Isnin, 25 Mei 2009

Rais: Isu blog komunis ke kabinet...!!! Tapi UMNO@BN perangai lebih teruk dari Komunis tak ape...??? Dah 50 tahun menipu dan membantai harta rakyat..!

Isu penyebaran sejarah komunis termasuk di blog dan laman web jaringan sosial akan dibawa kepada perbincangan jemaah menteri, kata menteri penerangan, komunikasi dan kebudayaan.

"Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bukan di bawah bidang tugas saya, tetapi saya sedang berurusan dengan menteri berkenaan supaya dia juga bersiap siaga melihat kecenderungan seperti
ini," kata Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau ditanya sama ada kerajaan akan mengambil tindakan seperti ISA terhadap pihak yang cuba memberi gambaran positif terhadap komunis, lapor Bernama.

"Apa-apa maklumat yang kita miliki kita akan sampaikan kepada pihak berkuasa pada mesyuarat jemaah menteri minggu ini kerana didapati ada beberapa blog yang sudah mula muncul seolah-olah beri pujian melahirkan perasaan nostalgia kepada komunisme serta angkara yang mereka lakukan," katanya lagi.

Sebuah akhbar semalam melaporkan laman Facebook memuatkan satu daftar Parti Komunis Malaya (PKM) - dengan 19 orang sebagai "penyokong" - dan blog "Kampung Perdamaian Sukhirin - Kini Dan Silam" menceritakan perjuangan gerakan gerila Melayu dalam pertubuhan yang diharamkan itu.

Menurut agensi berita itu lagi, Rais juga menyeru rakyat agar tidak terburu-buru mengikuti dan meminati pembaharuan yang dibuat sesetengah pihak khususnya penulis blog yang cuba mendewa-dewakan fahaman komunisme.

"Komunis telah mendera negara ini dan kita telah dibelenggu melalui
pembunuhan dan pelbagai tindakan dahsyat, ribuan yang telah mati di tangan komunis sudah cukup bagi kita untuk insaf supaya kita tidak keluarkan sesuatu yang menyamarkan fikiran kita terhadap satu rejim yang begitu dahsyat ketika dulu," katanya.

Dr Rais berkata, komunis tidak boleh diberi tempat di negara ini kerana dosa mereka membunuh beribu-ribu rakyat Tanah Melayu pada ketika itu tidak boleh dilupai.

Sehubungan itu beliau meminta pemimpin yang melahirkan perasaan positif terhadap bekas pemimpin PKM Chin Peng supaya menyatakan
pendirian mereka dengan jelas dan tidak berlindung di belakang tabir parti politik masing-masing.

"Komen saya mudah, Chin Peng dan para komandonya yang bunuh ramai orang dahulu sekali-kali tidak ada tempat bagi kita untuk bermuafakat," Dr Rais dipetik berkata selepas menyampaikan syarahan 1Malaysia kepada para pegawai kanan kementerian itu di Angkasapuri hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai desakan Gerakan Pulau Pinang supaya Chin Peng dibenarkan pulang ke Malaysia atas sebab
kemanusiaan.

Kayveas: Murugiah 'perlu periksa mental'.....Mereka berjangkit dari krisis Perak...!!! Kerana cikgu mereka UMNO@BN..!!!


Presiden PPP Datuk M Kayveas menyifatkan Senator Datuk T Murugiah - yang mengisytiharkan dirinya juga presiden parti itu - sebagai "orang yang gila publisiti" dan "perlu diperiksa mental".

kayveas ppp pc 120308 lookWalaupun melemparkan perkataan-perkataan yang keras seperti itu, Bernama melaporkan, bekas ahli parlimen Taiping itu menganggap kemelut perebutan kuasa itu seperti "ribut di dalam cawan teh".

Sambil menegaskan beliau masih presiden sah PPP, Kayveas menambah:

"Perhimpunan yang berlaku itu tidak sah dan saya tidak mahu komen lagi tentang orang yang gila publisiti, tamak dan mengisytiharkan diri sendiri, dia telah dipecat daripada parti.

"Dia boleh buat apa yang dia mahu tapi kami masih menunggu rayuan dia (Murugiah) sehingga 30 Mei berhubung pemecatannya."

Penanti : Tiga calon bebas tajaan UMNO?

Setelah UMNO mengumumkan penarikan diri daripada bertanding di PRK Penanti, saya merasakan bahawa UMNO tidak mahu mengambil risiko kalah dengan majoriti yang lebih besar. Saya juga merasakan yang UMNO amat kecewa apabila calon PR tidak diberikan kemenangan percuma. Lantas saya terfikir apakah PR yang menaja calon-calon bebas bagi memastikan akan adanya pilihanraya. PR tentu mahu membuktikan bahawa pengundinya akan bertambah di Penanti. Pertambahan jumlah undi yang diterima oleh PR akan menambahkan kesengsaraan UMNO.

Walaupun UMNO tidak bertanding di Penanti, PR masih tetap berkempen mendedahkan kelemahan UMNO dan PM Satu Malaysia. PR seolah-olah tidak pedulikan kelibat calon-calon bebas sehinggalah apabila Aminah Abdullah mula bersuara. Calon bebas cap kunci ini begitu berani menyerang PKR. Calon kunci ini diberitakan akan/telah membuat laporan kepada polis, SPRM dan SPR dengan menyertakan bukti yang kononnya PKR telah merasuahnya supaya tidak bertanding. Pada waktu yang sama juga calon ini ditawarkan jawatan KM1 oleh PKR sekiranya berjaya menewaskan calon PR dengan syarat kembali kepada PKR. Begitu celaru jalan ceritanya. PKR merasuah RM80k supaya calon ini tidak bertanding. Apabila calon ini masih berkeras mahu bertanding, ditawarkan pula jawatan KM1 apabila menang nanti. Nampak sangat yang PR tidak yakin akan menang di Penanti. Nampak sangat yang calon bebas ini lebih bertenaga daripada UMNO.

Lebih menarik lagi apabila SPR amat berminat melayani helah politik calon cap kunci. Pengerusi SPR begitu cepat menyambut permainan calon kunci sebagaimana cepatnya SPR menyambut permainan UMNO di dalam setiap pilihanraya yang membabitkan calon UMNO. Hati kecil saya membisikkan bahawa semua calon bebas ini ada penajanya. Hati kecil saya berani membisikkan bahawa penajanya ialah UMNO.

Sekiranya calon kunci itu ditaja oleh PKR semata-mata untuk mewujudkan pilihanraya, sudah tentu calon itu tidak akan menyusahkan PR. Tetapi sekarang calon itu telah dan sedang menyusahkan PR sehingga melibatkan polis, SPRM dan SPR. Kes ini sedikit sebanyak telah berjaya menenggelamkan isu-isu yang bersabit dengan UMNO. Secara tidak langsung UMNO berjaya juga menyerang PKR melalui calon kuncinya. Saya ingatkan Satu Malaysia takutkan Aminah Abdullah, rupa-rupanya Aminah Abdullah ini adalah spesis Altantuya belaan UMNO.

Kehadiran bekas calon cap payung Bukit Gantang, Kamarul Ramizu adalah sebagai pelengkap untuk menunjukkan sesiapa sahaja bebas bertanding. Kononnya amalan demokrasi di Malaysia masih subur. Apalah yang diharapkan oleh calon ini setelah memperolehi 62 undi di Bukit Gantang. Di Bukit Gantang sebagai peniaga. Di Penanti pula sebagai pakar motivasi. Di Bukit Gantang dihebohkan sebagai calon PEKIDA bertaraf ayahanda. Setelah saya meneliti setiap organisasi PEKIDA peringkat negeri atau Malaysia, langsung tidak terdapatpun nama beliau. Mungkin beliau ahli PEKIDA tanpa kad keahlian. Kehidupan sehariannyapun tidak sesempurna mana, tetapi masih mampu bertanding walaupun telah kehilangan wang pertaruhan dalam PRK Bukit Gantang. Betulkah calon ini bebas tanpa penaja? Bukankah calon ini pernah berkata bahawa beliau akan memperolehi sekurang-kurangnya 6200 undi UMNO di Penanti? Rugi besarlah PKR jikalau menaja calon cap payung ini.

Seorang lagi calon bebas ialah Nai Khan Ari yang berketurunan Siam. Apa yang diharapkan oleh UMNO ialah calon ini mampu mencuri undi pengundi bukan Melayu. Seterusnya pengundi yang mengundi calon PR akan merosot bilangannya. Inilah yang diharapkan oleh UMNO. Secara jujurnya adakah calon ini yakin yang dia akan menjadi wakil rakyat di Penanti? Adakah calon ini begitu pemurah sehingga sanggup mengeluarkan belanja yang banyak demi Penanti?

Insya Allah calon PR, Dr. Mansor Othman akan memenangi PRK Penanti dengan bilangan undi yang lebih besar. Melalui pembacaan, saya juga dimaklumkan bahawa Dr. Mansor akan diamanahkan jawatan KM1 Pulau Pinang. Tahniah.

Akhir bicara, saya gunakan kesempatan ini untuk merakamkan jutaan terima kasih atas segala ilmu yang prof telah sampaikan kepada saya. Prof adalah pensyarah SAU 405 - Isu-Isu Dalam Masyarakat Tani. Saya adalah salah seorang pelajar prof pada tahun akhir 80-an. Prof amat baik dan sentiasa bersedia membantu saya menyelesaikan tugasan berkaitan. Walaupun tugasan saya A, gred keseluruhannya B kerana saya gagal memberikan jawapan terbaik dalam peperiksaan akhir.

Prof tetap guru saya walaupun hanya untuk tempoh satu semester ataupun 17 minggu. Khas untuk Dr. Mansor Othman, Selamat Hari Guru.

Malaysia and the PPP disease...???And do you really want Aminah as President of the MPPP? I would not even offer her the post of Chief Dogcatcher of the Council let alone its President. And if you know her personally then you would know why I say this. She just does not have right credentials to head the Council as its President.

THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin

Aminah Abdullah, the former Parti Keadilan Rakyat (PKR) Penang Wanita chief, alleges that the party offered her RM80,000 as an inducement to withdraw from contesting the Penanti by-election. Aminah is one of the three independent candidates in the by-election that will be held on 31 May 2009.

She says she was also offered the post of President of the Penang Island Municipal Council (MPPP) if she agrees to withdraw. Furthermore, she alleges, she was offered the post of Deputy Chief Minister 1 (DCM1) if she manages to win the by-election. According to Aminah, all these offers were made during the two or three meetings that were held before Nomination Day.

She also claims she recorded the three-hour meeting with the middlemen, one of whom is a special officer to a Penang state executive councillor and a PKR supreme council member. She said the meetings were recorded at her home in Jelutong on May 13. She then gave journalists who had attended her press conference a copy of the recordings.

Aminah said she refused the offers and claims she had photographs taken of her with the two people who came to meet her. Her family members took the photographs using mobile phones without the knowledge of these two PKR representatives who came to meet her.

