Sabtu, 27 Jun 2009

Memorandum Anak Muda Supaya Pertuduhan Jenayah Liwat Kedua Terhadap YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim Digugurkan


26 Jun 2009

Y.Bhg. Dato’ Mohd. Yusof Bin Hj. Zainal Abiden
Peguamcara Negara II
Jabatan Peguam Negara
MALAYSIA

Y.Bhg. Dato’

MEMORANDUM SUPAYA PERTUDUHAN JENAYAH LIWAT KEDUA TERHADAP YB DATO’ SERI ANWAR BIN IBRAHIM DIGUGURKAN.

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk dan kes yang telah ditetapkan untuk dibicarakan pada 8hb Julai 2009 adalah berkaitan.

1. Untuk makluman Y.Bhg. Dato’, pihak Pemuda Pakatan Rakyat memandang serius terhadap pertuduhan liwat yang dikenakan kepada YB Dato’ Seri Anwar Bin Ibrahim untuk kali yang kedua berikutan dengan pendedahan mengenai laporan perubatan oleh seorang doktor dari PUSRAWI dan 3 orang Pakar Hospital Besar Kuala Lumpur yang mengesahkan bahawa hasil pemeriksaan fizikal yang dilakukan terhadap si pengadu iaitu Mohd Saiful Bukhari Azlan adalah didapati TIADA BUKTI YANG MENUNJUKKAN BERLAKU TUSUKAN (PENETRATION) SECARA KLINIKAL DAN KONKLUSIF PADA DUBUR SI PENGADU yang boleh mensabitkan atau membuktikan bahawa kejadian liwat seperti yang didakwa telah berlaku.

2. Pihak Pemuda Pakatan Rakyat percaya bahawa segala pertuduhan yang dikenakan kepada YB Dato’ Seri Anwar Bin Ibrahim ini merupakan satu perancangan konspirasi politik oleh pihak tertentu yang menyedari bahawa kekuasaan mereka selama ini telah tergugat sebaik sahaja keputusan Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu diumumkan. Perancangan konspirasi liwat ini adalah merupakan satu alternatif bagi pihak tersebut untuk memastikan kemaraan YB Dato’ Seri Anwar Bin Ibrahim di arus perdana politik dapat dihancurkan dan dengan pertuduhan ini ia akan dapat memburukkan kredibiliti YB Dato’ Seri Anwar Bin Ibrahim di mata rakyat Malaysia dan dunia.

3. Pihak Pemuda Pakatan Rakyat percaya bahawa Y.Bhg. Dato’ telah di arahkan oleh Peguam Negara Malaysia untuk mengetuai barisan kumpulan Pendakwaan yang akan mengendalikan kes ini kelak dengan tujuan untuk menyabitkan YB Dato’ Seri Anwar Bin Ibrahim dalam apa keadaan sekali pun (at all cost). Pihak Pemuda Pakatan Rakyat juga percaya bahawa Y.Bhg. Dato’ telah diberikan arahan dan harapan yang tinggi oleh pihak tertentu untuk memastikan agar YB Dato’ Seri Anwar Bin Ibrahim akan disabitkan di dalam kes liwat ini selepas KEGAGALAN pihak Pendakwaan yang dikepalai oleh Peguam Negara Malaysia pada tahun 1998.

4. Pihak Pemuda Pakatan Rakyat ingin memohon supaya Y.Bhg. Dato’ untuk MENGGUGURKAN pertuduhan ini berdasarkan kepada laporan perubatan yang dinyatakan di atas dan memohon supaya Y.Bhg. Dato’ tidak sesekali tunduk kepada mana-mana arahan atau tekanan supaya kes ini diteruskan sebagaimana yang telah dilakukan oleh Peguam Negara Malaysia selama ini. Pihak Pemuda Pakatan Rakyat percaya bahawa Y.Bhg. Dato’ sebagai seorang Timbalan Pendakwaraya Kanan yang sangat berpengalaman dan dihormati oleh pendukung keadilan untuk memastikan Jabatan Peguam Negara tidak terus diperkudakan oleh pihak tertentu bagi maksud memenuhi tuntutan nafsu mereka yang ingin terus berkuasa walaupun semakin ramai rakyat negara ini kian kuat menolak mereka.

5. Adalah besar harapan rakyat Malaysia supaya Y.Bhg. Dato’ untuk mengembalikan semula imej cemerlang Jabatan Peguam Negara sebelum Tan Sri Abdul Gani Patail dilantik menjadi Peguam Negara Malaysia hasil habuan dari kerajaan selepas usaha beliau dengan dibantu oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan bagi memastikan YB Dato’ Seri Anwar Bin Ibrahim dipenjarakan dalam kes sebelum ini.

6. Pihak Pemuda Pakatan Rakyat yakin bahawa sekiranya Y.Bhg. Dato’ memilih untuk tidak meneruskan pertuduhan ini dan seterusnya tidak dipergunakan oleh Peguam Negara dan Ketua Polis Negara Malaysia, maka tindakan Y.Bhg. Dato tersebut akan disokong oleh semua rakyat Malaysia yang telah marah dan berasa jijik dengan sikap yang diamalkan oleh Tan Sri Abdul Gani Patail dan Tan Sri Musa Hassan yang membiarkan institusi di bawah jagaan mereka dilacurkan demi kepentingan pangkat yang di sandang oleh mereka.

7. Pihak Pemuda Pakatan Rakyat berharap agar gesaan dan desakan kami dipandang serius, demi memartabatkan akauntabiliti dan integriti negara Malaysia yang tercinta ke arah menzahirkan prinsip-prinsip keadilan dan kesaksamaan buat semua rakyat Malaysia.

”PULIHKAN KREDIBILITI INSTITUSI KEHAKIMAN: GUGURKAN DAKWAAN TERHADAP DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM”

Yang Benar

SHAMSUL ISKANDAR MOHD AKIN
Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia

NASRUDIN HASSAN TANTAWI
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat

YB LOKE SIEW FOOK
Ketua Pemuda Sosialis DAP

UMNO Lebih Islam Dari PAS. LOL!


Sebelum baca kenyataan Muhyiddin Yassin, sila lihat gambar puas-puas!!
Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta ampun kepada Tuhan berhubung kenyataannya yang menyamakan UMNO dengan ajaran sesat dan komunis pada satu ceramah politik di Kelantan minggu lepas.


Menurutnya, UMNO lebih lama berjuang dalam menegakkan syiar Islam berbanding dengan parti pembangkang itu dan perkara itu sendiri diperakui oleh umat Islam di negara ini.


“UMNO adalah jauh lebih Islam daripada PAS dan salah satu daripada perjuangan parti kita adalah untuk menegakkan syiar Islam di negara ini. Perkara ini tercatat dalam perjuangan UMNO,” katanya.


Hello Bang Din, kamu sebagai rakan akrab Najib, tolong nasihatkan sibacul tu supaya suruh bini dia tutup aurat dulu sebelum hendak berlagak macam ustad.


“UMNO menegakkan syiar Islam di negara ini”? Lu sakit ke Muhyiddin?

- Syiar raba bontot oleh Jamaluddin.
- Syiar C4 oleh Rosmah
- Syiar rogol oleh Rahim Thamby
- Syiar kahwin siam oleh Mat Mat Taib
- Syiar bontot oleh Saiful anak Sundal
- Syiar penipu oleh UMNO


Tan Sri Muhyiddin, di tempat saya ada satu lagi syiar - “Syiar Bangla” - kedai Bangla jual perabut..!!

Muzakarah, Muqabalah dan Terbaru Mujadalah... Semua Tak Jadilah...!! Akhirnya Jadi Haram Jadah..???

Oleh MSO

DALAM tilikan dan renungan makrifah saya ada untungnya juga apabila kedua-dua parti orang Melayu terbesar yang menganut agama Islam, Umno dan Pas diwujudkan Allah s.w.t. atas dunia ini. Banyak yang kedua-dua parti ini sumbangkan untuk orang Melayu; berbagai-bagai dan berpetak-petak!

Paling terasa sekurang-kurangnya dengan adanya Umno dan Pas, rakyat negara ini terdedah dengan berbagai istilah siasah di dalam bahasa Arab yang diperkenalkan atau lahir dari ekoran kemelut kedua-kedua parti itu. Dalam hal ini orang Paslah yang rajin mengemukakan istilah berbahasa Arab yang sedap didengar dan indah disebut tetapi sukar untuk diimplimentasikan!

