Khamis, 18 Jun 2009

Speaker tolak usul bincang isu Selatan Thailand...Bukti Kerajaan UMNO@BN suka orang islam dibunuh...!!!!

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Hrkh) - Dewan Rakyat hari ini menolak usul bagi membincangkan isu pergolakan dan pembunuhan di selatan Thailand yang dibawa oleh Mohd Nasir Zakaria (PAS-Padang Terap).

Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata, walaupun isu berkenaan adalah perkara tertentu dan berkepentingan awam tetapi ia bukan sesuatu yang perlu disegerakan.

Beliau berkata, sebagai negara jiran yang bersempadan dengan Thailand, Malaysia sentiasa bekerjasama dan mengambil langkah berterusan untuk membantu menyelesaikan masalah di selatan negara itu.

Sementara itu, Nasir dalam usulnya sebelum itu berkata, pada 9 Jun lalu, dunia dikejutkan dengan pembunuhan penduduk Islam yang sedang mengerjakan solat di Masjid Al Furqan, Kampung Air Tempayan di Walayah Narathiwat.

Peristiwa tersebut katanya, menyebab 11 orang terkorban manakala 134 orang lagi cedera.

Katanya, seluruh dunia pergolakan di Selatan Thailand sudah berlanjutan hampir lima tahun yang memakan korban hampir empat ribu nyawa.

Namun ini adalah kali pertama tragedi yang melibatkan pembunuhan terhadap orang yang sedang melakukan ibadah.

"Memang sesuatu yang amat biadap apabila manusia yang sedang melaksanakan ibadah di tempat yang paling tenang pun diserang sebegitu rupa," ucapnya.

Beliau berkata, masalah tersebut masalah yang besar dan Malaysia perlu mengambil inisiatif memanggil satu Sidang Khas Asean dengan segera bagi membicangkan masalah tersebut.

Malaysia juga katanya perlu mendesak OIC memberi perhatian serta mengiktiraf Malaysia sebagai orang tengah bagi membantu menyelesaikan masalah di Selatan .

"Malaysia hendaklah mendesak kerajaan Thailand lebih telus dan cermat mengenai isu tersebut dan perlu menubuhkan Badan Siasatan Bebas bagi mengkaji permasalahan yang berlaku," cadangnya kepada Speaker Dewan Rakyat. - mks. _


APAKAH SELAMA INI UMNO@BN SUKA MELIHAT SAUDARA ISLAM KITA DI SELATAN THAI DIBUNUH SERTA KEGAWATAN POLITIK SELATAN THAI TIDAK MEMBERI IMPAK KEPADA KITA....???

Kehadiran ramai polis di Manek Urai menakutkan penduduk - MAFREL

KOTA BHARU, 18 Jun (Hrkh) - Badan pemantauan pilihan raya di negara ini, MAFREL mendapati kehadiran ramai anggota polis di Manek Urai telah menimbulkan rasa takut di kalangan penduduk tempatan.

Jurucakap MAFREL Bahagian Kelantan berkata, hasil tinjauan pada 16 Jun lalu didapati ramai anggota polis yang berpakaian biasa di kawasan pilihan raya.

"Mereka bertugas dengan menaiki motosikal, melepak di kedai-kedai kopi dan di mana-mana tempat ramai orang berkumpul.

"Berdasar kepada temubual petugas MAFREL dengan penduduk tempatan, jelas perkara ini menakutkan penduduk dan pengundi di Dun Manek Urai," katanya di sini.

Selain itu kata beliau MAFREL juga mengesan projek-projek segera di bawah kerajaan pusat di Manek Urai dalam tempoh bermula 4 April 2009 hingga 22 Jun 2010.

Beliau berkata, berdasar tarikh tersebut amat padat projek mee segera mahu dilaksanakan sewaktu tempoh beberapa hari bermula kempen pilihan raya.

Katanya, beberapa agensi kerajaan telah dikenal pasti terlibat secara langsung dalam projek 'mee segera' iaitu Jabatan Kerja Raya, Kesedar, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

"Sasaran program projek 'mee segera' banyak tertumpu kepada pelajar sekolah rendah dan menengah melibatkan ibu bapa, penerimaan skim bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat bagi penduduk yang berpendapatan rendah dan ibu tunggal.

"Maka daripada bukti bergambar di atas, dapat disimpulkan telah berlaku projek mee segera di kawasan pilihan raya Dun Manek Urai," katanya.

Beliau juga berkata, MAFREL menjangka lebih banyak lagi projek-projek mee segera yang akan dilaksanakan semasa tempoh kempen bermula selepas 6 Julai ini.

Kata jurucakap itu, MAFREL memandang projek-projek mee segera itu sebagai satu amalan yang amat hina kerana mengganggap mentaliti masyarakat Malaysia boleh digula-gulakan dengan umpan pembangunan.

"Sampai bila pemimpin-pemimpin politik ingin meneruskan budaya memperbodohkan rakyat dan meneruskan budaya rasuah politik seperti ini.

"MAFREL akan terus dengan agenda menjadikan pilihan raya adil dan bebas dan tidak akan membisu melihat kesalahan demi kesalahan dilakukan walaupun sesetengah pihak sudah mengganggapnya sebagai perkara-perkara biasa," ujarnya.

Bagaimanapun kata beliau berdasar kepada pemantuan dibuat belum ada projek mee segera melibatkan agensi kerajaan negeri setakat ini. - mj _

Nizar fail rayuan esok, hakim belum kemuka hujah bertulis

Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin akan memfailkan esok permohonan kebenaran untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan, yang mengisytiharkan Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Nizar berkata beliau terpaksa bertindak demikian walaupun panel hakim Mahkamah Rayuan belum mengemukakan hujah bertulis mereka dalam membuat keputusan itu bulan lalu.

Datuk Md Raus Shariff, Datuk Zainun Ali dan Datuk Ahmad Maarop sebelum ini memberi jaminan untuk memberi hujah bertulis bagi menyokong keputusan mereka yang telah mengejutkan pelbagai pihak.


Menurut Nizar, beliau hairan mengapa hakim berkenaan melewat-lewatkan penyerahan ulasan bertulis sedangkan ketiga-ketiga mereka hanya mengambil masa 5 minit untuk menyampaikan keputusan secara lisan.

‘ Seolah-olah ada unsur ketidakadilan dalam aspek ini kerana rayuan Zambry mengambil masa 24 jam sahaja untuk dilaksanakan tetapi hal ini pula masih tertangguh’, kata Nizar yang dilihat sebagai Menteri Besar yang sah dilantik dengan mandate rakyat Perak.

Kerenah hakim terbabit menjejaskan usaha Nizar merayu untuk mengenepikan keputusan Mahkamah Rayuan itu dengan memberikan alasan-alasan yang setimpal.
Nizar bersetuju dengan kenyataan Ketua hakim Negara, Tan Sri Zaki Tun Azmi menyelar hakim yang melengah-lengahkan keputusan bertulis mereka.
Zaki juga menggesa hakim membuat keputusan dengan telus dan berdasarkan kepada bukti serta undang-undang termaktub.

Sementara itu, Pengerusi DAP Perak, Ngeh Koo Ham turut mendesak hakim terbabit untuk menyegerakan hujah bertulis mereka bagi memberi keadilan kepada pihak yang mempertikai keputusan itu.

“ Setiap keputusan hakim perlu disertai dengan fakta yang menyatakan sebab ia di ambil tetapi kegagalan mereka ini member ulasan bertulis adalah tidak mengikut sistem yang betul”, ujar Ngeh.

'Dakwah PAS kepada Umno seperti Musa temui Firaun'

Jimadie Shah Othman & Fathi Aris Omar

Berikut sedutan wawancara bahagian pertama Malaysiakini dengan Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan.

Bagaimana ustaz menilai Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang dan pemimpin yang menonjol dalam Pakatan Rakyat?

Beliau salah seorang tokoh politik yang dihormati dan mencipta nama, terutamanya selepas (gelombang) Reformasi (selepas dipecat September, 1998). Walaupun ada pro dan kontra terhadap keperibadian dan kredibilitinya sebagai seorang pemimpin, tetapi mahu tidak mahu kita harus akui, beliau mempunyai kredibiliti tertentu untuk dilantik dan dipilih sebagai ketua pembangkang.

Peranan yang paling besar perlu beliau mainkan adalah memastikan parti-parti dalam Pakatan berkembang dan menyaingi BN – itu memang menjadi harapan umum dan harapan rakyat keseluruhannya.

Dengan masalah peribadinya? Kesnya akan didengar di mahkamah awal bulan depan. Adakah ini akan menggugat kerjasama dalam Pakatan?

Setakat ini, kita melihat dari sudut momentum rakyat sejak dizalimi pada era awal reformasi, kes (liwat) yang dialami ini tidak akan menjejaskan kredibiliti beliau.

Sebab dapat kita lihat, bahawa penganiayaan dan kezaliman Umno-BN itu lebih ke depan. Orang tidak fokus apa yang dipolemikkan terhadap peribadi Datuk Seri Anwar, tetapi orang akan melihat kepada Umno dan BN yang bertindak ke atas Anwar.

Jadi dalam isu ini, bila-bila pun, orang akan pergi ke (kesimpulan) situ. Sehingga ada ungkapan, oleh kerana terlalu zalim dan jahatnya Umno dan BN ini, setiap satu atau dua kebaikannya akan tenggelam begitu sahaja.

Kebaikannya (Umno-BN) kita tidak nafikan (sebagai) satu kebaikan. Tetapi ia akan tenggelam kerana begitu besarnya kezaliman yang dilakukan (Umno-BN) sebelum ini.

Jika beliau didapati bersalah, apabila beliau tidak dapat bersama Pakatan? Adakah ia menggugat kerjasama dalam Pakatan? Orang melihat DAP dan PAS sangat jauh ideologinya, berbeza dengan Anwar yang dilihat berada tengah-tengah. Jadi bagaimana Pakatan dalam situasi seperti itu?

Kalau kita lihat hari ini, sistem kehakiman itu sendiri sering dipertikai. Kalau kita lihat dalam keputusan mahkamah yang melibatkan (kemelut politik) negeri Perak, misalnya, juga gagal diterima secara bulat oleh rakyat. Jadi, apa pun yang dilakukan Umno dan BN sekarang ini tidak menjadi satu kebaikan atau keuntungan bagi mereka.

Takdir, katakanlah, dengan saya menyebut semoga dijauhkan Allah (perkara ini), semoga tidak jadi begitu. Takdir, katakanlah, mahkamah mensabitkan kesalahan (terhadap Anwar) sekalipun, saya rasa sukar untuk diterima oleh rakyat. Kerana ketelusan institusi kehakiman gagal dipulihkan kerajaan Umno-BN.

Sebab itu, tuntutan kita supaya mereka memulihkan institusi kehakiman dan badan-badan lain seperti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan seumpamanya.

Inilah isu pokoknya. Jika di situ (pemulihan institusi) tidak selesai, selama-lamanya orang melihat sama ada Datuk Seri Anwar, atau sesiapa pun, hanya mangsa kepada kezaliman Umno dan BN.

