Rabu, 27 Mei 2009

Warna-warna Malaysia: Rakyat hilang hak berpakaian?

Oleh Faisal Mustaffa
Sejak beberapa musim ini, rakyat sudah mula terkeliru dan rungsing mengenai pakaian yang mereka kenakan setiap hari.

Mutakhir ini, warna pakaian yang dipakai pada satu-satu keadaan akan membawa kemudaratan sehingga boleh dibawa ke mahkamah dan bermalam di dalam lokap.

Pakaian Hitam

Pada Mei 5 lalu, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) melancarkan 1MalaysiaGelita [dalam Bahasa Inggeris, 1BlackMalaysia] yang menuntut agar Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dibubarkan dan diadakan pilihan raya kecil. Justeru, seiring dengan kempen tersebut, Bersih menyeru seluruh rakyat berpakaian hitam pada Mei 7 semasa DUN Perak diadakan.
Pada hari tersebut, seramai 126 orang termasuk wakil-wakil rakyat ditangkap di Ipoh. Kebanyakan mereka berpakaian hitam. Menurut beberapa video klip yang diambil, ada seorang warga Ipoh yang beriadah setiap pagi juga ditahan bersama yang lainnya, hanya kerana dia berpakaian hitam. Orang tersebut kelihatan terpinga-pinga apabila ditangkap anggota polis yang berpakaian preman.

Pada Mei 7 juga, sekotak baju hitam peniaga yang berniaga di luar masjid di Ipoh dirampas dan penjualnya ditangkap. Sebanyak lebih kurang 170 helai pakaian ‘ditahan’ sebagai bahan bukti.

Keadaan lebih runcing apabila belasan orang ditahan polis baru-baru ini kerana mengadakan acara menyala lilin dan berpakaian hitam di Brickfields, Kuala Lumpur dan di tempat-tempat lain. Pihak polis telah mereman selama tiga hari 16 orang yang ditangkap pada malam Khamis di Teratai, Selangor manakala Adun Teratai, seorang wanita, diminta menanggalkan pakaian hitamnya lalu memakai pakaian seragam lokap.

Pakaian Putih

Pada Mac 7 lalu, juga pernah diadakan tangkapan besar-besaran seramai 124 orang kerana berpakaian putih semasa menghantar memorandum ke Yang Di-Pertuan Agong menuntut pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI). Di baju-T putih mereka tertera simbol anti-PPSMI dan yang lainnya ‘152’ menandakan hak rakyat mengenai bahasa kebangsaan mengikut nombor Artikel Perlembagaan Persekutuan.

Pada waktu itu juga, seramai sekurang-kurangnya 4,000 menyaksikan pihak polis meleraikan perarakan yang dianjurkan oleh Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) dengan menembak gas pemedih mata.

Pakaian Merah


Pada Julai 6, 2007 Gerakan Rakyat Anti Manipulasi Minyak (Geramm) dan Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) mengadakan perhimpunan besar-besaran menuntut harga bahan bakar turun. Mereka melancarkan merah sebagai warna rasmi dalam kempen bantahan mereka. Selepas perundingan dijalankan, akhirnya mereka dan pihak polis bersetuju untuk perhimpunan itu diadakan di Stadium Kelana Jaya, Selangor.

Salah satu publisiti yang diadakan sebelum ke tarikh Julai 6, 2008 Geramm menganjurkan program yang berjalan secara aman (Peace Walk) pada Jun 28 dan diakhiri dengan penangkapan dua orang peserta berhampiran komplek membeli-belah Sogo di ibu negara. Mereka dan kesemua yang menyertai perarakan itu berpakaian merah.

Pakaian Jingga


Pertubuhan Tindakan Hak-hak Hindu (Hindraf) melancarkan jingga sebagai warna rasmi pergerakan tersebut. Jingga menjadi ketakutan kerajaan sehingga kerajaan terpaksa memutuskan untuk mengharamkan pertubuhan tersebut.

Pakaian Kuning


Pada November 10, 2007 perarakan bersejarah yang bermatlamat menuntut pilihan raya bersih dan adil memperlihatkan pusat bandaraya Kuala Lumpur dibanjiri dengan kuning.

Perhimpunan massa itu mensasarkan untuk mengumpul seramai 100,000 orang tetapi malangnya, banyak bas-bas yang ditahan sewaktu dalam perjalanan ke Kuala Lumpur dan polis merampas baju-T kuning.

Sungguhpun pemandu tidak berpakaian kuning tetapi ada kereta menuju ke KL yang digeledah bagi mencari pakaian kuning!

Di beberapa tempat, misalnya Masjid Jamek, polis bertindak ganas dengan menembak gas pemedih mata. Di Pasar Budaya, polis mengarahkan kompleks tersebut ditutup bagi menghalang ‘orang kuning’ dapat berlindung dan berhimpun. Di Masjid Negara, mereka dikepung dengan kawalan pihak polis yang ketat.

Kuning dipilih kerana salah satu tuntutannya ialah untuk media adil. Tuntutan lain Bersih ialah pembersihan senarai pemilih, pemansuhan undi pos kepada anggota polis dan tentera, penggunaan dakwat kekal dan tempoh kempen yang berpatutan.

Keadaan pada waktu itu sungguh tertekan sehinggakan seorang mangsa Aleyasak Hamid Ali Hassan tergelincir dan jatuh tertiarap di atas laluan pejalan kaki. Dia diterpa polis yang tidak berpakaian seragam dan salah seorang anggota polis tersebut memijak lutut kaki Aleyasak yang sedang terlipat sehinggalah pecak lututnya pecah dengan bunyi ‘pop’.

Sungguhpun Aleyasak merayu dengan mengatakan bahawa dia tidak terlibat dengan perhimpunan dan hanya menjual pisang goreng, polis mengheretnya ke trak. Dia kemudiannya menyaman pihak polis dan kesnya masih dalam perbicaraan.

Jadi, dengan insiden-insiden tersebut menyebabkan kita belajar untuk peka berpakaian demi keselamatan. Bagi mereka yang menganjurkan, sesuatu warna itu menjadi suara. Akan tetapi kepada segelintir orangramai, pakaian mungkin kini menjadi fobia.

Tidak mustahil kepada orang kebanyakan untuk berasa takut untuk berpakaian dan terpaksa melihat akhbar (sungguhpun tidak melaporkan berita sebenar) tentang acara-acara yang dijalankan.

Ada juga yang takut berpakaian batik pada hari Khamis kerana takut dicapkan sebagai kakitangan kerajaan yang terkenal dengan perkhidmatan lembab.* Dan ada juga yang mungkin takut berpakaian biru muda dengan lajur merah [warna bendera Mongolia] kerana takut tidak dapat mendapat projek kerajaan Persekutuan.

Tidak berpakaian?

Akan tetapi sekiranya seseorang itu bercadang untuk tidak berpakaian, mereka harus berfikir banyak kali.

Penyanyi Faizal Tahir pernah membuka bajunya serta menampakkan dadanya yang dicat huruf ‘S’ warna merah ketika membuat persembahan konsert yang disiarkan secara langsung di televisyen. Dia selepas itu digam untuk seketika oleh beberapa syarikat penyiaran di bawah Media Prima, dan juga oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).

Sekumpulan yang menggelar diri mereka Gerakan Reformasi Rakyat Malaysia (Reformis) pula ada berhasrat untuk berbogel di hadapan pintu bangunan SUK Selangor tetapi dibantah Majlis Agama, dan akhirnya mereka akur menggugurkan niat mereka itu.

Fobia berpakaian warna salah akan merasuk kepada lebih ramai rakyat marhaen sekiranya amalan demokrasi untuk berpakaian dihalang polis dan tindakan pihak-pihak berkuasa ini tidak dibendung.

Nota pengarang:

* Pada tahun lepas, ketua pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah mengeluarkan pekeliling supaya semua kakitangan awam memakai baju batik pada setiap Khamis. Sebelum itu, pemakaian baju batik di kalangan kakitangan kerajaan diwajibkan pada hari pertama dan ke-15 setiap bulan. Dahulunya sebelum hari bekerja sektor awam ditukar menjadi lima hari seminggu, pakaian batik diwajibkan pada hari Sabtu.

Lagi tulisan Faisal Mustafa boleh dibaca di CPI-Asia.

Konspirasi Umno Barisan Nasional

Masih Ingat Peristiwa Al-maunnah dan KMM? Siapa dalangnya siapa perancang segala konspirasi. mengapa Konspirasi ini dilakukan? Mungkin sebahagian dari kita semua lupa tentang apa yang mampu dilakukan Umno takkala mahu meraih undi, mereka tidak pernah memulihkan perjuangan dan parti mereka, apa yang mereka sentiasa lakukkan merosakkan imej dan kredebiliti Parti lawan sammada dengan cara terang terangan melalui media mahupun konspirasi melibatkkan Polis dan unit cawangan Khas.

Itulah Umno yang sentiasa memperkudakan Polis bagi melanjutkkan talian hayat politik mereka. Peristiwa Al-Maunah dan KMM adalah Konspirasi Umno untuk mengambalikan keyakinan rakyat kepada Umno setelah 2 tahun mereka mengalami kekalahan teruk dalam PRU ke 10 pada tahun 1999 iaitu diera Reformasi. Tujuannya merosakkan imej PAS yang cuba dikaitkkan dengan kumpulan pengganas tak kira puak Taliban, KMM mahupun Al-Maunah.

Ketika itu siapa menteri pertahanannya? tidakkah Najib Tun Razak? masih ingat bagaimana tentera membuat lakonan semula memasukkan puluhan senjata dan pelancar roket didalam Pajero tentera bersama 15anggota? Ia dilakukan dihadapan Najib sebagai Menteri Pertahanan sebagai membuktikan ia bukan sandiwara, Namun semua orang tahu, Almaunah adalah sebuah Sandiwara Umno, dan puluhan bukti boleh kita lampirkan tetapi ketika ini saya bukan mahu membicara soal Al-Maunah tetapi Konpirasi baru Umno.

Anda percaya jika saya katakan Umno sedang merancang Sandiwara dan Konpirasi baru? apakah ia mustahil. Anda mungkin menyangkakan dia sedang cuba memulihkan imej parti , tetapi itu bukan cara mereka, tetapi kini sedang merancang satu Konpirasi baru. Tetapi bukan melibatkkan PAS tetapi DAP ataupun Hindraf. Jika Tahun 1999 Umno hilang sokongan Melayu tetapi berjaya dipulihkan dengan Konpirasi Almaunnah dan KMM, kini anda percaya Konspirasi terbaru mereka melibatkkan kes Komunis?