Saya sangat yakin kalau bukan kerana ada pemimpin Pas ini, perbendaharaan dan istilah Arab itu tidak akan terdengar oleh kita. Mungkin kita akan diisi dengan istilah-istilah atau akronim Inggeris yang menjadi pujaan Umno. Umno begitu jinak dengan istilah barat, manakala Pas pula sinonim dengan istilah Arab.

Saya perhatikan semua bahasa atau istilah Arab itu lahir apabila kedua-dua parti itu dalam keadaan kritikal dan takala ada cetusan usaha untuk mendamaikannya. Gara-gara keadaan itu maka lahirlah berbaga-bagai cadangan dan pendapat menyelesaikannya yang menggunakan pakai istilah Arab. Jarang dipakai istilah Inggeris kerana ia dilihat sebagai unIslamic.

Bahasa Arab atau istilah pertama untuk mendamaikan Umno dengan Pas yang yang didengari sejak lama dulu ialah perkataan MUZAKARAH. Muzakarah ini dicadang oleh pihak Pas. Maksud muzakarah ialah berbincang ataupun berunding dengan Umno bagi mencari jalan penyelesaian antara kedua-dua parti itu untuk kebaikan negara dan rakyat.

Muzakarah ini juga sering menjadi rujukan rakyat atau golongan yang mahu kedua-dua parti itu bersepakat dan duduk dalam satu saf. Mereka yang bimbang dengan persengketaan kedua-dua parti itu sangat mengharapkan akan berlaku muzakarah antara Umno dan Pas. Mereka berharap mudah-mudahan dengan muzakarah itu akan menemui idea baru dan mekanisme yang boleh mengurangkan ketegangan politik disebabkan perselisihan faham antara kedua-duanya, di mana kerana perselisihan itu merugikan rakyat dan negara.

Muzakarah ini bermakna duduk berbincang dengan waras, berunding dengan penuh berhemah, terbuka dan penuh semangat ukhwah Islamiyah. Natijah daripada itu akhirnya membuat rumusan bagaimana mencapai jalan penyelesaian untuk kesejahteraan umat dan keamanan negara.

Paling baru istilah muzakarah ini keluar atau menjadi sebutan umum selepas pilihan raya umum ke-13 lalu apabila beberapa pemimpin Pas telah ‘bermuzakarah’ secara sulit dengan pemimpin Umno untuk mengatasi kemelut politik yang dihadapi kedua parti itu kesan pilihan raya umum lalu yang dikatakan mencemaskan!

Malangnya idea itu tidak jadi, dan pemimpin yang bercadang mengadakan muzakarah itu dimarahi dan dituduh dengan pelbagai tuduhan kononnya gilakan pangkat, membelakangkan ahli dan sebagainya. Sebahagian pemimpin Pas yang lain menentang idea berkenaan. Tentangan itu turut melibatkan Mursyidul Am, Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dianggap pemimpin bertaraf ulama tertinggi dalam parti itu.

Mulanya Nik Aziz tidak setuju dengan cadangan atas nama muzakarah itu. Beliau lalu mencadangkan supaya Pas tidak mengadakan muzakarah, tetapi hendaklah mengadakan MUQABALAH dengan Umno. Muqabalah juga bemaksud hampir sama denga muzakarah tetapi bezanya ia dibuat tanpa ada syarat dan tanpa ada rumusan atau kata sepakat. Dalam bahasa Melayu berbincang secara lisan saja tanpa ada apa-apa komitment.

Pai mai pai mai, ekoran kemarahan dan tidak setuju Nik Aziz itu kedua-dua idea itu tidak dipakai. Dok tang tu juga! Pas tidak mengadakan muzakarah dan tidak juga mengadakan muqabalah. Orang sudah faham bila Nik Aziz menukar istilah atau term itu bermakna beliau tidak bersetuju dengan menentang cadangan agar Pas berbaik dan berbincang dengan Umno. Ternyata akhirnya bukan saja muzakarah tidak disetujui, muqabalah juga akhirnya tidak disukai.

Maka tertinggallah dua istilah itu MUZAKRAH dan MUQABALAH dalam karung geram buruk yang kemudian dicampak ke laut!

Dan hari ini terkeluar satu lagi perbendaharan baru berbahasa Arab, MUJADALAH. Ianya disebut dan dicadang oleh Nik Aziz. Mujadalah ertinya berdebat atau dalam bahasa mudah berbalas menggunakan ‘keng’ di tempat terbuka. Kalau ikut hati si pencandag itu mahu diadakan dalam televisyen.

Perkataan atau istilah itu diterbitkan apabila Nik Aziz mengajak untuk bermujadalah dengan Najib Razak selalu presiden Umno. Tujuannya sama bagi menyelesaikan kemelut Pas – Umno yang berlarutan sejak tahun 50-an dulu. Menurut Nik Aziz idea ini dicadangan ekoran Pemuda Umno Kelantan membuat laporan polis terhadap kenyataanya yang menuduh atau mengumpamakan Umno sebagai komunis dan sesat, seperti ajaran sesat ajaran Ayah Pin. Ternyata kenyataan Nik Aziz itu melukai hati orang Umno.

Menurut Nik Aziz mujadalah diajar oleh para Nabi dan bukan pandai-pandainya. Katanya Nabi agar berdepan dengan musuh secara bersemuka. Ia bukan baru. Beliau mendomankan kepada Musa yang berdepan dengan Firaun, Nabi Ibrahim dengan Namrud dan Muhammad s.a.w. dengan Abu Jahal. Bagi orang yang faham tektikal politik dan arif dengan sepak terang politik Menteri Besar Kelantan itu tahu ke mana dan mengapa beliau tidak semena-mena ingin berdebat pula dengan Najib.

Apa yang menimbulkan kemusyilan di sini berhubung kata-kata Nik Aziz itu apakah para Nabi tidak mengajar ummahnya berbincang dan berunding secara baik jika berhadapan dengan masalahan. Apakah Nabi tidak mengangjurkan supaya bermuzakarah atau bermuqabalah? Dan kalau Nabi juga ada menganjurkan begitu kenapa mujadalah yang menjadi pilihan?

Bagi saya cadangan Nik Aziz itu agak sonsang dan terlewat yang tidak perlu dilayan oleh Najib. Ia juga seperti anti klimeks dalam mencari pedamaian antara Pas dengan Umno. Ini kerana baru beberapa hari saja Pas telah memansuhkan cadangan untuk membincang idea unity goverment dengan Umno yang dlihat lebih ideal. Alih-alih hari ini hendak ajak Umno berdebat pula. Bukankah kegagalan itu juga disebabkan Nik Aziz dan yang mempelawa berdebat itu juga Nik Aziz?

Apa lagi sakit dan rasa pedih Umno atas penolakan cadangan itu masih terasa tiba-tiba mereka ingin menyahut ajakan Nik Aziz itu? Cara Nik Aziz itu jelas sangat ianya bukan ikhlas dan tidak lebih daripada menjelaskan lagi kebenciannya kepada Umno.

Justeru, sekiranya Najib tidak bersedia memenuhi pelawaan itu sesuatu yang bijak. Biarlah kalaupun Nik Aziz dan penyokongnya menuduh dan memperlikan Najib pengacut tidak mengapa. Biarlah dikatakan penakut yang penting orang ramai sudah mula memahami siapakah yang melampau dan sengaja bermain dengan kata-kata untuk kepentingan politik dalam konteks ini.

Muzakarah ke, muqabalah ke atau terbaru mujadalah ke... semuanya tidak jadiLAH.. MSO

Manek Urai: Pengerusi BN pon dah tak yakin boleh menang..

Manek Urai: BN masih berpeluang menang walaupun sukar

Oleh NURUL AIN MOHD HUSSAIN

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak berkata, Barisan Nasional (BN) tetap mempunyai peluang untuk menang walaupun "berhadapan dengan laluan sukar" di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, Kelantan bulan depan.

Sehubungan itu jelas Perdana Menteri, bukan sesuatu yang mustahil untuk BN menang dalam pilihan raya kecil kali ini.

"Kita tahu PAS menang dengan majoriti besar dalam pilihan raya lalu. Ini satu tentangan yang sukar bagi kita.

"Tapi masih ada harapan, bukan bererti tak ada harapan," kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Sekolah-Sekolah Mubaligh Kristian Malaysia di St. John Institution, hari ini.

Najib Telefon Obama,.!! Sebenarnya Bimbangkan Anwar Ke AS..?? Kerana Najib Tak Di jemput...!!!

KUALA LUMPUR – Kini Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di Amerika Syarikat bagi menghadiri persidangan dunia . Anwar dipercayai akan bertemu dangan beberapa tokoh dan pemimpin dunia disana. Anwar juga adalah salah seorang panel tetamu khas pada Persidangan Berkaitan Islam dan dunia perdagangan .