Dulu Tun Abdullah Ahmad Badawi, perdana menteri sebelumnya, cuba melakukan reformasi dalam sebahagian bidang ini. Bagaimana ustaz melihatnya?

Saya melihat apa yang dilakukan Pak Lah tidak sampai. Dan (Datuk Seri) Najib (Razak) dilihat tidak berjaya meneruskannya. Tambahan, Najib sendiri diselubungi pelbagai fitnah, dakwaan (negatif) atas dirinya yang gagal dibersihkannya.

Kalau dirinya sebagai perdana menteri dipertikaikan integritinya, bagaimanana institusi dan kementerian di bawah kepimpinannya dilihat mempunyai integriti? Walaupun ia (reformasi) pernah dicuba pada zaman Pak Lah sebelum itu, usaha Pak Lah saya lihat tidak banyak tercapai.

Dengan gambaran negatif yang diberikan terhadap Umno-BN bawah kepimpinan Najib, bagaimana konteks idea muzakarah, dialog dengan Umno? Secara prinsipnya, bagaimana ustaz melihat isu ini?

Ia berasaskan prinsip dakwah. Oleh kerana kita (PAS) adalah gerakan Islam, kita sentiasa menganggap diri kita pendakwah untuk menyampaikan risalah kepada sesiapa sahaja, sekaligus Umno dan BN yang kita akui sebuah parti atau kerajaan yang salah dan zalim. Atau lebih tepat, bertentangan dengan dasar Islam itu sendiri.

Sejahat mana pun mereka, kita tidak boleh meninggalkan mereka (dalam dakwah). Kita mesti sampaikan dakwah ini hingga ke depan pintu rumah mereka. Soal mereka hendak terima atau tidak, itu soal hidayah daripada Tuhan.

Tetapi tugas dan tanggungjawab kita (PAS) menyampaikan risalah Islam kepada mereka, beritahu dasar perjuangan kita kepada mereka dan beritahu apa yang kita mahu memberi sumbangan kepada pembangunan negara, ekonomi, politik, bahkan sosial dan agama itu sendiri.

Kita diperintahkan oleh Allah menyampaikan dakwah Islam secara bijaksana dengan mengambil kira kaedah, kepelbagaian dan seumpamanya. Kedua, kita juga menyampaikan nasihat-nasihat yang tidak jemu kita berikan melalui khutbah, kuliah dan memorandum. Begitu juga dialog, debat atau apa saja ruang yang kita boleh sampaikan risalah kita.

Misalnya bagaimana Allah menghantar Nabi Musa berdepan dengan Firaun, di depan raja yang zalim, kenapa kita berhalangan mengambil sunnah yang sama untuk membawa risalah ini kepada mereka (Umno)?

Sebaik-baik kalimah adalah di depan sultan yang zalim. Sampai ke depan pintu pemerintah yang zalim kita mesti pergi. Jadi, saya kira tidak menjadi halangan untuk kita berunding, berbincang, berdialog (dengan Umno).

Cuma saya hendak menghapuskan persepsi yang menyatakan rundingan itu bertujuan menyertai (Umno – seperti isu yang berbangkit saat ini). Berunding tidak bermakna menyertai. Berunding, berbincang atau berdialog – itu bermaksud mengajak mereka memahami dasar perjuangan.

(Pandangan) itu secara prinsipnya, ustaz. Selain ceramah, akhbar, Parlimen, kita lihat jarang sekali diadakan dialog misalnya antara Dewan Pemuda PAS dan Pemuda Umno. Jadi, adakah ustaz akan menerokai bidang-bidang ini?

Ya, insya Allah, saya akan melibatkan (diri) lebih aktif. Ini yang saya kata, kita akan melibatkan ruang-ruang baru, usaha-usaha baru yang kita akan lakukan.

PAS selama ini memang mengambil sikap (mahu) engagement dalam tempoh lima hingga sepuluh tahun ini terhadap bukan Islam dan NGO. Kenapa bagi Umno dan BN, saya lihat amat terkebelakang? Bagaimana hendak menggalakkan dakwah kalau pertemuan pun tidak ada? Mungkin orang mempertikaikan kalau ada rundingan tertutup (PAS-Umno), timbul misteri, ragu-ragu dalam dan luar parti, tetapi forum terbuka ini...

Ya, saya melihat (forum terbuka) itu juga satu keperluan sekarang. Cuma kita sedang memikirkan mekanismenya. Di sana kita melihat kekangan dan manipulasi media. Apabila kita buat terbuka, ada pihak-pihak tidak bertanggungjawab yang mengambil pendekatan memanipulai isu atau perbincangan tersebut. Kita akan cuba melihat dan kita akan mula bergerak ke arah itu.

Berbalik kepada isu kerajaan perpaduan, dari segi prinsipnya, ustaz secara peribadi melihatnya bagaimana?

Pada 11 Jun yang lalu, PAS pusat telah mengadakan mesyuarat. Dan kita telah mengambil satu persefahaman atau keputusan untuk menghentikan polemik isu kerajaan perpaduan sehinggalah satu muzakarah politik diadakan di peringkat parti.

Maknanya, satu mekanisme yang diambil oleh parti untuk menyelesaikan masalah atau untuk mengambil tindakan lanjut ekoran idea yang dilontarkan Presiden (PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang). Muzakarah itu (nanti) akan dibincang secara lumat dari pelbagai aspek - dari segi hukumnya (kerajaan perpaduan), kesesuaian politik dan sebagainya.

Selepas itu, barulah presiden akan membuat pengisytiharan, apa langkah (PAS) seterusnya. Buat masa ini, (kerajaan perpaduan) hanyalah gagasan idea, pemikiran atau ijtihad politik Datuk Seri presiden dan ia terbuka kepada perbincangan.

Isu ini akan terus dihadapkan kepada PAS dan Dewan Pemuda mesti menjawab banyak kali persoalan yang sama. Barangkali juga isu yang sama akan diketengahkan pada pilihanraya kecil Manek Urai. Ustaz melihat bagaimana, perkara ini diteruskan atau terus berkata tidak ada?

Apabila ia telah menjadi keputusan parti di peringkat pusat (selepas muzakarah), maka seluruh kepimpinan (di semua peringkat) seharusnya mendukung keputusan yang sama. Dan saya yakin, kalau semua mendukung keputusan yang sama dan serupa, maka isu ini boleh diselesaikan.

Tinggal lagi, kita tidak bertanggungjawab dengan mainan media musuh yang mewakili Umno dan BN, sebagai contoh, yang pastinya mengambil seluruh ruang dan kesempatan memainkan isu ini.

Tetapi isu ini juga didorong oleh (kenyataan) beberapa pimpinan parti (PAS) yang...

Itulah yang saya kata, jika sekiranya seluruh kepimpinan itu mendukung keputusan yang dicapai itu, insya Allah segalanya selesai.

Jadi seolah-olah ada pergeseren yang terbuka (di kalangan pemimpin atasan PAS)?

Saya sebut tadi, (kerajaan perpaduan) ini adalah gagasan pemikiran yang terbuka kepada perbahasan. Saya tidak anggap (perbezaan) itu satu pergeseran, itulah wacana perbahasan yang kita maksudkan tadi.

Cuma, mungkin perbahasan itu perbahasan yang hangat dan terbuka, bukan diprogramkan secara khusus dalam majlis. Ada perbahasan yang kita khususkan, ada formatnya, ada skemanya. Bahkan ada perbahasan terbuka di kedai kopi, Dewan Rakyat dan seumpamanya.

Ahli-ahli dan pemimpin Dewan Pemuda PAS sendiri melihat bagaimana (isu kerajaan perpaduan)?

Saya positif. Saya melihat apabila wujudnya perbahasan begitu, ia membentuk kematangan. Selagi kita memahami perbahasan merupakan percambahan fikiran, bukan dibaca sebagai satu perbalahan dan pergeseran. Sebab itu, kita kena berlapang dada, bertolak ansur dan tenang dalam mengurus apa jua polemik, barulah kita matang.

Tidak timbul kegelisahan di kalangan ahli-ahli PAS sendiri?

Ahli PAS, saya yakin, dalam tempoh yang panjang bersama PAS, mereka dididik untuk mendengar kata pemimpin. Mereka dididik untuk mengikut kata pemimpin. Mungkin selepas muzakarah politik (dalam PAS) nanti, apabila pemimpin memberi kata putus, saya bercaya ia boleh selesai.

(Kerjasama) ini bukan baru (kepada PAS), sudah banyak kali. Sebelum ini berlaku dalam Angkatan Perpaduan Ummah (APU), kemudian Barisan Alternatif. (Kerjasama) ini semua siri-siri ijtihad politik. Apabila berlaku ijtihad politik, sedikit sebanyak berlakulah pergolakan atau perbahasan terbuka.

Di situ, pihak yang tidak bertanggungjawab mensensasikan dan melaga-lagakan tokoh-tokoh tertentu, bergolak buat seketika. Tetapi apabila dibuat keputusan dalam muktamar, saya percaya ahli akan bertaut kembali.

Maksudnya muqabalah (dengan Umno) dan isu kerajaan perpaduan ini tidak akan memecahkan parti?

Tidak, walaupun ia hangat dari segi perbahasan. Jika sekiranya pemimpin bijak dan tepat mengambil tindakan, saya nampak ia tidak ada masalah.

Di kalangan pemimpin Pakatan pula bagaimana? Sebabnya, kalau ustaz beri contoh APU, ia tidak kekal lama, begitu juga Barisan Alternatif. Apabila timbul isu ini, apakah Pakatan akan retak?

Saya tak bolehlah nak jawab bagi pihak orang lain. Tetapi saya percaya, melalui sekretariat (Pakatan) yang akan kita bentuk nanti, kita boleh memberikan penjelasan dan duduk bersama untuk menyelesaikan isu berbangkit ini secara harmoni.

Saya lihat apa pun yang berlaku, kuncinya salah faham, atau kegagalan kita menyampaikan maklumat dengan tepat dan (kegagalan) menyelesaikan isu secara harmoni. Jadi, kalau kita boleh pulihkan isu, insya Allah banyak masalah boleh selesai.

Jadi, banyak masalah dalam Pakatan selama setahun ini, sebahagian masalah salah faham?

Itu antara faktor utama, sebab kita tidak ada satu sekretariat yang betul-betul menyelaraskan ketiga-tiga (parti) ini. Sebab itu, dalam muktamar ini, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menimbulkan supaya diwujudkan sekretariat khas. Sebelum ini ada, tetapi tidak berkala. Cuma di peringkat majlis presiden (Pakatan).

Pemuda PAS: Kes liwat Anwar tidak jejas Pakatan

Kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bermula awal bulan depan tidak akan menggugat kerjasama dalam Pakatan Rakyat, walaupun penasihat PKR didapati bersalah, kata Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Hassan.

"Takdir, katakanlah, mahkamah mensabitkan kesalahan (terhadap Anwar) sekalipun, saya rasa sukar untuk diterima oleh rakyat. Kerana ketelusan institusi kehakiman gagal dipulihkan kerajaan Umno-BN," katanya dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini.

