes Beng Hock siap 60 peratus

Oleh Azian Aziz

SHAH ALAM 20 Julai - Siasatan polis terhadap kes Teoh Beng Hock yang mayatnya ditemui di koridor luar tingkat lima, Plaza Masalam, Khamis lalu, kini telah selesai kira-kira 60 peratus.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, pihaknya percaya kes itu dapat disiapkan dalam masa terdekat.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas mendengar taklimat kes itu selama sejam daripada Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar di sini hari ini.

Sementara itu, Khalid berkata, pihaknya akan memanggil dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) iaitu ADUN Kota Alam Shah, M. Manoharan dan ADUN Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah untuk membantu siasatan.

Katanya, ini kerana dua individu terbabit adalah orang terakhir yang dihubungi mendiang sebelum memasuki bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk disoal siasat.

Menurut beliau, siasatan pihaknya percaya mendiang jatuh dari tingkat 14 sebelum mayatnya ditemui kira-kira empat atau lima jam selepas itu.

- Utusan

Teoh’s death: Mysteries abound, RCI without delay


By Kim Quek

Teoh Beng Hock’s tragic death seems to have jolted this country from the euphoric daze induced by the media blitz that has glorified Najib Razak’s premiership. Staring starkly at the people now is the image of a rotten state of depraved institutions, of which the obnoxious Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) represents but the tip of the iceberg.

This rotten state was mercilessly exposed during the entire infamy known as the Perak power grab where none of the government institutions were spared from political manipulations to engage in unconstitutional and unlawful activities to satiate UMNO’s obsession to seize and preserve power at all costs.

In this context, none should be so na├»ve as not to recognise that Teoh is the victim of political persecution, the latest in a series of hardly concealed acts of subversion and sabotage against Pakatan Rakyat (PR) since the Mar 8, 2008 election exposed UMNO’s precarious political future. In the present incident, MACC is in the midst of an operation to destabilise the Pakatan-controlled Selangor state government through endeavours to prosecute PR assemblymen, for which it has been busy fabricating the necessary evidence through threats and coercion of potential witnesses. And Teoh Beng Hock is clearly a victim of physical intimidation and mental torture under such a process.

That this was the case was indicated by Kajang municipal councilor and businessman Tan Boon Wah, who was interrogated at the same time (though separately) as Teoh Beng Hock was interrogated (both of them were called in as witnesses, not suspects). Tan described in graphic details how he was physically abused and mentally tortured to falsely admit (which he refused) that he did not supply the 1,500 flags at the price of RM 2,400 to the constituency (Seri Kembangan) of assemblyman Ean Yong Hian Wah (whose political secretary was Teoh Beng Hock), implying that Ean Yong had corruptly pocketed the money. Teoh Beng Hock was understood to have been worked on to yield the result against Ean Yong.

Tan Boon Wah also disclosed racial insults thrown at him during the interrogation, thus reinforcing an earlier allegation of racially biased persecution as all the seven assemblymen presently under investigation by MACC for suspicion of misappropriation of state allocations are ethnic Chinese. This view was further collaborated by Dariff Din (a Malay assistant to assemblyman Lau Weng San), who was also interrogated at the same time as Teoh and Tan. Dariff said the interrogators were obsessed with his racial identity as he looked like a Chinese; and spent the bulk of the interrogation time just to make sure that he was as claimed – a Malay. Dariff said: “everything went smoothly after they learned that I was a Malay Muslim”. He added that from what he observed, MACC was merely “fishing for evidence against Pakatan assemblymen” without any specific clue of corruption.

Against such background, the various authorities’ calls to the public not to hurl accusations but to trust the police to conduct a “professional and thorough” investigation is taken by many as an insult to their intelligence, as if the public is unaware that these two law enforcers - MACC and police - have long been perceived as routinely playing a game of “you scratch my back, I scratch yours”, the latest being the MACC’s recent exoneration of the Inspector General of Police Musa Hassan of alleged fabrication of evidence in the Anwar “black eye” probe, despite the presentation of incontrovertible evidence to the contrary by Anwar Ibrahim. So, can anyone be blamed for being skeptical, thinking that it is now pay-back time for the police to return MACC the favour?