"I am one who believes in justice and the truth and I am doing this not out of spite but to counter the allegations made by PKR state chief Datuk Mohd Zahrain Mohamed Hashim who wanted me to show the evidence that I was offered these inducements. I will lodge a report with the Election Commission on Tuesday and expose who they are," she said during a press conference held at her operations centre in Simpang Tiga Kubang Ulu. She has also lodged a police report at the Seberang Perai Tengah district police station for fear of her safety following her expose.

I can only say that the two PKR representatives who went to meet her -- assuming that did happen -- are pretty stupid. First of all, why offer her the post of President of the MPPP if she agrees to withdraw and then the post of DCM1 if she does not withdraw but stays in the contest and wins? It should be one or the other. And would it not be better for her to contest and win and become the DCM1 instead of withdrawing and getting appointed as merely the President of the MPPP?

And RM80,000 is just too small an amount. Aminah would need at least RM200,000 if she contests the by-election. That would be just to contest without any plans to win. If she really wants to win then she would need at least RM500,000, going up to RM2 million if Umno is also in the race and decides to spend big money, as they normally do as the last ten years has proven.

This means Aminah already has at least RM200,000 in her pocket or handbag and probably even more if she is serious about winning the by-election. What is RM80,000 to her then? I would have offered her at least RM500,000 or RM1 million if I really wanted her to withdraw. RM80,000 is a downright insult.

And do you really want Aminah as President of the MPPP? I would not even offer her the post of Chief Dogcatcher of the Council let alone its President. And, if you know her personally, then you would know why I say this. She just does not have right credentials to head the Council as its President. And DCM1? I think Chief Minister Lim Guan Eng would probably resign in disgust and join Gerakan if she were made Penang’s DCM1. I doubt the DCM2, Professor Ramasamy, would even consider this a joke. It is beyond a joke. It is like the Prof appointing his typist as his new boss.

Aminah has always been a troublemaker since way back. She has been the wedge between Dr Wan Azizah Wan Ismail and the PKR Penang people. I remember one meeting that I attended when I brought some PKR Penang chaps along and she gave me a downright dirty look. She did not want any ‘outsiders’ in the meeting. She did not mind me being in the meeting. It was the other PKR Penang chaps that she resented.

In short, she wanted exclusivity. She and only she can have access to Wan Azizah. All others must be kept out. You just can’t run PKR Penang single-handedly. You need a team. But she prefers that PKR Penang be run as a committee of one and she was to be the sole committee member. Invariably, PKR Penang lost all their good people because of her. Many either just went into retirement or crossed over to Umno. They were utterly disgusted with what was going on in PKR Penang.

Appointing her the DCM1 would be suicide. Her first task would be to drive a wedge between PKR and DAP. She has already antagonised the PAS people whom she looks down on -- even their State Assemblymen. The mind boggles as to why PKR did not get rid of her sooner. The longer she stayed as PKR’s Wanita chief the more damage she was causing the party.

It came to a stage that many preferred to stay away from PKR Penang and leave it to its own devices. The best thing that happened to PKR Penang was when she left. Now PKR wants her back as DCM1 or President of the MPPP or both? Heavens! What the hell is wrong with Anwar Ibrahim? Maybe it is time he stepped aside and allows someone else to run the party. Sheesh! Aminah as DCM1 and President of the MPPP? Rosmah Mansor is any time far more intelligent than Aminah.

It looks like Malaysia is suffering from PPP disease. No, I don’t mean the People’s Progressive Party, which now has two Presidents (okay, Confuses says ‘two heads are better than one, especially if they are on the same coin’ -- while Umno says ‘heads I win, tails you lose, so never mind if the coin has only one head'). The PPP ailment I am talking about is an overdose of Politics, Prostitutes and Perak.

By the way, did you realise that prostitution is a RM3 billion a year industry? This excludes political prostitution, which, according to some calculations, is another RM2.5 billion a year. Why do you think they want to avoid another state election in Perak? The 59 state seats up for grabs -- if a new state election is held -- will cost another RM2 million each. This totals RM120 million. Then there is the cost for the police, election commission, etc., which would come to another few hundred million. And with the fast-track development and whatnot, we are talking about a possible RM2 billion in total. Kuala Terengganu alone cost RM600 million for just one parliament seat with the RM500 million special fund included.

Yes, RM3 billion for prostitution, RM2.5 billion for political prostitution, and RM2 billion for a new Perak state election. And we say that Malaysia has no money. Malaysia does have money but it is just that it is not being spent on the right things. And even when it is spent on the right things the leakages are very high. Just ask any businessman, local or foreign, and they will have horror stories to tell. You just can’t do business in Malaysia unless you pay. And the bill for all these extra and hidden costs are charged back to us, the taxpayers. So, invariably, we Malaysians end up paying for the PPP.


----- Prove it Aminah, don’t just offer hot air to gain publicity

-----Comments (28)Add Comment
...
written by banzai, May 25, 2009 18:59:02
Makcik jual PISANG GORENG recommended.
Licence issue by MPPP.
report abuse
disagree 0
agree 52
...
written by cruzeiro, May 25, 2009 19:08:01
Maybe ... just maybe this Muncausen Syndrome is spreading through the same Swine-flu virus. Pete.
report abuse
disagree 0
agree 16
...
written by gycgocnt, May 25, 2009 19:08:59
Aminah, we know you don't have advertising budget, so you decide to use this kind of trick to make yourself more popular. But keeping in mind that you need to pay BN some royalty fees, because this kind of tactic is registered with BN Trade-Mark"

Maybe next time you can say Anwar offer you the Prime Minister post! Ha ha!
report abuse
disagree 2
agree 38
...
written by MalayMail, May 25, 2009 19:10:04
Not MPPP but may be PPP got chance!
report abuse
disagree 0
agree 10
...
written by dumbfounded, May 25, 2009 19:11:08
*sigh... first there was Saiful, the girly boy no one would dream of touching.. Now there is this old lady with an unsavoury facial expression.. I'd find it easier to believe if she attempted to pay PKR 80,000 for a post.
report abuse
disagree 1
agree 28
...
written by thor, May 25, 2009 19:12:12
Is she a mamak?

report abuse
disagree 1
agree 26
...
written by doggone, May 25, 2009 19:12:34

Holy warthogs in heaven. This Aminah dude looks like...a dude !!!

report abuse
disagree 1
agree 17
...
written by cruzeiro, May 25, 2009 19:16:11
Typo:

Munchausen Syndrome
report abuse
disagree 0
agree 0
...
written by justice, May 25, 2009 19:16:44
report abuse
disagree 0
agree 82
...
written by cruzeiro, May 25, 2009 19:24:53
written by doggone, May 25, 2009 19:12:34

Holy warthogs in heaven. This Aminah dude looks like...a dude !!!
=====================================================
Come to think of it, yeah man - you're right!
Maybe she needs to do dna verification .... pity the man who has her for a wife - I can only imagine what it feels like to have a bulldog at home... rotflol!!!
Dang man - the other Aminah Abdullah is so pretty, and she had to get blwn to bits leaving this one behind. The c4 should've been used on this Aminah.
Jibby, Rosie & Zak Baginda could make amends by doing us a favour ....... and doing it right this time around. But of course we shall celebrate the Mongolian's birthday every year.
Unless of course PDRM plans to arrest all cakes in Malaysia ....
report abuse
disagree 1
agree 12
...
written by sydput, May 25, 2009 19:30:17
RPK said,
"What the hell is wrong with Anwar Ibrahim? Maybe it is time he stepped aside and allows someone else to run the party. Sheesh! Aminah as DCM1 and President of the MPPP?"

those cool Brisbane autumn breeze must be doing you some good. At long last you acknowledge that Anwar does not have what it takes to lead the nation. hope you are not thinking of permanently being a beach bum like bdawi becasue we really need a compassionate, rightous and just Celtic PM
report abuse
disagree 15
agree 1
...
written by GobloGadhero, May 25, 2009 19:34:11
Yes, agree that this person from the picture seen, is only perhaps, capable of selling nasi-lemak in the mornings in the park where I go jogging.

Yes, I would expect Lim Guan Eng to resign in disgust if indeed PKR had assigned a DCM post to her.
report abuse
disagree 1
agree 10
...
written by fknajib, May 25, 2009 19:34:49
Case proven of proxy war by Najib against PKR. Lets all not fall into the trap of voting for the independence, lets all make Penanti a referendum on Najib himself.

http://fakenajib.blogspot.com
report abuse
disagree 0
agree 16
...
written by Sutha, May 25, 2009 19:36:13
Thor,

She is not a mamak (mamee for female gender) but somewhere up the line, some itchified indian (probably a mamak) would have banged a foremother. That's about all.
report abuse
disagree 0
agree 7
...
written by shamadz72, May 25, 2009 19:37:22
Is she some how related to Zambry? She looks like someone from the same stock!

report abuse
disagree 0
agree 13
...
written by parsona, May 25, 2009 19:38:45
Oh my god, that is one UGLY WOMAN!
report abuse
disagree 0
agree 13
...
written by wongnoball, May 25, 2009 19:53:45
PPP!!! HA HA HA..... one stone kills two birds .... I haven't seen such insinuation for long time lah !!!!!

report abuse
disagree 0
agree 4
...
written by cheekymate, May 25, 2009 19:59:10
Why don't we suggest the Prostitute Aminah marry the Pelacur Lelaki Hafidz? They are perfect match made in hell for each other and can then really get cheap publicity big time.
report abuse
disagree 0
agree 2
...
written by Raja Petra, May 25, 2009 20:02:31
Dear cheekymate, no can do. Hafidz is gay. He would probably want Aminah's man rather than Aminah. And this is no secret. He has come out of the closet.
report abuse
disagree 0
agree 3
...
written by michaelT, May 25, 2009 20:08:44
Please stop putting a money value on Aminah. From the look of her I am not sure if she is a female. She has a manly look and if I am not mistaken it must be a he/she or what people call Bapok. So from her look do you think RM 30 million justify to be given. It must take one UMNO blind to pay that price for services. Hee looks more pretty hehehe! YB LGE will have hell out of her if she is DCM haha. YB you escape this time and Good for you.
report abuse
disagree 0
agree 1
...
written by shissun, May 25, 2009 20:12:24
Folks, don't put too much attention of this lady lah. She just wants cheap promo. Moreover, she is 100% UMNO proxy same as Ezam or Saiful. After election, she will disappear. When Dr Mansor becomes the ADUN and eventually the TPM, hopefully the Penang PR Gov will continue to improve the administration and show PR can do better than BN in governing.
report abuse
disagree 0
agree 2
...
written by lamepug, May 25, 2009 20:13:20
sHe man enough to get a free publicity ~ you gotta move it, move it...~ sHe likes to move it, move it... ~ we like to move it, move it....
report abuse
disagree 0
agree 0
...
written by alarcarte, May 25, 2009 20:16:35
I think Chief Minister Lim Guan Eng would probably resign in disgust and join Gerakan if she were made Penang’s DCM1. I doubt the DCM2, Professor Ramasamy, would even consider this a joke. It is beyond a joke. It is like the Prof appointing his typist as his new boss.
-------------------------------------
Ha, ha, ha! Very funny lah.
Why didn't she say Anwar offer her to be his second wife?
report abuse
disagree 0
agree 4
...
written by wishuponastar, May 25, 2009 20:53:44
I noticed the primetime news anchors of a popular TV Channel suffered to contain their laughter when Aminah showed the CD.She looked more like the pucuk paku lady at my pasar malam and Penang dishing out DCM post for her.LOL!!! I wonder who is the Malaysian Hugh Hefner going around buying old and retarded bunnies?
Aminah has humbled Hee in her 'loyalty' to party.Borrowing RPK's satire... she has made Hee look like mother Theresa in comparison.
report abuse
disagree 0
agree 0
...
written by Wudan, May 25, 2009 20:57:20
Kak Min claimed that the two political broker are Chinese men and she knows their names and have their pictures. She will reveal these tomorrow.