Oleh kerana terlalu bimbang pengaruh Anwar di Malaysia, Amerika Syarikat dan seluruh dunia, semalam Datuk Seri Najib Razak telah membuat panggilan telefon Presiden Amireka Syarikat, Barack Obama.

Perbualan telefon tersebut hanya membincangkan dua tahanan Malaysia di Teluk Guantanamo sahaja.

Mengulas tentang perbualan telefon, Najib berkata, “Saya telah nyatakan kita akan tahan tapi melayan mengikut norma-norma antarabangsa dan perikemanusiaan."

Sementara itu Anwar menulis didalam blognya, beliau akan ke Mahkamah pada 1 Julai ini untuk menghadiri perbicaraan kes liwat yang didakwa oleh Mohd. Saiful Bukhari pada oktober tahun lepas. Anwar berkata lagi, perancangannya untuk ke Washinton terpaksa dibatalakan kerana bimbang ia dijadikkan isu politik oleh Barisan Nasional.

Johor Daily percaya panggilan telefon dihadapan wartawan hanya publisiti kepada rakyat Malaysia bagi menunjukkan beliau juga ada berhubung dengan Berek Obama. Pengaruh Anwar lebih terserlah selepas Anwar hampir berjaya merampas kerajaan Malaysia walaupun ditindas secara politik dengan kejam oleh Barisan Nasional.

Johor Daily diberitahu oleh beberapa penyokng Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional, menjelang PRU-13 nanti , tidak mustahil ramai ahli BN yang berpaling tadah dan menyokong Anwar...

Mahu RM300? Jangan undi di Manek Urai..!!! Taktik Kotor UMNO@BN..???

Tawaran RM300 kepada penduduk Manek Urai sahaja. Tidak usah pulang membuang undi pada pilihanraya kecil 14 Julai ini jika mahu ganjaran tersebut, lapor akhbar web PAS hari ini.

Memetik kenyataan Ketua Pemuda PAS Kelantan, Abdul Latif Abdul Rahman, Harakahdaily melaporkan wang itu sebagai habuan untuk menggalakkan pemilih memulaukan proses pembuangan undi.

bm version kerusi dun manek urai 220509"Saya diberitahu agen-agen Umno bergerak mencari pengundi yang tinggal di luar cuba mempengaruhi pengundi terbabit supaya tidak pulang mengundi dengan membuat pelbagai tawaran," katanya.

"Antaranya menawarkan wang tunai sebanyak RM300 dengan syarat tidak pulang mengundi."

Menurut akhbar web itu lagi, Umno kini berhempas pulas merancang pelbagai strategi bagi memastikan kerusi DUN tersebut, kawasan kubu kuat PAS, terlepas ke tangannya.

PAS malam tadi mengumumkan seorang usahawan perniagaan ikan, yang juga bendahari parti itu kawasan Kuala Krai, Fauzi Abdullah sebagai calon dalam pilihanraya kecil yang bermula 6 Julai ini.

Pilihanraya itu dipanggil susulan kematian penyandangnya Ismail Yaacob pada 22 Mei lalu.

Wakil rakyat PAS ini menguasai kerusi tersebut selama lima penggal kecuali antara 2004 hingga 2008 apabila beliau tidak bertanding di situ.

BN akan mengumumkan calonnya, seawal-awalnya esok.

UMNO MASIH BERMIMPI DENGAN KERAJAAN PERPADUAN?

Kerajaan Perpaduan gagal kerana Umno enggan berubah

Oleh: WFAUZDIN NS

WALAUPUN Pas telah mengambil keputusan untuk menarik semula idea Kerajaan Perpaduan bersama Umno, nampaknya Umno terlalu mengharap kepada Pas. Harapan Ketua Penerangan Umno yang menganggap bahawa impian Kerajaan Perpaduan tidak berkubur begitu sahaja membuktikan bahawa Umno terlalu `lapar' kepada Pas. Alangkah baiknya jika ini berlaku empat lima tahun yang lalu di waktu Umno benar-benar dilihat terlalu gagah.

Tahun 2004 sehingga awal 2008 adalah tahun Umno berada di kemuncak. Kerajaan Pas Kelantan ketika itu hanya bersandarkan kepada kelebihan satu kerusi untuk mengharungi segala perit getir di bawahan tekanan Umno. Di waktu itu, Umno sentiasa mencari jalan untuk meruntuhkan Kerajaan Pas di bawah Tuan Guru Nik Aziz. Tidak dapat dibayangkan deritanya MB Kelantan itu di dalam mempertahankan sebuah kerajaan negeri yang diharapkan menjadi model pemerintahan Islamik. Tidak mudah untuk kita lupakan bagaimana Umno menjalankan kerja gerak sarafnya dengan menggunakan segala bentuk jentera yang mereka kuasai untuk menumbangkan kerajaan negeri yang penduduknya hampir 100% Melayu Islam itu.

Menjelang Pilihanraya Umum Ke 12, satu program dan misi khas telah direncanakan oleh Umno untuk merampas Kelantan dari Pas. Umno begitu yakin bahawa mereka mampu untuk mengembalikan Kelantan ke tangan mereka kerana kekuatan Umno ketika itu di Kelantan hanya kurang satu kerusi sahaja. MB Kelantan, Tuan Guru Nik Aziz sering bertanya kepada Umno atas sebab apakah mereka bersungguh-sungguh untuk merampas Kelantan dari Pas. Adakah kerajaan Pas telah melakukan rasuah di dalam pentadbirannya? Jika Umno ikhlas untuk membela orang-orang Melayu seperti yang sering mereka laungkan, mengapa Umno sampai hati menganiayai kerajaan negeri tersebut sehingga ke peringkat bercita-cita untuk merampasnya? Bukankah Kelantan adalah sebuah negeri yang benar-benar boleh dikatakan negeri Melayu? Ini semua tidak dihiraukan oleh Umno kerana yang penting bagi mereka adalah kuasa. Pedulikan P.Pinang walaupun telah berkurun lamanya diperintah oleh bangsa asing, yang penting adalah kuasa. Kerajaan Kelantan di bawah Pas yang dipimpin oleh tokoh Melayu Islam bahkan seorang Ulamak mesti dirampas. Tidak terlintas ketika itu soal Kerajaan Perpaduan.

Hasil keberkatan dan kesabaran MB Kelantan disertai dengan istiqamahnya rakyat Kelantan terutama ahli-ahli Pas dan pendokong-pendokong PR, di dalam Pilihanraya Umum Ke 12 yang lalu PAS telah mengajar kesombongan dan keegoaan Umno. Umno bukan sahaja terduduk di Kelantan, bahkan di empat buah negeri yang lain. Di saat itu, rakyat mula merasakan bahawa Umno bukan lagi parti `keramat' yang tidak boleh ditumbangkan. Umno bukan sahaja gagal membela nasib orang-orang Melayu, bahkan bangsa-bangsa lain juga merasai mereka teraniyai oleh Umno. Setelah merasakan kekuatan mereka hampir pupus dan mereka tidak lagi boleh berharap kepada kuasa dan jentera-jentera kerajaan untuk menarik sokongan rakyat, barulah Umno berani menyebut soal perpaduan.

Memang benar, Pas yang memulakan idea Kerajaan Perpaduan ini tetapi Pas juga yang menutup isu Kerajaan Perpaduan tersebut memandangkan tidak sedikit pun Umno menunjukkan minat ke arah Kerajaan Perpaduan. Mereka hanya manis di mulut menyebut untuk sedia bekerjasama dengan Pas di dalam Kerajaan Perpaduan. Terlalu banyak perkara yang telah Umno lakukan yang tidak menunjukkan keikhlasan untuk bersatu di dalam Kerajaan Perpaduan. Maka, memang wajar Pas menarik kembali niat baik mereka.

Walaupun Pas telah memutuskan tidak akan meneruskan agenda Kerajaan Perpaduan dengan Umno, tetapi sehingga kini Umno pula seperti `meroyan' mengulangi perkara tersebut. Tidak cukup dengan media-media yang mereka kuasai, Umno menggunakan pula beberapa pertubuhan dan individu untuk menyokong betapa baik dan mulianya jika Kerajaan Perpaduan itu dapat direalisasikan. Mufti Perak adalah satu-satunya tokoh ugama yang dilihat begitu bersungguh-sungguh untuk melihat Kerajaan Perpaduan ini seperti juga MP Pasir Mas Ibrahim `Al-Kataki'. Tidak tergamak saya untuk menyamakan Mufti Perak dengan `raja katak' tersebut, tetapi jika ada yang ingin menyamakan kedua-dua insan tersebut saya boleh bersetuju. Kerja Mufti Perak sekarang lebih banyak menyerang Tuan Guru Nik Aziz daripada berani menyerang Najib. Mungkin pada beliau begitu teruk dan `munafik'nya MB Kelantan itu daripada PM. Mufti Perak `buta' mata daripada melihat apa yang berlaku di Perak tempat beliau mencari rezeki. Apa yang berlaku di depan mata beliau di Dun Perak baru-baru ini sama sekali tidak berupaya `mencelikkannya'.