"Jika di situ (pemulihan institusi) tidak selesai, selama-lamanya orang melihat sama ada Datuk Seri Anwar, atau sesiapapun, hanya mangsa kepada kezaliman Umno dan BN."

Nasrudin – yang mendapat gelaran At-Tantawi di kalangan rakan-rakan ketika menuntut dalam bidang syariah di Mesir – diminta mengulas cabaran pembangkang mengekalkan kerjasama yang dilihat bergantung kepada karisma Anwar untuk mempertautkan PAS dan DAP yang dilihat tidak serasi dalam banyak perkara.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur akan mendengar kes liwat Anwar terhadap bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan antara 1 hingga 24 Julai ini.

Nasrudin juga mengulas isu paling hangat dalam parti itu, idea pembentukan kerajaan perpaduan antara PAS dan Umno yang diutarakan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Tampil dengan imej seorang ulama muda, Nasrudin mengumpamakan perbincangan PAS-Umno itu satu usaha berdakwah Musa kepada Firaun.

"Misalnya bagaimana Allah menghantar nabi Musa berdepan dengan Firaun, di depan raja yang zalim, kenapa kita berhalangan mengambil sunnah yang sama untuk membawa risalah ini kepada mereka (Umno)?" katanya.

"Sebaik-baik kalimah adalah di depan sultan yang zalim. Sampai ke depan pintu pemerintah yang zalim kita mesti pergi.

"Jadi, saya kira tidak menjadi halangan untuk kita berunding, berbincang, berdialog (dengan Umno).

"Cuma saya hendak menghapuskan persepsi yang menyatakan rundingan itu bertujuan menyertai (Umno)."

Nasrudin, yang mengakui menyertai PAS antaranya selepas terpesona dengan ketokohan Abdul Hadi berkata, sekiranya pemimpin parti itu "bijak dan tepat" mengambil tindakan, idea kerajaan perpaduan tidak akan menjadi masalah.

Bapa kepada enam anak itu menambah, idea yang diutarakan presidennya hanyalah "gagasan yang terbuka kepada perbahasan" dan dapat membentuk kematangan di kalangan ahli PAS jika perbezaan pandangan ditangani dengan baik.

"Ini bukan baru. Sudah banyak kali. Sebelum ini berlaku dalam Angkatan Perpaduan Ummah (APU), kemudian Barisan Alternatif. Ini semua adalah siri-siri ijtihad politik, apabila berlaku ijtihad politik, sedikit sebanyak berlakulah pergolakan atau perbahasan terbuka," katanya.

"Tetapi apabila dibuat keputusan dalam muktamar, saya percaya ahli akan bertaut kembali," kata anak kelahiran Besut itu.

Nasrudin turut merumuskan, masalah dalam Pakatan Rakyat selama ini hanyalah berpunca daripada "salah faham" dan dapat diselesaikan melalui penubuhan sekretariat bersama di pelbagai peringkat.

Tambahnya, Dewan Pemuda PAS masih memikirkan mekanisme pendekatan bagi mendekati Umno – yang disifatkannya masih dikekang oleh manupulasi media, terumamanya yang dikuasai pemerintah.

Anwar Namakan Najib, Gani Patail dan Musa Hassan Sebagai Perekacipta Tuduhan Liwat

Anwar Ibrahim mengemukakan 98 hujah kenapa pertuduhan liwat ke atasnya harus ditolak oleh Mahkamah, termasuk dua laporan perubatan dari hospital swasta dan kerajaan yang mengesahkan tidak ada bukti pengadu Saiful Bukhari diliwat.

Beliau turut menamakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Ketua Polis Negara Musa Hassan dan Peguam Negara Gani Patail sebagai terbabit langsung dalam konspirasi untuk menjatuhkan beliau dengan mendalangi pertuduhan liwat itu.

Anwar mengemukakan hujah-hujah itu dalam affidavit bagi menyokong permohonan berkenaan kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam, kira-kira dua minggu sebelum perbicaraan kes liwat itu dijadualkan bermula pada 1 Julai.

Dalam mengemukakan 98 hujah itu, Anwar menegaskan pertuduhan terhadapnya menyalahguna proses mahkamah atas empat sebab utama :

1- Pertuduhan itu adalah konspirasi politik

2- Pertuduhan itu mencabuli hak beliau dibawah perlembagaan

3- Pendakwaan yang dilakukan adalah berniat jahat tetapi diteruskan walaupun ada keterangan pakar-pakar menafikan kejadian liwat dan

4- kegagalan meneruskan pendakwaan terhadap Saiful di Mahkamah Syariah.

Peguam Anwar Sivarasa Rasiah dan Amer Hamzah hari ini merujuk kepada laporan perubatan oleh tiga pakar Hospital Kuala Lumpur yang merumuskan tidak ada bukti Saiful diliwat.

Laporan awal oleh doktor Pusat Perubatan Pusrawi juga membuat rumusan sedemikian dan disertakan dalam affidavit Anwar memohon mahkamah membatalkan pertuduhan itu.

Dalam affidavit itu, Anwar berkata Perdana Menteri Najib Razak turut memainkan peranan di dalam konspirasi kes liwat terkini kerana menganggap Anwar sebagai ancaman utama kepada beliau.

“Lantaran itu, pertuduhan yang sengaja diada- adakan terhadap saya dalam kes terkini adalah satu konspirasi untuk memastikan agar saya tidak menggugat kerjaya politik Najib,” kata Anwar dalam affidavit itu.

Anwar juga mengingatkan bahawa Najib telah menafikan pernah berjumpa Saiful tetapi “akhirnya mengaku ada menemui Saiful sebelum beliau membuat laporan palsu terhadap saya.”

“Mengapakan Saiful tidak terus membuat laporan polis serta merta sekiranya benar dia telah diliwat sepertimana yang didakwa? Apakah perlunya untuk beliau berjumpa dengan Najib,” tegas Anwar.

“Saya menegaskan bahawa Najib telah terlibat dalam usaha membuat laporan palsu terhadap saya,” tambah Anwar.

Anwar juga berkata kes liwat terhadapnya kali ini sekali lagi membabitkan Peguam Negara Gani Patail dan Ketua Polis Negara Musa Hassan yang memainkan peranan penting dalam memalsukan keterangan terhadapnya dalam kes-kes 1988 dan insiden mata lebam.

“Gani Patil dan Musa Hassan terlibat dan merupakan sebahagian daripada konspirasi untuk menyediakan laporan polis palsu… berhubung penangkapan saya” pada tahun 1988 kata Anwar dalam afidavit itu.

Kedua-dua mereka juga terbabit dalam konspirasi untuk menyediakan laporan perubatan yang palsu oleh seorang doktor yang tidak pernah memeriksa Anwar dalam insiden mata lebam Anwar dipukul oleh Ketua Polis Negara ketika itu Rahim Nor.

“Saya menegaskan bahawa pertuduhan terhadap saya dalam kes terkini adalah satu taktik untuk memastikan saya akan dipenjarakan atas kesalahan yang tidak saya lakukan dan juga untuk menutup kesalahan mereka (Gani dan Musa) sepertimana yang saya dedahkan,’ kata Anwar.

“Kedua- dua mereka tahu bahawa saya telah memperolehi maklumat mengenai salah laku mereka dan cara terbaik untuk mereka mengalih perhatian rakyat dan menutup kesalahan mereka ialah dengan sekali lagi mencipta pertuduhan baru dan mendakwa saya,” kata Anwar.

Anwar berkata tindakan yang diambil oleh Gani dan Musa mirip dengan perlakuan mereka dalam kes-kes 1998.

“Sejak awal (1998), apabila saya dituduh di Mahkamah secara mala fide (niat jahat), terdapat percubaan dan tindakan memalsukan keterangan terhadap saya dengan memperalatkan institusi kerajaan seperti Polis, Jabatan Peguam Negara, Jabatan Kimia dan lain-lain,” kata Anwar dalam afadivitnya itu.

Dalam kes rasuahnya, Anwar berkata sampel darahnya dicuri untuk ujian DNA oleh pegawai polis Mohd Rodwan Mohd Yusof untuk “satu penipuan yang nyata.”

Dalam kes liwat, Anwar berkata pihak polis dan pendakwaan jelas menggunakan manipulasi dan tipu-helah untuk memperolehi keterangan palsu daripada pengadu Azizah Abu Bakar yang banyak memberi kenyataan bercanggah.

Pembohonan oleh Azizah akhirnya ditolak oleh Mahkamah Persekutuan yang menerima rayuan Anwar dan membebaskan dari penjara pada tahun September 2004.

Anwar menguatkan hujahnya lagi dengan merujuk kepada cubaan Peguam Negara Gani Patail untuk memeras kenyataan palsu daripada R.Nallakarupan dan penderaan oleh polis terhadap Sukma Dermawan dan Munawar Anees.

Beliau berkata afadivitnya jelas menghuraikan bukti bahawa pendakwaan terbaru terhadapnya adalah pendakwaan terhadap saya dalam kes terkini” berniat jahat dan penyalahgunaan proses undang-undang yang ketara pada peringkat tertinggi.

Nizar: Hishamuddin “bohong besar” mengenai DUN Perak

Tindakan Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Tun Hussein membela tindakan polis menceroboh Dewan Undangan Negeri Perak dan mengkasari speaker serta Adun Pakatan Rakyat 7 Mei lalu adalah “pembohongan besar”, kata Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Menteri Besar Perak dari Pakatan Rakyat itu berkata hakikat ialah polis bertindak zalim terhadap Speaker V.Sivakumar dan adun-adun Pakatan atas arahan Barisan Nasional.

‘Pencerobohan polis ke dalam DUN Perak secara sesuka hati dan membawa senjata api yang dilarang ke dalam dewan bagi menarik keluar speaker secara paksa adalah tindakan provokasi yang mencetuskan lebih banyak kekecohan’, kata beliau kepada TVAntara.

Menurut Nizar, Hishammudin dilihat cuba memutar-belitkan hal sebenar. Rakaman video, menurut Nizar membuktikan kejadian sebenar berlaku.

Sehubungan itu beliau turut menempelak Ketua Polis Negara, Datuk Seri Musa Hasan kerana enggan bertangunggjawab di atas perlakuan liar anggota polis pada siding DUN itu.

‘ Ketua Polis Negara perlu bertanggungjawab terhadap kesalahan ini dan perlu meletakkan jawatan kerana anggota di bawah bidang kuasa beliau melanggar undang-undang dengan mengasari mereka yang tidak bersalah’.

Nizar percaya tindakan polis adalah dirancang dengan teliti kerana beratus-ratus orang anggota polis telah ditugaskan berkawal diluar dewan ketika sesi DUN berlangsung.

Pendapat beliau turut disokong Pengerusi DAP Perak,Datuk Ngeh Koo Ham yang berkata begitu ramai anggota polis merempuh masuk ke dewan walaupun tiada sebarang percakaran fizikal antara ahli dewan negeri ketika itu.