Kak Min, biar betul tahu. Kita tunggu dan lihat. Harap-harap jangan broker MCA atau Gerakan yang menyamar sudah la.
report abuse
disagree 0
agree 2
...
written by verifunny, May 25, 2009 21:10:05
I guess all those that utter nonsense during election have switched their alliance to Money God.

Instead of stating how to help the people of that area, an allegation is revealed.

What a pathetic way to start a campaign.

I hope that no one is voting for such a low lying 'thing' from the deep dark pit.
report abuse
disagree 0
agree 1
...
written by hellosunshine, May 25, 2009 21:16:25
RPK and Anwar probably echoed Elton John's song, "The bitch is back!".
report abuse
disagree 0
agree 0
...
written by miwaki, May 25, 2009 21:21:50
Minah,Minah,when was the last time you had a facial done ? Before you go into politics,please groom yourself.At least make yourself look like the president of MPPP eventhough you do not have what it takes to be the president.Learn from Rosmah,though she knows nut,she is able to make you think she knows a lot.For example,the technicality of "C mati"
report abuse
disagree 0
agree 1

Penyokong 'rasa tertipu' mainan Umno..!!! 1 Malaya tau UMNO tu penipu...kenapa nak ikut lagi ngok...????Bekas ketua penerangan Umno Perlis mendakwa ramai ahli parti itu termasuk di kalangan Pemuda bersedia meninggalkan parti itu jika beliau berbuat demikian.

"Respons awal ialah mereka akan meneliti perkara itu dan sedia bersama saya.

"Mereka berkata kalau Datuk Hashim lompat, mereka akan lompat juga," kata Datuk Hashim Suboh hari ini.

Beliau mendakwa, kebanyakan mereka juga "berasa tertipu" dengan permainan politik Perlis sekarang bawah barisan kepemimpinan baru sejak Mac tahun lalu.

Beliau juga mendakwa, ketua penerangan Umno negeri yang baru Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad "tidak pandai menjalin hubungan dengan orang lain".

Katanya, keadaan ini boleh menjejaskan imej parti terutama ada kumpulan yang tidak senang dengan kepimpinan Menteri Besar, Datuk Seru Md Isa Sabu.

"Umno Perlis menjadi kacau bilau kerana tindakan-tindakan bekas setiausaha agung Umno itu," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Radzi di sebuah akhbar hari ini yang menganggap laporan di internet bahawa ramai ahli Umno Perlis menyertai pembangkang adalah "gimik politik murahan demi meraih populariti peribadi sebagai membantah kepemimpin Umno negeri".

Hashim berkata, perkara ini akan menjadi lebih besar jika ia tidak diselesaikan dengan segera.

Orang kanan bekas menteri besar Datuk Seri Shahidan Kassim itu juga kecewa dengan dakwaan Radzi bahawa laporan media bahawa ramai ahli Umno Perlis telah dan akan menyertai pembangkang "didalangi oleh individu tertentu yang mensabotaj parti ketika kempen pilihanraya umum tahun lalu".

Hashim menambah, untuk membuktikan dakwaan tersebut benar atau tidak, ahli parlimen Kangar perlu bertemu dengan mereka yang berpaling tadah.

"Tanya mereka sendiri mengapakah mereka keluar Umno. Jawabannya, kerana (mereka) meluat dengan Radzi," katanya.

-Malaysia Kini-

Dakwaan Aminah: SPR mahu kaji bukti terlebih dahulu.....???

Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

BUKIT MERTAJAM: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengkaji bukti-bukti yang akan dikemukakan oleh calon Bebas, Aminah Abdullah berhubung dakwaannya ditawarkan ganjaran oleh wakil Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menarik diri daripada bertanding di Penanti.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, pihaknya perlu meneliti setiap bukti yang diberikan sebelum membuat sebarang keputusan lanjut mengenainya.

"Kita akan kaji dulu apa bukti-bukti yang beliau akan berikan, kita perlu pastikan kedudukan sebenar perkara ini mengenai apakah tawaran-tawaran yang dimaksudkan serta siapa yang terlibat.

"Perkara ini akan dirujuk kepada penasihat undang-undang parti," katanya kepada mStar Online.

Abdul Aziz berkata demikian bagi mengulas mengenai kenyataan Aminah yang akan melaporkan mengenai tawaran yang diterimanya itu kepada SPR sebagai badan pengurus pilihan raya untuk mengambil tindakan susulan.

Aminah akan membuat laporan tersebut di pejabat SPR Pulau Pinang di Komtar esok.

Pagi tadi Aminah mendedahkan bukti berbentuk rakaman audio perbualan antara beliau bersama wakil PKR yang cuba menawarkan ganjaran kepadanya termasuk wang sebanyak RM80,000 sebagai ganti rugi dan jawatan Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang.

Ditanya sama ada penyertaan calon PKR, Mansor Othman akan terbatal jika SPR mendapati dakwaan Aminah itu benar, Abdul Aziz berkata perkara tersebut tidak dapat diputuskan buat masa ini.

"Kita tak boleh ramalkan apa-apa lagi, kita perlu teliti dahulu sebelum buat keputusan," katanya.

Bagaimanapun beliau tidak menolak kemungkinan untuk merujuk kes berkenaan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Tengoklah dulu macam mana nanti, kalau perlu kita rujuk mereka (SPRM) juga," katanya.

Pilihanraya (Kecil atau Umum) Bukan Satu PembaziranOleh Zaid Ibrahim

Selepas majlis penamaan calon pilihanraya kecil Penanti selesai, saya terus ke sebuah kedai nasi kandar yang terletak di Seberang Prai. Di sana, saya sempat berbual dengan beberapa orang aktivis Pas dari Kelantan dan Selangor. Tanpa diduga, salah seorang daripada mereka mengistiharkan saya sebagai Melayu Terbilang. Saya fikir ada besar kemungkinan dia hanya bergurau.
Barangkali itu cara dia memberi penghormatan atau pujian. Cara dia berucap itu menampakkan keikhlasan namun gelaran itu membuat saya tidak senang duduk dan rasa serba salah. Tiada ada apa yang gemilang lagi terbilang tentang diri saya ini.

Menurut UMNO, gelaran itu telahpun diberikan kepada Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary pada bulan lepas. Sebelum Tan Sri Syed Mokhtar, kita rasa kagum dengan para Melayu lain yang juga terbilang seperti Tun Daim zainuddin, Tan Sri Tajuddin Ramli, Tan Sri Halim saad, Allahyarham Tan Sri SM Nasimuddin, Tan Sri Abu Sahid (tuan punya Maju Holdings) dan termasuk beberapa orang lain yang dikenali sebagai Raja-Raja AP. Apa yang menyerlah tentang personaliti dan watak mereka yang terbilang ini ialah sifat mereka yang terlalu ‘low key’. Tidak banyak yang diketahui tentang sejarah hidup mereka. Malahan, berita mengenati bisnes mereka juga tidak banyak mendapat liputan kecuali apabila keadaan memaksa. Mereka ini seolah-olah malu untuk diketahui umum. Memang benar, terdapat juga jutawan dari negara-negara barat yang bersifat ‘recluse’ kerana tidak mahu kehidupan serta cerita kejayaan mereka diketahui umum, namun golongan ini tidaklah ramai. Di sana mereka lebih suka bercerita tentang kejayaan rakyat agar dapat dicontohi semua. Bill Gates, Richard Branson atau Warren Buffet adalah ikon mereka. Malah, saya begitu gemar membaca buku-buku yang ditulis oleh Richard Branson, yang menceritakan kejayaan beliau menjadi jutawaan terkemuka walaupun datang daripada sebuah keluarga miskin serta tidak mempunyai ijazah universiti. Alangkah baiknya jika terdapat buku-buku yang ditulis mengenai cerita kejayaan orang-orang Melayu terbilang? Analisis dibuat tentang bagaimana mereka berjaya dalam bisnes agar anak-anak Melayu dapat mempelajari teknik-teknik mencapai sukses dalam hidup.

Di Penanti juga saya agak kecewa bila bertemu dengan mereka-mereka yang masih lagi berpendirian bahawa pilihanraya kecil ini tidak perlu diadakan kerana membawa pembaziran. Saya berasa hairan bagaimana satu amalan demokrasi dianggap membazir. Wakil Rakyat Penanti sebelum ini, Fairuz telah membuat keputusan untuk meletakkan jawatan. Apapun sebab atau alasan yang diberi, hakikatnya dia telah meletakkan jawatan. Kita mungkin rasa marah kepadanya atau kepada partinya (PKR). Terpulang. Walaubagaimanapun, bila ada kekosongan kerusi, rakyat Penanti berhak mendapat seorang wakil rakyat yang baru. Rakyat Penanti menjadi perkiraan utama. Kerajaan pernah menyatakan bahawa ia tidak mahu mengadakan pilihanraya kecil apabila seseorang wakil rakyat meletak jawatan dengan alasan mahu menjimatkan wang. Jika itu keputusannya, maka gubal undang-undang baru agar kekosongan itu diisi oleh wakil parti yang memenangi kerusi tersebut sebelum ini tanpa melalui proses pilihanraya kecil. Dia perlu berkhidmat sehingga tarikh pilihanraya umum yang akan datang. Ini sebenarnya telah diamalkan oleh sesetengah Negara. Saya rasa kita perlulah bersikap realistik. Kadang-kala ada wakil rakyat yang terpaksa meletakkan jawatan. Jika dia sudah tidak mahu lagi menjadi wakil rakyat (walaupun telah puas dipujuk). Maka, dia tidak lagi berupaya menjaga kepentingan rakyat di kawasannya. Yang rugi adalah rakyat. Oleh itu pilihanraya kecil wajar bagi mencari pengganti wakil rakyat seperti ini. Jika kita anggap pilihanraya kecil membawa pembaziran, saya pasti tidak lama lagi kita akan diberitahu bahawa pilihanraya umum itu juga membawa pembaziran.