Saya menasihatkan Umno agar lupakan sahaja impian untuk menjahanamkan Pas dan PR dengan menjual isu Kerajaan Perpaduan ini. Di dalam Pas sekali pun, sekiranya masih ada seorang dua tokoh yang berani menyebut dan mengulangi idea jahat tersebut, sudah pasti akan dicerca dan dihina oleh penyokong mereka sendiri. Umno perlu wujudkan perpaduan sesama ahli-ahli mereka sendiri termasuk parti-parti komponen Bn terlebih dahulu. Umno perlu `bersih'kan tangan-tangan mereka sebelum menghulurkan salam perpaduan bersama Pas./wfauzdin.blogspot.com

Najib tries again to sell his 1 Malaysia, with song and dance

By Adib Zalkapli
KUALA LUMPUR, June 27 — Datuk Seri Najib Razak’s concept of 1 Malaysia, disparaged so relentlessly by the opposition since its introduction, was distilled this morning into a cultural song-and-dance.

In a seven-minute speech at Dataran Merdeka this morning at the launch of the 1 Malaysia logo, the prime minister made fleeting reference to the difficulties his administration has faced in pitching the 1 Malaysia concept to ordinary Malaysians.

“When 1 Malaysia was introduced many were asking what does it mean, but I found out generally people have accepted the 1 Malaysia concept,” he said in his speech before thousands of colourfully dressed Malaysians brought in by the Information Ministry to help launch the 1 Malaysia logo.

“Our assembly this morning, an assembly of people in red, in blue, in yellow and in white, although we are in different colours, but we are here today aiming for the same objective,” added Najib in explaining the 1 Malaysia concept.

The prime minister’s well-worn remarks did not offer much more beyond the message of national solidarity.

“It will be of little use to have intellectuals, abundant natural resources and the highest of technology if the people are not united,” he said.

After unveiling the giant logo, Najib and his wife Datin Seri Rosmah Mansor accompanied by some members of his Cabinet, including Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin, joined the crowd for a specially-choreographed group workout called the ‘Malaysian cultural workout’.

The workout, which lasted for 30 minutes, was a combination of traditional dances from all major ethnic groups in the country.

The crowd, largely made up of civil servants, was also entertained by six songs on 1 Malaysia, one of which will be chosen by the ministry to be the official theme for 1 Malaysia.
Ultimately, the event which was the brainchild of Information Minister Datuk Seri Rais Yatim, suggests the beginning of a public relations and publicity campaign to ensure Malaysians buy in to the 1 Malaysia concept.

The 1 Malaysia theme song is expected to be played regularly on all government television and radio stations.

The Malaysian Insider understands the chosen song will also likely be played at most government functions, in the same vein as the indoctrination campaigns made popular by Barisan Nasional (BN) in the 1980s.

Private radio and television stations would also be expected to do their part in the 1 Malaysia campaign.

Since introducing it as the platform of his new administration, Najib has been struggling to explain and defend the 1 Malysia concept, which he said was formulated to forge unity among Malaysians.

He has denied that the concept is similar to Malaysian Malaysia, introduced by the opposition in the 1960s and which is opposed by the strong right-wing faction in Umno who champion the idea of Ketuanan Melayu, or Malay Supremacy.

His party’s recent overtures towards PAS over the idea of Malay unity has also put the spotlight on his 1 Malaysia, attracting attacks from Pakatan Rakyat (PR) and concern even from among non-Malay BN component parties.

Najib has said that 1 Malaysia does not deviate from the Federal Constitution, which provides for the special position of Malays and other bumiputeras, without providing details of how his administration plans to address race relations.

Nik Aziz perlu minta ampun dengan Tuhan, kata Muhyiddin


MUAR: Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta ampun kepada Tuhan berhubung kenyataannya yang menyamakan UMNO dengan ajaran sesat dan komunis pada satu ceramah politik di Kelantan minggu lepas.

'Kenapa Umno tolak Islam' - Nik Aziz ajak Najib berdebat

KOTA BHARU, 27 Jun (Hrkh) - Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan beliau bertekad untuk berdepan secara terbuka dengan Presiden Umno, Dato' Seri Najib Razak dalam masa terdekat menerusi 'mujadalah' (debat).

Beliau berkata, untuk tujuan itu draf surat rasmi telah pun disiapkan dan akan dikirimkan dengan kadar segera kepada Najib yang juga Perdana Menteri Malaysia itu.

"Hari ini saya nak beritahu bahawa saya sudah siapkan draf surat khusus untuk Presiden Umno.

"Saya nak minta Presiden Umno berdepan dengan saya bulat-bulat, secara terbuka, tidak secara sulit kerana perkara ini telah terbuka secara umum sejak 1951, tak habis-habis.

"Saya mahu penjelasan kerana apa Umno tolak Islam dan kerana apa Umno lawan PAS sedangkan PAS ini guna Islam (dalam dasar parti, perjuangan dan pemerintahannya).

"Saya nak tahu, tak kena di mana (ajaran) Islam menyebabkan Umno menolak Islam, sebaliknya guna (mengambil sistem) sekular dan kebangsaan," jelasnya pada sidang media selepas mengimamkan Solat Dhuha sempena Sambutan Bulan Sembahyang Peringkat Negeri Kelantan di pekarangan Masjid Al-Baraah, Pasar Besar Siti Khadijah di sini pagi tadi.

"Saya berhasrat benar-benar ingin tahu kenapa Umno yang sudah Islam 500 tahun, Melayu pun sudah Islam 500 tahun, menolak Islam, sedangkan Islam menyebut, 'rahmatan lil-'aalamin', rahmat bagi seluruh dunia, bukan laknatan,"katanya.

Tambahnya,Islam kini dianggap semacam satu 'laknat', (dan membawa kepada) pecah belah, dan (sekiranya) melaksanakan Islam itu tidak maju dan membawa kemunduran.

Image"Tuduhan seperti itu tidak akan selesai melalui suratkhabar, bahkan mesti berdepan dengan saya sebagai seorang pemimpin Islam di sini, dan dengan Presiden Umno sebagai pemimpin sekular, (secara) berdepan-depan.

"Ini (program dilakukan seperti ini) cara Nabi-nabi di mana Nabi Ibrahim berdepan dengan Namrud, Nabi Musa berdepan dengan Firaun dan Nabi Muhammad berdepan dengan Abu Jahal.

"Mengenai cara demokrasi, Amerika pun telah mengadakan debat terbuka di kalangan calon-calon Presidennya termasuk (yang dihadapi) Obama sendiri berdepan dengan calon Presiden Amerika dari parti lawannya, dan cara itu kini digunakan negara jiran, Indonesia.

"Pengamal demokrasi melakukan demikian oleh kerana negara ini disebut bukan (mengamalkan cara) Komunis.

"Cara mujadalah ini bukan pandai-pandai saya. Ini kerja Nabi, (oleh kerana perkara ini) ada Hadisnya dan ada Sirahnya.

"Oleh itu tidak ada sebab tidak mahu bermujadalah dalam satu saja isu iaitu 'Kerana Apa Umno Menolak Islam'.

"Saya nak tahu itu saja. Biar rakyat pun faham, biar masyarakat jelas oleh kerana (ketika berada) di akhirat kelak, tak selesai dengan mahkamah (dunia).

"Takkanlah dalam kubur nanti, saya nak kata; 'Ini keputusan Mahkamah Malaysia'.

"Apabila masuk kubur, (berdepan dengan) kerajaan lain, kerajaan Tuhan betul-betul. Tidak ada langsung sama ada Kerajaan Kelantan atau Kerajaan Kuala Lumpur, bahkan yang ada Kerajaan Allah SWT dan pada masa itu tidak laku keputusan yang dibuat dan bercanggah dengan Islam," tegasnya. - mks._

MB JOHOR : Laksana PPSMI 'tidak beretika'

Tidak wajar sesuatu dasar pendidikan negara – seperti Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) – diputuskan berasaskan emosi dan persepsi, tanpa kajian dan perancangan rapi, kata menteri besar Johor.