‘Sebelum mereka masuk hanya berlaku bantahan oral dari ADUN Pakatan Rakyat tetapi polis telah bertindak atas arahan speaker Barisan Nasional yang tidak sah untuk menggunakan kekerasan ke atas Sivakumar’.

Ngeh kecewa dengan Hishamudin kerana “individu yang sepatutunya mendukung prinsip-prinsip keadilan sebagai Menteri Dalam Negeri meilih untuk melakukan pembohongan di Parlimen.”

PAS UMNO : 10 MP PAS Berdiri Teguh Bersama Nik Aziz

Sepuluh ahli parlimen PAS tiba-tiba membuat kejutan petang ini - mengisytiharkan beramai-ramai penolakan kerajaan perpaduan dan sekali gus memberi mandat kepada mursyidul am untuk menangani isu tersebut yang sedang menggelegak dalam parti itu.

Dalam kenyataan ringkas tiga perenggan, mereka sebulat suara menegaskan bahawa idea kerajaan perpaduan seperti disarankan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang "tidak pernah merupakan agenda PAS."

Kenyataan tersebut, bersama tandatangan sepuluh anggota Dewan Rakyat berkenaan, diedarkan dalam satu sidang media di lobi Parlimen.

Ahli-ahli parlimen PAS itu seperti berikut:

Dr Hatta Ramli (Kuala Krai),
Khalid Samad (Shah Alam),
Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor),
Datuk Kamaruddin Jaffar (Tumpat),
Siti Zailah Mohd Yusoff (Rantau Panjang),
Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja),
Dr Lo’ Lo’ Mohd Ghazali (Titiwangsa),
Dr Mohd Hayati Othman (Pendang),
Taib Azamuddin Md Taib (Baling) dan
Dr Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar).

Mesyuarat ukhuwah

Sementara itu di Kota Bharu, Nik Aziz merancang mengadakan mesyuarat khas yang hanya dihadiri pemimpin tertinggi PAS termasuk Abdul Hadi dan timbalannya Nasharudin Mat Isa.

"Saya sendiri akan menjemput Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, timbalan presiden (Nasharudin) dan beberapa pemimpin PAS lain yang akan saya tentukan kemudian.

"Pertemuan ini saya namakan mesyuarat ukhuwah (persaudaraan) yang akan menyelesaikan isu kerajaan perpaduan ini.

"Buat masa ini masa, tarikh dan lokasinya belum lagi dapat ditentukan sama ada di Kuala Lumpur atau di Kelantan, bergantung kepada kesesuaian masa tetapi akan diadakan secepat yang boleh," Nik Aziz dipetik berkata selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Harian PAS Kelantan hari ini.

PENDIRIAN DEWAN MUSLIMAT DAN MP MUSLIMAT PAS

Sementara itu Dewan Muslimat PAS Pusat dan Ahli Parlimen Muslimat PAS telah sebulat suara menolak sebarang kerjasama politik dengan Umno dan Barisan Nasional.

Sebaliknya sayap parti PAS itu membuat ketetapan mahu PAS bersama Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) dan DAP di dalam gagasan Pakatan Rakyat.

Penegasan tersebut kata, Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Mariah Mahamud dibuat sebagaimana keputusan muktamar PAS ke-55 pada 5 hingga 7 Jun yang lalu yang sebulat suara mahu PAS bersama Pakatan Rakat.

Beliau yang bercakap dalam satu sidang media di Lobi Parlimen berkata, mereka faham dengan kecelaruan yang berlaku di kalangan ahli-ahli akar Umno serta pimpinan peringkat bawah serta di kalangan penyokong dan pengundi PAS.

"Kami menyeru supaya ahli-ahli PAS, Kelab Penyokong PAS dan penyokong PAS bertenang dan tidak cemas dengan usaha-usaha pihak tertentu untuk memecah belah Pakatan Rakyat dan perpaduan dalam PAS," katanya yang turut ditemani, Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Ghazali, Ahli Perlimen Rantau Panjang yang juga Timbalan Ketua Muslimat PAS, Siti Zailah Mohd Yusuf dan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Aiman Athirah Al-Jundi.

Malah Dr Mariah berkata, Muslimat menyeru kepada semua pimpinan PAS supaya tidak membuat kenyataan-kenyataan atau cadangan baru di luar keputusan muktamar atau perkara-perkara yang tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Pusat atau Majlis Syura Ulama.

Dalam keadaan sekarang katanya, ahli-ahli PAS diminta terus bermunajat kepada Allah S.W.T. supaya memberi petunjuk dan hidayah kepad pemimpin-pemimpin PAS.

"Berilah sedikit masa kepada pimpinan untuk berbincang dan mencapai keputusan terbaik dan kata sepakat yang berhikmah untuk PAS menangani fitnah dan mehnah yang dihadapai sekarang," katanya.

Ujarnya, PAS sebagai parti yang sudah berusia 55 tahun dan sering berhadapan pelbagai cabaran politik memounyai pengalaman yang luas untuk menangani cabaran.

Beliau berkata, seharusnya pemimpin dan ahli melatakkan wala' dan thiqah (kesetian dan kepercayaan) kepada pejuangan jamaah.

Semua keputusan yang menyentuh dasar dan polisi yang diambil oleh pimpinan wajib berpaksikan kepada keputusan muktamar (yang merupakan kuasa membuat keputusan tertinggi dalam PAS).


Kami Ahli Parlimen PAS ingin menyatakan kami berpegang teguh dengan keputusan Muktamar PAS yang sebulat suara mahu PAS memperkukuhkan Pakatan Rakyat (PR) dan menolak sebarang kerjasama dengan Umno/BN, termasuklah konsep ‘Unity Government (UG)’.

Untuk mengelakkan sebarang kekeliruan, kami ingin menegaskan bahawa persoalan UG tidak pernah merupakan agenda PAS seperti yang dijelaskan oleh Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Dato Abdul Halim Abdul Rahman semasa berucap di Dewan Rakyat semalam (17 Jun 2009) sewaktu membahaskan Rang Undang-Undang Lembaga Hasil Dalam Negeri (Pindaan) 2008.

Kami juga menyokong penuh ketegasan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam menangani persoalan ini.

RAKYAT KELANTAN HARUS DISEDARKAN DARI PENIPUAN PUSAT TENTANG HAK NEGERI : UMNO PAS

Kelantan disenarai negeri pengeluar minyak di Malaysia
Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 18 Jun (Hrkh) - Sekiranya benar slogan, rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan dalam gagasan 1 Malaysia mengapa rakyat Kelantan dinafikan hak mendapat royalti minyak.

Sedangkan anggaran pengeluaran petroleum di Kelantan dalam satu tahun kira-kira RM2.5 bilion.

Sehubungan itu kerajaan Kelantan akan membuat tuntutan sebanyak RM1 bilion kepada kerajaan pusat sebagai royalti minyak yang tertunggak sejak tahun 2004.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Dato' Husam Musa berkata, Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak wajar menimbangkan tuntutan tersebut selaras dengan konsep '1 Malaysia' yang diperkenalkannya.

"Kerajaan negeri bersetuju supaya Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat menulis surat rasmi kepada Perdana Menteri berhubung perkara tersebut," katanya selepas mesyuarat Exco semalam.

Menurutnya berdasar kepada laporan Jabatan Perdana Menteri yang diedarkan kepada pegawai kerajaan negeri, pengeluaran petroleum di perairan Kelantan sebanyak RM2.5 bilion setahun.

Kata beliau Kelantan antara negeri yang disenaraikan sebagai pengeluar petroleum sejak 2004 dan sepatutnya turut mendapat royalti seperti Sabah, Sarawak dan Terengganu.

Katanya, menurut Jabatan Perangkaan empat negeri terbabit disenaraikan sebagai pengeluar petroleum melalui buletin jabatan tersebut bermula 2004 sehingga sekarang.

"Tahun 2009 merupakan tahun keenam kerajaan pusat tidak membayar royalti kepada kerajaan dan rakyat Kelantan sedangkan hasil yang diperolehi setiap tahun bernilai antara RM2.5 hingga RM2.7 bilion.

"Adalah satu perkara yang sangat memalukan jika kerajaan pusat tidak dapat membayar wang royalti itu lebih-lebih lagi kerajaan kini mengutamakan rakyat," katanya.

Ketika ditanya mengapa mengambil tempoh lama untuk membuat tuntutan tersebut beliau berkata, kerajaan negeri baru menerima maklumat Mac lalu dalam mesyuarat di Jabatan Perdana Menteri. - mj

PAS Malaysia tidak mahu perubahan?

Sesetengah akar umbi PAS Terengganu bertanya mengapa Ustaz Datuk Harun Taib dilantik semula sebagai pesuruhajaya PAS negeri ini.

Jawapnya mudah sahaja. Ini menunjukkan PAS Malaysia tidak mahu melakukan perubahan miskipun akar umbi mahukan perubahan.

Jika Pas Malaysia benar benar mahukan perubahan berlaku di negeri Terengganu untuk menghadapi pilihanraya umum ke 13 nanti memang boleh dilakukannya.

Mengapa tidak? Dalam muktamar ke 55 lalu, dua pemimpin Pas Terengganu yang dikatakan layak menerajui Badan Perhubungan PAS Terengganu menang dalam pertandingan ahli jawatankuasa.

Ustaz Abu Bakar Chik dan Dr Syed Azman Syed Alwi yang dipilih dalam muktamar ke 55 itu merupakan tokoh kepimpinan yang layak dilantik sebagai pesuruhjaya PAS Terenggnau yang baru.

Melantik Ustaz Abu Bakar Chik sebagai pesuruhjaya dan Syed Azman sebagai timbalan pesuruhjaya satu bukan bermakna mengketepikan Ustaz Harun Taib yang sudah acapkali menjadi pesuruhjaya PAS Terengganu.

Ustaz Harun Taib biarlah dengan jawatan Ketua Dewan Ulamak PAS Malaysia yang dikatakan sangat layak dengan perwatakannya yang begitu tegas dan berani mempertahankan kebenaran dasar perjuangan PAS yang dikatakan hampir hampir terpinggir.

Bagi saya tidak ada orang yang lebih layak menerajui Dewan Ulamak PAS Malaysia berbanding dengan ustaz Harun Taib, kerana tegas dan berani.

Namun begitu PAS Terengganu pada pandangan saya harus diberi kepada tokoh lain yang boleh membuat perubahan apabila diterajui tokoh proaktif seperti ustaz Abu Bakart Chik, Dr Syed Azman.

Ada yang tanya penulis siapa dua orang lagi untuk dilantik sebagai timbalan pesuruhjaya, kerana Datuk Wan Abdul Muttalib Embong dikatakan sudah tidak berminat lagi memegang sebarang jawatan dalam Badan Perhubungan PAS Terengganu.

Bagi penulis masih ramai yang layak. Mereka bukan calang calang orang untuk sama sama melayari bahtera PAS Terenggganu. Cuma mereka ini tidak mahu dan pernah diberi keyakinan untuk mencuba kebolehan masing masing.