12 tahun dahulu, kita telah melakukan satu perkara luar biasa dengan membuat pindaan Perlembagaan. Wakil Rakyat yang membuat keputusan meletak jawatan akan hilang kelayakan untuk bertanding selama 5 tahun. Ini sebenarnya adalah cukup untuk menjadi penghalang atau ‘deterrent’ kepada mereka yang mahu meletakkan jawatan tanpa sebab yang munasabah. Tidak ada siapapun yang siuman mahu melepaskan jawatan dengan mudah selepas bersusah payah bertanding pilihanraya dan memenanginya.Kita harus lebih bersimpati kapada Fairuz dan orang-orang sepertinya. Dia memang berhasrat mahu menjadi Wakil Rakyat tetapi keadaan adalah sukar dan tanggungjawab terlalu berat untuk dipikul. Mungkin juga terdapat tekanan lain yang dihadapinya. Jika BN tidak mahu bertanding di Penanti, katakan sahaja. Tidak perlu mereka cerita karut seperti perlu ada undang-undang menyekat atau denda mereka yang meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat.

Pada pendapat saya, jika Kerajaan mahu mengelak pembaziran, mereka lebih perlu membelanjakan wang rakyat secara berhemah. Mereka boleh mulakan proses ini dengan mengambil kira pandangan pegawai-pegawai JKR yang bertauliah lagi professional tentang kos atau harga kontrak projek yang sebenar.Bukanlah harga yang ditentukan oleh pihak-pihak yang berkepentingan. Lagipun menurut blogger ‘ez42get’, negara telah mengalami kerugian lebih 100 billion ringgit sejak tahun 1980 kerana skandal dan pembaziran yang lain. Ini adalah lebih baik daripada menyalahkan seorang Wakil Rakyat yang terpaksa meletakkan jawatan dan membolehkan satu pilihanraya kecil diadakan.

SPR Segera Nak Ambil Tindakan Sesiapa Perleceh Maruah Umno BN

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) benar-benar serius mahu menjalankan tugasnya di pilihan raya kecil N12 Penanti.

Banyak amaran telah dikeluarkan supaya parti-parti yang bertanding mematuhi setiap peraturan dan garis panduan semasa berkempen dalalm PRK ini.

Sebelum ini parti-parti politik dalam PRK Penanti tidak dibenarkan mendirikan pondok panas dan jumlah penyokong yang mengiringi calon pada hari penamaan juga dihadkan kepada 5,000 sahaja. Kedua-dua peraturan ini dipatuh dengan baik oleh semua pihak. Ini tentu sekali menyenangkan hati SPR dan juga menyenangkan tugasnya.

Hari ini pula SPR mengeluarkan satu lagi amaran akan mengambil tindakan terhadap parti dan calon yang memburukkan parti yang tidak bertanding dalam kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti.
Parti yang tidak bertanding dalam PRK ini ialah Barisan Nasional yakni Umno jadi amaran SPR itu sudah tentu ditujukan bagi sesiapa yang mengkritik atau menghamun BN kempen pilihan raya.

Timbalan Pengerusinya, Wan Ahmad Wan Omar,berkata perbuatan menjatuhkan maruah parti yang tidak bertanding dalam pilihan raya adalah tindakan yang tidak beretika dan boleh dikenakan hukuman kerana melanggar Akta Keselamatan Pilihan Raya.

Persoalan yang ingin diajukan kepada SPR bagaimana sekiranya parti yang tidak bertanding berlagak seperti ia parti yang bertanding.

Daripada maklumat yang diterima walaupun UMNO-BN tidak meletakkan calonnya di Penanti lagaknya bagai ia bertanding.

Parti itu dikatakan sejak sehari dua ini sudah mula menganjurkan ceramah politik berhampiran Penanti. Umno juga telah siapkan banyak khemah untuk memuatkan ribuan orang tetapi malangnya jumlah yang hadir tidak lebih daripada 50 orang sahaja.

Di beberapa Jawatankuasa Daerah Mengundi (JDM) ada pihak tertentu diberitakan menganjurkan makan angin ke Padang Besar dengan tujuan membawa lari pengundi daripada menjalankan hak dan tanggungjawab mereka.

Sasaran pihak tertetu ini adalah pengundi-pengundi Pakatan Rakyat dan mereka ditawarkan makan angin percuma ke Padang Besar dan diberi duit belanja pula.

Sekiranya dakwaan ini benar adakah SPR sebagai badan yang "telus", "bebas" dan "profesional" akan mengambil tindakan ke atas Umno dan BN dan melarang mereka bertanding dalam mana-mana pilihan raya, kecil atau besar?

Beranikah SPR berbuat demikian atau SPR hanya menjadi pen-SURUH-anjaya kepada Umno dan BN dan me-PILIH-an-milih tindakan kepada pihak yang tidak sebulu dengan pen-SURUH-annya?
Bagaimana SPR hendak mepertahankan maruah Umno-BN bila mereka sudah tidak ada lagi maruah yang ingin dipertahankan?

Mungkin sebelum SPR senang-senang memberi amaran kepada mana-mana pihak elok-eloklah mencermin dirinya sendiri dahulu. -TVA

Gelaran ’Menteri Besar Mahkamah’ patut diberi kepada Mohammad Nizar - Zambry

IPOH 25 Mei — Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir hari ini berkata gelaran “Menteri Besar Mahkamah’ patut diberikan kepada Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang telah memulakan proses mahkamah bagi mendapatkan pengisytiharan bahawa beliau adalah Menteri Perak yang sah.

Beliau berkata oleh kerana proses mahkamah itu dimulakan oleh Mohammad Nizar, sewajarnyanya gelaran itu diberikan kepada bekas menteri besar Perak itu dan bukan dirinya.

“Jadi proses mahkamah itu dilakukan oleh Nizar, bukannya saya. Tok Guru (Mursyidul Am PAS Nik Abdul Aziz Nik Mat) yang saya hormati pun manusia juga, dia pun buat silap dan bukannya manusia maksum.

“Jadi saya tolong perbetulkan sedikit pandangan Tok Guru itu,” kata Zambry kepada pemberita di sini hari ini semasa diminta mengulas kenyataan Menteri Besar Kelantan itu Sabtu lepas bahawa beliau adalah “Menteri Besar Mahkamah" dan tidak mewakili seluruh rakyat Perak. - Bernama

Pilihan Raya Kecil lebih aman tanpa BN - Nizar


oleh : Wan Nordin Wan Yaacob

PENANTI, 25 Mei (Hrkh) - Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin berkata, pilihan raya kecil Dun Penanti nyata aman terutamanya apabila Barisan Nasional (BN) tidak bertanding.

Beliau berkata demikian ketika berceramah di Kampung Kubang Semang sempena kempen pilihan raya kecil (PRK) Dun Penanti pada 23 Mei lalu.

Ceramah yang diadakakan di Kubang Semang itu membariskan Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim; Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin; Bendahari PAS, Dr Hatta Ramli; bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Zaid Ibrahim dan Saifuddin Nasution.

Ini kerana katanya, polis tidak akan 'sibuk' untuk menjadi penggempur dan bekerja untuk BN bagi memastikan kedudukan BN selamat.

"Sejak pagi tadi semasa penamaan calon suasana cukup aman, polis pun tak ramai yang datang, tidak sama seperti prk Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang dan Bukit Selambau sebelum ini.

"Ketika di Kuala Terengganu polis dihantar seramai mungkin hingga mewujudkan suasana seolah-olah Kuala Terengganu berada sebagais ebuah daerah polis," katanya.

Namun kali ini, suasana aman kerana tidak ramai anggota polis yang ditugaskan bagi mengawal keadaan.

"Kita yakin sebenarnya jika pilihan raya ini tidak diganggu dengan kehadiran polis yang terlalu ramai, ia akan berada dalam keadaan aman," ujarnya.

Menyentuh isu di Perak, Nizar menyifatkan rampasan kuasa yang dilakukan Barisan Nasional (BN) di sana sebagai satu 'perbuatan zalim' di abad ini.

"Tiada perbuatan lain yang sezalim ini, merampas hak rakyat yang memilih kerajaan yang sah dan menggunakan kuasa menghalalkan t]indakan zalim mereka ini," katanya.

Lebih dahsyat lagi kata Nizar, BN menggunakan gelanggang mahkamah bagi mengesahkan lagi tindakan rampasan kuasa itu sebagai satu tindakan halal.

Nizar yang nyata kesal dengan rampasan kuasa oleh BN di Perak itu memberi amaran bahawa tindakan itu hanya akan membuatkan rakyat semakin benci dengan BN.

"Saya menyeru pengundi di Penanti ini agar memberikan undi kepada calon Pakatan Rakyat dalam masa yang sama sebagai singnal kepada kekejaman yang BN lakukan terhadap rakyat di Perak dan rakyat secara keseluruhannya," katanya.

Inilah peluang kepada rakyat untuk terus menyatakan bantahan kepada kerajaan dengan memberi undi kepada Pakatan Rakyat, katanya lagi.- azm _

Anwar: Jauhi politik perkauman, sokong pemimpin berdasarkan kebolehanKetua Umum Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa rakyat menolak politik perkauman yang dibawah oleh UMNO-Barisan Nasional dan menegaskan bahawa sokongan untuk pemimpin harus berpaksi kepada kebolehan dan keikhlasan mereka membela rakyat semata-mata.

Berucap kepada kira-kira empat ribu orang di Guar Perahu semalam, Anwar berkata pengundi harus mengutamakan sifat amanah, ketanggungjawaban dan keberanian yang ada pada seseorang dalam menyokong atau menolak mereka.

“Umno marah apabila kita menyokong Lim Guan Eng, tetapi apa bezanya Guan Eng dan Koh Tsu Koon? Tidak seperti Koh Tsu Koon yang sentiasa setuju, Guan Eng adalah seorang yang berwibawa, yang berkebolehan dan mempunyai pendapat yang tegas,” kata Anwar.

Anwar berkata dalam konteks sama, PKR menawarkan pengundi di Penanti seorang calon yang berwibawa untuk mendokong perjuangan membela rakyat miskin dan pada masa sama memperkasakan kerajaan negeri pimpinan Guan Eng.

“Pada 31 haribulan nanti saya rayu pengundi untuk memilih calon kita Dr Mansor Othman. Siapa beliau? Beliau adalah pensyarah dan professor di Universiti Sains Malaysia, dan pengasas program Tekun – dana pembangunan usahawan yang disebut-sebut hari ini,” tambah Anwar.

Anwar berkata masyarakat akan lemah sekiranya nasib mereka diletakkan di tangan pemimpin yang lemah etika dan prinsip serta cenderung berkonfrontasi.