Ia cuba dilakukan untuk memulihkan Undi Cina , tetapi Umno akan tersilap besar kalau dia menyangkakan tahun 2001 masih sama dengan tahun 2009. Jangan ingat dia boleh menipu Rakyat. Minggu ini sahaja akhbar propaganda mereka Utusan sudah mula membangkitkan isu Komunis dan apakah mereka akan cuba mengaitkan DAP dan Hindraf?

Tujuannya menjauhkan undi melayu kepada DAP dan PKR sebelum mereka berani membubarkan Dun Perak.Anda perhatikan di Utusan semalam , 26mei 2009 dimuka hadapan dengan tajuk besar ” Tolak Komunis” dengan tajuk kecil ditepinya menulis tentang berita penemuan 8 senjata api berupa semi Mesinggan dan pelbagai senjata lain dengan beberapa kelopak peluru di sebuah kilang di Bercham.

Malangnya tiada siapa yang ditangkap. Apa tujuannya berita ini dan isu Komunis cuba digabungkan? Bercham dikenali sebagai kubu kuat DAP, jangan terkejut kalau selepas ini tangkapan ISA akan bermula melibatkan pemimpin DAP. Rais dan Zahid sudah mula membakarkan isu ini. ia seolah olah ada parti politik terlibat. Jangan terkejut dengan sebarang kemungkinan selepas ini. Mereka sudah memulakannya.

Jika mereka melakukan konspirasi Almaunnah dan KMM selepas 2 tahun kemenangan besar barisan Alternatif tahun 1999 kini sudah tiba masanya konspirasi baru dilakukan setelah 2 tahun kemenangan besar Pakatan Rakyat. Tujuannya satu, agar gabungan DAP dan PAS akan retak seperti mana yang berlaku pada Barisan Alternatif pada tahun 2001.

Jadi nasihat saya, DAP dan PKR harus berhati hati membuat kenyataan mengenai Chin Peng dan Komunisme. Kerana Umno sedang memasang perangkap. Mereka hanya menunggu masa memulakannya. Mereka hanya akan membubarkan DUN Perak setelah imej DAP dan PKR berjaya dirosakkan. Tunggu dan lihat..

Lawan tetap Lawan

Reformis muda

ADUN Bebas Terima RM3 Juta Daripada Najib....?????


Salah seorang bekas exco Pakatan Rakyat yang menjadi ADUN Bebas di dakwa telah menerima habuan sebanyak RM3 juta daripada Perdana Menteri Najib Razak kerana keluar daripada Parti Keadilan Rakyat dan menyokong Barisan Nasional.

Ahli Parlimen Gopeng Dr Lee Boon Chye ketika mendedahkan perkara tersebut semasa berucap di Bukit Mertajam semalam berkata bekas exco itu telah menceritakan mengenai bayaran yang diterima beliau kepada seorang kawan yang dipercayai.

Malah Dr Lee berkata bekas exco tersebut juga merungut mengenai cara pembayaran kepada dibuat kerana Najib hanya membayar beliau secara ansuran dwi bulanan sebanyak RM100,000.

Beliau yang juga Naib Presiden PKR berkata rasuah sebanyak RM3 juta tersebut diberi atas pesefahaman tuduhan rasuah terhadap bekas ecxo itu akan digugurkan sekiranya menyokong Umno dan BN.

"Kita akan tunggu dan lihat sama ada dakwaan ini benar atau tidak. Kita akan ketahui daripada apa yang bakal berlaku apabila mereka ke mahkamah sekali lagi (sama ada tuduhan digugurkan)," kata beliau pada satu majlis makan malam semalam.

Dr Lee berkata lagi beberapa badan bukan kerajaan Melayu telah mendedahkan informasi tersebut minggu lepas dan mendesak supaya satu suruhanjaya diraja ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan tersebut.

"Saya yakin beberapa saksi akan dipanggil untuk memberi keterangan," jelas beliau.

Februari lalu dua exco Pakatan Rakyat, Jamaluddin Mat Radzi dan Kapt. (B) Mohd Osman Mohd Jailu meninggalkan PKR untuk menjadi ADUN Bebas yang pro-BN bersama-sama ADUN Jelapang daripada DAP, Hee Yit Fong.

Tindakan mereka bertiga telah mencetuskan kemelut politik terburuk dalam sejarah moden negeri Perak yang masih berterusan sehingga kini.

Jamaluddin, Mohd Osman dan tiga orang lagi di dakwa secara perseorangan atau bersama berhubung 16 tuduhan rasuah berkaitan sebuah projek perumahan seluas 36 hektar berharga RM180 juta di bandar Sri Iskandar.

Tiga tertuduh yang lain ialah Ketua PKR Bahagian Parit dan bekas ADUN Bota Usaili Alias, Ahli Majlis Daerah Perak Tengah, Zul Hassan dan juruteknik Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri, Ruslan Sahat.

Kelima-lima tertuduh dibebaskan dengan ikat jamin.

Lima daripada tuduhan tersebut membabitkan rasuah antara RM400 dan RM10,000, dan tuntutan saguhati seks melalui seorang bernama Mohamad Imran Abdullah, sebagai habuan meluluskan sebuah projek bangunan di Sri Iskandar.

Dua tuduhan lagi bersabit dakwaan menerima rasuah RM2,000 dan tuntutan saguhati seks melalui Mohamad Imran sementara Ruslan dituduh bersabit tujuh kes rasuah melibatkan wang dan seks.

Kesemua kesalahan itu di dakwa berlaku pada 14 Ogos tahun lalu di Apartmen Sri Sayang Apartment dui Batu Ferringhi, Pulau Pinang.

Pada kempen pilihan raya kecil Penanti di Kubang Ulu semalam Speaker V. Sivakumar menimbulkan kemusykilan berhubung kelewatan mendengar kes kelima-lima tertuduh sejak kes disebut pada September 2008.

Beliau juga secara sinis menyentuh kes sivil yang difailkan oleh beliau dan juga Menteri Besar Perak, Mohammad Nizar Jamaluddin yang cepat didengar oleh mahkamah.

"Mengapa berhubung kes kami amat cepat macam keretapi ekspres tetapi kes rasuah membabitkan dua exco tersebut masih belum lagi didengar sehingga sekarang?

"Kes mereka disebut tahun lepas, lama sebelum kami memfailkan kes kami. Ini sungguh aneh," tanya Sivakumar dihadapan lebih 1,000 penduduk.

Hanipa: Mufti Perak Pro-Umno Tidak Faham Krisis Politik Perak


Sikap berat sebelah dan pro-Umno yang ditunjukkan oleh Mufti Perak, Harussani Zakaria terus menerima kritikan hebat.

Penasihat Undang-Undang PAS, Mohamed Hanipa maidin berkata kenyataan menghentam langkah Pakatan Rakyat mengadakan kempen puasa sunat dan mogok lapar yang dibuat oleh Harussani menimbulkan persoalan sama ada Mufti tersebut benar-benar faham krisis politik Perak atau memilih untuk mendengar daripada pihak Umno dan Barisan Nasional sahaja.

Beliau mengenengahkah beberapa isu penting berhubung kemelut politik Perak yang gagal difahami Harussani dengan betul.

Berikut disiarkan artikel beliau berhubung sikap partisan Mufti Perak itu:

Apabila timbulnya isu mogok lapar di Perak , Umno dilihat menggunakan ulama’ tertentu untuk menghentam PAS dan Pakatan Rakyat ( PR ). Tokoh agama Johor dan juga mantan Mufti Johor, Datuk Noh Gadut dilaporkan berkata, amalan mogok lapar haram dan bercanggah dengan Al-Quran dan Al-Sunnah kerana ia boleh memudaratkan.

Selain Datuk Noh Gadut , Mufti Perak , Datuk Harussani juga membidas rancangan PR untuk mengadakan kempen mogok lapar selepas tidak berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Rayuan yang mengisytiharkan Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah..

Ketika ditanya hukum perbuatan mogok lapar dalam Islam, Harussani berkata: ''Dia punya pasal lah, tidak ada kena mengena dengan hukum Islam tetapi kalau keputusan mahkamah begitu, haramlah hukumnya," ( lihat Mingguan Malaysia 24/5/2009 )

Saya tidak pasti bagaimana kedua-dua tokoh agama ini melihat krisis Perak. Atau dengan lebih terang lagi saya tidak pasti adakah mereka benar-benar memahami krisis Perak ini ?

Kita melihat kedua-dua tokoh ini dengan begitu mudah mengharamkan perbuatan mogok lapar tanpa melihat dan merenung mengapakah mogok lapar tersebut dilakukan ?

Apa yang malang mereka begitu mudah mengatakan mogok lapar tersebut adalah haram tetapi tidak langsung mengeluarkan pendapat mereka tentang perkara-perkara berikut :

a. Apakah hukumnya bagi Umno yang bertindak “ menculik” tiga orang bekas Adun PR bagi menjatuhkan sebuah Kerajaan sah yang dipilih oleh rakyat secara sah dalam Pilihanraya Umum 2008 yang lalu

b. Apakah hukumnya Umno menggunakan segala institusi keadilan seperti Polis dan Suruhanjaya Pencegah Rasuah ( SPRM ) bagi memberi tekanan dan ancaman kepada Speaker Perak meskipun perbuatan pihak polis dan SPRM tidak ada sebarang asas di bawah undang-undang ? Adakah hanya kerana V. Sivakumar bukan beragama Islam maka kezaliman boleh dilakukan kepada beliau ? Jika ya, bagaimanakah kedua –dua tokoh agama ini ingin menjawab ayat Al-Quran yang menyatakan “

Janganlah kebencian kamu kepada satu kaum menyebabkan kamu berlaku tidak adil, berlaku adillah kerana dengannya ( melakukan keadilan ) akan mendekatkan kepada taqwa.”

c. Apakah hukumnya ke atas mereka yang memfitnah Dato Seri Nizar siang dan malam bahawa beliau adalah penderhaka kepada Raja hanya kerana Nizar menyatakan kalimah “ patik memohon sembah derhaka” tatkala beliau diminta untuk meletakkan jawatan oleh Sultan Perak ? Bukankah fitnah lebih dahsyat dari membunuh ?

d. Mengapakah kedua-dua tokoh agama tersebut tidak pernah bersuara menyokong Kerajaan PR yang dipimpin oleh Nizar yang memberi semula bantuan per kapita kepada Sekolah Agama Rakyat ( SAR ) dan memberi tanah sebanyak 1000 hektar kepada SAR sedangkan semua orang tahu Umno telah bertindak untuk mematikan SAR dan pernah juga menuduh SAR adalah sarang pengganas.

e. Apakah hukumnya tindakan biadap pihak polis dan disokong dan direstui oleh Umno yang menangkap orang ramai dengan sesuka hati hanya kerana mereka memakai baju hitam dan berhimpun secara aman bagi meminta DUN Perak dibubarkan ?