SERIOUS DOUBTS

Now that the police has said the initial pathologists’ report indicated Teoh died of injury due to a fall from a high place, the mystery is zeroed in on the circumstances surrounding Teoh’s fall from the building. It is here that serious doubts have surfaced over MACC’s version of what happened to Teoh.

Issue 1: Was Teoh ever released by MACC?

MACC chief commissioner Said Hamdan has disclaimed responsibility for Teoh’s death on the ground that Teoh was released before he met his death.

His director of investigations Shukri Abdul had earlier claimed that Teoh was released at 3:30 am on July 16, and was last seen at 6 am sleeping on a couch in the MACC office after been given permission to rest there. The next MACC heard of Teoh was when a cleaner in the building shouted that he discovered a body lying on the 5th storey balcony of the building (Plaza Masalam in Shah Alam) where Teoh was interrogated on the 14th floor.

This story implies that Teoh walked out of the office on his own without being seen, sometime after 6 am. But Teoh couldn’t have done that as he did not have the electronic card to open the door to either leave or enter the office.

If Teoh was released, surely his handphone must have been returned to him. How come his handphone was not with him when his body was found?

Besides, there was no credibility that Teoh had chosen to linger in the same office where he must have been subjected to many hours of traumatic roughing-up in the hands of the interrogators. Any reasonable person would have rushed home at the first instance to escape the dreadful place, considering that his car was conveniently parked in the same building and that he was scheduled to register his marriage with his loved one on the same day.

If indeed Teoh was in custody all the time, why should MACC have concealed this fact if it did no wrong to cause Teoh’s death?

Issue 2: What happened between 1:30 pm and 5:00 pm?

Though Teoh’s body was discovered at 1:30, it was not until after 5 pm that MACC disclosed the news to assemblymen Ean Yong and Ronnie Liu who had been waiting for over an hour in the MACC office insisting to meet Teoh Beng Hock. Why should MACC have hidden the news for so long unless there were compelling reasons which in all probability might not be guilt-free?

Issue 3: Why was the outer timber door of the MACC office unprecedentedly closed for some half an hour at the time when someone discovered Teoh’s body?

The Chinese section of Malaysiakini.com reported on July 17 that its reporter Rahmah Ghazali observed an inexplicable happening at the MACC office at the 14th floor, where the outer timber door was mysteriously shut between 1:15 pm and 1:35 pm, and re-opened shortly before 1:50 pm on July 16.

Rahmah explained that she first arrived at the MACC’s 14th floor office at 1:15 to attend a press conference to be given by assemblyman Lau Weng San. Seeing that no one was around, she went down to the 4th floor to wait at the reception hall. When other reporters arrived at 1:30, she followed them to the 14th floor again, but was surprised to find the outer timber door of the MACC office closed; it was then about 1:35. Thinking that the staff could have closed the door to go for lunch, she and other reporters went down for food. She then called Lau Weng San who expressed disbelief that the timber door was closed, as MACC was supposed to operate around the clock. Knowing that Lau was already on the way, she decided to skip lunch and went back to 14th floor, and found the timber door re-opened this time; the time was about 1:50. Lau arrived at 2 pm. After talking to reporters for about 20 minutes outside the MACC office, he went in to make a report. Of course, none of them knew that Teoh Beng Hock was already dead then.

1:30 was the time when someone discovered Teoh’s body. Why did MACC take the unprecedented step to shut down the office briefly, closing the door between 1:15 and 1:35, and re-opening the door shortly before 1:50? What did the staff do behind that timber door at that crucial moment that they would not want outsiders to see? The mystery seems to deepen.