Pilihan raya kecil Penanti menyaksikan calon PKR Mansor Othman dicabar oleh calon bebas Nai Khan Ari Nai Keow, Aminah Abdullah and Kamarul Ramizu Idris.

Barisan Nasional pimpinan Najib mengambil keputusan bersejarah tidak bertanding di Penanti, setelah parti itu kalah pada keempat-empat pilihan raya kecil di Semenanjung semenjak pilihan raya umum Mac tahun lalu.

Hadi: Pakatan mahu bawa rakyat keluar dari kemelut angkara BNPakatan Rakyat tidak mencari kemenangan pada pilihan raya hanya untuk mendabik dada, sebaliknya untuk membawa pembaharuan dalam urus tadbir yang mampu membela segenap lapisan rakyat.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata PAS dan Pakatan Rakyat sedang berjuang untuk menumpaskan politik perkauman sempit UMNO-Barisan Nasional yang diselubungi rasuah dan penyelewengan kuasa. .

Justeru, bagi Pakatan Rakyat, tidak timbul soal enggan bertanding pada sesuatu pilihan raya atas kepentingan politik, Hadi memberitahu kira-kira 4,000 orang di Guar Perahu, Permatang Pauh malam tadi. .

“Kepada kita, lawan tetap lawan. Menang pun kita lawan, kalah pun kita lawan. Kita sanggup rebah bangun dalam membela rakyat. Kita tidak mahu menjadi satu parti yang hanya bertanding jika ia menang sahaja, jika kalah, melarikan diri – parti oportunis yang hanya mencari kesempatan,” tegas beliau.

Barisan Nasional pimpinan Perdana Menteri Najib Tun Razak mengambil keputusan bersejarah tidak bertanding pada pilihan raya kecil Penanti, setelah parti itu kalah pada keempat-empat pilihan raya kecil di Semenanjung semenjak pilihan raya umum Mac tahun lalu.

Hadi berkata walaupun UMNO tidak bertanding, namun kesan angkara BN keatas masyarakat, ekonomi dan sistem kerajaan amat kuat dirasakan.

“Walaupun tidak ada calon BN dalam pilihan raya kecil ini, namun roh BN masih ada. Oleh itu, adalah menjadi kewajipan para pengundi dan Pakatan Rakyat untuk menghidupkan demokrasi.

“Manusia ada hati dan nurani. Manusia tidak dapat disatukan dengan aspek ekonomi dan identiti kaum atau negara sahaja. Manusia hanya dapat disatukan jika pemimpin mereka adil dan mentadbir dengan cara yang sewajarnya,” tambah Hadi.

Hadi berkata kemenangan politik yang dicari oleh Pakatan Rakyat bertujuan untuk membawa negara keluar daripada kancah salah laku UMNO-BN.

“Parti yang lemah ini (UMNO-BN), tidak mampu menangani masalah yang sedia ada. Pentadbiran yang penuh dengan penyakit rasuah, pilih kasih, dan yang paling malang tidak mampu menangani krisis ekonomi yang melanda dunia hari ini.

“Hari ini mereka menonjolkan slogan 1Malaysia. Sebelum ini slogan mereka adalah bersih, cekap dan amanah. Bersih tak jadi bersih. Cekap jadi cekup, amanah jadi punah-ranah. Selepas itu Islam Hadhari…dimana Islam Hadhari?” tambah beliau.

NIZAR UMNO:PR Tidak Putus Asa Di PerakBN melemparkan perkataan “degil” kepada PR kerana tindakan beberapa pemimpin PR yang dikatakan masih tidak dapat menerima keputusan mahkamah. Wajarkah kita mengatakan kepada rakyat Palestin sebagai degil, kerana mereka masih berkeras mempertahankan hak mereka?

PR tidak boleh dikatakan degil, sebaliknya “tidak berputus asa”, kerana memperjuangkan hak rakyat. PR memperjuangkan hak rakyat ketika mana kenaikan Nizar adalah berdasarkan pilihanraya. Manakala kenaikan Zambry adalah berdasarkan lompat parti oleh 3 orang tersebut. Sedangkan ketiga-tiga orang tersebut menang pilihanraya atas dasar mereka bersama dengan Pakatan Rakyat. Maka, rakyat di kawasan mereka memilih ketiga-tiga orang ini disebabkan mereka itu PR. Bukan disebabkan individu mereka secara peribadi.

Maka, kenaikan Zambry disebabkan hilang majoriti bagi Nizar, sedangkan ketiga-tiga orang tersebut, sekiranya mereka memperjuangkan BN, atau BEBAS, sudah pasti mereka ditolak mentah-mentah oleh rakyat. PR tidak berputus asa mempertahankan hak yang diperjuangkan olehnya.


Rakyat, Pakatan Rakyat, Suhakam, Majlis Peguam, berpuluh-puluh NGO, Ku Li, Chua Soi Lek, pemimpin-pemimpin Gerakan dan ramai lagi yang mahukan DUN Perak dibubarkan. Tetapi Zambry dan BN tidak mahu berbuat demikian. Sekarang, siapa yang degil?

PRK PENANTI: CUSTOMER MAHU PRODUCT KEMPEN BERASASKAN UBN.
Oleh : Team PerakExpress
UBN kecewa….. Mengapa ek?? Sebab…. walaupun dia tak bertanding di Penanti tapi dia menjai hot topic yang digossipkan di sana. The public there, tak berapa minat nak dengar tentang hal calon bebas tapi they are more interested in UBN issues… seperti isu negeri Perak. Nampak gayer nyer, kelihatan seolah-olah PKR bertembung dengan UBN.

Woiy… UBN tak bertanding tapi mengapa hangpa bedai depa. UBN tak bertanding tapi depa mau PKR kalah….. PKR is still their enemy. Mana tau dalam diam… depa perguna calon-calon bebas ni untuk hentam PKR. That one…. for sure punyer ler.!! Bukan 3 hentam 1 tapi 4 hentam 1. Yang hat satu daripada empat tu…. invisible….!!! They have common interest and one common enemy… who else….PKR.!!!! Oleh itu…. PKR mesti ditumbangkan di Penanti. Hangpa tahu ker yang the ‘invisible’ no.4 tu sapa?? UBN ler!!!

Sebab tu…. PKR mesti gasak UBN teruk-teruk. Dan…. the ghost of Altantunya pun, suka rela mai untuk berkempen sama. Dia volunteer….. kita nak buat apa. Kempen pi la…. Janji UBN kena!!! Lagi pun, dendam dia belum terbalas. Itu yang kat mana ada peluang…. dia mesti pi punyer…. untuk memperjuangkan nasib malang dia dan untuk bagi tau semua orang yang dia dianiaya.

Isu kempen…. banyak berkisar pada isu nasional….. isu tempatan not much!!! Public lebih suka isu nasional, sebab ia lebih significant terutama nyer, dalam usaha untuk PR cuba menuju ke Putrajaya. Kita perlu dedahkan kepincangan-kepincangan UBN…. biaq public semua tahu. Jangan ingat depa tak bertanding….. isu-isu berkaiatn depa…. orang tak ambik pot di Penanti. Isu-isu depa ler yang Penanti dok nanti-nantikan. They’ve got no choice. Kita cuma deliver apa yang customer kita mintak….. betoi tak??? Itu nama nyer strategi dan smart-campaign, beb.!!!

UBN jangan salahkan kita. Kita berkempen guna isu yang public nak dengar….. baru ler ramai orang mai dengaq…. Kita mau orang dengaq…. bukan kerusi yang dengaq!!! Nak pull ramai orang mai dengaq kempen kita….. kita mesti cakap pasal isu yang depa mau dengaq. Bodo ler…. kalau kita pi lencong hat yang lain…..!!! After all, Penanti tau, PKR bukan lawan itu 3 calon semata-mata tapi indirectly, lawan PKR ialah UBN. Sebab tu, fokus kempen depa ialah UBN….. Ini dah jadi common knowledge yang sudah diterima oleh para pengundi di Penanti. Nak buat lagu nama lagi. Kita play along jer ler……

Itu yang UBN dok kalut tu…. tak bertanding pun kena hentam!!! Lantaran itu, depa pun hantaq ler… cyber-troopers depa yang terdiri daripada barisan EXCO Pemuda UMNO untuk melancarkan serangan balas, ala-ala perang psikologi ler… terhadap para pengundi di Penanti. Dengar cerita…. Lokman Nor Adam pun ada sama.

Ironi nyer UBN ini….. dalam tak mau bertanding dan tak bertanding tetapi terpaksa pulak berhempas pulas mempertahan diri daripada serangan-serangan yang ditopedokan kepada mereka. Ha… ha…ha…ha…ha…!!! Isy…. kesian nyer, tetapi seronok jugak…. Sebab, kedatangan budak-budak UBN ni, telah membangkitkan thrill….. excitement….. dan ghairah pilihan raya, yang sejak hari penamaan calon… orang dok merungut….. boring dan hambar. Sekurang-kurang nyer kedatangan mereka di Penanti, dapat mengembalikan kemeriahan yang sepatut nyer dirasai sewaktu pilihan raya. The people of Penanti kata… welcome ….welcome… welcome.!!!

Kepada para penyokong PKR yang berkempen di Penanti….. don’t take things easy. Go campaign all out…..!!! Walau pun lawan hangpa bukan UBN tapi anggaplah UBN sebagai musuh di belakang calon-calon bebas tu. Sebab tu, hangpa tak boleh leka dan jangan sekali-kali terpedaya dengan trick UBN yang memang mahu hangpa rasa confident dan terleka. Walau pun Penanti itu kawasan kita tapi hangpa mesti berjaga-jaga dan berwaspada sebab depa tu mai nak pekena hangpa. Keharan depa sepatut nyer membuatkan lebih alert dan lebih kuat bekerja sebab kalau dah terlepas dekat depa….. menyesal tak guna!!! So… all the best!!!

Sebelum aku chalo…. kita ucakan selamat datang kepada UBN cyber-troopers ke Penanti. Hangpa mai, kami menanti dengan open hati.

Teknopolitik

Oleh: MSK,Team PerakExpress

Balik dari Penanti…aku cuba relax sekejap..sambil cuba melelapkan mata sementara matahari jatuh.

Baru nak terlelap..handphone berbunyi. Malas aku nak angkat…aku biarkan saja. Tiba-tiba anak aku yang berumur sepuluh tahun menjawab panggilan tersebut. Aku bagi isyarat..aku tak mau jawab…”bapak tengah tidur!!”.

Anak aku selamba saja menjawab panggilan tersebut…”Abah offline…can you refresh later?”

Orang yang memanggil tu kemudian bertanya tentang isteri aku…dan anak aku jawab…”Mak on the other line…hanging clothes.” Kemudian dia off handphone.

“Sapa tu , Anis?” aku tanya anak aku.

“Auntie Ruby dari Penang.” dia jawab.