Tidakkah kedua-dua tokoh agama ini sedar bahawa Haji Mohamad Sabu ditangkap kerana hanya ingin menganjurkan solat hajat di Perak ?

f. Adakah menangkap sesuka hati adalah sebahagian ajaran Islam ? Kalau ya terangkan kepada kami ayat Al-Quran atau Hadith manakah yang membenarkan hal tersebut ? Adakah diri dan jasad manusia tanpa mengenal agama tidak perlu dihormati ? Tidakkah Al-Quran menyatakan “ Sesungguhnya kami memuliakan Bani Adam” ? Bukankah Syaidina Umar r.a pernah menegur dengan keras Gabenor Mesir Amru Al’As apabila anaknya Muhammad memukul seorang rakyat qibti dengan kata-kata berikut “ Sejak bila kamu diberi lesen/permit memperhambakan sesama manusia sedangkan manusia itu dilahirkan oleh ibu-ibu mereka dalam keadaan bebas”.

f. Apakah hukumnya Umno menggunakan polis yang bersenjata masuk ke dalam Dun Perak pada 7 hb Mei 2009 meskipun tiada sebarang undang-undang yang membenarakan polis berbuat demikian dan tindakan polis itu semata-mata kerana ingin mewujudkan kekacauan di dalam Dun . Adakah terdapat di dalam Islam hukum mengheret keluar dengan kasar seseoarang seperti Sivakumar ( termasuk dengan mengangkat kerusinya sekali ) dan meletakkannya di dalam bilik stor tanpa membenarkan beliau masuk ke dalam sidang Dun meskipun beliau adalah seorang ADUN yang sah . Adakah hanya kerana dia bukan Islam maka mulut kedua-dua tokoh agama ini dikunci dari berkata-berkata ? Tidakkah kedua-dua tokoh agama ini ingat apa yang Rasulullah s.a.w. katakana kepada sahabat yang menegur Baginda apabila Baginda bangun menghormati mayat seorang yahudi yang lalu di hadapan Baginda. Bukankah Rasullullah s..a.w mengatakan begini “ Alaisat Nafsan ! ( Tidak mayat itu juga makhluk ? ). Lihatlah Rasulullah s.a.w bukan sahaja menghormati orang bukan Islam tetapi juga mayat orang Islam !!!

g. Islam mengajar pendamaian . Dalam konteks kes Perak semua orang tahu keadaan haru biru hanya dapat diselesaikan apabila dibubarkan Dun dan diadakan pilihanraya semula. Mengapakah kedua-dua tokoh agama ini tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan supaya Dun Perak dapat dibubarkan agar kedamaian dapat pulih semula di Perak.

h. Islam melarang sebarang amalan diskriminasi dan pilih kasih. Mengapakah kedua-dua tokoh agaman ini tidak bersuara apabila Mahkamah Rayuan dengan secara mudah dan cepat menggantung keputusan Mahkamah Tinggi apabila Zambry memohon penggantungan tersebut pada 12 hb Mei 2009 iaitu pada hari sama beliau membuat permohonan. Tidakkah kedua-dua tokoh agama tersebut melihat amalan pilih kasih apabila Nizar membuat permohonan bagi membatalkan penggantungan pada 13 hb Mei 2009 permohonan beliau hanya ditetapkan untuk pendengaran pada 21 hb Mei 2009 iaitu 8 hari selepas permohonan dibuat. Itupun pada tarikh 21 hb Mei permohonan Nizar tidak didengar kerana Rayuan Zambry juga ditetapkan pada tarikh yang sama . Bolehkah Islam menjustifikasi amalan tidak adil tersebut ?

PEREMPUAN YANG SUDAH MONOPAUSE, BANYAK RAGAM DAN SONGEHNYA---------------Oleh Halik Zaman---------------

Di Bukit Selambau Kedah Pilihan Raya Kecil baru baru ini, 15 orang calun Bebas dan calon BN menentang calon PKR. Semasa berkempen, macam macam gimik politik dari calon BN dilontarkan. Kelibat penyokong penyokong UMNO pun terus berteka teki, "kali ini lah PKR akan terkubur di Bukit Selambau Kedah" kata mereka.

Bila keputusan Pilihan Raya Kecil Bukit Selambau Kedah diumumkan, calon BN pun kecundang para. Calon calon Bebas jatuh tersungkur, 100% hilang deposit. Yang nyata PKR@Pakatan Rakyat masih lagi jadi idaman pengundi pengundi Bukit Selambau.

Ada seorang calon Bebas berlagak hebat, Kak Nah namanya, nak tarik perhatian pengundi pengundi, kononnya dia disogokkan wang RM80,000 ribu untuk tarik diri jadi calon Bebas, kalau dia menang lain pula ceritanya, PKR kononnya nak lantik Kak Nah jadi Timbalan Ketua Menteri. Kalau kalah nak beri dia jawatan executive Perbandaran. Waduuuh, baiknya jadi ahli PKR, kalau kalah jadi calon pun boleh dapat jawatan executive. ( Iklan. 3 orang perempuan, Cina, India dan Melayu. Serentak berkata:- Waaah bagus PKR, saya mesti pilih ! ).

Untuk pengetahuan Kak Nah, kalau pun ada ahli ahli PKR yang nak beri rasuah, ia tidak mensabitkan jenayah kepada calon PKR sedikitpun. Ia cuma satu lakunan antara Kak Nah dan 2 orang ahli PKR sahaja, diluar pengetahuan PKR dan calon yang bertanding. Kalau pun betul perkara rasuah itu berlaku, itu antara Kak Nah dan 2 orang itu sahaja, yang kebetulan jadi ahli PKR sahaja.

Perkara yang jadi kemarahan Kak Nah, antara 2 orang ahli PKR, itu sahaja. Calon PKR dan pekerja pekerjanya, teruskan tugas berkempen untuk kemenangan PKR. Jangan layan suara suara garang dari Kak Nah, kerana almaklumlah perangai Kak Nah kita tu, sesudah "monopause" memang garang orangnya, banyak pulak ragam dan songehnya.

Perlis: Anwar sambut 320 ahli Umno

Abdul Rahim Sabri | May 27
Kemelut politik dalaman Umno di Perlis dilihat semakin meruncing apabila 320 ahli Umno di Kuala Perlis secara rasmi akan menyerah borang keahlian mereka menyertai PKR esok.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menerima sendiri borang keahlian mereka untuk menyertai parti itu.

Dengan kemasukan mereka, maka PKR berjaya menembusi kubu kuat Umno, khususnya dalam kawasan Kuala Perlis.
Lebih menarik, kawasan DUN itu terletak dalam Umno bahagian Kangar, yang diketuai sendiri oleh Menteri Besar, Datuk Seri Md Isa Sabu.

Pengerusi Perhubungan PKR Perlis, Johari Shafie berkata, majlis tersebut akan diadakan di rumah salah seorang ahli Umno yang akan menyertai PKR esok.

Menurutnya, kemasukan ahli Umno ini adalah kali pertama PKR dapat menubuhkan cawangannya di DUN berkenaan.

Pada masa ini, terdapat empat cawangan PKR di Perlis dengan jumlah keahlian lebih 1,200 orang.

Menurut jadual mantan timbalan perdana menteri seperti dimuatkan di blognya, satu program ceramah akan diadakan di Kuala Perlis pada 5 petang selepas mesyuarat badan perhubungan.

Tambah kekuatan

Dengan penubuhan cawangan baru di DUN itu, PKR kini mempunyai lima cawangannya di negeri itu, kata Johari kepada Malaysiakini.

"Penyertaan ahli Umno esok sekali gus menunjukkan perkembangan PKR di negeri ini.

"Jentera PKR di negeri Perlis baru nak bergerak. Kemasukan mereka akan menambah lagi kekuatan PKR Perlis," katanya.

Beliau tidak menolak kemungkinan terdapat ahli Umno di kawasan lain, antaranya di kawasan-kawasan DUN Pauh, Titi Tinggi dan Beseri, yang akan melompat ke parti tersebut.

"Mungkin ada. Kita akan usaha untuk tarik mereka masuk PKR," kata Johari.

Pauh terletak dalam parlimen Arau, manakala Titi Tinggi dan Beseri di parlimen Padang Besar.

Johari mengharapkan kemasukan mereka boleh meningkatkan keyakinan PKR Perlis membantu Pakatan Rakyat menang dalam pilihanraya umum ke-13.

NH Chan: Mahkamah Rayuan Perlu Kemuka Penghakiman Bertulis

Bekas Hakim Mahkamah Rayuan, NH Chan mempersoalkan rasional keputusan Mahkamah Rayuan 22 Mei lalu berhubung pengesahan Dr Zambry Abd Kadir sebagai Menteri Besar Perak. Keputusan kontroversi itu mengundang pelbagai reaksi, antaranya "shotgun judgement" kerana mahkamah hanya mengambil masa lima minit untuk mengumumkan keputusannya tanpa sebarang alasan bertulis yang kukuh diberi untuk menolak keputusan Mahkamah Tinggi 11 Mei lalu yang mengesahkan kedudukan Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar yang sah. Ini berbanding berbanding dengan Hakim Abdul Aziz Abd Rahim mengambil masa 1 jam 27 minit untuk membaca ulasan penghakiman beliau yang sarat dengan hujah-hujah kukuh berhubung keabsahan Nizar sebagai Menteri Besar.

Dalam artikel beliau bertarikh 26 Mei hakim NH Chan menyatakan sekiranya Mahkamah Rayuan menolak hujah-hujah Mahkamah Tinggi maka ia perlulah mengemukakan alasan bagi tindaknya itu. Tanpa penghakiman bertulis keputusan mahkamah tersebut tetap akan dipersoalkan rakyat kata beliau.

Berikut disiarkan artikel penuh oleh NH Chan:

Before you go about judging the judges of the Court of Appeal on their five minute oral decision, which they handed down on Friday, May 22, 2009, please bear in mind the wise words of the most liberal of American judges, judge Learned Hand who once wrote — The Spirit of Liberty, p 110:

… while it is proper that the people should find fault when the judges fail, it is only reasonable that they should recognise the difficulties … Let them be severely brought to book, when they go wrong, but by those who will take the trouble to understand.