Saya boleh sebut bahawa Cikgu Husein Ismail yang sarat dengan idealismenya, Cikgu Mohamad Abdul Rahman yang sarat dengan motivasinya dan Ustaz Abu Bakar Abdullah yang masih yakin dengan konsepsi gabungan air sejuk dengan air panas suatu yang amat penting dan merupakan elemen shaf kepimpinan yang boleh diberi kepercayaan untuk melayari bahtera PAS Terenggganu, disamping mengekalkan Yahaya Ali sebagai setiausaha dan Mohd Abdul Wahid Endut sebagai Bendahari.

Ketua Penerangan harus ditukar kerana terlalu sentimental dengan jawatan yang disandang sebagai Jurucakap Badan Perhubungan PAS Terenggganu.

Ustaz Datuk Husein Awang, ketua Dewan ulamak PAS Terengganu juga disebut sebagai layak dilantik sebagai timbalan pesuruhajaya, kerana pernah dilantik sebagai ketua penerangan Badan Perbuhungan PAS Negeri sebagai penyebab PAS dapat memerintah pada pilihanraya umum ke 10 (1999).

Penulis tidak nafi ustaz Husein Awang juga layak, tetapi biarkan beliau memegang jawatan ketua dewan ulamak yang fungsinya tidak kurang pentingnya ke arah menawan semula Terenggnau dalam pilihanraya umum ke 13 nanti.

Sebelum Ustaz Harun Taib dilantik sebagai pesuruhjaya baru Badan Perhubungan PAS Terenggganu, saya telah membayangkan bahawa PAS Terengganu akan mempunyai pesuruhjaya baru. Lebih lebil lagi Datuk Mustafa Ali dilantik sebagai setiausaha Agung bagi memenuhi tuntutan muktamar ke 55 yang mahukan seorang setia agung yang bukan terdiri dikalangan wakil rakyat.

Mustafa Ali walaupun ada sesetengah mempertikaikanya, kerana usianya, tetapi bagi penulis beliau masih layak menjadi setiausaha Agung PAS Malaysia kerana masih proaktif lagi walaupun kurang layak menjadi wakil rakyat kerana karismanya masih tidak dapat menawan hati pengundi akar umbi.

Biar pun ramai yang mempertikaikannya setelah diberi mandat menjadi pesuruhjaya PAS Terengganu, tetapi bagi penulis beliau merupakan tokoh yang layak memegang jawatan Setiausaha Agung PAS Malaysia.

Yang mengecewakan saya mengapa Ustaz Harun Taib, dilantik semula sebagai Pesuruhjaya PAS Terengganu pada hal sudah tiba masanya PAS Malaysia melantik muka baru untuk melakukan perubahan agar UMNO/BN Terengganu dapat ditumbangkan semula dalam musim pilihanraya umum ke 13 nanti.

Mengapa tidak mahu kepada yang baru. Jawapnya mudah sahaja. Mereka yang dipilh menjadi timbalan presiden dan niab naib presiden dan Ahli Jawatankuasa 2009/2012 tidak mahu kepada perubahan berlaku di Terengganu, sedangkan Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Perak memperolehi Pesuruhjaya baru yang barangkali ada asas yang kukuh PAS Malaysia berbuat demikian.Mengapa tidak berlaku di Terengganu. Pada hal sudah tiba masa dan ketikanya untuk berbuat demikian.

Apakah yang membuat PAS Malaysia kurang yakin dengan Ustaz Abu Bakar yang pernah menyandang jawatan ketua pemuda yang penulis rasa amat berfungsi kepada PAS Malaysia berbanding dengan ketua ketua pemuda, sepertimana Ustaz Halim Arshad, Mahfuz Umar dan Sallehudiin Ayub, kecuali zaman PAS berketuakan pemuda Mustafa Ali dahulu.

Apa yang penulis bangkitkan ini atas sebab banyak suara suara sumbang kedenagaran apabila PAS Malaysia melantik Ustaz Harun Taib sebagai Pensuruhjaya Badan Perhubungan PAS Terengganu 2009/2011, sah timbalan satunya Ustaz Abu Bakar Chik, timbalan duanya Mohd Abdul Wahid Endut, timbalan ketiganya Ustaz Saiful Mamat manakala Bendaharinya pula ialah Mahyuddin Abdul Rashid, ketua penerangan disandang oleh Nik Zawawi Salleh.

Nik Aziz temui pemimpin tertinggi PAS bincang kerajaan perpaduan

KOTA BAHARU Isu kerajaan perpaduan yang hangat dalam Pas ketika ini sehingga Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta timbalan presiden parti itu Nasharudin Mat Isa melepaskan jawatan jika mahu meneruskan agenda itu akan dibincangkan dalam satu mesyuarat khas parti itu tidak lama lagi.

Nik Aziz berkata selaku Mursyidul Am Pas, beliau telah dipertanggungjawabkan untuk mengatur dan mempengerusikan mesyuarat yang hanya akan dihadiri pemimpin tertinggi Pas termasuk Nasharudin.

"Saya sendiri akan menjemput Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang, timbalan presiden (Nasharudin) dan beberapa pemimpin Pas lain yang akan saya tentukan kemudian.

"Pertemuan ini saya namakan mesyuarat ukhuwah yang akan menyelesaikan isu kerajaan perpaduan ini. Buat masa ini masa, tarikh dan lokasinya belum lagi dapat ditentukan sama ada di Kuala Lumpur atau di Kelantan, bergantung kepada kesesuaian masa tetapi akan diadakan secepat yang boleh," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Harian Pas Kelantan di sini hari ini.

Mengulas lebih lanjut kenyataannya semalam yang meminta Nasharudin melepaskan jawatan, Nik Aziz berkata beliau belum dihubungi Nasharudin.

Ketika ditanya mengenai kerajaan perpaduan mengikut kehendaknya, Nik Aziz berkata gabungan pakatan pembangkang ketika ini adalah yang sebenarnya kerajaan perpaduan.

"Kenapa perlu nak cari yang lain (kerajaan perpaduan)? Kelebihan gabungan Pakatan Rakyat telah menghilangkan "Islam phobia" oleh bangsa lain seperti Cina dan sebagainya dan inilah dianya kerajaan perpaduan," katanya.

Pada mesyuarat hari ini, semua penyandang jawatan parti dalam Pas Kelantan masih dikekalkan kecuali jawatan setiausaha yang kini dipegang Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan, Zaki Ibrahim, menggantikan Datuk Takiyuddin Hassan.

"Hari ini adalah mesyuarat yang pertama penggal baru dan saya masih memegang jawatan Pesuruhjaya Pas Kelantan," katanya.BERNAMA

Laporan HKL: Tidak Ada Bukti Saiful Diliwat

(TV Antara) - Laporan perubatan Hospital Kuala Lumpur (HKL) yang diperakukan oleh 3 pakar mengesahkan tidak ada bukti Saiful Bukhari Azlan diliwat sebagaimana yang didakwa oleh beliau, kata peguamabela Datuk Sri Anwar Ibrahim, Sivarasa Rasiah.

Justeru pihak pembelaan yakin laporan itu bersama bukti- bukti lain akan menunjukkan tuduhan liwat terhadap anwar adalah tidak benar dan rekaan semata- mata.

Bercakap kepada media di satu sidang akhbar di Parlimen hari ini, peguam Sivarasa dan seorang lagi peguam Anwar, Amir Hamzah Arshad berkata pendakwaraya perlu membuktikan wujudnya penetrasi untuk menyabit kesalahan Anwar Ibrahim.

“Bukti terpenting dalam mana-mana dakwaan rogol atau liwat adalah bukti mengesahkan berlakunya penetrasi. Namun, tidak ada penemuan klinial yang mencadangkan adanya liwat dan tidak ada kesan luka mempertahankan diri pada tubuh pesakit,” kata Amir Hamzah.

Kes ini ditetapkan di dengar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 1 Julai nanti.

Sehubungan itu, salinan laporan perubatan dari Hospital Kuala Lumpur ini dilampirkan bersama afidavit yang difailkan mantan Timbalan Perdana Menteri itu semalam.

Anwar mengemukakan laporan berserta affidavit itu ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk membatalkan dakwaan sodomi itu.

Laporan perubatan ini bertarikh 13 Julai 2008 dan disahkan oleh tiga pakar dari hospital kerajaan.

Laporan HKL ini seraya menguatkan lagi laporan awal dari Hospital Pusat Rawatan Islam (Pusrawi) yang turut mengesahkan tidak ada penetrasi keatas tubuh Saiful Bukhari Azlan.

Pada 10 Mac lalu, Anwar mengaku tidak bersalah diatas dakwaan meliwat pembantu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 24, di sebuah kondominium di Bukit Damansara pada 26 Jun, tahun lalu.

Dakwaan sodomi ini terbit dikala mantan Timbalan Perdana Menteri itu menghadapi Pilihanraya Kecil Permatang Pauh.

Amir Hamzah juga berkata pembelaan telah diperincikan dan dirapi dan apa yang perlu sekarang ini hanyalah dokumen-dokumen yang belum diserahkan pihak kerajaan.

Dokumen ini termasuk laporan dari pegawai penyiasat kanan termasuk rakaman kamera litar tertutup (CCTV), carta ujian Asid Deoxyribonucleic (DNA), laporan pakar kimia, serta kenyataan dari penuduh.

“Kami mendesak kerajaan untuk segera menyerahkan dokumen-dokumen ini khususnya laporan ujian DNA supaya kita boleh melakukan ujian bebas serta mendapatkan khidmat-nasihat bebas,” kata Amir.

Peguambela memohon kepada mahkamah untuk membebaskan Anwar Ibrahim dari sebarang dakwaan sodomi atau menangguhkan prosiding sekiranya pihak pendakwaan gagal menyerahkan dokumen- dokumen tersebut.

ORANG MELAYU KURANG YAKIN KEPADA UMNO, ADA SEBABNYA

Cuma Nak Tahu Hak Melayu Dan Bumiputera, Apa Dia?

---------------Oleh Halik Zaman---------------

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria memberi amaran perpecahan orang
Melayu ketika ini terlampau teruk sehingga golongan majoriti itu
kelihatan terlalu lemah.

Saya sebenarnya tidak mahu mengulas isu-isu politik tetapi dalam soal
cadangan kerajaan perpaduan UMNO-Pas ini, saya setuju sangat jika ia
dapat dijayakan. Ia bukan sahaja boleh menyatukan orang Melayu malah
lebih dari itu mempertahankan agama Islam yang suci ini.

ULASAN HZ

NOTE: Mufti Perak, Harussani Zakaria, baru sahaja dapat gelaran Tan
Sri, beliau pun nak tunjuk lah, supaya orang tahu, dia tu Tan Sri yang
berjiwa Melayu. Tahniah Tan Sri.

Sejak bila orang Melayu bersatu? Sejak bila orang Melayu sudah
berpecah? Mungkin tangkapan Tan Sri Mufti, orang Melayu berpecah
akibat tsunami PRU12 8 Mac.08 ? Sebab kekalahan UMNO diluar
jangkaan. Kalau kekalahan UMNO itu dijadikan andaian perpecahan orang
Melayu, kita rasa tidak tepat. Kekalahan calon UMNO berlambangkan BN
itu sebenarnya berpunca dari kesadaran orang Melayu, yang tidak mahu
terima bidalan orang tua dulu dulu "Kalau sudah secupak tidak akan
menjadi segantang".