"Adalah salah, tidak beretika dan tidak rasional jika dasar pendidikan negara diputuskan melalui prasangka, emosi, persepsi dan andaian individu-individu tertentu yang tidak mempunyai kepakaran dalam bidang pendidikan sebenarnya," kata Datuk Abdul Ghani Othman.

"Tidak ada mana-mana negara di dunia ini yang membentuk dasar pendidikannya secara mendadak, tanpa memikirkan kepentingan murid dan kesediaan guru, melainkan Malaysia."

Abdul Ghani, juga pengerusi Permuafakan Badan Ilmiah Nasional (Pembina), mengulas dasar kontroversi tersebut sewaktu merasmikan kolokium mengenai PPSMI anjuran NGO itu di Shah Alam pagi tadi.

Ucapan ringkasnya itu dibacakan oleh Pengerusi Eksekutif Pembina, Datuk Abdul Raof Hussin.

Turut hadir, Prof Diraja Ungku Aziz dan seniman Datuk Jins Samsudin.

Abdul Ghani juga berkata, Pembina berpendirian bahawa sebarang perubahan dasar pendidikan mestilah dibuat berdasarkan perancangan rapi, tidak secara tiba-tiba, serta berlandaskan fakta dan data yang sah.

Tambahnya, kajian badan tersebut – yang disokong ahli akademik dari tujuh universiti awam – mendapati PPSMI menyebabkan berlakunya "kepupusan generasi akibat bertambah ramai murid gagal (dalam matapelajaran) Sains dan Matematik" di pelbagai peringkat.

Sementara Ungku Aziz dalam ucapannya selepas itu menyifatkan masalah dalam sistem pendidikan berlaku disebabkan terlalu banyak kompromi pemimpin politik.

"Banyak pemimpin politik luar dan dalam kabinet tentu hendak mencari kompromi. Orang politik suka berkompromi. Bila banyak komporomi, dia tidak boleh berpikir dengan rasional.

"Tambahan lagi, orang politik hendak cepat. Bagi saya, jalan singkat tidak ada," katanya yang kerap bercerita dan berjenaka dalam ucapannya.

Ungku Aziz menegaskan, tindakan kerajaan memperkenalkan PPSMI enam tahun lalu sebagai "tindakan gila" kerana Matematik menggunakan "bahasa simbol" – melalui angka, nombor dan penggunaan rumus tertentu.

"Apa bahasa matematik? Bahasa simbolik, angka, semua simbol. Matematik ini bahasa simbolik. Kalau guna bahasa Inggeris untuk belajar Matematik, pilih bahasa Inggeris untuk belajar Matematik, (itu tindakan) gila.

"Kalau hendak belajar bahasa Inggeris dengan bahasa matematik, bagaimana boleh belajar?" katanya di hadapan 150 pendidik sekitar Selangor.

Selain menyokong saranan Pembina supaya PPSMI dimansuhkan di semua peringkat, Ungku Aziz mencadangkan masa pengajaran bahasa diajar secara tetap tiga hingga empat jam seminggu, selain menggunakan kaedah pembelajaran terkini.

"Masa untuk belajar bahasa tidak cukup. Itu kunci kepada semua sekali, perkara pokok sekali. Dalam sistem pembelajaran di sekolah rendah, menengah dan universiti, masa untuk belajar bahasa itu diberi sedikit sahaja.

"Pendekatannya pun salah. Banyak orang (pemegang) PhD bawa teori lapuk sepuluh tahun lalu. Dia lupa, apa dia belajar dulu orang lain sudah tukar (hari ini)," katanya.

Pembina pertama kali mengedarkan dan membentangkan kajian PPSMI mereka kepada umum hari ini. Dokumen itu pernah diedarkan kepada peserta Kongres Melayu ke-2 penghujung Mac lalu di Wisma Sejarah, Kuala Lumpur.

Selain laporan itu setebal 200 halaman, dua lagi kajian berhubung pelaksanaan dasar kontroversi itu yang dihasilkan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) turut dibentangkan.

Perpaduan Melayu..!!!! UMNO@BN cuba bersandiwara lagi...!!! Perpaduan Islam yang utama..???

Ada sesuatu yang tidak kena apabila ketua Pemuda Kelantan buat lapuran polis keatas TG Nik Aziz. Inilah petanda orang UMNO tidak faham realiti politik hari ini. Kita berlagak seolah olah kita orang UMNO adalah anugerah Tuhan ke Negara ini. Zaman itu sudah berlalu.

Dengan melakukan tindakan melapurkan kepada polis, tindakan ini akan bertambah mengalienasikan UMNO. Kalau orang tak suka kita, kita tak boleh paksa. Kalau orang tak setuju dengan idea kerajaan perpaduan, kita tidak boleh paksa. Orang UMNO pun bukan semua setuju dengan konsep perpaduan jika itu di jadikan alasan untuk melanjutkan hayat politik kaki haprak dalam UMNO.

Jika berlaku perpaduan akibat dari political expediency, apa yang kita ingat akan berlaku? Yang akan berlaku ialah UMNO tidak perlu melakukan perubahan dalaman. Apabila perubahan tidak berlaku apa jadi? Majority ketua bahagian yang sudah berkarat yang lebih berminat mengejar dan menjaga kepentingan peribadi akan terus mengekalkan kuasa. Apabila ini terjadi, UMNO akan terus membuta tulikan diri kepada seruan untuk melakukan perubahan radikal.

Untuk mengembalikan kredibiliti UMNO, presiden UMNO mesti meneruskan agenda melakukan perubahan. Penghapusan system quota yang telah membawa kesan melindung kepimpinan yang mahu mengekalkan kuasa, akan membuka UMNO kepada iklim yang lebih demokratik. Pemilihan secara lansung oleh 60 ribu perwakilan bahagian akan memustahilkan permainan politik wang. Lebih penting, ianya akan meliberalisasikan kekangan dalam UMNO dan akan memunculkan bakat pimpinan. Kemunculan bakat pimpinan di perlukan untuk memerdekakan UMNO dari di tempa oleh kepimpinan yang bersandarkan hubungan jenetik, kedudukan dan jawatan. UMNO kena re-invent diri nya sendiri.

Reality politik yang UMNO tidak faham ialah hari ini, UMNO beroperasi dalam persekitaran rakyat bebas membuat pilihan( free to choose).

Pertama, ada banyak parti yang orang Melayu boleh pilih. Mereka boleh pilih PAS jika mereka mahu. Mereka juga boleh pilih PKR kalau mereka mahu. Sebab PKR pun ramai orang Melayu. Bila ada lebih dari satu parti yang boleh membentuk kerajaan, itu sudah di kira one too many.

Kebebasan membuat pilihan bertambah kerana kesedaran politik orang Melayu meningkat. Mereka sudah menikmati sedikit sebanyak kemewahan ekonomi. Kesedaran mereka di perkukuhkan dengan pendidikan yang universal. Anak anak mereka yang belajar di kolej dan university kembali ke kampong dan memberi nasihat kepada ibu bapa mereka. Mobiliti social yang menambah peluang untuk bergaul dan berinteraksi memainkan peranan sebagai penyalur maklumat dan cerita cerita baru dan bukan semua nya kredit kepada UMNO.

Tapi UMNO berkelakuan seperti seorang Political Neanderthal. Mereka bersikap seolah UMNO masih parti zaman sebelum mencapai kemerdekaan. Sebelum kita merdeka, kita hanya berdepan dengan penjajahan Inggeris. Semua tenaga dan emosi orang Melayu tertumpu kepada usaha mendapatkan kemerdekaan. Dalam suasana demikian, UMNO ujud dan berjaya mendapatkan monopoli keatas menguasai minda dan emosi orang Melayu. Orang Melayu melihat UMNO sebagai satu satu nya parti yang mampu mengembeling ketaatan orang Melayu. Bila kita ada monopoli, kita boleh caj apa harga yang kita suka. Kita boleh ek sikit.

Tapi dalam pasaran yang ada saingan, kalau kita berlagak macam kita ini masih ada monopoli, kita akan kecundang. Pimpinan UMNO tidak faham reality politik hari ini.

Dalam suasana orang Melayu ada pilihan dan pasaran ada saingan, cara untuk mengatasi lawan kita ialah memenangi fikiran dan hati rakyat dengan penghujjahan dan berbudi yang ikhlas. Bila ketua Pemuda UMNO Kelantan buat lapuran polis, apa yang dia buktikan ialah UMNO suka memaksa orang lain supaya ikut cakap dia. Ini cara orang yang rasa dia control semua hal. Ini cara orang yang ingat dia ada monopoli keatas fikiran dan hati rakyat. Dan orang boleh membaca hipokrasi kita apabila sekoyong koyong orang datang duduk kampong kita , menoreh getah bersama kita, membaiki atap bocor, minum kopi di warung dengan kita.