Ruby kawan lama aku masa di Penang dan aku tak fikir Ruby boleh faham apa anak aku cakap sebab dia bukan kaki IT. Dulu kerja kat PBA dan selepas pencen 4 tahun lalu…dia buat kerja-kerja sosial…tapi tak pernah sentuh komputer. Apatah lagi internet.

Aku rasa ada masalah disini. Ini bukan masalah bahasa..tapi masalah jurang generasi.


Hampir 20 tahun aku tak baca jawi…sejak 80an hingga lah anak aku masuk sekolah pada tahun 2000. Bila anak aku bersekolah..dia belajar jawi dan bila dia tak tau..aku tolong ajarkan. Tapi apa yang aku ajarkan kebanyakannya salah!.

Sebab jawi yang aku belajar…tak sama dengan apa yang diajar sekarang. Malah kalau disuruh aku ambil peperiksaan UPSR…mungkin bahasa Melayu aku kantoi! Sebab bahasa Melayu yang aku belajar…tak sama dengan apa yang anak aku belajar.

Bahasa Inggeris pun macam tu jugak..dulu mana ada chickens, furnitures..tapi sekarang ada!

Aku kata anak aku salah…tapi anak aku kata aku salah!

Dizaman aku…semua betul. Sekarang…kebanyakannya salah. Bagaimana dengan kebenaran? Adakah ia juga relatif dengan masa?

Mungkin ia…kalau tidak tak kan orang putih membuat ungkapan..”time will tell.”

Apa kaitan cerita diatas dengan politik?

Masa berubah…definasi berubah..politik berubah..pemahaman berubah..dan kebenaran juga boleh berubah.

Yang masih belum banyak berubah ialah pendekatan politik. Mungkin kerana politik dikontrol oleh orang yang sama sejak sekian lama.

Umno masih dengan cara mereka yang lama..menyalahgunakan kuasa yang diperolehi..baik secara halal atau haram. Baik melalui penipuan atau rampasan. Bagi mereka…buat lah apa saja..janji menang.

Pemimpin generasi lama tidak peduli kepada generasi baru. Malah generasi baru hanya wajib mendengar arahan generasi lama. Maka percambahan minda tidak berlaku dalam Umno. Akibatnya…generasi baru menolak generasi lama dalam Umno.

Pas ada sedikit perubahan walaupun perlahan. Ramai anak muda dan professional menyertai Pas dan ini membuatkan jurang generasi ini tidak begitu ketara. Pas mempunyai ramai pemimpin pelapis yang mampu mentadbir negara..tetapi halangan utama ialah generasi tua yang tidak mahu berundur.

Kita tengok Muktamar Pas bulan depan sama ada Pas akan terus kedepan atau patah balik kebelakang. Sama ada Pas akan menjadi lebih progresif atau kekal konservatif.

PKR juga memerlukan reform didalam parti. PKR mempunyai Ketua Turus yang mampu melebarkan empayar..tapi mempunyai jeneral-jeneral yang gagal melahirkan kolonel dan leftenan. Yang ramai hanyalah soldadu dan sojar.

Keadaan ini amat ketara diantara bandar dan luar bandar. Dibandar-bandar..kepimpinan muda sudah menonjolkan diri dan diterima oleh rakyat, tetapi diluarbandar…ia masih lagi politik lama.Dan kalau PKR masih lagi mengekalkan kuda-kuda tua yang tidak memahami bahasa dan keperluan pengundi muda..PKR akan terus ketinggalan.

Teknologi akan mencipta jurang diantara generasi tua dan muda..dan teknologi juga akan menentukan sama ada generasi tua itu masih diperlukan atau tidak. Sekiranya generasi tua enggan menerima perubahan teknologi ini dan mengubah sikap..maka generasi tua akan dipinggirkan.

Apa yang menarik…kedudukan ulama juga terancam oleh teknologi. Konspirasi oleh kepimpinan Pas yang dikenali sebagai ulama untuk bersekongkol dengan Umno didedahkan melalui teknologi. Kalau dulu…mereka mungkin berjaya seperti yang dilakukan oleh Datuk Asri tetapi hari ini mereka gagal kerana teknologi.

Datuk Asri boleh menjayakan konspirasinya di kuala Lumpur masa itu..tetapi ulama pro-Umno masih gagal…walaupun melakukannya ditempat tersorok dihujung benua.

Orang tentu akan terus menghormati Harussani kalau hanya mendengar fatwanya. Tetapi teknologi telah mendedahkan siapa Harussani sebenarnya..dan apa yang difatwakannya sudah tidak dihiraukan.Teknologi telah mendedahkan.. dimana Harussani telah melihat sendiri apa yang berlaku didalam Dewan Undangan Negeri Perak semasa Speaker diheret keluar. Harussani melihat sendiri bagaimana rampasan kuasa DUN berlaku dan Harusani menghalalkan yang haram. Siapa lagi yang mahu menghormati Harussani? Biarpun dia seorang Mufti.

Fatwa ulama mengenai politik sudah tidak dihiraukan..kerana ia bukan lagi berlandaskan fahaman ugama tetapi berlandaskan politik.

Hari ini…satu berita buruk untuk para ulama..yang menentukan halal haram dalam makanan.

Kalau selama ini halal haram sesuatu makanan itu ditentukan dengan label JAKIM..yang dikeluarkan setelah mendapat fatwa ulama, tetapi kelemahan-kelemahan mereka yang diamanahkan telah menyebabkan label JAKIM itu diragui. Yang halal boleh jadi haram dan yang haram boleh jadi halal. Dan para ulama yang diamanahkan telah gagal menjalankan tanggungjawab mereka.

Sekarang kita sudah boleh memastikan sesuatu produk itu halal atau haram dengan menggunakan teknologi…bukan fatwa.

Satu mikrocip untuk mengesan DNA babi telah dicipta oleh Olipro Biotechnology yang boleh digunakan untuk memastikan sesuatu produk itu halal atau haram dalam masa 4 hingga 6 jam.

Kita tak perlu lagi menunggu siasatan, mesyuarat Lembaga Fatwa Kebangsaan dan tak payah tunggu laporan dan fatwa yang dikeluarkan.

Halal atau haram boleh dipastikan dengan alat yang dicipta oleh Diong Sing Peng…bukan dengan fatwa yang dikeluarkan oleh Sahibus Samahah Alfadhil Ustaz…blah…blah..blah.

Aminah@Altantuya dedah bukti PKR sogok - RM 80,000, TKM1, YDP MPPP ----WAH MEWAH TAPI SIKIT....YEE DAPAT RM 25 JUTA DARI MAHAJIB


oleh : Wong Teck Chi
Calon bebas Aminah Abdullah mendakwa mempunyai bukti PKR cuba menyogoknya dengan jawatan penting jika beliau tidak bertanding dalam pilihanraya kecil Penanti, 31 Mei ini.
Dalam sidang medianya pagi ini, bekas ketua Wanita PKR Pulau Pinang mendakwa, dua wakil parti itu menemuinya pada 13 Mei lalu untuk menawarkan jawatan yang dipertua Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

Tambahnya, seorang ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR dan pembantu seorang exco kerajaan negeri, daripada parti itu, menemuinya dengan mendapat restu penasihat parti Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menggunakan slogan "Ke Arah Keadilan Sebenar", Aminah bagaimanapun tidak menamakan dua pemimpin PKR tersebut.

Beliau juga mendakwa, jika berjaya menewaskan calon PKR Mansor Othman dalam pilihanraya DUN itu, beliau akan dibenarkan menyertai parti itu dan diberikan jawatan timbalan satu ketua menteri.

Mansor akan dilantik kepada jawatan nombor dua kerajaan itu bagi menggantikan Mohammad Fairus Khairuddin yang melepaskan jawatan tersebut dan ADUN Penanti bulan lalu.

Aminah, yang berlambangkan kunci, mendedahkan buktinya - dalam bentuk rakaman audio - kepada wartawan dalam sidang media di Penanti.

Rakaman tiga jam itu kini sedang disalin oleh kumpulan wartawan yang membuat liputan tersebut.

Aminah juga berkata beliau akan membuat aduan polis hari ini berhubung perkara tersebut dan untuk mendapatkan perlindungan pihak berkuasa tersebut susulan pendedahannya itu.

Beliau akan membuat aduan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) esok mengenai isu tersebut, dengan mendedahkan nama dua wakil PKR dan foto rakaman pertemuan tersebut.

Pengarah Strategi PKR Tian Chua semalam menafikan parti itu cuba menyogok Aminah dan mencabar calon itu agar membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan SPR.

Hari ini, Pengarah Pilihanraya PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata parti itu akan menghantar segera surat peguamnya kepada Aminah agar menarik balik tuduhan tersebut dan meminta maaf.

Aminah claims she was offered top posts, RM80,000 -- HA....HA... DUIT...YDP MPPP....TKM1....baguih PKR offer kat ALTANTUYA....?????


Independent candidate Aminah Abdullah claimed she had been offered the post of Penang Municipal Council president and RM80,000 in compensation if she would withdraw from the May 30 Penanti by-election.

If she did contest and won, she would have been given the Deputy Chief Minister 1 post, she claimed at a press conference at her makeshift election centre in Kubang Ulu here Monday morning.

Aminah said that two “top PKR leaders” had approached her at her home in Jelutong on May 13 to make the offers, which she alleged had come with the blessings of PKR leader Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Claiming she had as evidence, audio on CD and a video-clip on a handphone, Aminah, 56, said she would be lodging a report with the Election Commission on Tuesday at 11am.

Siri Lawak Badut Nasional Sudah Bermula

Siri teater lawak nasional sudah bermula untuk musim baru. Watak utama teater komedi ini tidak lain tidak bukan dipegang dan dilakonkan oleh Badut Nasional. Badut Nasional atau nama pendeknya BN memang pelakon yang handal sejak mula menceburi bidang teater lawak ini lebih lima dekad yang lalu. Selama tempoh yang panjang itu lebih tepat lagi sejak zaman merdeka watak BN ini telah dipegang oleh beberapa tokoh lawak yang berbeza-beza kemampuannya sebagai pelawak. Ada pelawak yang agak banyak jasanya kepada seni teater lawak, ada juga pelawak yang gila kuasa sebab tidak mahu orang lain mengambil tempatnya. Baru-baru ini setelah seorang pelawak yang agak singkat jangka waktu ia memegang watak BN, seorang lagi dinobatkan sebagai BN.

Badut Nasional yang baru ini lagi gila kuasa walaupun dia mengaku kepada rakyat yang menonton teater lawaknya bahawa dia bukan seorang yang gila kuasa. Kata BN ini lagi kuasa hanya beliau perlukan untuk berkhidmat kepada rakyat. Maknanya BN ini mahukan kuasa hanya untuk membolehkan ia melakonkan lawaknya dengan lebih efektif, tidak lebih daripada itu.