I shall now try to help you take the trouble to understand the oral findings of the Court of Appeal. First of all we will look at what the New Straits Times, Saturday, May 23, 2009 has to say:

In allowing the appeal by Datuk Seri Zambry Abdul Kadir that he was constitutionally appointed as Mentri besar by the sultan on Feb 6, Court of Appeal judge Datuk Md Raus Sharif said there was no clear provision in the state Constitution that a vote of no confidence against Nizar must be taken in the assembly.

Raus, who sat with Datuk Zainun Ali and Datuk Ahmad Maarop to hear submissions on Thursday, said Nizar had on February 4 made a request to the sultan to dissolve the assembly under Article 16 (6) because he no longer enjoyed the support of the majority assemblymen.

He said Nizar had no choice but to resign once the ruler declined to dissolve the assembly.

“There is no mandatory or express requirement in the Perak Constitution for a vote of no confidence to be taken in the legislative assembly,” Raus said in a five-minute oral ruling before a packed court room.

That was all. That is the gravamen of the five minute decision. What the Court of Appeal has said above as reported in the New Straits Times had also been said by Mr Justice Abdul Aziz in the High Court in his well considered judgment - 78 pages on A4 paper. This is what the High Court judge said, at p 30:

It is not in dispute that His Royal Highness had exercised the royal prerogative in this case pursuant to Article XVI (2) (a) and (6) of the Perak State Constitution. However the applicant [Nizar] is not asking the Court to review His Royal Highness' prerogative to appoint the respondent [Zambry] as MB Perak or His Royal Highness’ prerogative to withhold consent to dissolve the State Legislative Assembly. The applicant concedes that the two royal prerogatives are not subject to review and non justiciable. That is the reason, the applicant [Nizar] said, His Royal Highness was not made a party to the present disputes.

And at pp 36, 37 Abdul Aziz J also said:

Under Article XVI(2) of the Perak’s State Constitution His Royal Highness shall appoint as Mentri Besar a member of the State Legislative Assembly who in His Royal Highness’ judgment is likely to command the confidence of the majority of the members of the State Legislative Assembly. …

I never had any doubt that the exercise of the royal prerogative to appoint a Mentri Besar pursuant to Article XVI(2) Perak’s State Constitution is solely based on personal judgment of His Royal Highness and that His Royal Highness may resort to any means in order to satisfy himself and accordingly to form his judgment as to whom who is likely to command the confidence of the majority of the State Legislative Assembly that he can be appointed as the Mentri Besar to lead the Executive Council.

I also have no doubt that His Royal Highness has absolute discretion with regard to the appointment of a Mentri Besar and the withholding of consent to a request for the dissolution of the State Legislative Assembly. This is plain and obvious from the reading of Article XVIII (1) and (2) (a) and (b) of Perak’s State Constitution. The High Court judge even agreed, at p 37:

… that if the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the State Legislative Assembly, he shall tender the resignation of the Executive Council,…

So then, how could the Court of Appeal overrule the judgment of the High Court when the higher court substantially agrees with the judgment of the High Court? The newspaper report is not very clear on this point as we are still unaware of the reason for overruling the judgment of the High Court judge.

However, according to the report in the New Straits times, Raus JCA did say, “There is no mandatory or express requirement in the Perak Constitution for a vote of no confidence to be taken in the legislative assembly.”

So what if there is no provision for a vote of no confidence in the Legislative Assembly? The High Court had found that Nizar is still the Mentri Besar. To overrule the decision of the High Court, the Court of Appeal must explain why the judge of the High Court was wrong in finding that Nizar is the Mentri Besar.

The newspaper had even suggested that it could be implied in the ruling of the Court of Appeal that the Ruler had sacked the incumbent Mentri Besar Nizar:

The unanimous Court of Appeal ruling yesterday seems to suggest that a head of state can sack the incumbent head of government once it was determined that the politician ceased to command the confidence of a majority of the elected representatives.

The newspaper is wrong. That was not the finding of the Court of Appeal. In any case the monarch has no power to dismiss a Mentri Besar — there is no provision for it in the Perak Constitution. The trial judge Abdul Aziz J in his judgment has explained why he found that Nizar is still the Mentri Besar. This is how he puts it — see p 54 of his judgment:

It is true the request may be made only under two provisions of Perak’s State Constitution i.e. Article XVI(6) and Article XXXVI (1) and (2). But the circumstances under which the request can be made are unlimited. The request under Article XVI(6) is specific to a situation where the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority in the State Legislative Assembly; whereas under Article XXXVI (1) and (2), [the] situation is unlimited.

It is up to the Mentri Besar to choose his time to make the request. However once a request is made under whichever of the two provisions, it is entirely up to His Royal Highness’ discretion whether to grant or [not to grant] the consent to dissolve the State Legislative Assembly.

Then at pp 56-58 the High Court judge comes to this conclusion:
In my view it is alright if His Highness takes upon himself to determine who commands the confidence of the majority in the State Legislative Assembly that he can appoint as the Mentri Besar. Such determination however is only good for the purpose of appointing a Mentri Besar pursuant to Article XVI(2)(a) Perak State Constitution. This is so because that provision speaks of ‘who in his judgment is likely to command the confidence of the majority’. The language used therein requires the exercise of a personal judgment on His Royal Highness.

But the same thing cannot be said with regard to Article XVI(6) in deciding whether the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly. In this case His Royal Highness, through his enquiries has judged that the respondent [Zambry] has the support of the majority. But that finding does not necessarily mean His Royal Highness can form an opinion that the applicant [Nizar] ceases to command the confidence of the majority of the members of the legislative assembly.

One reason for this is that the expression ‘in his judgment’ is not used in Article XVI(6). I am of the view that just because His Royal Highness had formed a judgment that the respondent [Zambry] is likely to command the confidence of the majority for the purpose of Article XVI(2)(a) to appoint the respondent [Zambry] as Mentri Besar it does not mean that His Royal Highness’ opinion or judgment is applicable in deciding that the applicant [Nizar] ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly.

In another word, one cannot say that because His Royal Highness has judged that the respondent [Zambry] is likely to command the confidence of the majority in the Legislative Assembly therefore the applicant [Nizar] ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly. I would say that the personal opinion or judgment of His Royal Highness is irrelevant to the construction of Article XVI(6).

The [other] reason is that Article XVI(5) Perak State Constitution states that the Executive Council shall be collectively responsible to the Legislative Assembly. Under Article XVI(2)(a) the Mentri Besar is appointed to preside over the Executive Council. Article XVI(6) speaks of “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the legislative Assembly …”. Reading these three provisions in Article XVI Perak State Constitution it is logical and in fact Article XVI(6) requires it to be so, that it is the Legislative Assembly that determines whether it has confidence in the Mentri Besar as the Head of the Executive Council. The Legislative Assembly may make the determination through a vote of no confidence against the Mentri Besar. (The emphasis is mine)
It seems to us ordinary folk that the Court of Appeal has missed the point. They decided that Zambry was properly appointed Mentri Besar under Article XVI(6). That is not correct — he could only be appointed under Article XVI(2)(a). Since there cannot be two Mentri Besar and Nizar the incumbent Mentri Besar has not resigned and, further, since the legislative assembly did not decide if he has ceased to command the confidence of the majority of the members of the assembly, Nizar, unquestionably, is still the Mentri Besar of Perak.

Nizar’s case was that Article XVI(6) speaks of “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly”. The poser is who is to decide “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly” under Article XVI(6)? Certainly not the Ruler because the phrase “in his judgment” — which is used in Article XVI(2)(a) — is not used in Article XVI(6). If it is not to be the Ruler then who is to decide “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly”?

The answer is in Article XVI(6) itself — only the Legislative Assembly itself could decide if the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Assembly. Article XVI(6) clearly states that the Mentri Besar who no longer commands the confidence of the majority of the Legislative Assembly “shall tender the resignation of the Executive Council”. This has to be done “unless at his [the Mentri Besar's] request His Royal Highness dissolves the Legislative Assembly”. But Mentri Besar Nizar could not admit that he ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly because he would not know until a vote has been taken at the Assembly to determine so. Only the Assembly itself would know if a vote is taken to determine whether the Mentri Besar has lost the confidence of the majority of the members of the Assembly.

Now that you have understood the five-minute decision of the Court of Appeal as well as the well considered judgment of the trial judge, you should be able to severely bring to book the judges of this Court of Appeal since you are now aware if they have done wrong.

Before I sign off, I wish to say a few nice words to the High Court judge. Mr Justice Abul Aziz Abdul Rahim is a fantastic judge. The judgment, especially the piece on the interpretation of Article XVI(6), is so good that it has persuaded me to change my mind on my view of Article XVI(6). If you remember my first article, I have expressed an opinion on Article XVI(6). Now I know I was wrong — and I have to thank Abdul Aziz J for showing me the way.

Penanti: Tarian Si Minah Ronggeng... Layannnn...Bila terbaca berita Azmin Ali mengelarkan Aminah Abdullah calon bebas di Penanti, aku pun nak sentuhlah isu ni sikit. Kalau di ikutkan adab memanglah tidak elok kita mengelarkan seseorang itu dengan gelaran yang tidak manis.

Apabila melihatkan akan tingkah laku dan perangai individu yang membuatkan kita geram dengannya, maka akan terbitlah perkataan yang tidak manis dan mungkin biadap dari mulut kita, kerana apa? Itu adalah terjemahan rasa tidak sukanya kita terhadap individu tersebut. Termasuklah diri aku sendiri, dan ianya tak salah kerana kita berada dalam negara demokrasi (baca democrazy).

Jadi layaklah buat si Aminah Abdullah atau pangilan manjanya Kak Min atau pangilan menyampahnya "Minah Ronggeng".

Mana taknya... semasa awal isu calon PRK DUN Penanti ini PKR telah membuat keputusan siapakah calonnya dan bakal TKM 1 Pulau Pinang, dah di sahkan pun orangnya, ni mana datangnya pula dia di tawarkan jawatan tersebut, dah tentulah pilihannya seseorang yang ada kapasiti dan latar belakang yang bagus.

Takut nanti dibuatnya jadi TKM tiba-tiba letak jawatan, alasan nak pi sambung belajar pula... dah pisang berbuah dua kali.... Minah Ronggeng suka la kalau pisang berbuah berkali-kali... nak temberang wayang UBN pun agak-agaklah... jangan sampai orang tertawakan awak... bolo punya olang...

Ini yang dikatakan oleh Karam Singh Walia sambil tangannya menerawang ke hulur ke hilir "Hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong", apapun layan sajalah tarian Ronggeng si Minah Ronggeng ni hingga hari mengundi.

Habis PRK nanti senyaplah semua isu ni...., dan dia pun mungkin tak jadi masuk UBN kalau kalah... maka tersalah lagi perencanaan tingkat empat... ha..ha..ha... wooiii... Kera Jantan tak datang ke...??? strategi...strategi...