Selama 52 tahun, orang Melayu bermandikan dengan berbagai kata kata
slogan antaranya "Bersatu kita teguh bercerai kita roboh". Hasilnya
yang rakyat nampak, Perdana Menteri bertukar ganti, Ahli Ahli Kabinet
bertukar ganti, Yang Berhormat Yang Berhormat bertukar ganti. Bila
mereka sudah bersara, hidup mereka pun mewah. Namun orang Melayu,
masih tetap duduk dirumah rumah setinggan. Tetap "kais pagi makan
pagi, kais petang makan petang."

Bukan kerana UMNO kalah Pilihan Raya Umum Ke12 orang Melayu sudah
berpecah. Tapi kerana orang Melayu mahu perubahan, orang Melayu mahu
keluar dari kepompong kemiskinan, maka kuasa undi orang Melayu itu
yang menolak pemimpin pemimpin Melayu yang rasuah, menyalagunakan
kuasa, supaya pemimpin pemimpin Melayu sedar, selama 52 tahun rakyat
menuntut perubahan, namun orang Melayu cuma dengar slogan demi slogan
sahaja. Tidak ada perubahan ketara, malahan kos hidup rakyat terus
bertambah melambong tinggi.

Ada kah jika Kerajaan Perpaduan UMNO/PAS itu wujud, tujuannya nak
tubuhkan Kerajaan Melayu? Semua Menteri Menteri Melayu? Kalau bukan
tujuan Kerajaan Perpaduan untuk menubuhkan Kerajaan Melayu, Najib pun
sudah berkata, " Kerajaan Perpaduan sama sahaja macam Kerajaan Barisan
Nasional juga, untuk semua bangsa dan agama. MCA ada Cina, Gerakan pun
ada Cina, MIC ada India, PPP pun ada India dan lain lain bangsa.
Halatujunya sama, matlamatnya sama, perjuangannya sama, cuma BN ada
dalam Kerajaan Perpaduan, sebab PAS turut sama. "

Apa bezanya PAS dalam Pakatan Rakyat, ada PKR ada DAP juga? Dalam
Pakatan Rakyat pun boleh dihidupkan Kerajaan Perpaduan. Pemimpin
Pakatan Rakyat sudah pun berikrar kepada rakyat, jika diberi mandat
memerintah Kerajaan Malaysia, tugas utamanya untuk menghapuskan
rasuah, membetulkan sistem kehakiman, membetulkan sistem Kerajaan,
membantu mengatasi permasalahan rakyat miskin luar dan dalam bandar.

Adakah kalau orang Melayu memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat,
dianggap oleh Tan Sri Mufti sebagai perpecahan? Bila orang Melayu
bersatu menyokong UMNO, dianggap Melayu sudah bersatu? Dalam Barisan
Nasional pun ada orang Cina, orang India, Kadazan, Iban dan Dayak.
Sama seperti Pakatan Rakyat tidak berbeza, ada orang Melayu, Cina,
India, Kadazan/Iban dan Dayak.. Apa masalahnya, Tuan Mufti Perak?

Rakyat Malaysia semua sama. Tidak dikira darjat atau kesukuan dan puak
puak. Dalam Kad Pengenalan pun bunyinya sama sebagai "Warga Negara
Malaysia" dalam surat beranak pun sama ditulis "Warga Negara
Malaysia". Tidak ada pun kita lihat ada tertulis "Anak Jati Melayu
Malaysia" dan di Sabah tertulis "Anak Jati Bumiputera Sabah?"

Semua suku puak dalam Malaysia, "hak mereka terpelihara dalam
Perlembagaan Persekutuan". Tidak perlu lagi dipersoalkan. Kadang
kadang orang Melayu atau Bumiputera sendiri timbulkan persoalan, ingin
nak tahu pengertian, "hak mereka terpelihara dalam Perlembagaan
Persekutuan". Hak apa itu?

Walaupun ada disebut dalam Perlembagaan Persekutuan bahawa "Hak orang
Melayu dan Bumiputera terpelihara dalam Perlembagaan Persekutuan".
Orang Melayu dan Bumiputera nak tahu, hak apa yang dijamin dan
dipelihara dalam Perlembagaan Persekutuan itu? Tidak disebut hak itu
secara "detail perticular in material".

Nak kata kita Melayu dan Bumiputera berhak dapat tanah, pun tidak
nampak. Berhak dapat rumah tidak juga. Berhak dapat bantuan Kerajaan,
bukan semua Melayu dan Bumiputra sahaja yang dapat. Berhak mendapat
biasiswa, semua Warga Negara Malaysia pun dapat juga.

Orang Melayu dan Bumiputera sendiri tidak tahu apa itu "hak mereka"
untuk dapat sesuatu dari Kerajaan? Sebab tidak ada disebut sesuatu
"kebendaan itu yang merangkumi pengertian hak". Cuma yang ada disebut
dalam Perlembagaan Persekutuan hak orang Melayu dan Bumiputera
terpelihara dalam Perlembagaan Persekutuan. Itu sahaja.

Perlu dijelaskan oleh Kerajaan UMNO/BN, hak yang berbentuk apa, orang
Melayu dan Bumiputera dapat keistimewahan dari Kerajaan? Jelaskan
secara detail dan perticular satu persatu. Ini memudahkan orang Melayu
dan Bumiputera menuntut hak mereka dari Kerajaan UMNO/BN.
HZ

Utusan, Kerajaan Perpaduan dan Najib

OLEH Hasmi bin Hashim

Najib Razak terang-terangan cuba menangguk di air keluh di atas isu “kerajaan perpaduan.” Di satu sudut lagi, ada batu api lainnya yang cuba bercakap tentang “perpecahan di kalangan orang Melayu” sekarang ini buruk sekali. Ditambah minyak oleh tafsiran politik cetek segelintir pihak yang tiba-tiba mahu melihat persaudaraan Islam, tanpa sedar realiti politik.

Tapi, semua kekeliruan dan kedangkalan itu tidak lain diputarkan oleh media yang dikuasai Umno-BN, sepertimana diputar-belit kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahukan agar Chin Peng diberi kebenaran untuk pulang. Hujah Anwar di dalam Kongres Khas itu adalah bersandarkan prinsip kemanusiaan, tanpa melupakan bagaimana gerakkan pengganas komunis telah menyebabkan ribuan nyawa melayang.

Namun, konteks ini telah dicabut oleh Utusan Malaysia, yang tiba-tiba melaporkan serangan balas dengan menemuramah beberapa bekas prajurit–kemudian dijadikan tajuk berita utama dua hari selepas kenyataan Anwar. Utusan langsung tidak merasakan tanggungjawab untuk memberikan latar isu berkenaan secara jelas, sepertimana akhbar itu juga langsung tidak merasa bersalah untuk membuat liputan adil dengan menyiarkan kenyataan balas dari Anwar.

Utusan, seperti yang kita tahu, punya “tugas” dan “tanggungjawab politik” kepada tuan politik mereka, iaitu Umno yang memegang saham terbesar di badan media itu. Kini, Presiden Umno adalah Najib Razak. Oleh itu, mudah untuk dibaca bagaimana isu Kerajaan Perpaduan yang dimainkan habis-habisan oleh Utusan Malaysia bolehlah dianggap sebagai “agenda 1Malaysia” yang dicanang Najib.

Kita bisa sahaja menyaksikan bagaimana berhempas pulasnya Utusan Malaysia, di halaman yang memuatkan hal-hal politik (tidak kiralah sama ada berita atau rencana) cuba mempertahankan kerajaan Umno-BN di Perak selepas membuat rampasan kuasa. Ramai yang percaya, misi rampasan kuasa itu adalah misi Najib sewaktu timbalan perdana menteri–juga sebagai profail beliau untuk ke jawatan perdana menteri seperti yang disandang hari ini.

Saya masih ingat, bagaimana tidak selesanya anggota dan simpatisan Pas, apatah lagi di kalangan orang Keadilan apabila tersebarnya berita Anwar akan kembali menyertai Umno. Berita itu tersebar tidak lama selepas Anwar bebas dari penjara. Berita itu juga sedikit sebanyak telah mengikis keyakinan penyokong Reformasi, sehingga Anwar segera membuat kenyataan terbuka bahawa beliau akan berjuang bersama Keadilan, Pas dan DAP.

Anwar membuat kenyataan itu berkali-kali. Beliau juga menyebutkan bagaimana tidak beliau lupakan jasa teman-teman dan rakyat keseluruhannya yang bersama sewaktu beliau dihumban ke penjara. Anwar membuktikan kata-katanya–meski beliau memang punya “jalan potong” yang dilihat akan memudahkan beliau.

Golongan yang melihat payahnya dan mustahilnya Anwar, Keadilan, Pas dan DAP (sebagai satu ikatan politik) untuk memerintah negara, menang secara demokrasi, akhirnya menyeberang dan menganggotai Umno. Bagi yang bukan Melayu, mereka keluar dan kembali kepada asas politik yang dibentuk penjajah, iaitu parti-parti yang berasaskan perkauman.

Kini, Najib terang-terangan mahu menghidupkan kembali sentimen politik perkauman–meski secara retoriknya, beliau bercakap tentang konsep “1Malaysia” karena sedar bagaimana sokongan bukan Melayu hilang begitu besar kepada BN dalam Pilihanraya Umum yang lalu.

Kerajaan Perpaduan tidak lain tidak bukan adalah idea di mana kuasa politik orang Melayu (sebagai golongan majoriti) hanya dapat dipertahankan apabila orang Melayu bersatu. “Bersatu” ertinya di sini, tentulah dengan tunduk dan memenangkan Umno sebagai tunggak Kerajaan Perpaduan itu.

Mungkin ramai yang beranggapan bahawa dengan kemenangan Umno itu kelak, tak mengapalah asalkan, akhirnya kuasa politik Melayu dapat dikekalkan. Maka, Islam sebagai ugama bagi orang Melayu pun terpelihara.

Mereka tidak lagi mampu melihat, atau barangkali terlupa ingatan Tuhan sendiri, bahawa jatuh-bangun, besar atau binasanya sesuatu kaum itu bukan karena sesuatu kaum itu bersifat assabiyah. Jauh sekali kalau kaum itu zalim, tentu akan binasa dan tak akan mungkin ada satupun parti politik Melayu ketika itu dalam mempertahankan nasib orang Melayu.

Dengan itu, tidak terlalu sukar untuk kita berfikir dan mempercayai bahawa umat Melayu (termasuk kaum-kaum lain di Malaysia) dapat diselamatkan, dijayakan, dipelihara ugamanya, tanpa bekerjasama dengan Umno. Tanpa menyambut tangan Najib yang sudah mempersiapkan segala tipu helah sepertimana yang kita tahu mainan umumnya ahli politik Melayu di dalam Umno.