Hampir empat bulan yang lalu BN ini telah membuat satu teater lawak di negeri yang bernama Perak.Pada kala itu negeri bernama Perak ditadbir oleh lawan kepada BN yang bergelar PR. PR ini telah dipilih oleh rakyat negeri bernama Perak itu dalam satu proses yang demokratik, telus serta benar-benar mencerminkan aspirasi dan cita-cita rakyat yang mahukan perubahan. Ini kerana sebelum itu lebih tepat lagi sejak zaman merdeka negeri berama Perak ini diperintah oleh kaum kerabat dan kuncu-kuncu BN tetapi rakyat sudah menyampah dan mual dengan sikap kaum kerabat dan kuncu-kuncu BN ini yang tamak dan rakus kuasa ditambah pula dengan amalan rasuah yang bermaharajalela di negeri mereka. Maka pada pilihan raya umum anjuran agensi di bawah BN bernama Suruhanjaya Pilihan Raya rakyat telah bangun menggunakan kuasa ditangan mereka untuk menumbangkan kekuasaan kaum kerabat dan kuncu-kuncu BN. Bukan kepalang marahnya BN apabila negeri bernama Perak jatuh kepada lawannya bernama PR. BN tidak dapat menerima kekalahan yang begitu pahit baginya, lebih pahit daripada hempedu. Hempedu pun tidak sepahit kekalahan BN di negeri bernama Perak. Yang lebih memahit dan memilukan lagi kepada BN empat buah negeri lain juga turut jatuh ke tangan PR. Bertambah peritlah lagi penyeksaan zahir dan batin BN apabila lima negeri mennyahkan kaum kerabat dan kuncu-kuncu BN daripada tampuk pemerintahan.

Semenjak daripada itu BN tidak berputus asa dan sentiasa memikir dan berusaha bagaimana BN mendapatkan semula negeri-negeri yang jatuh ke tangan PR ke tangannya semula. Maka BN telah memilih negeri bernama Perak untuk memulakan projek teater lawaknya. Sebagai permulaan lakonan lawaknya BN mencuri tiga daripada menteri PR. Mereka bertiga ini hilang beberapa hari tanpa berita dan khabar tetapi dalam setiap lakonan mesti ada elemen kekejutannya. Maka rakyat negeri bernama Perak dikejutkan dengan kemunculan tiga orang menteri PR tersebut di istana BN. Berdiri di sisi BN mereka bertiga tersenyum lebar daru telinga ke telinga kerana sesungguhnya BN tela menawan hati mereka dengan lakonan lawaknya yang maha hebat. BN tidak berpuas hati sekadar mencuri tiga orang menteri PR. Dia bergegas ke istana mengadap As Sultan dengan membawa bukti hidup kepada baginda bahawa ketiga-tiga menteri PR itu telah menyeberang daripada PR untuk menyokong BN. Dipendekkan ceritera hikayat lawak BN maka As Sultan pun memperkenankan calon BN untuk menjadi MB menggantikan MB PR. Lakonan BN yang amat menyakinkan As Sultan itu bagaimanapun dihidu rakyat jelata dan lantas mereka tidak mahu lagi menonton teater lawak BN. Malah mereka saban hari terus mendesak supaya BN mengembalikan hak mereka yang telah dirampas BN. BN tetap tidak mahu mengaku kalah lalu digunakanlah segala apparatus negara yang ada untuk mendokong lakonan lawaknya yang sudah menjadi basi dan tidak laku.

Negeri bernama Perak tidak tenteram, rakyatnya sugul dan bersedih atas apa yang menimpa negeri mereka. seperti todak melanggar Pulau Singapura, ibarat dilanda burung garuda. Demi mempertahankan hak rakyat yang dicabul, MB PR pun berjuang untuk mendapatkan haknya kembali melalui mahkamah yang hakim-hakimnya semua adalah lantikan BN. Baru-baru ini BN berjaya mendapatkan keputusan yang memihak kepadanya dan mahkamah pun terus memberi nyawa kepada MB BN untuk terus bernafas. Rakyat terus dirundung malang dan derita kerana hak mereka agar PR terus memerintah negeri bernama Perak dihampakan dengan kelicikan lakonan lawak BN. Maka sehingga kini rakyat negeri bernama Perak berduka nestapa, berpuasa dan bermogok lapar agar hasrat dan doa mereka dimakbulkan. Mereka terpaksa menerima hakikat di negeri bernama Perka kini ada dua MB dan dua Speaker.

Dalam pada BN sibuk melakonkan lawaknya di negeri bernama Perak, kaum kerabat dan kuncu-kuncu BN mendapat ilham untuk meniru lakonan hebat BN itu kerana bagi mereka BN adalah idola mereka. Maka kaum kerabat BN bernama PPP mahu menjadi pelawak yang hebat juga. Semalam mereka telah mementaskan teater lawak yang seakan-akan sama dengan lakonan lawak di negeri bernama Perak hanya pada skala yang lebih kecil. Kaum kerabat BN bernama PPP telah memecat penyadang ketua lama dan melantik ketua baru. Maka melentinglah ketua lama mengatakan apa yang dilakukan oleh ketua baru menyalahi peraturan parti dan undang-undang manakala ketua baru pula ketua lama sudah dipecat kerana di telah dilantik secara sah oleh penyokong-penyokongnya. Minggu lalu ketua lama pecat ketua baru minggu ini pula si baru pecat si lama. Ketua baru bukan sahaja pecat ketua lama sahaja, seluruh ahli majlis tertinggi ketua lama juga turut ditendang keluar. Tapi kaum kerabat BN bernama PPP ini baik sedikit daripada BN. Sekurang-kurang ketua baru buang ketua lama menerusi proses yang lebih demokratik iaitu melalui undi tidak percaya. Di negeri bernama Perak nyawa MB BN ditentukan oleh mahkamah dan hidupnya pun hasil rampasan daripada PR. Jadi PPP lebih bermaruah daripada BN. Ketua lama kata ketua baru tidak sah bermakna PPP sekarang ada Ketua Sah dan Ketua Haram macam juga negeri bernama Perak, satu MB PR Sah dan satu MB BN Haram, juga satu Speaker PR Sah dan satu Speaker BN Haram. Nampaknya cepat betul penyakit yang di bawa BN dari negeri bernama Perak berjangkit kepada kaum kerabat dan kuncu-kuncu BN. Selepas ini tidak tahu kaum kerabat dan kuncu-kuncu mana pula yang akan dapat penyakit BN. Harap-harap tidak epidemik dan cepat merebak seperti selsema babi.

Tidak mengejutkan selepas ini kaum kerabat BN bernama PPP juga akan mengikut jejak langkah BN menggunakan apparatus mahkamah untuk saling berhujah bahawa dialah ketua yang asli dan absah. Tidak boleh disalahkan kaum kerabat BN bernama PPP kerana bertindak demikian sebab sudah diajar sedemikian rupa oleh BN. Kalau PPP masih tidak tahu caranya belajarlah daripada mahaguru BN. Maka bermulalah episod baru dalam siri teater lawak Badut Nasional. Tidak mengejutkan selepas ini rakyat akan terus ihiburkan dengan kemunculan badut-badut baru yang semuanya mahu pengiktirafan nasional. - TVA

Katak-katak Yang Bikin UMNO BN Dalam Dilema Di PerakApakah agaknya yang akan dilakukan oleh Barisan Nasional terhadap tiga orang 'Adun Lompat' di Perak itu? Persoalan ini didapati semakin hangat dibincang dan diperdebatkan di kalangan pegawai tinggi Umno/BN, di saat peristiwa rampasan kuasa di Perak itu terus menjadi topik utama di media-media utama di Malaysia yang mengaitkannya dengan pentadbiran Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak

Pegawai-pegawai BN berkata, berdasarkan apa yang berlaku hari ini, apa yang difikirkan terbaik untuk dilakukan ialah membiarkan mahkamah memutuskan sama ada Dato' Seri Zamry Abdul Kadir atau Dato' Seri Nizar Jamaluddin menteri besar Perak yang sah, dan kemudian adakan usul undi tidak percaya kepada ahli politik PAS yang popular itu, dan kemudian terus memerintah Perak.

Akan tetapi sekiranya sentimen rakyat di negeri itu tidak dapat menerimanya meskipun ia telah diputuskan oleh mahkamah, dan sekiranya Sultan Perak mendapat tekanan daripada pembangkang, masyarakat awam serta sivil dan membubarkan dewan undangan negeri, maka karier politik 'Adun Lompat' berkaitan, yakni Hee Yit Fong (Jelapang), Osman Jailu (Changkat Jering) dan Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) akan segera berakhir.

The Malaysian Insider mendapati, beberapa orang pegawai kanan BN percaya bahawa salah satu cara untuk menyelesaikan krisis politik di Perak ini ialah dengan memujuk tiga orang 'Adun Lompat' ini supaya mengosongkan kerusi mereka dan kemudian mengadakan pilihan raya kecil di Jelapang, Changkat Jering dan Behrang.

Pihak yang menang akan mempunyai majoriti jelas di dalam dewan undangan negeri dan berupaya membentuk kerajaan negeri. Tambahan lagi, tindakan mengadakan pilihan raya kecil di tiga kawasan ini dikatakan akan dapat melunakkan hati rakyat Perak yang merasakan bahawa mereka mempunyai kata putus dalam hal tersebut selain dapat mengendurkan rasa marah mereka kepada Sultan Azlan Shah yang enggan menerima cadangan Nizar agar membubarkan dewan undangan negeri Februari lalu.

Dato' Seri Najib Tun Razak dan beberapa orang pemimpin kanan BN telah diberi taklimat mengenai "pilihan terhad" ini tetapi terdapat bangkangan terhadap pilihan ini.

Seorang pegawai kanan parti yang terlibat dengan perbincangan tersebut memberitahu The Malaysian Insider: "terdapat pandangan bahawa sekiranya BN mengorbankan ketiga-tiga "Adun Lompat" itu, maka pada masa hadapan tidak akan ada lagi wakil rakyat yang ingin melompat parti dan menyertai BN. Kami yakin kami boleh menang di Changkat Jering dan Behrang kerana majoriti pengundi Melayu bersama kami. Akan tetapi persepsi bahawa kami memaksa tiga "Adun Lompat" itu bersara tidak baik bagi BN."

Tetapi beliau mengakui bahawa jika Sultan mengambil keputusan untuk membubarkan dewan undangan negeri dan meminta diadakan pilihan raya negeri, BN akan menghadapi dilema untuk meletakkan Hee, Osman dan Jamaluddin sebagai calon BN di kawasan terbabit.

Ketiga-tiga "Adun Lompat" ini juga dijangka akan kehilangann sokongan pengundi disebabkan tindakan mereka yang dilihat lebih kepada kepentingan peribadi, bukannya kerana perbezaan ideologi parti.