Isa: Nabi SAW pun pernah mengelarkan seorang sahabat, Abu Hurairah sebagai Bapa Kucing.... so apa ada hal dengan gelaran... nak gelaran yang baik-baik jer.. boleh blah...

Rodwan met Saiful three days earlier
Who is Rodwan, other than the fact that he works for the IGP and is known as the police chief’s bagman and go-between with the organised crime syndicate that controls all the drugs, prostitution, loan-sharking and gambling rackets?

THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin

At 2.30pm on Wednesday, 25 June 2008, Senior Assistant Commissioner (SAC) II Mohd Rodwan Mohd Yusof met Mohd Saiful Bukhari Azlan in room 619 of the Concorde Hotel in Kuala Lumpur. Prior to this secret meeting, Rodwan and Saiful spoke on the phone at least eight (8) times.

Three days later, at 2.00pm on 28 June 2008, Saiful went to see Dr Mohamed Osman Abdul Hamid of the Hospital Pusrawi to ‘complain’ that he had been sodomised by ‘a very important person’ and that he wished to lodge a police report. The doctor, however, found no traces or evidence that he had been sodomised and suggested, for purposes of the police report, that Saiful go to a government hospital.

Who is Rodwan, other than the fact that he works for the IGP and is known as the police chief’s bagman and go-between with the organised crime syndicate that controls all the drugs, prostitution, loan-sharking and gambling rackets? Well, read the following archived reports to get a better understanding of this scumbag and slime-ball named Rodwan. Maybe then you can understand why he met Saiful in a hotel room three days before the sodomy allegation against Anwar Ibrahim exploded.
*************************************************

Berita Harian
Rabu, 30 Disember 1998

Seorang pakar forensik Hospital Kuala Lumpur (HKL) memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa contoh darah Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak boleh digunakan untuk ujian DNA kerana ia diambil dan disediakan bagi ujian HIV, Hepatitis B dan VD (penyakit kelamin).

Dr Zahari Noor berkata, oleh kerana itu beliau menolak permintaan polis sebanyak dua kali supaya contoh darah itu digunakan untuk ujian DNA. Menurutnya, ketika di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman pada 28 September lalu bagi mengambil darah Anwar, beliau ditanya oleh Asisten Mohd Rodwan Mohd Yusof sama ada ujian DNA boleh dilakukan terhadap Anwar. Katanya, beliau menasihatkan polis supaya tidak mengambil darah Anwar untuk ujian DNA kerana Anwar hanya memberi persetujuan supaya darahnya digunakan bagi ujian HIV, Hepatitis B dan VD.

"Pada 15 Oktober lalu, Mohd Rodwan dan SAC I (Senior Asisten Komisioner) Musa Hassan datang ke HKL dan bertanya sama ada mereka boleh mengambil contoh darah Anwar untuk analisis DNA," katanya.

Dr Zahari: Kami memberikan empat sebab kepada polis mengapa ujian DNA tidak boleh dilakukan terhadap darah Anwar:

* contoh itu tidak disediakan untuk analisis DNA,

* ia tidak sesuai untuk ujian DNA,

* pendapat kami ialah keputusan ujian DNA itu tidak boleh dipercayai.

* ia boleh membawa keputusan yang mengelirukan kerana kami menyimpan contoh darah itu di dalam bekas biasa tanpa pengawet atau EDTA.

Katanya, mereka kemudian mencadangkan kepada polis bahawa mereka bersedia pada bila-bila masa untuk mengambil contoh darah Anwar di penjara Sungai Buloh untuk ujian DNA jika tertuduh membenarkannya.

************************************************

"In 1998-1999 trials, Anwar experienced the phenomenon of fabrication of DNA evidence. We had SAC Rodwan illegally removing DNA samples from forensic custody. In cross-examination of the prosecution's witnesses it was exposed that DNA taken from blood samples was planted on the infamous mattress," said Sivarasa.

"When confronted with this fact the prosecution amended its charge and persuaded the judge, Augustine Paul, to expunge the entire DNA evidence from the record, preventing Anwar's lawyers from responding."

*************************************************

Police have never dilly-dallied in investigating the alleged sodomy against Datuk Seri Anwar Ibrahim since the case was reported to police on June 28, said Deputy Inspector-General of Police Tan Sri Ismail Omar. He said the police, instead, had been relentlessly seeking relevant and the latest information, besides giving the case priority, as it was a high-profile case.

"We want to solve this case as soon as possible. The investigating officer is constantly looking for new leads. We are doing our best and we need the cooperation of all quarters concerned," he told Bernama when contacted here Tuesday.

Ismail was asked to comment on Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar's statement on Monday, asking for police to speed up the investigations into the sodomy allegation against the Parti Keadilan Rakyat advisor.

He said since the police investigations began, some quarters had been making speculations and statements that could interfere with the investigations.

"I wish to warn everyone, including bloggers, not to disturb police investigations by disseminating material or information that is inaccurate or false.

"Action will be taken against those who deliberately try to interfere with the investigations. Let the police do a meticulous job," he added.

*************************************************

Sources told The Malaysian Insider that investigators are "crossing the t's and dotting the i's" and will be relying on Anwar's DNA (deoxyribonucleic acid) samples from 1998 when he faced similar charges which cost him the chance to be prime minister.

"Nobody wants a repeat of 1998 when the prosecution had to amend the charges. Anwar has alleged that he had an alibi for the 24 hours on the day the offence took place. So the authorities have to check everything out," said an official who is familiar with the investigations.

"We understand that there is an attempt to quash credibility of the case even before the matter goes to court. The police cannot say too much because then they will be accused of trial by media and ministers cannot say much because they will be accused to interference.

"This case is built on strong scientific evidence," the official added.

*************************************************

This was posted on Susan Loone’s blog:

Susan,

I would like to write the following statement in the name of GOD whom I believe.

I am a government doctor in the rank of consultant working in Hospital Kuala Lumpur (HKL). I know personally the doctors who examined Saiful on that day - 28 June 2008.

The so-called medical report mentioned in the NST is a fabrication or imagination by the UMNO paper. There is no such medical report submitted to the polis yet.

When examining Saiful, the specialist could not find any signs of Saiful being sodomised. Saiful was very cheerful, unlike real sodomised patients who will usually be very sad and disturbed.

Saiful was subsequently admitted to the ward and observed for a day. He was completely well in the ward and not emotionally disturbed.

Please let RPK know of this.

Thanks.

This article was first published in Malaysia Today on 30 July 2008

Economy contracts 6.2pc in Q1, recession inevitable,The Malaysian economy is worse than expected,.....???

By Shannon Teoh

KUALA LUMPUR, May 27 - The Malaysian economy is worse than expected, contracting 6.2 per cent in the first quarter from a year ago, its worst fall since the fourth quarter of 1998 at the height of the Asian financial crisis.

It is the first time in eight years that the gross domestic product (GDP) has experienced a quarterly contraction which also translates to a drop of about 7 per cent from the last quarter of 2008.

Bank Negara also believes that it has continued into the second quarter and while the central bank is confident of improvements in the second half of 2009, governor Tan Sri Zeti Akhtar Aziz would not say if Malaysia would return to positive growth this year.

The government had expressed optimism that the export-driven economy will return to growth in the third quarter after slumping in the first half of 2009 as exports plunged.

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak had already cautioned the government will revise down its forecast for Malaysia to weaken by one per cent for most of 2009

“The second quarter will be very similar to the first. But there will be improvements in the second half,” Zeti said.

She explained that measures taken to strengthen the economy, which includes two government stimulus packages amounting to RM20 billion to be spent this year, may support positive growth in the last quarter and into 2010 if the situation externally is favourable.

Despite admitting that two quarters of negative growth would be considered a recession, Zeti refused to be drawn on whether Malaysia has slumped into one.

“We are now in very exceptional circumstances,” she said, explaining why making forecasts is difficult.

“We already anticipated a very slow growth as the financial crisis has become more prolonged than earlier expected and the deterioration in global economy was far greater than expected,” Zeti told reporters.

The hardest hit sector in the quarter was manufacturing which was down 17.6 per cent although construction, which has been a key element in the stimulus packages, managed to register a 0.6 per cent growth.

The services sector was also down 0.1 per cent after it had grown by 7.2 per cent for 2008 with the transport and storage sub-sector shrinking by 3.9 per cent, its first drop since 2003.

The country’s short-term growth depends on a global recovery boosting demand for its electronics, oil and commodities exports and also on Asian giant China’s consumption holding up.

Najib, who is also Finance Minister, has said Malaysia will have to change its economic model in order to generate future growth, adding he would concentrate on innovation and creativity particularly in services for Asia’s third-most export-dependent nation.

Najib will announce a new GDP forecast tomorrow.

"Jangan cabar saya" - Aminah Abdullah27/05/2009 2:58pm

BUKIT MERTAJAM 27 Mei — Bekas Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat Pulau Pinang, Aminah Abdullah berkata, beliau tidak gentar dengan ancaman disaman mahupun ugutan dan maki hamun yang diterima ekoran pendedahannya mengenai tawaran berbentuk sogokan kepada beliau oleh dua anggota parti itu.

Sebaliknya, kata Aminah, beliau sedia untuk membuat satu lagi pendedahan yang berkaitan secara langsung dengan Pengerusi PKR Pulau Pinang, Datuk Zahrain Mohamed Hashim dalam masa terdekat.

“Saya nak ingatkan Zahrain supaya jangan mencabar saya. Saya nak tanya sama ada dia masih ingatkah lagi dengan peristiwa di sebuah hotel di Jawi pada 2007?

“Kak Min minta dia jawab dalam tempoh 24 jam dan jika tidak, Kak Min akan dedahkan kepada umum. Maruah dibayar dengan maruah,” katanya kepada pemberita di sini selepas berkempen mengedar poster beliau selaku calon Bebas bagi pilihan raya kecil Penanti yang akan berlangsung Ahad ini.

Komunis - 1Malaysia tidak bangang!Oleh Mat Keri - Laman M@RHAEN

Zahid Hamidi sekarang dah mula nunjuk belang. Dah mula nak jadi panglima perang. Isunya? Komunis. Malam tadi dalam tivi bukan main lagi dok acah2 kata tentera kerjasama dgn polis nak lawan pengaruh komunis yang kononnya kelihatan semakin menular dalam negara.

Isu komunis ni bermula bila adanya tuntutan daripada bekas anggota Parti Komunis Malaya untuk kembali ke Malaysia setelah hidup dalam buangan. Dari situlah bermulanya isu komunis ini, sampai melarat-larat ke pihak polis.