Biarkan ‘kerjasama’ dengan Umno itu terlalu perlu dan mendesak, ia adalah untuk menghapuskan kezaliman–termasuk kezaliman yang begini bertompok, yang dilakukan sendiri oleh Umno. Seandainya “perpaduan” hanya bererti untuk memperkukuh kezaliman, atau kata manis untuk merebut atau tamak kuasa, kita harus perlu segera ingat, bagaimana kepada anak-anak kecil Muslim pun telah diajar, bahawa “perpecahan di kalangan umat, adalah rahmat.”

Nampaknya makna “perpaduan” perlu juga dilihat dan ditafsir dari perspektif baru–agar kita dapat bebas daripada perangkap assabiyah dan politik perkauman yang dipersipkan oleh penjajah melalui Umno. Makna “perpecahan” juga tidak selamanya negatif, andai golongan yang dianggap terpecah itu, tidak lain tidak bukan sedang gigih berikhtiar untuk menggali sedalamnya keyakinan terhadap kebenaran dan keadilan.

Saya menyusulkan agar, makna “Kerajaan Perpaduan” yang cuba sedaya upaya dijayakan oleh Najib, dengan agenda-agenda mengekalkan kuasa golongan yang lemah dirinya mempertahankan idealisme, prinsip dan jelas nyata tunduk kepada kezalimanan selama ini, wajib ditolak. Terutamanya di kalangan orang Melayu. Karena, sekali lagi, Melayu akan terselamat bukan dengan menyerah tengkok kepada puak yang jelas nyata menipu dan memperbodohkan kita selama ini.

NIZAR MAHU SURUHANJAYA DIRAJA DITUBUHKAN SIASAT RAMPASAN KUASA DI PERAK

Ahli Parlimen Bukit Gantang Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menggesa Suruhanjaya Bebas dan badan siasatan yang berwibawa diwujudkan secepat mungkin bagi mengkaji perkara yang tidak diadili dengan telus dan adil.

Suruhanjaya tersebut harus ditubuhkan untuk menyiasat rampasan kuasa di Perak, terutama sekali mengenalpasti dalang perbuatan itu yang mengheret Perak ke krisis perlembagaan yang paling buruk dalam sejarah negeri itu. Menteri Besar Mohammad Nizar Jamaluddin dari Pakatan Rakyat berkata siasatan telus dan terperinci perlu bagi mengenalpasti apakah motif disebalik kudeta haram Barisan Nasional itu.

“Kita minta kerajaan menubuhkan satu suruhanjaya bebas menyiasat rampasan kuasa di Ipoh untuk mengenalpasi siapa yang terbabit, mengapa ia berlaku dan untuk apa ia berlaku,” kata Nizar.

“Sekiranya rampasan kuasa itu ada kena mengena dengan rasuah, kita mahu tahu siapa rasuah siapa supaya ia tidak lagi berlaku di masa akan datang. Maka dengan itu, Suruhanjaya Siasatan Diraja harus ditubuhkan untuk menyiasat krisis ini,” katanya kagi.

Nizar menghadiri mesyuarat Dewan Rakyat semalam selepas tamat tempoh pergantungan dua hari keatas beliau dan enam lagi Ahli Parlimen Pakatan Rakyat kerana memakai lilitan “Bubar DUN” di dalam Parlimen. Pemakaian lilit kepala dan tangan menuntut DUN Perak dibubarkan adalah sebahagian daripada kempen wakil Pakatan Rakyat dalam usaha memulihkan demokrasi di Perak Darul Ridzuan.

Perak diheret dalam kemelut politik berpanjangan setelah Perdana Menteri Najib Razak dituduh mendalangi rampasan kuasa dengan “membeli” tiga ADUN Pakatan Rakyat termasuk dua yang menghadapi tuduhan rasuah.

Mantan Perdana Menteri Mahathir Mahathir Mohamad sebelum ini berkata sokongan ADUN yang terbabit dalam rasuah tidak akan memberi sebarang kredibiliti kepada BN mahupun UMNO.

“Saya telah mengutarakan soalan kepada Perdana Menteri, samada beliau mahu menjawab atau tidak kita tidak tahu, namun dalam masa yang sama juga kita kemukakan usul satu suruhanjaya ditubuhkan, dengan disertai oleh ulama-ulama untuk melihat apakah hukumnya merampas kuasa, dan dimana asas di dalam Al-Quran yang membenarkan mereka merampas kuasa,” kata Nizar.

Nizar berkata kerajaan BN tidak harus menolak cadangan ditubuhkan Suruhanjaya Siasatan itu kerana ia membabitkan kepentingan awam.

“Kita hendak seluruh rakyat Malaysia tahu ini satu tindakan yang zalim dari Umno-Barisan Nasional. Maka kita pohon satu suruhanjaya bebas ditubuhkan secepat mungkin. Sekiranya kes lebam mata Anwar Ibrahim dan skandal kehakiman VK Lingam ada suruhanjaya bebas ditubuhkan, kes Perak ini mempunyai implikasi yang lebih besar,” kata Nizar.

Kerajaan Perpaduan Dan kerajaan gabungan Oleh Ust Harun


Konsep Kerajaan Perpaduan – Ustaz Harun Taib

KUALA TERENGGANU – Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat, Dato’ Ustaz Harun Taib telah memberikan perpektif, konsep kerajaan perpaduan yang sebagaimana dikemukakan oleh Presiden PAS Dato’ Seri Abdul Hadi Awang.

Menjawab pertanyaan wartawan dalam sidang media di Pejabat PAS Terengganu semalam, katanya, beliau tidak mahu memberikan komen tetapi akan menerangkan konsep tersebut.

”Sepatutnya saya tidak komen kerana Presiden tidak ada, saya akan menerangkan, bukan pandangan,

”(ia adalah) apa konsep kerajaan perpaduan yang dikemukakan Presiden PAS,”jelasnya yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu yang baru dilantik.

Beliau berkata, konsep kerajaan perpaduan itu mestilah dilihat urutan satu persatu bermula dengan tema ucapan dasar Muktamar PAS baru-baru ini, “Islam Memimpin Perubahan”.

Katanya Negara Malaysia mestilah berubah dan PAS mahu perubahan itu mesti dipimpin oleh Islam.

”Kalau perubahan kerajaan dipandu oleh Islam, perubahan SPR dipandu oleh islam, perubahan kehakiman dipandu oleh Islam,”

”sekarang ini yang mendepani kerja-kerja dan perjuangan Islam adalah PAS, jadi PAS yang akan memimpin sebuah kerajaan perpaduan, ini satu lontaran,

”jika semua orang (pihak) setuju, DAP setuju, PKR setuju, UMNO Setuju, MIC setuju, MCA setuju dan parti Sabah Sarawak setuju,”katanya.

Beliau berkata sekiranya hanya PAS dan UMNO (sahaja) bergabung, ianya bukan sebuah kerajaan perpaduan tetapi ia adalah sebuah kerajaan gabungan (campuran).

”PAS dengan UMNO tidak timbul, bukan PAS dengan UMNO sahaja, kalau PAS dan UMNO sahaja tak perlu melontarkan secara terbuka (konsep kerajaan perpaduan), bisik-bisik dengan UMNO (sahaja boleh) tubuh kerajaan,

”tidak (akan) berlaku, tidak ada gagasan, tidak ada seorang pun orang (ahli) PAS nak (gabung PAS dengan UMNO),”tegasnya.

Menurutnya konsep kerajaan perpaduan akan dibincangkan disemua peringkat pimpinan PAS dan Pakatan Rakyat.

Walaupun begitu, katanya, jika semua bersetuju sekalipun, ia tidak boleh dilaksanakan kecuali satu Muktamar Khas diadakan bagi mendapat persetujuan semua ahli-ahli PAS,

Justeru, menurutnya, perlaksanaan kerajaan perpaduan akan mengambil masa dan tidak boleh dilaksanakan dalam masa yang singkat.

http://buletinonline.net

Perpaduan: Nuridah tunggu surat Shahrizat


KUALA LUMPUR, 18 Jun (Hrkh) -Ketua Dewan Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Mohd Salleh menunggu surat daripada Ketua Wanita Umno, Dato' Seri Shahrizat Abdul Jalil berhubung kenyataan mempelawa pemimpin wanita PAS untuk berbincang soal perpaduan orang Melayu bagi memelihara perpaduan ummah.

Menurut beliau, perkara tersebut akan dibawa dalam mesyuarat Dewan Muslimat PAS Pusat dan akan dipanjangkan kepada pimpinan PAS Pusat yang bermesyuarat pada 22 Jun nanti.

Shahrizat, yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat membuat pelawaan itu kerana dakwaannya pemimpin dalam pembangkang tidak mampu membuat pendirian mengenai idea kerajaan perpaduan yang dicetuskan oleh Presiden PAS, Dato' Seri Abdul Hadi Awang.

"Saya akan mengeluarkan jemputan kepada Ketua Dewan Muslimat PAS bagi bertermu dan membincangkan isu itu secara ikhlas. Saya harap Dewan Muslimat akan menerima jemputan saya," katanya dalam "Facebook" beliau. - mks._

Mahfuz dan Salahudin minta Ustaz Nasharudin jumpa Tok Guru

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Hrkh) - Dua Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub meminta Timbalan Presiden, Ustaz Nasharudin Mat Isa bertemu dengan Mursyidul Am, Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat dalam masa terdekat.

Beliau menasihatkan Nasharudin bertemu dengan Tok Guru bagi meredakan isu berhubung gesaan Tok Guru agar beliau melepaskan jawatan selaku ahli Parlimen Bachok semalam.

Mahfuz yang ditemui di Dewan Rakyat hari ini berkata, sejak pagi tadi beliau cuba menghubungi Nasharudin bagi membincangkan cadangan bertemu dengan Tok Guru, bagaimanapun gagal.

"Saya cuba telefon beliau tetapi tidak berjaya, namun saya telah mengirimkan SMS kepadanya menyatakan cadangan agar beliau bertemu dengan Tok Guru.

"Sebagai orang muda beliau kena lihat positif bahawa apa yang diluah Tok Guru adalah untuk lihat masa depan beliau dan parti lebih baik.

"Saya percaya Tok Guru tidak ada sifat kebencian terhadap beliau sebab apa yang dilakukan Tok Guru atas dasar kasih sayang sepertimana sifat seorang ayah yang kadang menegur dan memukul anak atas dasar kasih sayang dan bukan kerana benci," katanya.

Mengulas isu yang sama, Salahudin Ayub turut mahu Nasharudin bertemu dengan Tok Guru dalam masa terdekat.

Penyelesaiakan secara 'anaka beranak' adalah penting dalam hal ini bagi meredakan ketegangan, ujarnya.

Beliau berharap harap Nasharaudin boleh melakukan demi kebaikan beliau dan redakan keadasn dan keresahan dalam parti.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan akan ada mesyuarat khas sekembalinya Presiden PAS dari luar negara hujung minggu ini bagi membincangkan isu terbabit./wann _

Kerajaan perpaduan syor PAS samar, kata Mahathir

Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata kerajaan perpaduan yang disyorkan PAS masih samar dan perlu diberi penjelasan terpeinci mengenai pelaksanaannya.