Kenapa PAS bersetuju kepada kerajaan Perpaduan?

Jawapan nya, ialah PAS berminat kepada perpaduan ORANG MELAYU. PAS tidak berminat kpeada pengekalan pimpinan yang korap dan kepimpinan yang lesu membela orang Melayu. Saya rasa PAS membaca peluang untuk menyatukan bangsa Melayu dan melihat ini di mungkinkan jika berlaku 'perpaduan' antara PAS dan UMNO. Namun pembacaan pertama mungkin tidak mendedahkan semua nya. Penyudah nya, PAS terbaca agenda yang sebenar. Iaitu, jika perpaduan yang terhasil oleh political expediencies, agenda yang tercapai ialah pengekalan kuasa oleh golongan yang mahu mengekalkan kuasa at all costs.

Perpaduan Melayu tidak bersyaratkan kepada perpaduan antara PAS dan UMNO. Saya minta kita fikir perkara ini dengan mendalam. Meletakkan masa depan kita secara mutlak kepada parti politik, bererti kita memperakui bahawa parti politik adalah sesuatu yang kita mesti perhambakan diri kepada nya. Ini bertentangan sangat dengan piagam kermerdekaan jiwa kita sebagai manusia.

Parti politik seperti juga sebuah keraaan adalah suatu wadah atau instrument kita mencapai sesuatu matlamat. Kita jangan taksub sangat dengan parti politik sehingga mahu mengangap ianya sebagai suatu yang mesti di dewakan. Kita mesti tanya diri kita: apakah kita, rakyat biasa, boleh lakukan melalui parti untuk kita? Cogan kata kita sekarang bukan lagi UMNO itu Melayu dan Melayu itu UMNO.

Seperti yang di katakana oleh Milton Friedman dalam konteks hubungan manusia dengan kerajaan atau negara, maka hubungan kita dengan UMNO boleh di lihat dengan begini. Ada dua bahagian dalam slogan UMNO itu Melayu dan Melayu itu UMNO.

Kedua dua bahagian slogan ini, bertentangan dengan piagam insane yang merdeka. Bahagian pertama, UMNO itu Melayu membawa erti bahawa UMNO adalah sesuatu yang kita dewa dan puja dan orang Melayu adalah jagaan UMNO. Bahagian kedua- Melayu itu UMNO membawa erti bahawa kita hanya berfungsi untuk menghamba abdikan diri.

Dasar Kerajaan Tak Boleh “Flip Flop”

by: zaidibrahim

Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri yang bercita cita besar dan dikatakan oleh penyokong nya jauh lebih “bersih” dari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, akan membuat pengumuman baru mengenai penggunaan Bahasa Inggeris untuk mata pelajaran sains dan matematik tak lama lagi. Ramai menduga beliau akan merombak dasar yang telah diamalkan lebih 6 tahun lalu sejak diperkenalkan semasa Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri.

Memang benar ramai anak Melayu masih ketinggalan dalam penguasaan Bahasa Inggris dan masalah ini tak boleh selesai dengan hanya mengajar sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris. Permasalahan penguasan Bahasa Inggeris oleh anak Melayu memerlukan satu kajian dan dasar khusus. Ianya tidak boleh dikaitkan dengan isu penggunaan Bahasa Inggeris untuk sains dan matematik sahaja.

Kita hairan mengapa selama 6 tahun terlaksana nya dasar tersebut, menteri-menteri, termasuk Timbalan Perdana Menteri sekarang mula memperkatakan tentang kelemahan dasar itu.Mereka tidak pernah meluahkan perasaan tidak puas hati terhadap masalah itu. Kalaulah mereka benar-benar memikirkan kepentingan anak-anak kita di sekolah kononnya sekarang mereka rugi belajar sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris; mengapa sebuah dasar yang dikira gagal dan lemah dibiarkan berterusan sebegitu lama? Saya percaya perkara ini timbul kerana isu ini banyak diperkatakan oleh Pakatan Rakyat; jadi inilah cara UMNO dan Barisan Nasional bertindak – nak tunjukan seolah-olah merekalah yang lebih prihatin dan faham dengan isu tersebut.

Sepatutnya sebelum membuat keputusan itu, kerajaan perlu beri tahu dahulu kepada orang ramai keputusan kajian yang dibuat mengapa dasar ini perlu ditukar. Apakah itu sabenarnya punca permasalahan dan apakah kelemahan itu tidak boleh diatasi. Jika ianya kerana kita perlu tunjok cinta kita kapada bahasa ibunda kita dan dengan itu kita wajib mempelajari sains dan metamtik dalam Bahasa Melayu, timbul pula persoalan bagaimana kita dengan Bahasa Inggeris – apakah ia perlu dipelajari dan ditahap yang mana ia perlu dicapai.

Jika kita ingin letakkan standard atau tahap yang tinggi untuk Bahasa Inggeris dan terpaksa memberi tumpuan setimpal dengan kehendak itu, bukankah satu hari nanti ini pula dituduh sebagai bukti tidak sayang kepada Bahasa Kebangsaan? Menteri Pelajaran kita perlu lebih mendalam dalam kajian beliau mengenai soal pengguasan Bahasa Ingeris. Ia tidak semudah mewajibkan lulus kertas Bahasa Inggeris kepada pelajar SPM untuk meningkatkan penggunaan bahasa itu. Kalaulah kertas perperiksaan itu rendah standardnya (untuk mengurangkan calon yang gagal), itu juga satu pengkhianatan besar kepada anak-anak kita.

Harapan kita ialah supaya kerajaan BN ini menyediakan satu kajian yang dibuat dengan teliti sebelum meminda satu-satu dasar. Biarlah input dari orang ramai yang ada ilmu, pengalaman dalam pembelajaraan dan pengjaran serta dan berpengetahuan tinggi diterima. Lagipun Dr Mahathir melaksanakan dasar penggunaan Bahasa Inggeris itu supaya anak-anak Malaysia termasuk orang Melayu boleh meraih ilmu yang luas kerana bahasa ilmu sekarang ini ialah Bahasa Inggeris. Kalau kerajaan fikir dulu sebelum membuat sesuatu keputusan, rakyat juga akan untung. Jika tidak, ia jadi seperti pi mai, pi mai, tang tu juga. Ikut suka UMNO dan BN saja.

Sikap suka ubah dasar ikut sesuka hati pemimpin BN sama seperti dengan usaha UMNO yang kononnya mahu kepada perpaduan Melayu dengan PAS. Rasanya ini pun tidak difikir dan dihalusi terlebih dahulu. Sebab itu ramai rakyat merasa tertipu. Yang kita dengar sekarang PAS dan UMNO perlu bersatu. Mengikut Mukhriz Mahathir tanpa PAS dan UMNO bersatu , dan sekali gus tidak ada” Malay Unity” maka I Malaysia akan gagal. Kalau lah logik ini benar , mengapa tidak jaya kan Malay Unity itu dulu sabelum umumkan 1 Malaysia .. Bila PAS dan Pakatan Rakyat telah sebulat suara dan tegas menolak usaha UMNO ini, Perdana Menteri tak putus asa pula. Beliau terus berdakwah dengan mengatakan kita orang Melayu perlu bersatu, walau pun Timbalannya sendiri berkata dia tak tahu maksud PAS bila PAS memperkatakan tentang isi cadangan dan usaha untuk bersatu itu

Saya cadangkan Najib supaya jelaskan apa maksud dan tujuan UMNO nak bersatu dengan PAS. Oleh kerana PAS telah pun kata mereka tidak mahu bersatu dengan UMNO, eloklah Perdana Menter sendiri kupas panjang lebar mengapa perlunya kerjasama UMNO –PAS ini. Sama ada benar-benar nak satukan orang Melayu (dengan tidak mempedulikan warga Malaysia yang bukan Melayu) atau cuma mahu memecahbelahkan perpaduan Pakatan Rakyat. Kalau Najib tak sanggup berterus terang, lebih elok kalau dia tumpukan masa untuk memulihkan ekonomi dan kurangkan bercakap hal-hal yang tak ada faedah.