Masalahnya di sini? Kerajaan cuba sekali lagi nak kompiuskan 1Malaysia. Nak gambarkan bahawa komunis akan kembali menapak di Malaysia. Huru hara akan berlaku, Tanah Melayu akan kembali darurat, dan Jins Shamsudin bakal mengarahkan Bukit Kepong 2 selepas ini. Bekas orang Parti Komunis yang dah betobat nak balik ke Malaysia, 1Malaysia ditakutkan dengan huru hara!

Rileksla Dol! 1Malaysia sekarang sudah faham perjuangan komunis di Tanah Melayu dulu. Mereka semua adalah penduduk Tanah Melayu yang bangun menentang penjajah dengan bekompromi dengan musuh penjajah. Kebetulan pada masa itu musuh Jepun adalah China dan musuh imperialis adalah komunis, dan kebetulan China adalah komunis dan boleh bekal senjata untuk melawan senjata, maka komunis lah jadinya. Cuba pada waktu itu Empayar Khalifah masih kuat, kemungkinan besar tak akam wujud Parti Komunis. Mungkin Jihad Islamiyah. :)

Dan 1Malaysia juga dah faham bahawa PKM bukan melawan kerajaan, tetapi sebaliknya menentang penjajah British, dan selepas merdeka mereka masih meneruskan penentangan kerana merea menganggap kerajaan selepas merdeka adalah kerajaan boneka penjajah. Mereka menjadi komunis sebab musuh emperialisma pada masa itu hanyalah komunis. Walaupun 1Malaysia tidak bersetuju dengan fahaman komunis, tetapi 1Malaysia tahu bahawa yang bersungguh2 lawan penjajah buku dengan ruas bukanlah ameno, tapi komunis dan parti2 yang enggan berkompromi dengan penjajah. Ameno adalah golongan elitis yang berakar dari budak suruhan British, dilatih, diajar dengan sistem Inggeris sehingga timbul rasa taksub kepada seluruh hidup bangsa penjajah yang akhirnya, sampai sekarang, walaupun 1Malaysia sudah konfiden, 1Malaysia sudah rajin dan bersedia, ameno masih terus2an merendahkan bangsa sendiri berbanding penjajah!

Ya, terbukti 1Malaysia menolak komunis dan menerima demokrasi. 1Malaysia hanya mahukan kerajaan ameno mengiktiraf bahawa mereka yang dihalau ini juga telah berjuang melawan penjajah, buku dengan ruas, peluru dengan darah. 1Malaysia tidak menuntut ameno mengiktiraf parti komunis. 1Malaysia juga tidak mahukan fahaman itu dibenarkan dalam sebuah negara yang Bertuhan ini. 1Malaysia hanya mahukan ameno akui sejarah, akui kebenaran, dan akui fakta bahawa sedang ameno sibuk megampu penjajah dan berkowtim dalam menuntut kemerdekaan, ada golongan yang berkeras mempetahankan hak negaranya sehingga ke titisan darah yang terakhir!

1Malaysia menuntut agar sejarah ini tidak dikonfiuskan lagi demi untuk terus memperlihatkan ameno sebagai satu2nya yang berjuang menuntut kemerdekaan. 1Malaysia tahu bahawa ameno hanya berkowtim dalam mendapatkan kemerdekaan sedangkan tekanan sebenar datangnya daripada pejuang2 yang menuntut kemerdekaan mutlak. Kemerdekaan yang mana setiap tahun boleh membangkitkan semangat juang anak muda. Kemerdekaan yang boleh menjadikan rakyatnya berdiri megah dengan kekuatan menolak penjajaan. Kemerdekaan yang sebenar yang dikecapi oleh negara2 lain yang menghalau penjajah dengan peluru dan belantan.

Kerana 1Malaysia sudah muak disajikan dengan drama Bukit Kepong setiap kali sambutan kemerdekaan. Sebab 1Malaysia sudah faham, yang dilawan oleh komunis dan pejuang bukanlah rakyat Tanah Melayu yang merdeka, tetapi askar2 kepada kerajaan boneka.

1Malaysia menolak fahaman komunis. Dalam masa yang sama 1Malaysia mahukan sejarah tidak diputar belit. Kerana 1Malaysia bukan lagi bodoh seperti yang diharapkan.

Umno turut adakan ceramah di Penanti

PENANTI, 27 Mei (Hrkh) - Umno dan Barisan Nasional (BN) sebenarnya begitu 'teliur' (teringin) menyertai pilihan raya kecil di Dewan Undangan Negeri (Dun) N12 Penanti tetapi apa boleh buat ia tidak mendapat perkenan Presidenya, Dato' Seri Najib Tun Razak yang kononnya tidak mahu terjerat dengan mainan politik pembangkang dan mahu menumpukan hasrat menjana ekonomi.

Di Penanti, walaupun ia tidak mendapat restu penyertaan calon Umno dan BN namun mulai dua malam berturut-turut parti yang hampir tengelam itu mula mengerakkan jentera penerangan ke beberapa buah kampung hatta di luar Penanti dengan harapan rakyat tahu kenapa BN bertindak begitu.

Semalam dikhabarkan Ketua Umno Bahagian Bukit Mertajam, Dato' Musa Sheikh Fazir mengadakan pidatonya di hadapan 50 orang di Bangunan Umno Bahagian Permatang Pauh.

Malam ini Exco Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Lokman Nor Adam dijangka mengadakan peneranganya di Dun Penanti. Sehari sebelum ini beliau sempat bertemu pemuda di Bahagian Tasek Gelugor di Kampung Lubuk Meriam dengan kehadiran 70 orang tempatan.

Semalam Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti KeADILan, Badrul Hisyam Sharin ketika berucap di Bilik Gerakan Utama PAS N12 berkata, Umno sekarang macam gila talak berkokok di luar gelanggang.

Pakatan Rakyat katanya, tidak takut menyertai pilihan raya untuk mengembalikan hak rakyat yang telah mengangkat Adunnya sebelum ini. Berlainan dengan Umno dan BN mereka bimbang kalah kerana bagi mereka kekalahan merupakan azab yang paling pedih.

"Umno bukan senang melihat kita dok hentam mereka saban malam bagi menerangkan penyelewengan yang telah dilakukan. Mereka geram tak tentu fasal sehinggakah Timbalan Presiden Umno, Muhyidin Yassin tiba-tiba mengeluarkan kenyataan Umno tetap dibelasah oleh pembangkang walaupun tidak bertanding di Penanti," tegasnya.

Satu lagi kebimbangan Umno dan BN di seluruh negeri ialah golongan 'celik komputer' yang mana rata-rata golongan berkenaan tidak menyokong BN.

Sementara itu Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu dalam ceramahnya pula menegaskan, Umno hampir dengan 'sakratul maut' maka mereka akan lakukan apa sahaja untuk menarik perhatian masyarakat termasuk menangkap sesiapa sahaja yang dikhuatiri boleh menjejaskan pengaruh Umno dan BN.

"Sekarang ini ahli dan penyokong Umno tinggal golongan yang gigit mee tak putus sahaja yang ada gigi lazimnya keluar atau tidak memberi sokongan padu pada BN. Golongan veteran lebih senang dengan keadaan lama," jelasnya. - mns_

DAP: 'Polis Raja Di-Malaysia'...

Malaysia telah menjadi sebuah negara polis, dakwa pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham

Polis, dakwanya, bertindak menahan orang awam sesuka hati mereka tanpa menghiraukan hak asasi manusia.

Ngeh mendakwa situasi menjadi buruk, yang menurutnya, lebih teruk daripada Operasi Lalang di mana 106 ditahan di seluruh negara.

"Sekarang jumlah mereka yang ditahan kali ini mencecah 157 orang di mana 80 daripadanya adalah di Perak," katanya.

Ngeh berkata, 'Polis DiRaja Malaysia' kini dikenali oleh rakyat Perak sebagai 'Polis Raja Di-Malaysia' kerana didakwanya, menyekat sepenuhnya kebebasan bersuara dan bergerak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan.

Malam tadi, G Haridas, 34 - pemandu setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming - dan ahli Majlis Perbandaran dari DAP, Simon Uthaya Kumar, 51, ditahan diluar pintu masuk bangunan ibupejabat di Ipoh.

Berlaku 'perang mulut' antara Ngeh, Nga dan timbakan ketua polis Ipoh, Ibrahim Abu Bakar berhubung tangkapan tersebut.

Ibrahim dikatakan memberitahu bahawa polis boleh menangkap orang ramai yang berkumpul dalam kumpulan lima orang atau lebih.

Bagaimanapun, Ngeh pula menegaskan bahawa alasan tersebut tidak boleh diterima kerana dua orang sahaja yang ada ketika (Haridas dan Simon) dan mendakwa ia merupakan penyalahgunaan kuasa oleh pihak polis.

Nizar Zambry : MAZA Keliru Mengenai Mogok Lapar

Seorang wartawan MSTAR, Zieman di dalam soalannya kepada Dr. Mohd Asri apakah hukumnya bagi seorang muslim yang menyertai mogok lapar menjawab:

"Dalam Islam matlamat tidak menghalalkan cara (the ends do not justify the means). Apa sekalipun hasrat baik tidak boleh dihalalkan dengan cara yang tidak diterima oleh syariat. Mogok lapar adalah satu penyeksaan diri sendiri yang mempunyai ‘nilai ketidakcerdikan’ yang amat sangat.

Dengan mukaddimah sedemikian, kita mendapati dua perkara yang jelas, yang pertama wartawan yang bernama Zieman sengaja menimbulkan soalan yang cuba memberikan persepsi negatif terhadap mogok lapar yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat Perak, dan yang kedua MAZA yang tidak tahu hujung pangkal menjawab solan provokatif wartawan berkenaan yang menjelaskan kepada kita beliau keliru atau tidak mengetahui bahawa program mogok lapar itu tidak seperti yang beliau fahami.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ust. Ahmad Awang menjelaskan apa yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat ialah Program Puasa Sunat dan ia dianjurkan oleh PAS Perak yang berkebetulan dengan Program Mogok lapar dimana ia telah diputar belit oleh pihak tertentu sehingga memerlukan pejelasan lebih lanjut.

Menurut beliau apa yang dianjurkan oleh PAS Perak adalah yang dianjurkan dalam ajaran Islam iaitu pada setiap awal bulan kalender Islam kita dianjurkan puasa sunat 3 hari berturut. Berkebetulan semalam adalah tepat 1 Jamadal akhir dan kita berpuasa sehingga Khamis ini.