Meletakkan Osman dan Jamaluddin sebagai calon juga merupakan satu hal yang tidak kena kerana kedua-dua wakil rakyat itu telah didakwa di mahkamah atas tuduhan rasuah. Jamaluddin memenangai kerusi Behrang pada 8 Mac 2008 dengan majoriti 1,027 undi sementara Osman memenangi kerusi Changkat Jering dengan majoriti 1,102 undi.

Namun, untuk menggugurkan ketiga-tiga "Adun Lompat" ini bererti BN menerima pendirian Pakatan Rakyat bahawa tindakan melompat parti merupakan sesuatu yang haram dan menyalahi perlembagaan.

Pegawai kanan parti itu selanjutnya berkata: "berdasarkan apa yang berlaku hari ini, pendirian BN ialah untuk membawa usul undi tidak percaya dalam dewan. Sebarang pilihan raya, sama ada terhad atau sebaliknya akan merumitkan BN."

Dan punca kerumitan itu ialah apakah yang perlu dilakukan kepada tiga orang "Adun Lompat" Hee, Osman dan Jamaluddin itu? -Malaysianinsider, terjemhan Mohd Nor Abd Samad

RPK found, Bala still MISSING !

Cops, unidentified, like the ones you find raiding the DAP HQ for anything BLACK, have disclosed where Raja Petra Kamaruddin is.
where is Bala?
Oh, he is in Brisbane, they say. Experienced and veteran journalists on the blogs,accept that version whole sale, and go on to cast aspersion over RPK’s character.

But cops, identified or not, not even ministers, who have records of all our whereabouts are not able to tell us where is P Bala, the private investigator, with the two statutory declarations!

Their silence make ordinary folks think they are the ones hiding poor Bala. Hopefully, he did not meet his maker the same way Altantuya met hers.

where is Bala? Can the cops tell us too? This Bala who once upon a time, told us, in full confidence, that Najib Razak, introduced Altantuya to Razak Baginda in Singapore.

But he retracted his SD the very next day, full of fear, and then disappeared, with wife and kids, leaving behind beloved dogs!

Shouldn’t he too be brought back to be questioned over all the allegations he made?

Rumours abound that he is in Bangkok, Phuket, Delhi then Calcutta. But these are merely rumours, no news from the mouths of cop.

They want us to conveniently forget Bala. Can we? Must we?

He has not reappeared since. Where IS he? Malaysians want to know! RPK, at least is still blogging happily away, wherever he is! We know that RPK IS ALIVE.

Whereas Bala? I fear for his life. Ok, don’t talk about RPK, what about all those missing kids, women, etc. There seems no hope for any of them.

Which makes me say again, when it comes to RPK, wow, so blardy efficient the cops!

Nizar Zambry : Kedudukan Speaker Ganesan Tetap Haram

Sejak merdeka hanya ada tiga orang hakim yang berani membuat keputusan yang tidak menyebelahi parti yang didokong oleh kerajaan pusat. Profesor Aziz berkata, itu pun keputusan Mahkamah Tinggi dan ada yang memprovok Kerajaan Persekutuan mengisytiharkan darurat.

Keputusan-keputusan yang menentang Kerajaan Pusat di buat dalam kes Stephen Kalong Ningkan di Sarawak (1966), Joseph Pairin Kitingan di Sabah (1986) dan Nizar Jamaluddin di Perak (2008). Sejak Februari lalu kebanyakan hakim memberi keputusan yang menyebelahi Umno termasuk keputusan Mahkamah Persekutuan yang bertentangan dengan peruntukan perlembagaan yakni Perkara 72(1). “Ertinya kita perlu sedar bahawa bukan semua keputusan mahkamah selaras dengan kehendak dan semangat perlembagaan,” tegasnya lagi.

Aziz turut mengingatkan, meskipun Zambry diputuskan oleh Mahkamah Rayuan sebagai sah, tetapi kedudukan Speaker Ganesan tetap haram kerana cara perlantikannya melanggar peraturan dewan.

Berbalik kepada keputusan Jumaat lalu Aziz berkata beliau berasa aneh mengapa Mahkamah Rayuan menyebut soal mandatori (kewajipan termesti) dalam soal undi tidak percaya. “Memang perlembagaan tidak mewajibkan begitu tetapi undi tidak percaya adalah cara yang terbaik kerana ia selamat dari manipulasi”, ujarnya.

Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa perlantikan Zambry sah kerana tidak ada kemestian di dalam perlembagaan bahawa mesti ada undi tidak percaya terhadap menteri besar yang ada. Ketika mengulas perkara itu, Aziz berkata keputusan Mahkamah Rayuan tidak membantu memperkasa demokrasi. “Ia juga tidak selaras dengan kedudukan eksekutif di dalam sistem demokrasi berparlimen yang mesti mempunyai sokongan majoriti di dalam dewan”.

Aziz menegaskan di dalam keadaan undi tidak percaya tidak dihalang ia perlu dilakukan. Katanya, “Mahkamah sepatutnya memperkasa keperluan undi tidak percaya ini dan bukan sebaliknya”. Aziz berkata Raus mempunyai tugas berat untuk meyakinkan mengapa beliau memutuskan bahawa menteri besar yang ada boleh disingkirkan tanpa undi tidak percaya. Katanya, keputusan Mahkamah Rayuan itu akan membawa kesan yang besar kepada perlembagaan khususnya dan demokrasi umumnya.

Beliau mengakui memang ada keadaan di mana undi tidak percaya tidak perlu. “Tetapi itu di dalam keadaan menteri besar yang ada enggan atau lari darinya. Dalam kes di Perak sekarang ini jelas tidak berlaku; malahan Nizar bersedia menghadapinya,” kata Aziz.

Aziz berkata umumnya keputusan Mahkamah Rayuan itu adalah berita sedih buat demokrasi di negara ini. “Di sisi perlembagaan istana dan mahkamah mempunyai tugas untuk mempastikan semak dan imbang. Raja dan hakim berperanan mempastikan keadilan dan ketelusan, bukan mengambilalih fungsi rakyat dalam memilih kerajaan”.
Beliau tidak bersetuju dengan para peguam Umno yang mendakwa keputusan Mahkamah Rayuan menamatkan krisis politik di Perak.

“Yang pasti Nizar akan memohon untuk membuat rayuan dan kalau ditolak ia akan menyebabkan rakyat melihat mahkamah dengan pandangan yang negatif,” ujarnya.

Anwar: Kerajaan Najib Condong Pemerintahan Kuku Besi

Tindakan polis menahan 126 orang, termasuk aktivis dan pemimpin parti pembangkang sejak awal bulan ini menunjukkan kerajaan Datuk Seri Najib Tun Razak semakin condong ke pemerintahan kuku besi.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata penggunaan kekerasan oleh polis bagi menyuraikan beberapa siri perhimpunan aman, majlis menyala lilin malah program tayangan video, hanya menyerlahkan Najib sebagai pemimpin yang bingkas menutup ruang demokrasi.

Bercakap kepada 5,000 pengundi Penanti di Berapit, Pulau Pinang, Anwar membidas tindakan polis menyerbu ibu pejabat DAP di Petaling Jaya malam tadi.

Beliau berkata serbuan itu jelas mencerminkan rasa khuatir Barisan Nasional terhadap penampilan Pakatan Rakyat sebagai gagasan yang mampu mengambil alih pentadbiran negara.

Anwar berkata polis menyerbu ibu pejabat DAP semata-mata kerana parti itu ahli komponen Pakatan Rakyat.

“Itu sahaja jenayah DAP… kerana parti itu ahli Pakatan Rakyat,” kata Anwar yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh.

Ini kali pertama ibu pejabat DAP diserbu polis dalam sejarah 42 tahun parti pembangkang itu.

Serbuan berkenaan dikaitkan dengan siasatan polis terhadap 16 aktivis yang di tahan di Ampang, Kuala Lumpur. Khamis lalu kerana mengadakan perhimpunan aman bagi membantah rampasan kuasa oleh Barisan Nasional di Perak.

Anwar berkata penahanan orang awam, peguam, aktivis dan ahli politik sejak beberapa minggu lalu menguatkan hakikat bahawa Najib menggunakan kekerasan untuk menekan mana-mana pihak yang mengkritik beliau.

"Najib menggunakan cara-cara yang begitu kasar….kenapa dia harus berbuat demikian, Adakah kerana dia sembunyikan sesuatu maka dia bertindak sebegini,” kata Anwar.

Anwar berkata Malaysia harus ditadbir mengikut “peraturan undang-undang. dan bukan undang-undang rimba UMNO."

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng turut membidas serbuan oleh polis Selangor itu atas ibu pejabat parti dan berkata pihak keselamatan sepatutnya memberi tumpuan kepada membanteras jenayah yang semakin meningkat di negeri itu.

“Kami tidak mencuri atau membunuh sesiapa dengan bahan letupan C4. Kami hanya menggunakan hak kami untuk menyuarakan keperluan memulihkan demokrasi di Perak,” kata Guan Eng.

Guan Eng, yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang memberi amaran kepada kerajaan persekutuan BN bahawa DAP, Pakatan rakyat dan orang ramai tidak gusar dengan tekanan polis.

“Kami tidak akan berkompromi dengan perjuangan untuk memulihkan demokrasi di Perak menerusi pilihanraya negeri, ” kata Guan Eng.

Anwar menggesa pengundi Penanti untuk memberikan Parti Keadilan Rakyat kemenangan besar pada 31 Mei untuk menghantar mesej jelas bahawa rakyat menolak politik kuku besi Najib.

Pilihanraya kecil itu menyaksikan calon PKR candidate Mansor Othman dicabar oleh calon bebas Nai Khan Ari Nai Keow, Aminah Abdullah and Kamarul Ramizu Idris.

Barisan Nasional pimpinan Najib mengambil keputusan bersejarah tidak bertanding di Penanti, setelah parti itu kalah pada keempat-empat pilihanraya kecil semenjak pilihanraya umum Mac tahun lalu.

DAP Perak mengutuk sekeras-kerasnya tindakan Polis menggeledah Ibu Pejabat DAP di Petaling Jaya semalam tanpa waran

Tindakan Polis kini yang telah jauh menyimpang dari tugas sebenar, iaitu menjaga keamanan negara. Sekarang boleh kata amat malang telah menjadi azimat kepada BN berikutan operasi memberkas wakil rakyat PR, orang politik serta orang awam semata-mata BN takutkan bayang sendiri.

Dan terkini dengan alasan untuk membantu siasatan dan tanpa waran geledah, pihak PDRM semalam 6pm telah menggeledah dan mengambil komputer di ibu pejabat DAP di Taman Paramount, Petaling Jaya.

DAP Perak akan sentiasa menyokong pihak yang sentiasa diganggu oleh pihak PDRM atas sebab unsur politik. Ini termasuk ADUN Teratai Saudari Janice Lee serta rakan seperjuangan lain yang turut diberkas berikutan krisis politik DUN Perak. Dan harap pihak BN harus menunjukkan etika politik agar tidak menyalahgunakan kuasa polis untuk menindas pihak lawan.