ROYAL COMMISSION THE ONLY OPTION

In summary, it is apparent that MACC is holding far too many secrets that it has not shared with the public over this tragedy, which is aptly defined by Lim Kit Siang as “how a healthy, vibrant and idealistic young political worker could enter the MACC hqrs as a witness in its investigation only to end up as a corpse in a plunge from the 14th floor of the building”.

Entrusting the full responsibility on any of the existing law-enforcing agencies to unlock these secrets would not do, as none enjoys public confidence.

There is no option but to appoint a royal commission of inquiry comprised of competent individuals whom the public trusts to handle the present mess, if Najib does not want the mistrust of his leadership to deepen. And not a minute is to be wasted for this commission to spring into action, if vital clues needed to establish the truth is not to be lost for ever.

Tribute to Teoh

The nation is in severe pain as we follow news of the tragic death of Teoh Beng Hock, who reportedly fell from the building that houses the Selangor headquarters of the Malaysian Anti-Corruption Commission in Shah Alam.

We don't know him, his family or his colleagues. But we have shed tears as we watched and read the horrible news. These tears were shed because we are ashamed of our government; a government that cannot even deliver its basic duty to deliverg safety and security to its citizens.

teo beng hock plaza masalam macc 170709Teoh, barely 30, could have had a promising future, but his life has come to an abrupt stop. This young person must have had a sense of mission, for he did not choose the comfort of an easier career. Instead, he dedicated himself to the 'thankless' life of public service in Malaysia.

The job itself is challenging enough; daily we watched these young political secretaries go about their chores of supporting and assisting their elected representatives operating on a 7/11 schedule for very modest compensation.

Daily they have to navigate the hassle-filled terrain of the government bureaucracy, often having to put up with bullying and abuse by hostile parties. There is also the need for fire-fighting and to put up with endless eruptions of political emergencies.

Their tenacity and patience are tested, challenged and stretched every minute of the day. Through their work, they serve and strive all for a better Malaysia, for you and me.

In a 'civilised society' like ours, who would have thought that the job of serving the public would come with such a high price? Teoh's parents expressed regret that they allowed their son to go into public service, a sentiment we can all appreciate because no one would want to expose our children to risk.

Evict bad governance

But what happened to Teoh is most unnecessary, unfair and unjust. There is no reason for this to have happened.

teoh beng hock plaza masalam macc sprm 170709 brother clutching fiancee 02Now that the hopes of a pair of parents and a pregnant fiancee are shattered by Teoh's mysterious death, do we not owe this family? Our system could not even give him basic protection.

Can we let him die in vain? He was sacrificed while working to move the nation's democratic system forward. When no more talented young people want to enter public service, how can we sustain a fair political system for our economic, social and cultural lives to continue?

When parents prevent their children from participating in governance to ensure a fair system, how will you and I be protected from foul play and injustice?

When the system is allowed to rot, our well being will be sacrificed. Your property will have no value; your job will not pay well if you still have one; the streets will not be safe and schools will be in shambles.

All this is already happening. We need to evict bad governance - the authorities must stop terrorising the nation.

They had better have some good answers for his family, and especially for that baby to be born in a few months.

Why are law-enforcement officials incapable of protecting a young person who was just called in for questioning to assist in an investigation?

What makes up the values of the government of the day? Is it capable of fair play and what does it make of the current state of governance? It appears that we have a government that is itself the source of problems.

Pahlawan Volunteers feels duty-bound to initiate a public campaign, so this is a call to you to make this a better Malaysia for all.

Dear Malaysians, you and I were ashamed that the nation was silent when a young Mongolian was blown to pieces. We fail to demonstrate to the international community that we could assure foreigners their safety while on our soil.

Today, we have failed to protect our own son - we failed to assure him safety in government-operated premises!

Let's vow to demand a safe system, now that Teoh has paid for this with his life.FOONG WAIFONG and PAT LU are founders of Pahlawan Volunteers.