Saya dan ramai lagi rakyat biasa melihat cadangan ini hanyalah untuk menyelamatkan Najib dari serangan musuh-musuhnya dalam UMNO. Sepertilah Tun Abdullah Ahmad Badawi pada satu masa dulu yang begitu tertarik dengan muzhakarah dengan PAS. Sekarang kita tahu hasrat Pak Lah masa itu hanya untuk pertahankan dirinya dari serangan panglima-panglima besar dalam UMNO yang cuba menolaknya keluar. Dan mereka berjaya. Nampaknya Najib mungkin senasib dengan Pak Lah. Sebab itulah “kerajaan perpaduan” ciptaan Najib hanya mahu dijadikannya sebagai benteng baru untuk memanjangkan pemeritahannya sampai pilihan raya umum ke-13 nanti.

Adakah UMNO sesat..?? Lagi Menyesatkan..???

Boleh jadi kerana saya kata nasionalis dan komunis itu serupa, begitu juga dengan ajaran sesat, (bagi saya) semua fahaman yang menolak Islam, semuanya kita panggil ajaran sesat," katanya di sini hari ini bagi menjelaskan ucapannya pada satu ceramah di Kuala Krai apabila beliau menyamakan perjuangan UMNO seperti ajaran sesat Ayah Pin dan menyamakan UMNO sebagai mempunyai ideologi sosialis kerana menolak agama dan prinsip ketuhanan.

Apa yang dikatakan Nik Aziz adalah benar. Mereka yang terang tolak Islam, tolak perundangan Islam, membela mereka yang menentang Islam,maka sesuai sangat kita panggil sebagai sesat. Tiada beza taranya dengan Ayah Pin dan ajaran sesat yang lain. Dalam erti kata tahu bahawa perundangan Islam wajib ditegakkan, tapi dalam masa yang sama menentang segala yang berkaitan dengan Islam. Mengangggap Hudud Allah itu sebagai tidak relevan dan seangkatan dengannya.Tak cukup dengan itu, mereka yang berusaha untuk menegakkan Hudud ditentang.

Contoh Pertubuhan Liberalisasi Islam Sister In Islam (SIS) yang bertapak subur di Malaysia. Ada tindakan diambil kepada golongan ini? Isu pengkid dan yoga yang dimainkan oleh SIS jelas membuktikan mereka adalah golongan yang anti-fatwa dan sekaligus melanggar syariat Islam. Fahaman Islam Liberal yang dibawa SIS ini juga akhirnya akan sampai kepada peringkat mempertikaikan wahyu. Maka akan lahir pengikut yang meremehkan al-Qur’an, meremehkan hadith dan autoriti ulama’. Ini kerana mereka menganggap ulama’lah yang pandai-pandai “mentafsirkan” Islam, sedangkan mereka mahu supaya sesiapa sahaja dapat mentafsirkan Islam. Tak cukup dengan itu,hatta dalam seminar Jakim di mana-mana sekalipun, sekiranya berbicara mengenai golongan liberal Islam dan sesat di Malaysia juga akan memberikan contoh Sister In Islam. Tapi tindakan apa yang Kerajaan UMNO ambil kepada golongan ini? Golongan yang sah-sah sesat ini hanya dibela. Dibela Kerajaan UMNO. Apahal?


Apakah dengan dalil ini tidak cukup untuk mengatakan bahawa siapa sahaja,dan dari parti mana sekalipun, yang menolak Islam, bersekongkol menentang Islam, dan paham acuan Islam ikut kepala otak sendiri, memang sama sahaja dengan Ajaran Ayah Pin? Kedua-duanya tolak Islam, tidak mahu Islam, dan kedua-duanya Sesat.

Itu hanya kiasan - Nik Aziz...!!!! Tapi Kalau dinilai...Memang pun UMNO@BN ni Komunis...????

KOTA BAHARU 26 Jun - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kenyataannya pada 21 Jun lepas mengaitkan UMNO dengan komunis dan ajaran sesat, hanyalah satu kiasan atau perumpamaan.

"Boleh jadi kerana saya kata nasionalis dan komunis itu serupa, begitu juga dengan ajaran sesat, (bagi saya) semua fahaman yang menolak Islam, semuanya kita panggil ajaran sesat," katanya di sini hari ini bagi menjelaskan ucapannya pada satu ceramah di Kuala Krai apabila beliau menyamakan perjuangan UMNO seperti ajaran sesat Ayah Pin dan menyamakan UMNO sebagai mempunyai ideologi sosialis kerana menolak agama dan prinsip ketuhanan. Ekoran itu, Ketua Pemuda UMNO Kelantan, Anuar Safian semalam, membuat laporan polis kerana menganggap kenyataan Nik Aziz itu berbaur hasutan dan boleh mencetuskan ketegangan.

Nik Abdul Aziz, yang juga Menteri Besar Kelantan, berkata, beliau sedia menghadapi tindakan dan menjawab segala tuduhan Pemuda UMNO.

Katanya, beliau tidak takut kerana kenyataannya itu dibuat lebih berasaskan kepada kiasan terhadap sesuatu yang sesuai pada pandangannya

Di Kuala Lumpur, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee berkata, Nik Aziz menjatuhkan harga dirinya sendiri dengan membuat tuduhan itu.

Sambil menggesa Nik Abdul Aziz segera meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Kelantan, Syed Ali berkata, beliau tidak menolak kemungkinan Menteri Besar itu telah diperalat Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan juga DAP untuk menghancurkan perpaduan Melayu.

Syed Ali meminta kepimpinan Pas menasihati Nik Aziz agar mengawal percakapannya bagi mengelak berlakunya perpecahan umat Islam. - BERNAMA

Nik Aziz makin keterlaluan – Mustapa..!!!! UMNO@BN telah lupa mereka dah 50 tahun keterlaluan dengan rakyat marhaen...??

Anggota jentera Pemuda melaungkan slogan gempur pada majlis pelancaran jentera Pemuda UMNO bagi Pilihan Raya Kecil DUN Manek Urai, di Manek Urai Baru,Kuala Krai, semalam.

KUALA KRAI 26 Jun – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semakin keterlaluan dalam berpolitik mungkin kerana terlalu lama memimpin negeri ini sehingga sanggup mengeluarkan kenyataan yang mengguris perasaan umat Islam.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed berkata, kenyataan yang menyamakan UMNO dengan komunis dan ajaran sesat ‘Ayah Pin’ adalah fitnah yang amat jelas.

Katanya, kenyataan tersebut amat bertentangan dengan dasar perjuangan parti itu yang dikatakan bergerak atas landasan Islam.

Tegasnya, Nik Abdul Aziz perlu ingat bahawa kerajaan yang dipimpin oleh UMNO telah berjuang berhabis-habisan menghapuskan ancaman komunis di negara ini dan memerangi unsur-unsur yang boleh menjejaskan pegangan umat Islam.

“UMNO yang berjuang untuk menghapuskan komunis di negara ini, UMNO juga yang bermati-matian mempertahankan tanah air ini, kalau tidak kerana UMNO yang mengharamkan komunis Nik Abdul Aziz pun belum tentu lagi hidup di Malaysia.

“Kita sama sekali tidak menyokong perjuangan komunis atau Chin Peng, yang menyokong Chin Peng adalah rakan sekutunya, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahukan bekas pemimpin parti itu dibawa masuk ke negara ini,’’ katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap melancarkan jentera Pemuda BN di Sekolah Kebangsaan Manek Urai Baru di sini hari ini.

Turut hadir, Pengerusi Pemuda BN, Khairy Jamaluddin.

Program itu dihadiri kira-kira 2,000 jentera Pemuda BN dari seluruh negeri ini termasuk exco Pemuda UMNO.

Isnin lalu, ketika berceramah di Padang Awam Laloh, Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan menyamakan UMNO dengan ajaran sesat Ayah Pin dan pengganas komunis kerana menolak Islam.

Pada sidang akhbar, Mustapa yang juga Pengarah Pilihan Raya Kecil Manek Urai berkata, beliau tidak terkejut dengan kenyataan Nik Abdul Aziz itu kerana pemimpin-pemimpin Pas sentiasa marahkan UMNO walaupun tidak mempunyai sebab yang kukuh.

“Nik Abdul Aziz selalu marah-marah bukan perkara baru, dia marah sejak beberapa tahun lalu dan meluahkan pelbagai kata-kata serta mengeluarkan dakwaan yang tidak berasas.

‘‘Kita rasa ini satu reaksi seorang pemimpin yang lama sangat memimpin di Kelantan dan mungkin beliau sudah terlalu lama dan letih,” katanya.

Menurutnya, telah tiba masanya untuk BN bekerja keras menghapuskan keangkuhan pemimpin pembangkang yang semakin menjadi-jadi selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu.