"Saya juga telah mengarahkan Ketua penerangan PAS Negeri Perak, Ust. Misbah untuk memaklumkan kepada semua kawasan mengenai program ini, dimana kemuncaknya diperingkat negeri kita adakan solat hajat mohon dibubarkan DUN ditempat yang ditentukan kemuadian sementara di peringkat kawasan dibuat di markaz PAS" jelas beliau.

Ust. Ahmad Awang juga menjelaskan di peringkat Negeri akan disediakan juadah berbuka pada setiap hari sehingga Khamis dan beliau mengalu-alukan warga sekitar Ipoh untuk berbuka bersama-sama di Pejabat PAS Ipoh di Medan Istana Ipoh.

Sementara program mogok lapar adalah untuk bukan-Islam dimana mereka tidak makan dan minum di waktu siang hari sementara umat Islam melakukannnya dengan cara berpuasa sepertimana yang diajarkan oleh Allah dan RasulNya.

Selain itu beliau menafikan mogok lapar yang dianjurkan untuk bukan-Islam itu menyusahkan dan membawa mudarat yang besar kerana mereka yang terlibat masih boleh minum setiap 6 jam dan penganjur juga menyediakan doktor pakar sebagai persedian jika ada kecemasan.

Mogok lapar selama 72 jam dan berpuasa yang bermula semalam, menurut bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin, bertujuan menggesa Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan hak (mengundi) dikembalikan kepada rakyat.

Justeru itu kita ingin bertanya kepada MAZA, bab manakah yang mengharamkan umat Islam berpuasa sehingga beliau bertindak sebagai "tuhan" untuk menghukum ianya ditolak oleh Islam?

Ada bloggers (seorang dua) penyokong Tun yang tidak sedar diri

Setelah Tun Abdullah mengundurkan diri dan membuat peralihan dengan cara yang terbaik pernah dilakukan , beliau sering dikatakan sebagai dijatuhkan oleh Tun Dr Mahathir. Hakikatnya kepada mereka yang menyangka Tun Lah jatuh kerana tindakan Tun Mahathir adalah sebenarnya satu kesilapan yang besar, Tun Lah berundur kerana sayangkan UMNO , Bangsa dan Negara. Tun Lah bukan gila kuasa dan Tun Lah juga mungkin tidak berminat lagi untuk bercakaran dengan Tun Mahathir kerana akibatnya adalah kepada Parti Barisan Nasional. hari ini Tun lah tidak mencampuri sebarang keputusan yang dibuat oleh DS Najib , Perdana Menteri yang telah mengambil alih amanah rakyat dari tangan beliau. Tun Lah tidak mahu mengganggu pentadbiran DS Najib kerana beliau yakin bahawa DS Najib mampu melakukan nya. Lagi pun , tak kan Pak Lah nak campur urusan pentadbiran negara sampai bila-bila.

Pak lah tidak gila kuasa, Beliau boleh lakukan apa saja , jika beliau gila kuasa. Tetapi itu bukanlah sifat seorang pemimpin yang baik,. Harimau mati meninggalkan belang , manusia mati meninggalkan nama. Kita pulang hanya dengan sekeping kain putih dan bukan dengan harta mahupun kuasa yang ada di dunia. Biarlah mereka yang tinggal menguruskan hal dunia , lagi pun di dalam kubur mana ada hand phone nak berikan arahan kepada manusia yang tinggal di dunia ini. Yang akan kita hadapi nanti adalah Nungkar dan Nangkir.

Ramai juga bloggers yang dahulu memihak kepada Tun dan memperjuangkan Tun ketika krisis antara Tun dan Tun Lah menyangka kenaikan Najib adalah kemenangan mutlak mereka (Bukan semua , seorang dua sahaja, yang lain telah berada di medan perang bertungkus lumus menyerang pembangkang) Mereka yang seorang dua ini pula yang lebih-lebih mahu mengawal segala pentadbiran DS Najib dan Tan Sri Muhyiddin . Mereka menyangka era Najib adalah satu era kekuasaan mereka dan begitu sombong dan bingkak mahu menghapuskan semua penyokong Pak Lah dan juga Khairy Jamaluddin. Mereka lupa bahawa tanpa penyokong Pak Lah dan Khairy Jamaluddin , UMNO tidak mungkin akan dapat disatukan secara solid 100% bagi menghadapi pembangkang pada PRU 13 nanti. Yang hairan DS Najib dan TS Muhyiddn Yassin tidak pula sesombong atau sebongkak mereka.

Bermula dengan penganiayaan kepada Sdr Rashid yang di tawarkan bekerja dengan TS Muhyiddin kini berlarutan pula kepada Omar Ong yang mendapat tawaran dari DS Najib di Petronas. Orang yang sama bangkit menentang dan cuba menghalang , orang yang sama juga mahu jadi hero bagaikan mahu menghapuskan etnik Tun Lah di Bumi Malaysia ini. DS Najib sebenarnya lebih arif dan lebih tahu perancangan beliau mentadbir negara , siapa yang layak dan siapa yang tidak layak. Malahan dalam susunan kabinet juga Najib telah mengenalpasti mereka yang tewas tetapi berkelayakan dan yang tidak berjawatan tetapi berkelayakan untuk disatukan sebagai satu jentera yang mantap dan jelas terbukti susunan kabinet Najib adalah mantap .

Siapalah sangat bloggers ini yang mahu menetukan kepimpinan Najib dan apakah bijak sangat bloggers ini yang merasakan mereka lebih baik dari Najib untuk memberikan nasihat kepada DS Najib. Bukan kita tidak tahu sejauh mana kemampuan mereka , seoarang adalah bekas pengarang seorang lagi sememangnya penjilat Mukhriz. Jika beginilah cara mereka , nampaknya cita-cita TS Muhyiddin Yassin tidak akan tercapai untuk memantapkan BN dalam masa dua tahun. Perbuatan mereka jelas mencerminkan bahawa Mukhriz tetap tidak puas hati dan mengarahkan budak-budak nya menulis menghapuskan etnik Tun Lah. Mukhriz sepatutnya boleh menutup mulut mereka demi kedamaian dalam BN dan UMNO kerana Mukhriz yang membayar mereka.

Apakah mereka merasakan iri hati kerana DS Najib tidak menawarkan mereka jawatan yang baik seperti orang nombor satu dalam NST atau Chairman GLC yang kukuh. Layak kah mereka untuk melakukan tanggungjawab sedemikian jika ditawarkan oleh PM.Hentikan maiannya ini segera, tidak perlu menakut-nakutkan DS Najib kerana beliau bukanlah orang yang sedemikian yang takut kepada ugutan. Berilah kebebasan kepada DS Najib sebagai PM untuk memerintah , Dahulu ketika Tun Mahadhir jadi PM , tidak ada mana mana penulis yang memberikan nasihat dan mencampuri urusan beliau. Tak letih ke bercakaran sesama sendiri. Eloklah berikan tumpuan kepada pembangkang. Sasaran kita bukannya ahli UMNO, sasaran kita sekarang adalah pembangkang. Jangan lah merasa bongkak dan seolah-olah anda kini menguasai Malaysia. Perdana Menteri tahu apa yang beliau lakukan.

SEDERHANAKAN SIKAP KITA

untuk teman teman SESAMA ISLAM, dan SALAM SEJAHTERA untuk teman bukan ISLAM.

Sejak akhir-akhir ini, setiap hari kita disogokkan dengan berita-berita panas politik tanah air, kita di kejutkan dengan manuver-manuver politik antara BN, PAS, PAKATAN, UMNO...manakala temen-temen di INDONESIA pula di repotkan dengan kampanye Pemilihan Presiden, di Malaysia pula kita di gusarkan dengan PRK PENANTI, dari berita samada BN mahu lawan atau tidak sehinggalah pada kempen pilihanraya sehingga saya kadang-kadang berfikir kalau di Prk PENANTI kenapa perlu ada kempen besaran-besaran dan kenapa calon-calon BEBAS begitu beria-ia ingin menjadi wakil rakyat penanti sedangkan saya rasa sebagai wakil rakyat bebas secara ekonomiknya kalau mereka menang pun tentunya biaya pilihanraya iini lebih tinggi berbanding dengan elaun yang mereka akan dapat. Begitu juga PAKATAN, calon bebas bukan lawan sebenar PAKATAN jadi tidak perlulah terlalu bising sangat. Kemudian, dengan takdir Allah Taala, ADUN manik urai telah meninggal dunia sehingga nantinya akan membawa kita ke satu lagi episod Pilihanraya Kecil Manik Urai, dan lagi akan muncul polemik-polemik politik yang menyusahkan kita berfikir kerana kedua partai yang akan bertanding akan cuba memberikan argumen politik mengikut acuan mereka, acuan yang di tempa berdasarkan kepentingan wang dan kuasa, acuan yang di reka berdasarkan kepentingan partai politik yang bertanding yang kemudiannya disesuaikan dengan landskap kampung manik urai atau penanti. Ini semua merupakan bahang politik tanahair yang senantiasa memanas umpama bara yang dibiarkan tetap memanas sampai ke malam.

Suhu politik seumpama ini sebenarnya merupakan asas asas kepada semangat KEKITAAN yang wujud dalam hati kemudian dikumpulkan secara tidak sengaja melalui kumpulan masyarakat yang akhirnya akan membentuk sebuah "SENTIMEN KEMASYARAKATAN" (Baca Teori Emile Durkhaeim), sentimen kemasyarakatan ini akan berkembang dalam sesebuah kelompok yang akan membesar, membesar dan terus membesar seumpama sebuah bola salji (SNOW BALL) yang bermula dengan saiz yang kecil kemudiannya akan membesar dan apabila terlalu besar ianya akan menjadi sebuah BALA atau BENCANA kepada MASYARAKAT itu sendiri. "Suhu politik" ini juga terlalu popular kalau dibandingkan dengan API, api mancis memang boleh di buat main...tetapi kalau ianya sudah membesar bukan hanya boleh membakar tangan, malah rumah sendiripun boleh terbakar.