Beliau berkata, PAS perlu menyatakan dengan khusus maksud sebenar kerajaan perpaduan yang disyorkan mereka sama ada kerjasama itu hanya melibatkan Pakatan Rakyat dan Umno ataupun Barisan Nasional (BN) keseluruhannya.

"Mereka tak nyatakan secara terpeinci, apa maksud mereka dengan kerajaan perpaduan... jika PAS dan Umno sahaja, maknanya kita akan ada kerajaan Melayu.

"Macam mana Umno nak tinggalkan rakan-rakan lain dalam BN dan sertai kerajaan perpaduan, sama juga dengan PAS, takkan mereka nak tinggalkan parti sekutu mereka.

"Kita buat janji nak kerjasama dengan, lepas itu tinggal kawan-kawan kita nak kerja dengan orang lain," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

The Ulamas and Erdogans in PAS

At that time the term Erdogan was yet be coined. But now Nasharudin is dubbed by the media as an ulama. No more professional.

By MOHSIN ABDULLAH, MySinchew

THE LOCAL media dubbed the recent PAS election as a fight between the ulamas and Erdogans (after Turkish PM Recep Tayyip Erdogan who is seen by many including in the West as a “ moderate” ). And the ulamas won.

But did they really beat the Erdogans ? I’ll rephrase that. Are there ulamas and Erdogans in PAS?

“The public can intepret. To me the difference is vague,’’ said PAS veteran Mustafa Ali .

I somehow tend to agree with Cikgu Pa, as Mustafa is affectionally known in the party. Ulama is Arabic for Islamic scholar i.e. they have an indepth knowledge of Islam, they know the content and meaning of the holy Quran, the kitab or books on religion etc. And ulamas to say the least are ‘practising Muslims’.

By that I mean they do what Muslims are ordained to do and refrain from things Muslims must not do. Most PAS leaders especially in the top rung , fit that bill. At least seen from a wide and a ‘general’ standpoint.

So I say it now. There are only ulamas in PAS leadership, meaning they are all ulamas. The leaders seen or rather labelled as Erdogans are in fact ulamas.

The so called difference is just a matter of approach (hardline, strict or moderate) and the dress code (a choice of wearing the jubah or robe, baju Melayu“ or shirt , tie and suit).

PAS members call their leaders ustaz. And ustaz is Arabic for teachers. Although ustaz can also be used to call our sekolah rendah sekolah menengah cikgu, we do not. Simply because in the Malaysian context ustaz is for Islamic religious male teachers.We call the ladies ustazah.

By calling their leaders ustaz, PAS members are in fact acknowledging that their leaders are well versed in religion, good enough to teach and show the way to the right path’. In short, ulamas.

Hence Nasharudin Mat Isa,Deputy President is Ustaz Nasa to PAS members. So too is Ustaz Hadi (PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang). To them ustaz is much more revered compared to other title.

And speaking about Nasharudin, it’s interesting to note that when he won the party deputy presidency in 2005, he was labelled by the media as ‘golongan profesional’ or member of the professionals in PAS. At that time the term Erdogan was yet be coined. But now Nasharudin is dubbed by the media as an ulama. No more professional.

A look at the party structure and we find the various wings as we would in other political parties. In PAS it’s called Dewan. There’s Dewan Pemuda for the youth wing, Dewan Muslimah or the women’s wing. Something not in other parties is of course the Dewan Ulama. Each with its head or chief and office bearers.

Then there’s the “jawatan kuasa PAS Pusat” or PAS Central Committee. That would be the Majlis Tertinggi in UMNO or the MCA CWC.

In UMNO the Majlis Tertinggi is supreme. But the same can’t be said for PAS “jawatankuasa pusat”. While it is chaired by the president and can decide on many important issues , there’s another body which is higher that the jawatankuasa pusat. That would be the Majlis Syura.

It is a council of leaders, perhaps to show that PAS is governed through a collective political leadership, one which is consultatative and concensus seeking. It’s not dominated by one individual. In it sit both president and Murshidul Am or spiritual leader,

So who’s bigger? Who’s more powerful? President or Murshidul Am? Structure wise it’s the president but then they don’t have a Murshidul Am, spiritual leader for nothing. Again Mustafa’‘s words come to mind. The difference is vague.

But one thing’s for sure. In PAS, ulamas are in control. Always have been and always will be.

MOHSIN ABDULLAH is Editor-in-Chief News and Current Affairs ntv7 & 8TV

Penulis blog disaman RM1 juta

SHAH ALAM 18 Jun - Pensyarah Kanan di Jabatan Pengajian al-Quran dan As-Sunnah, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) hari ini memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Sivil di sini terhadap seorang penolong pengarah untuk menuntut ganti rugi RM1 juta kerana mendakwa difitnah.

Dr. Azwira Abdul Aziz, 41, selaku plaintif bertindak menyaman defendan, Zamihan Mat Zin, 32, Penolong Pengarah Pusat al-Quran dan Ilmu Teras (PQIT), Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) yang juga pemilik blog al-ghari.blogspot.com.

Saman tersebut difailkan melalui peguam Adnan Seman @ Abdullah pada pukul 10.40 di pejabat pendaftar mahkamah tersebut. - Utusan

Sultan tolak idea jambatan ketiga PM....Ada berani Najib Derhaka dengan Sultan Johor...???

Sultan Johor hari ini menolak cadangan pembinaan jambatan ketiga menghubungi Johor dengan Singapura seperti saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bulan lalu.

Titah Sultan Iskandar Ibni Al-Marhum Sultan Ismail itu disampaikan oleh Tengku Mahkota Johor ketika merasmikan persidangan penggal kedua DUN Johor pagi ini.

"Beta dititahkan oleh Sultan Johor bahawa baginda tidak bersetuju dengan cadangan pembinaan jambatan ketiga itu," baginda dipetik bertitah oleh akhbar Berita Harian.

Mahathir Yesterday, Kuan Yew Today

by shuzheng

In response to Mahathir the Great

Mahathir: 1. Ancient China considered itself the centre of the world and called itself the Middle Kingdom. And well it should. It was far more advanced in every way than Europe of the Dark Ages. Maybe China is thinking of making a comeback.

Answer: The definition of the “world” where ancient China thrived included neither India nor Pakistan? Those are (still) parts of the Indian subcontinent world at which Mahathir’s ancestors kowtowed to the Arabs then joined with them to convert the Malays. China is not “thinking” of a comeback. It has come back, so that never again will it be ruled by some smelly barbarians from the North or the West, and it comes back not because Mahathir said it.

Mahathir: 2. But we already have a new Middle Kingdom now. During Lee Kuan Yew’s triumphant visit to Malaysia he made it known to the Malaysian supplicants that Singapore regards the lands within 6000 miles radius of Singapore as its hinterland. This includes Beijing and Tokyo and of course Malaysia.

Answer: If Singapore’s hinterland runs 6,000 miles, then that would include India and Pakistan. Why? Singapore must not have either? Mahathir is dreaming of keeping Pakistan for his in-laws? They can have it, by all means please. And if this is so, is Mahathir worried more for the Malay or his ancestral homeland?

Mahathir: 3. Of course this self-deluding perception places Singapore at the centre of a vast region. It is therefore the latter day Middle Kingdom. The rest are peripheral and are there to serve the interest of this somewhat tiny Middle Kingdom.

Answer: Self is what it perceives, so perception is never delusional to the self; it can only be erroneous against reality. Peripheral by definition does not serve the center; it is served by the centre. (The “rest”, in the periphery, is collective grammar form and must be followed by a singular “is”, not plural.) Or, to put the same thing in terms of physical laws, the centre holds the periphery from spinning off into oblivion.

One could go on … and on. But that’s enough. That was largely to demonstrate how an intellectual midget in Mahathir the Great could have once ruled 20 million inhabitants, and he can’t even make sense. And what has he to show for the rule? Empty, unusable tower buildings that twinkle only in the sun, and failed and corrupted institutions, and a crumbling political party named Umno. And he knows it, especially when Lee Kuan Yew comes around and flashes off at him like a mirror. This is the reason he hates Lee Kuan Yew. Side-by-side Mahathir’s failings immediately show up, and Mahathir the Great is revealed as Mahathir the Great Goofer.

Note the two themes running through the Mahathir ranting.

One. Hollowness. Nothing substantive; no intellectual content; lots of puff. And yet he says he has “a lot more to say”. Well thank you very much for your future report. We’d be happy to see you take your “lot” with you, into the next life.

Two. Racism. Mahathir just cannot get away from pitting the Malays and Chinese against each other. Why? What have the Chinese stolen from Mahathir for him to pit the two groups together? Mahathir had to invent grievances (Malay Dilemma) 30, 40 years ago to get to power. After he has got that power, what has he delivered to the Malays? Horse riding clubs? Nothing, other than regress the Malays from their sanity, stoic tranquility (reminds of the good Kelantanese Nik Aziz, excepting the moments that Nasha fellow came along to vomit on his lap), and self-reliance. Think of it: more than 30 wasted years, a whole generation ruined and more. Further proof of his misdeeds? Today, two million Malay voters don’t want him to rule them.

There is a third theme in Mahathir’s posting, but this says only of his individual personality. This personality is a reflection of his generation as well as age: English educated, yet bigoted, yet illiterate, yet undiscerning. The English-educated social class likes to think they have a generous multicultural worldview and because they went to St John’s and some elitist Kuala Kangsar College they are therefore liberal and indulgent. Yet Mahathir is evidence of the opposite: racist, authoritarian, intolerant, and – dare we say? – stupid. He is, in spite of their mutual animosities, identical to the Malaysia Today horde, a motley of St Xavier types, drifting, selfish, quarrelsome middle-aged and old men, endless days on the Net, illiterate in maths, science and history, jobless, absent of identity roots, confused personalities, Chinese who can’t read Chinese, not even their mother’s name, Tamils who cannot read Tamil, and all write in bad English.

The contrast between Mahathir and Kuan Yew is all the more glaring if you consider that both were former premiers and today over 80. Kuan Yew, exploiting his influence from the past, spends the remaining days of life working for his country. But what is it that Mahathir does? Alone at his desk, his mouth froths bitterness, he fights old ghosts and is today useless in the service not only to himself but especially to “his” country because, in the past, he made enemies out of everybody.

There is also another difference between the two.

Kuan Yew neither despises nor envies the Malays, but he is concerned about preserving the Chinese identity while he is astute enough to know that it does the Chinese a world of good if the Malay neighbour improves his lot. Mahathir’s racial hatred is visceral so his policy actions, especially those during his time as premier, stem not out of any respect for the Malay existence, but if those policies undermine Malay economic welfare because they would put down the Chinese, then he wouldn’t mind. Such an attitude, his, explains why the Singapore-Malaysia issues over bridges, sand, water and railway are so intractable. The misfortune of the last 20, 30 years is the general Malay population didn’t see through Mahathir, drowned as they were into deadness by the bellicose shouting, name calling, quarreling and insults all of which he now delivers through his blog site. Added to this dint obstructing clarity is the drum beating from the sidelines of Mahathir, the Malaysia Today illiterate horde.