“Kita mahu menang di Manek Urai, kita akan mulakan kerja di sini untuk Pilihan Raya Umum Ke-13, kemenangan ini bukan saja untuk Manek Urai tetapi untuk pilihan raya umum akan datang,’’ katanya.

Oleh itu, tegasnya, Pilihan Raya Kecil Manek Urai akan menjadi penanda aras untuk BN pada pilihan raya umum akan datang.

‘‘Manek Urai akan menjadi titik perubahan kepada Kuala Krai, Kelantan dan negara,” katanya.

Protes Rosmah di UM: 2 ditangkap, 3 masih dijejaki bantu siasatan


(UM Today) - Media hari ini menerima pemkembangan terkini berkenaan isu protes tulisan ‘Altantuya, C4, puaka, pembunuh’ yang ditujukan kepada Wanita Pertama Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor di Universiti Malaya tempoh hari. Menurut sumber polis, setakat ini seramai 2 orang individu telah ditahan manakala 3 lagi masih dicari bagi membantu siasatan.

“2 individu yang ditahan tersebut ialah Mohd Izzudin Hilmi dan Mohd Sharuddin, masing-masing berusia 21 tahun,”ujar pegawai polis yang tidak mahu namanya disiarkan.

Mohd Izzzudin Hilmi telah ditahan polis pada pagi Rabu lalu oleh pihak polis cawangan Brickfield berikutan dilihat berlegar-legar di sekitar akademi tersebut pada awal pagi hari kejadian. Kemudian, Mohd Sharuddin pula ditahan di kediamannya di Lembah Pantai. Kedua-dua suspek ditahan bagi membantu siasatan atas kejadian tersebut.

Media walaubagaimana pun gagal mendapatkan penjelasan mengenai individu yang lagi masih dicari polis.

Dalam pada itu, media cuba menghubungi Pengarah Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, Profesor Dr. Ahmad Hidayat Buang dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar universiti tersebut, Datuk Prof. Madya Dr. Azarae Hj. Idris bagi mendapatkan maklumat lanjut berkenaan isu yang membabitkan imej universiti terhadap tokoh tersebut, namun menemui kegagalan.

Setakat ini siasatan masih lagi diteruskan.

Terdahulu, Universiti Malaya gempar apabila tulisan tanda protes terhadap tokoh tersebut ditulis di Akademi Pengajian Islam. Rosmah Mansor yang datang bagi merasmikan Majlis Peramian ‘Gaza Di Bela’ anjuran badan antarabangsa, Power of 10 Sen walaubagaimanapun dipercayai tidak menyedari kejadian tersebut
Wanita Pertama Malaysia tersebut sebelum ini telah digembar-gemburkan di internet melalui laman video YouTube menggunakan perkhidmatan bomoh dan pawang bagi menguasai kabinet kerajaan Malaysia, dan tingkah-laku suami beliau Dato’ Seri Najib Tun Razak khasnya.

Rakyat dizalimi, negeri Pakatan Rakyat didiskriminasi - Anwar

KUALA LUMPUR, 26 Jun (Hrkh) - Kerajaan dibidas kerana melakukan diskriminasi terhadap negeri-negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat kerana diberikan peruntukan perkapita paling rendah.

Menurut Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim, peruntukan yang diberikan kepada negeri-negeri seperti Pulau Pinang, Kedah, Selangor, Perak dan Kelantan jelas menunjukkan wujud diskriminasi daripada kerajaan persekutuan di bawah kekuasaan Barisan Nasional.

"Ada beberapa perkara yang harus diberikan perhatian oleh Kementerian Kewangan dalam keadaan kita menghadapi kemelut sekarang. Pertama, peruntukan yang diberi kepada negeri-negeri jelas menunjukkan sikap dendam kesumat masih berterusan.

"Walaupun Perdana Menteri menyebut Satu Malaysia, dan rakan-rakan daripada Ahli Yang Berhormat Barisan Nasional minta kita supaya memberi sambutan yang positif, saya hendak beritahu bahawa laungan slogan ini, slogan murahan yang tidak dituruti dengan amal,"jelasnya semasa perbahasan usul peruntukan semula peruntukan perbelanjaan 2009 di parlimen baru-baru ini.

Beliau mempersoalkan mengapakah negeri-negeri tersebut didiskriminasikan dan akhirnya rakyat menjadi mangsa?

"Saya beri contoh, mengikut peruntukan per kapita mengikut negeri-negeri, negeri-negeri yang terbawah peruntukan, paling rendah ialah Pulau Pinang, kedua rendahnya Kedah, ketiga rendahnya Kelantan, keempat Selangor, kelima Perak. Negeri-negeri Pakatan Rakyat duduk di tahap paling rendah dari segi peruntukan Kerajaan Persekutuan.

"Apa alasan boleh diberikan? Terutama bagi negeri yang miskin seperti Kelantan dan Kedah, di paras yang begitu rendah peruntukan walaupun yang diuar-uarkan itu Satu Malaysia. Perak kerana semasa mereka merangka, mereka fikir mereka masih belum berjaya menawan, maka Perak daripada segi peruntukan per kapita - 230, Selangor - 221, Kelantan - 179, Kedah - 172 dan Pulau Pinang - 119,"jelasnya lagi.

Tindakan ini dianggap oleh Anwar sebagai satu diskriminasi dan rakyat menjadi mangsa.

"Mengapa harus dihukum rakyat begitu rupa? Saya tidak menafikan keperluan kita menambah peruntukan negeri-negeri terutama negeri-negeri yang miskin. Terengganu, mahupun kawasan Pahang, Sabah dan Sarawak.

"Akan tetapi dasar yang jelas tidak telus dan menunjukkan dasar yang discriminative, gunalah KPI apa pun yang telah diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, KPI apa? Kalau kerangka dasar itu sendiri tidak menunjukkan kita mengambil sikap yang telus dan adil,"tambahnya sambil menempelak sikap kerajaan yang tidak adil terhadap negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat.

Katanya, tindakan seperti ini tidak pernah berlaku sebelum ini, dan hanya terjadi setelah rakyat memilih Pakatan Rakyat di negeri-negeri berkenaan.

"Saya harap Kementerian Kewangan dapat meneliti dan memperbaiki kerana zalim kita untuk menghukum rakyat semata-mata kerana mengambil keputusan dan kebijaksanaan memilih parti atau calon yang mereka dukung.

"Semua yang memilih Pakatan Rakyat atau Umno-Barisan Nasional dikenakan dengan sistem percukaian yang sama. Maka peruntukan itu harus lebih telus dan adil,"tegasnya. - mks._

Pakatan Rakyat Akan Menguburkan BN Di Manek UraiPerangai Umno Hok serupo komunis ialah tolok hukum tuhan – TGNA

Umno perangai supo komunis… tapi kalau orang sebut komunis dia marah…

Perangai Umno Hok serupo komunis ialah tolok hukum tuhan… supo komunis lah tu, Sebab komunis tolak hukum tuhan – TGNA, Manek Urai 26 Jun 2009

Calon Pas DUN manek Urai ialah Mohd Fauzi Abdullah – TGNA

LINTAS LANSUNG OLEH PINKTURTLE
11: 26 Calon Pas DUN manek Urai ialah Mohd Fauzi Abdullah – TGNA

11:15 – TGNA Sedang Menyampaikan Amanat Dan Seterusnya Akan Mengumumkan Nama Calon PAS untuk Yang Akan Bertanding Di Dun Manek Urai

- Umno perangai supo komunis… tapi kalau orang sebut komunis dia marah…

- Perangai Umno Hok serupo komunis ialah tolok hukum tuhan… supo komunis lah tu, Sebab komunis tolak hukum tuhan

-

10:50 – TGHH Sedang Menyampaikan Amanat Penting

10:33 – Lim Kit Siang Menyampaikan Ceramah

10:12 – Husam Sedang Menyampaikan Ceramah

9:45 – Saifuddin sedang menyampaikan ceramah penerangannya…

Isu yang dibangkitkan oleh saifuddin…

-Kerajaan Pusat Rampas Royalti Minyak Negeri Kelantan…

-Kenapa Heret DSAI Ke Mahkamah sedangkan Saipull tidak diliwat

9:40…. Ketibaan Presiden PAS Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang

9:35… Ketibaan Mursyidul Am PAS TGNA

Antara Kepimpinan Pakatan Rakyat Yang Hadir Pada Malam Ini…

- TGHNA

- TGHH

- Datuk Husam Musa

- Lim Kit Siang

- Saifuddin Nasution

- Dr Hatta Ramli

- Dr Syed Azman

- Ustaz Abdul Halim

- Abdul Fatah Harun

- Ustaz Abdul Latif