Saya melihat cara kita mengendalikan masalah politik, "politicking" terlalu melampau-lampau, kita sudah masuk dalam putaran setan, berputar berputar dan tidak tahu bila harus berhenti dari bercerita dan bertelagah dalam hal-hal politik tanah air, sejak 2007 setiap hari PANAS dengan cerita politik sehingga wujud pertanyaan :"mereka ini tidak ada kerja lain ke, atau memang ini pekerjaan mereka untuk cari makan.". Adalah menjadi suatu kebimbangan iaitu ketaksuban kita melihat masalah poltik dan kekuasaan sebagai makan harian sehingga kita lupa pada masalah sosial lain yang seharus menjadi fokus utama kehidupan harian kita. Kita sudah lupa bahawa kebanjiran warga asing dari mancanegara yang bukan datang sebagai turis malah mencuba nasib mencari rezeki sehingga mendapat rezeki dan akhirnya mereka tidak tahu jalan pulang ke negara asal, kita menjadi lupa kebanjiran remaja-remaja bawah umur berlepak di "shopping complex" seakan menjadi trend bahawa untuk dewasa mereka harus eksposkan pada budaya negatif, kita lupa kes-kes ragut semakin menjadi, kes samun bersenjata semakin menjadi, kes along semakin membesar, kes buang bayi, kes ponteng sekolah, kes orang tidak sembahyang, kes khalwat dan bersedudukan...ini semua masalah sosial yang menakutkan dan perlu di beri perhatian.

Kita lupa bahwa masalah masalah sosial di atas akan menjadi api dalam sekam yang akan membakar rumah kita dalam masa beberapa tahun mendatang, kita terlalu taksub dengan bicara politik sehingga kita tidak sedar yang kita sedang di ketawakan oleh negara asing, mereka melihat kita sedang "berebut gula-gula sedangkan dalam masa yang sama kita tidak sedar yang ada orang sedang mencuri beras kita di dapur". Arab, Bosnia, Yugoslavia, IraQ, Korea, Vietnam, merupakan BANGSA yang besar seuatu ketika dahulu, rakyat mereka lebih ramai dari MELAYU di semenanjung ini...tetapi kerana TAKSUB dengan perebutan KUASA dan POLITK sesama mereka akhirnya BANGSA itu dihancurkan, dipecahbelahkan, dilaga-lagakan dan dikuasai oleh pihak ASING. Yang menjadi masalah kita ialah kita sedang LUPA kerana taksub berebut kuasa sesama KITA. Kita caci maki sesama kita, kita berebut kerusi sesama kita sehingga kita menghina dan menyindir serta mengata sesama kita, kita menipu sesama kita, kita jalin KONSPIRASI untuk menjatuhkan ORANG KITA-KITA, kita berusaha jatuhkan orang dari bangsa KITA, kita pijak orang dari BANGSA KITA...justru kita sebenarnya sedang bermain SEPAK KAKI sesama KITA, yang dijadikan alasan untuk menjatuhkan sesama bangsa kita hanya perbezaan BENDERA, perbezaan LOGO, perbezaan "team", Perbezaan pemikiran dan cara berfikir, sehingga KITA LUPA memang kita berbeza bendera tapi kita sedarah dan seagama. Kenapa kita lebih mengutamakan BENDERA masing-masing dari persamaan darah dan agama. Kita sebangsa, sekulit, sedarah, dan seagama...kenapa perlu saling SEPAK antara satu sama lain, bila kita sudah letih saling sepak sesama kita akhirnya kaki kita akan lenguh dan patah, di kala itulah ORANG LAIN, bangsa lain, keturunan LAIN akan datang IKAT kaki kita dan akan akan mengambil negara dan tanah air kita....mahu mengharapkan pemuda-pemudi mungkin terlambat kerana mereka lebih asyik dengan dunia mereka di SHOPPING COMPLEK, di litar lumba haram di malam hari, di bawah jembatan, di lorong-lorong sedang KETAGIH dadah dan sebagainya.....

Justru...sederhanakanlah sikap kita....bendera BIRU PEKAT, HIJAU, MERAH, BIRU MUDA merupakan simbol perebutan KUASA dalam rangka melebarkan saiz poket...tapi bagaimana masadepan REMAJA dan TANAH kita...renungkanlah.

Tulisan ini tidak dibuat untuk mengajar sesiapa, sekedar untuk mengingatkan diri sendiri, bukan untuk berceramah tapi ini untuk memberitahu bahawa KITA SUDAH JAUH MENYIMPANG SEHINGGA LUPA kita sebenarnya BERTELAGAH SESAMA SENDIRI.

Terima kasih atas kesudian membaca

Bubar DUN Perak Kalau Anak Jantan, Nizar Cabar Zambry

Menteri Besar Perak, Nizar Jamaluddin mencabar "Menteri Besar Mahkamah", Dr Zambry Abd Kadir supaya mengadap Sultan dan memohon perkenan baginda membubarkan Dewan Undangan Negeri sekiranya beliau benar-benar anak jantan dan tidak bersembunyi di belakang pasukan keselamatan.

Beliau berkata demikian pada majlis ceramah dan taklimat yang diadakan di Wisma DAP malam semalam.

Nizar berkata beliau tidak menyalahkan pihak keselamatan kerana sedar mereka digunakan oleh Barisan Nasional untuk melakukan penindasan terhadap rakyat.

Tambah beliau lagi setiap kali pilihan raya kecil diadakan UMNO dan BN akan mengarahkan pihak keselamatan berkampung di kawasan tersebut sama ada di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang atau Bukit Selambau.

Tetapi peliknya apabila BN tidak bertanding di Penanti ternyata tidak ada polis di situ dan ini membuktikan pihak polis bekerja untuk UMNO dan BN.

"Ini jelas menunjukkan wang rakyat dihabiskan untuk BN bukannya untuk menjaga rakyat dan ketenteraman awam." Nizar berkata.

BN cukup cemburu dengan gabungan kemas dan mantap Pakatan Rakyat dan ia tidak sanggup melihat gagasan tersebut diterima oleh rakyat Perak.

"Di Perak sebelum ini kita tidak pernah nikmati perpaduan dan keharmonian antara bangsa-bangsa yang ada di Perak, namun dalam masa Pakatan Rakyat memerintah kita berjaya lahirkan masyarakat Perak yang saling menghormati, bertoleransi antara satu sama lain.

"Kita mahukan cucu cicit kita pada masa akan datang saling menghormati antara bangsa yang ada. Itulah yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat. Jika ini berterusan maka tidak ada peluang lagi bagi mereka." kata Menteri Besar lagi.

Tambah Nizar mahkamah rakyat adalah ruang yang terbaik untuk menyelesaikan krisis politik di Perak.

Majlis tersebut yang dipengerusikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Pantai Remis, Nga Kor Ming juga turut dihadiri oleh Pengerusi DAP Perak, Ngeh Khor Ham, Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Chong Eng, Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi dan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat Perak.

Sebelum itu polis menahan 2 orang di luar Wisma DAP kerana dipercayai ingin hadir ke majlis yang diadakan semalam.

Seorang daripada yang ditahan adalah ahli majlis perbandaran Taiping, Simon Uthaya Kumar a/l Sellaiyah sementara seorang lagi dikenali sebagai Haridats. Difahamkan mereka berdua telah dibawa ke balai polis yang berdekatan untuk disoal siasat.

HUJAH EZAM DALAM TV9 MACAM BUDAK BUDAK, BUAT TUDUHAN MELULU TANPA ASAS


----------Oleh Halik Zaman----------

Hujah jam 9.30 malam tadi dalam tv9, mengenai rasuah politik wang. Ahli penalnya cuma Ezam Mohd. Noor seorang sahaja. Husam Musa tidak hadir, mungkin sibuk dengan urusan Muktamar PAS.

Ditanya oleh Pengerusi Acara kepada Ezam, "Ada kah pemimpin pemimpin UMNO sudah didakwa oleh SPRM mengenai politik wang yang berlaku baru baru ini, semasa kempen merebut Jawatan Majlis Tertinggi UMNO baru baru ini."

Ezam menjawab, SPRM sudah pun mendakwa pemimpin pemimpin UMNO yang merebut Jawatan Tertinggi UMNO yang mengamalkan rasuah wang.

Dalam masa yang sama, Ezam lupa untuk mengakui bahawa Ali Rostam yang didapati bersalah mengamalkan rasuah politik wang. Cuma diberi amaran sahaja oleh Pengerusi Disiplin Parti UMNO dan dinasihatkan supaya beliau tidak bertanding merebut sebarang jawatan. Mana peranan SPRM untuk tidak mengheret Ali Rostam kemahkamah? Bukan kah SPRM pilih bulu kerana tidak bertindak apa apa?

Khairi Jamaluddin calon Ketua Pemuda UMNO Malaysia, didapati bersalah mengamalkan rasuah politik wang oleh Pengerusi Disiplin UMNO, beliau dibolehkan bertanding tanpa diambil sebarang tindakan apa apa. Mana sudah peranan SPRM yang membiarkan Khairi tanpa apa apa tindakan?

Bila ditanya oleh Pengerusi Acara, tentang rahsiah 6 kotak ducument rasuah Anwar Ibrahim semasa beliau menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang akan dibongkar oleh Ezam? Ezam menjawab rahsia 6 kotak itu berada ditangan Dato Seri Dr.Wan Azizah dalam simpanannya.

Ezam seorang ahli politik yang mahu tunjukan dia benar benar seorang ahli politik yang profesional, tapi sebenarnya cara pembawaan politiknya persis politik kampungan. Secara sedar dia tahu tuduhannya itu bercorak "hearsay evidence", tapi dia terpaksa mendedahkan bahawa dia punya 6 kotak bukti bahawa Anwar rasuah. Walaupun tanpa bukti kukuh semata mata untuk menguatkan hujahnya sahaja.

Orang yang tahu perundangan sahaja tahu bahawa Ezam adalah politikus yang bodoh buat tuduhan menggunakan bukti hearsay yang tidak dapat digunapakai dalam mahkamah.

Bila Pengerusi Acara bertanya pendapat Ezam, tentang pertuduhan rasuah Puan Aminah calon Bebas di Penanti kepada PKR, Ezam menjawab rasuah itu benar terjadi kerana Puan Aminah mempunyai bukti kukuh dengan merakamkan berbualan dalam cakera padat.

Takkan lah kalau ada ahli ahli PKR yang cuba membunuh, mencuri, merompak, merasuah, maka PKR atau Anwar yang mesti dihukum dan dibicarakan atau ditangkap oleh SPRM atau polis. Sedangkan kenyataan akhbar Puan Aminah pun sukar memberikan bukti kukuh mengaitkan PKR dan Anwar Ibrahim terlibat. Kalau pun ada Puan Aminah didatangi oleh ahli ahli PKR, itu bukan mewakili PKR dan Anwar Ibrahim. Itu urusan pribadi seseorang. Ia tidak kena mengena dengan calon PKR atau Anwar Ibrahim.

Tidak heran kalau tv3 gunakan kenyatakan Aminah sebagai bahan berita hangatnya, kerana menghebohkan perkara yang samar samar, itu memang tugas tv3 tukang sibuk.

NOTE: Ezam, kalau berani untuk berhujah atau debat, datang Sabah lah jumpa saya.